4. Най-после ще успеят да разбият националната сигурност!

Свинаров "уволни" ръководствата на специалните служби * На кого е нужен слаб и уязвим президент?


Продължение от 21 септември 2007 г.

"Новата Национална агенция за сигурност /НАС/ ще има оперативно-издирвателни функции, но не и разследващи, тъй като Националното следствие щяло да разследва" - това обясни в предаването на Иван Бедров, председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, Николай Свинаров.

Контраразузнаване без разузнаване, без разследване - сигурно е едно сега съществуващата Национална служба за сигурност е раздразнила твърде много някого от радетелите на новата Агенция за сигурност, след като за да създадат тази неясна все още и в главите на авторите си структура, се върви към разруха на контраразузнаването, към механичното прибиране на финансовото разузнаване под шапката на Министерския съвет и като черешка върху тортата накрая се прибавя и - ни в клин, ни в ръкав - военното контраразузнаване.
"Тепърва ще се уточнява и изяснява как ще се осъществи взаимодействие между службите, които не влизат в тази агенция и остават съответно в МВР, Министерство на финансите и Министерство на отбраната, но имат съществено значение, за да приключи цялата процедура по гарантиране в това число и чрез съдопроизводство на националната сигурност" - заяви Свинаров.
Водещият Бедров, който често предизвиква симпатии с липсата на задълбочени познания и логика попита, защо в тази нова НАС направо не седнат да си разследват, вместо Следствието, което според Бедров, ако било толкова кадърно, досега да било разкрило корупция!
/Ех Бедров, ех - да си чул, че на Следствието му орязаха правата, да ти е попадало пред очите, че заради добрата си работа, родното следствие бе реформирано, променяно безброй пъти в 17 години на демократичен преход? Май не си. - бел. Л. М./.

"Кой ще са служителите на тази агенция - зададе въпрос Бедров на своя събеседник Свинаров - ще ги извадим от сегашните служби - контраразузнаване..."
"... за мен е изключително важно тази система да работи извън системата на бившите служби, т.е. в ръководството на тази агенция да няма бивши служители на Държавна сигурност, имам предвид службите на контраразузнаването и МО, защото е крайно време не само законодателно, но и в българското гражданско общество да надделее тезата, че темата Държавна сигурност няма нищо общо с темата национална сигурност през 21 век. Ако това не го отстоим в този законопроект и в неговото прилагане, според мен, цялата идея е обречена на неуспех... - поясни събеседникът на Бедров, Николай Свинаров. - ... към днешна дата, всички ръководители на служби практически са бивши служители на Държавна сигурност. Оправдания по тази тема можем да намерим във времето - трудно се създават ръководни кадри, в такава система за краткия период на прехода. На мен обаче от една страна ми се струва, че този период вече не е толкова кратък, а от друга страна ми се струва, че ако някой беше започнал в 90-та година да мисли по тези проблеми, 2007 година нямаше да има нужда ръководителите на служби да бъдат от бившите служби."
На това признание на Свинаров, Бедров услужливо добави: "Това само доказва колко силно е влиянието на тези кадри"...Как и върху кого е силно влиянието на хората от ДС - ако се наложи Бедров да отговаря конкретно, силно би се запънал.

Не по врат, ами по шия

Ив. Б.: След малко ще стигнем и до Комисията по досиетата, но ако, бъде прието това Ваше предложение, това означава, че едно голямо количество от кадри, сътрудници и офицери на бившата ДС ще останат извън системата, което е един опасен контингент за всяка власт... Н. Св: Нека да уточня - аз не мисля, че трябва да има лустрация по отношение на служителите в службите, не мисля че работилите за бившите служби трябва да бъдат на работа в тази нова Агенция, но за ръководството на Агенцията за мен трябва да има категорично изискване. Някои започнаха да го наричат лустрация, аз не приемам този термин, Просто когато един човек не отговаря на изискванията на Закона, при заемане на дадена длъжност това не винаги се нарича лустрация".

Това бе гвоздеят на вчерашното предаване "Реално" на Би Ти Ви, в което Николай Свинаров, в прав текст обяви, че ръководителите на сегашните спецслужби са служители на бившата ДС и като такива нямат място в ръководството на новата НАС. Оттук произтича един прост извод: царедворци, бивши, неосъществени като шефове хора от БСП са се наточили не само да разрушат контраразузнаването, но и да изхвърлят голяма част от ръководството и служителите му навън. Обезглавяване и разруха - какъв ли грях срещу днешни политици са сторили родните контраразузнавачи, та с едни замах ги изпращат на Борсата на труда, закривайки службата? Сметки в чужбина ли прихванаха, получаване на тлъсти комисионни ли напипаха, или светкавично забогатяване от височината на властовите си постове? С един замах събраха целият архив на бившата Държавна сигурност и го връчиха на Комисия да проучва и хвърля на обществото непълни списъци за принадлежност към бившите тайни служби.
Това, което 17 години политиците не успяха да извършат - да изземат целия архив на тайните служби, да се опозорят публично служители и агенти на службите ведно с доносниците- един бивш затворник, действал рамките на нелегална организация преди 10 ноември, насочена срещу България, успя да направи като измисли Закон за разсекретяване на архива на бившата ДС. Така на позорния стълб бяха наредени редом с доносниците и хора, работили за интересите на държавата. Странно и необяснимо бе, че миналата година Свинаров лансира тезата за четири закона за всяка от спецслужбите, бързаше се с идеята за промяна на НРС и НСО. Точно година след това Свинаров вече има нови идеи, в които Външното разузнаване и Националната служба за охрана не фигурират и не се обелва и дума за това, тези две служби да минават към изпълнителната власт. Как се е случи тази чувствителна промяна и защо - Свинаров си знае.
"Най-добре е да се случи преди президентските избори!" - казваше 2006 г. Свинаров по реорганизацията и закриването на спецслужбите. Пак Свинаров поясни, че лично той няма нищо против президента Първанов...Това бе миналата година, когато червените генерали бяха тръгнали да сменят ръководството на БСП. Младен Червеняков имаше свой, собствен проект за изземване на спецслужбите от президента. Целта на миналогодишните мероприятия бе: да се накара президента да се откаже от кандидатстване за втори мандат и да се дестабилизира партията, за да има повод за промени в ръководството й.
Миналата година Станишев се усети овреме, че не печели нищо от бламиране на Първанов, проектът на Червеняков потъна някъде и идеята за промени в подчинението ни функциите на спецслужбите замря временно.
Неочаквано за авторите на преврата в партията, лидерът Станишев заложи на стабилността - вътрешнопартийна и коалиционна и остави цялото генералско войнство да си ближе раните известно време.
Чак когато тази година въпросът с структурирането на НАС отново влезе в дневния ред на правителството, Румен Петков осъзна, че една от последиците ще е да му бъдат отнети силни козове, - което си е крачка напред по отстраняването му. Според запознати, на въпросната Агенция щели да бъдат вменени и полицейски, и разследващи функции, в нея предстояло да бъдат събрани чисто механично три служби от различни министерства: МВР, МО и МФ, като нямало яснота например, след като се взема от МО военното контраразузнаване, къде ще отиде военната полиция. Впечатлението около този проект засега е, че се унищожават амбициозно добре работещи структури, за да се слеят изкуствено в едно, на подчинение на Министерския съвет. Според един много силен професионален анализ на Валери Гюров от Националната агенция за стратегически изследвания - от военното контраразузнаване единствено е необходимо да се приемат функциите, свързани с обезпечаване на военно-икономическата сигурност, т. е. всички сделки - вътрешни и външни - извършвани от Министерство на отбраната. Ако ще се бори корупцията, както бе обявено предварително.
Гюров обръща внимание и че Агенцията за финансово разузнаване на този етап има изключително тесни информационни функции, съгласно действащото законодателство. Те са свързани с проследяването на парични транзакции над определен таван, за които няма основание или са съмнителни.

Капанът

На 28 юни 2002 година бившият служител на НСО Николай Марков гостува в предаването "Коритаров Лайв" на Нова телевизия и същия ден се срещна в парламента с парламентарната група на Демократи за силна България. След срещата Веселин Методиев от ДСБ обяви, че Марков му е казал как от 2002 година насам се правят разработки от служители на Национална служба "Охрана" на всички политици. Самият Николай Марков обясни пред журналисти в парламента, че разработките са поръчвани от полковник Петър Маринчев, шеф на охраната на председателя на Народното събрание Георги Пирински. Обясни, че разработките са предавани лично на президента Георги Първанов. Марков каза още, че е бил уволнен от НСО, а пистолетът и картата му като служител на службата са били взети предната вечер от него насред улицата. Информацията за случващото се в НСО Николай Марков бил изнесъл още през 2002 година, като многократно се е обръщал към президента. Отговор до този момент не е получавал. Подполковник Николай Марков бе уволнен дисциплинарно от кадрова военна служба след извършена служебна проверка заради извършени от него дисциплинарни нарушения. За близо 14-годишния си стаж стана ясно, че Марков е бил наказван 6 пъти за системни нарушения и неспазване изискванията на ЗОВСРБ.
Националната служба за охрана сезира Прокуратурата за проверка по достоверността на изявленията на Марков.<br> Освободеният служител от Националната служба за охрана /НСО/ Николай Марков се срещна с президента Георги Първанов. След срещата Марков заяви, че на нея са присъствали и всички ръководители и началници на НСО, председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров, началникът на политическия кабинет на президента ген. Никола Колев, представители на президентската администрация и други.
"Беше ми заявено, че тези неща ще отидат в Прокуратурата и ако не спра, нещата ще загрубеят". Това заяви Николай Марков и обясни, че тези думи са били отправени към него от ген. Никола Колев по време на срещата с Първанов.
Марков посочи още, че президентът е насочвал разговора в неправилна посока - "Искаше да ме конфронтира с колеги от службата".
Бившият служител на НСО бе категоричен, че не е разбрал смисъла на проведения разговор. "Не разбирам формата на срещата. Защо президентът бе поканил само хора, които са ангажирани по смисъла на моя втори доклад, т. е. които пряко са ангажирани като отговорности по него", посочи Николай Марков.
Той отбеляза още, че по време на срещата не е имало никакви представители на опозицията. На 1 юли в предаването "Пропаганда" на Дарик радио бившият служител от Националната служба за охрана /НСО/ Николай Марков каза, че причината за неговото уволнение е доклад, който той е предал до президента, в който се упоменава за схемата за събиране на информация за охранявани лица. Николай Марков призова президента Георги Първанов да даде публичност на стенограмата, заради прозрачността на работата на НСО, и всеки сам да прецени какво се е случило вчера в Президентството. "За мен остана единствен акцент, едно изречение на президента, с което той се обърна към мене, каза Марков: "Изчисти името ми, намери начин". Моят отговор на това беше: "Обучен съм да пазя, не да разрушавам" и след това допълних като теза: "Искам знак за разум, не за емоция", заяви Марков. По-късно Марков поиска да се публикува стенограмата от срещата му с Първанов. Стенограмата бе публикувана, но в нея липсваха цитираните от Марков думи, които казал президента.

"Всички политици на ключови властови позиции са разработвани или за тях е събирана информация. Има хора, които искат да знаят политически ходове и използват тази информация по нерегламентиран начин, за да анализират политическия живот. В тази схема са властови политици, силните на деня. Това са неща, които може да свършат работа за манипулация на политическо ниво", каза още Марков.
В парламента бе създадена комисия, която да изслуша Марков и излезе със становище, че няма достатъчно доказателства за нарушения.
Единственият, който се "хвана" на номера с охранителя от НСО, се оказа държавният глава, който не съзря в раздиплената история капана, който му бе заложен от свои и чужди. Получи се парадокс - хем хората от НСО са следили Първанов, хем са го охранявали - ситуация, за която Марков не успя да даде приемливо обяснение.

Същественото в случая се оказа, че НСО трябваше да бъде дискредитирана и да се заговори отново за изземването й от подчинение на президента и преминаването й към изпълнителната власт.
Чак когато този случай се разми във времето и се появи следващия удар - с версията за прочистено досие на "Гоце", Първанов се усети и заговори, че е жертва на приятелски огън, но вече бе твърде късно. Опонентите му и радетелите за отслабване на влиянието му чрез подчинените специални служби го държаха с нещо в ръце и той най-неочаквано се превърна в един мълчалив, уязвим президент.

Следва продължение за разбиването на спецслужбите от 1990 г. досега.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене