3. Най-после ще успеят да разбият националната сигурност!

Луд ли е Емил Кошлуков или Прокуратурата е глуха за изнесени данни за милиардери в НДСВ?


Продължение от 19 септември 2007 г.

"Проектозаконът за новата структура, наречена Национална агенция "Сигурност" /НАС/ нямаше да може да бъде разработен от Министерския съвет, нито да получи одобрението му, затова бе написан от експерти и внесен в парламента от депутати от управляващото мнозинство. Това е първи знак, че има сериозна промяна в системата за сигурност на държавата". Това каза пред БНТ Николай Свинаров, председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и бивш министър на отбраната. Той бе поканен за първи коментар за внесения законопроект за Национална агенция "Сигурност". Проектът беше разработен, без да се разгласяват подробности по него.

Проектът за агенцията бе създаден с консенсусното съгласие на трите политически сили в управляващата коалиция по лично настояване на премиера Сергей Станишев, който обяви, че основната задача на новото звено ще бъде да се бори с корупцията по високите етажи на властта и връзките на управляващи с организираната престъпност.

Корупцията по високите етажи

в България никой няма да бори, още по-малко с разсипването на Националната служба за сигурност /контраразузнаването/, тъй като всички знаем вица за западащия публичен дом, в който сменили креватите, а не компаньонките.
В сутрешното предаване на Нова телевизия, бившият депутат от НДСВ, а сега член на "Новото време", Емил Кошлуков, в разговор с водещия за така наречените хора на Пламен Панайотов в движението и защо са в политиката изнесе скандални факти за Веселин Близнаков, Николай Свинаров, Соломон Паси и Даниел Вълчев. Това бяха факти, които във всяка една държава с работещо правосъдие биха предизвикали един от двата варианта на събития: на излизане от телевизионното студио Кошлуков щеше да бъде задържан и отведен на разпит за изнасяне на уличаващи данни за депутати, или прокуратурата веднага щеше да се самосезира за корупция във висшите етажи на властта и да започне свое разследване с обществено значим отзвук.
Нито един от тези два варианта не се случи, нито същия ден, нито в дните след интервюто на Емил Кошлуков, което навежда на следните въпроси: луд ли е бившият народен представител Емил Кошлуков, та си позволи да говори подобни неща, или визираните в интервюто му депутати са толкова гузни, че се направиха на не чули с надежда скандалът да отмине.
Тук има и още един интересен момент: интервюто на Емил Кошлуков остана без отглас и в медиите, които бяха заети със скучноватата тема за предстоящите местни избори.

И тъй като казаното от Кошлуков бе не само интересно, но и скандално, ето част от неговите думи в студиото на Нова телевизия, изречени на 13 септември, четвъртък:


"Ем. К.: ... Е, Свинаров докато беше министър и подписваше, му беше много добре Северна Корея...
Водещ: ..той в коя група е?
Е. К.: Според Вас кой е шеф на Комисията в парламента по отбраната, на Министерство на отбраната, и министър на МО - Близнаков, Свинаров. Те си завъртяха местата и в момента работят прекрасно. Така че това са хора, които направиха много пари, много богати са вече. С кражби, с подкупи, с далавери, това са хората, които управляваха цялата държава четири години и още две сега, пак...
...Ми най-добре е министър Вълчев който... сега ще дойде /в предаването/. Единственият въпрос, който трябва да го питате е: какво става с пионерските лагери, другия, на Панагюрски колонии. Само това е темата към него... продават ги, приватизират се... Да, да, за съжаление учителите не могат да хванат от печалбата, хващат кръговете и фирмите около НДСВ. НДСВ стана българското ДПС, това е, нали? Това представлява групата на панайотките, те са обръчи от фирми, по подобие на ДПС, само че в български вариант..."
По повод заканата на Симеон Борисов, панайотките да напуснат НДСВ, Кошлуков каза: Е. К.: ...няма да ги запише в листите, и заминават. Те няма да влязат в листите. Това е драмата, те нямат врата, през която да влязат в ...за съжаление вече няма значение, но на тях сега им трябва присъствието във властта, за да пазят това, което имат. И да изкарат още... ... те се занимават само с кадруване, дойдоха от преподавателската скамейка в Софийския университет, днеска са мултимилиардери - как става това?
Кой от тях искате да Ви покажа: Свинаров, Близканов, Даниел Вълчев, Мони Паси - това са хора, които не си знаят парите, това са хора, които разписват всички сделки в държавата... Попитайте, има хора на ВИП-а на летището в София, как са излизали тези хора през ВИП-а, с какви чанти, знам случки...Парите толкова тъпчат, че се носят с торби...

На искането на водещия Кошлуков да назове един, който прекарва през ВИП-а на летището пари, бившият депутат поясни: строен и популярен лидер от панайотките, вижте това, което Ви казвам го знаете и Вие,.." Защо цитирах думите на Емил Кошлуков казани пред близо двумилионната телевизионна аудитория? Причината за това е, че с титанични усилия и под предлог, че ще борят корупцията във висшите етажи на властта, тази седмица Свинаров, Червеняков и сие коментираха новата Агенция за национална сигурност и острата необходимост тя да заработи.
На кого хвърлят прах в очите Свинаров и Червеняков с басните, че новата структура ще бори корупцията при политиците? На Европа, на българите или на всички взети заедно?
Истината за тази Агенция е, че както при Малкия принц на Екзюпери, най-важното е невидимо за очите. Т. е. целта на политиците е за разрушат контраразузнаването и да създадат хаос във финансовото разузнаване и военното контраразузнаване.
Произволното събиране на три ведомства под една шапка, на подчинение на изпълнителната власт - това бе мечтата на корумпираните политици години наред.

Днес са забравени думите на Добрев от 2 декември 1993 г.: "Погледнете печата! Там няма нито един конкретен и аргументиран пример за манипулация на политици от бившите структури на Държавна сигурност, но намираме море от факти за не особено етични връзки на нашего брата депутата с икономически и други групировки. Много лесно можем да преценим в днешните условия коя манипулация е по-силна и по-завладяваща."
Днес Добрев ако бе жив, би бил опозиция на своята партия и част от съпартийците си. Същите съпартийци, които всеки 18 април отиват на гроба му в Гоце Делчев, за да поставят цветя и да декларират пред телевизионните камери своята почит.

За Добрев разсекретяването на архива на специалните служби бе "противоконституционно и репресивно мероприятие, което би подронило българската държавност, би обезсилило външната и вътрешната сигурност, нямаше да съдейства за гражданския мир и разбирателство". Преди 15 години дискутирането и приемането на Закон за разсекретяване на архива на специалните служби Николай Добрев нарече "национално предателство". Архивът на 36-то Народно събрание е запазил тази негова позиция.

В последната си публична изява около встъпването в длъжност за втори мандат, президентът Георги Първанов изложи ясно своите възгледи за бъдещето на националната сигурност.
"Главното не е в сръхцентрализацията на службите, не е в създаването на нови нива на управление, на нови шапки, а в постигането на ефективна координация между тях", посочи Първанов. От позицията на президент Първанов настоя за нова законодателна уредба за спецслужбите в посока на повече сигурност, засилване на гражданския контрол и по-малко "самоцелна секретност". Той даде да се разбере, че е против обединяването на разузнавателната общност под една шапка и под контрола на Министерския съвет.
Днес Георги Първанов мълчи за случващото се около узаконяването на новата Агенция за национална сигурност.
"Грешат тежко онези, които се опитват да направят службите заложник на закъснелите си битки с миналото. Там работят специалисти, които са израснали при различните правителства, при всичките правителства на българския преход. Специалисти, чиито професионализъм е признат и от най-претенциозните ни партньори", каза президентът.
"Разузнавателно-информационната част на службите в България трябва да обслужват пряко Министерски съвет" - заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Николай Свинаров, адвокат, бивш защитник на Ахмед Доган в процеса срещу него преди 1989 година. "Трябва да обслужват", ето най-точното определения за функциите на новата структура, която вече влезе в парламента като законопроект. Обслужването, както е известно е много далеч от борбата с корупцията по високите етажи.
"Престъпление е да се посяга на органите на сигурността - обяви председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса, Горан Симеонов. - Който разделя България на предишна, днешна и бъдеща, губи националната визия".
"Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет". Това е записано в глава първа от Конституцията, наречена "Основни начала".

Защо Младен Червеняков и Свинаров са в първите редици по разграждане на националната сигурност? Името на Червеняков бе спрягано за вътрешен министър или Главен прокурор. За Главен прокурор бе избран човек на президента Първанов, а вътрешен министър стана близкия до Николай Добрев, Румен Петков.
Лутанията на Румен Петков са всеизвестни: критикуван от Първанов за борбата с престъпността, министърът на вътрешните работи бе този, който събра генерали и бивши висши полицаи за създаване на Обществен съвет. Това естествено не получи одобрение отникъде и се разпадна преди да се образува.

Когато избухна скандалът около досието "Гоце" и се разбра, че папката е била в личната каса на генерал Бригадир Аспарухов, и след това е била предадена на следващия шеф на НРС - адвоката - генерал Димо Гяуров, Петков, който иначе е доста словоохотлив, не пророни и дума за това фрапиращо нарушение на закона, което с една дума се нарича - съпричастност.
Прокуратурата също не взе мерки срещу нарушението около това в личните каси на Аспарухов и Гяуров да се държат документи, чието място е в архива на Държавна сигурност.
Преди четири години, Младен Червеняков потвърди, че е имало проникване на чужди разузнавателни служби на високи нива в ръководствата на нашите. Случи се на Кръгла маса по проблемите на специалните служби. Мерки не бяха взети, последствия - нямаше.
Тогава Свинаров изрази становище, че би било по-добре всяка специална служба да има свой закон и че службите не трябва да се обединяват в обща структура! Според него "няма съмнение, че общата шапка е символ на тоталитарните общества". Тогава натискът за регламентация и смяна на подчинението на спецслужбите накара НДСВ да подсети Конституционния съд да каже за правомощията на Първанов върху спецслужбите, но не сезира съда и остави някак повдигнатия въпрос да виси във въздуха без отговори. Свинаров лансира като лично мнение и идеята за четири отделни закони за Националната служба "Сигурност", Националната разузнавателна служба, военното разузнаване и контраразузнаването... Историята остана недовършена...

Идеята да се съберат спецслужби под една шапка, и да преминат от подчинение на президента, на подчинение на Министерския съвет не е нова. Промените в годините са единствено във възгледите на главните инициатори" Николай Свинаров и Младен Червеняков. Целта досега бе да се удари действащия президент. След скалъпения скандал с офицера от НСО, капан, в който сам Първанов падна, държавният глава някак замълча и спря да се противопоставя на безумните идеи на Свинаров и Червеняков - изнудван ли е, притиснат от обстоятелствата ли е, как и от кого - това скоро ще се разбере. Истината е, че най-после действащият държавен глава склони да не се намесва и прие да изпълнява декоративни функции по отношение на специалните служби.

В печата и електронните медии преди година, се появиха два противоречащи си варианта за това как са протекли дебатите за преминаване на специалните служби от подчинение на президента към подчинение на Министерски съвет. Според версията в част от медиите, Свинаров призовал прехвърляне на Специалните служби към изпълнителната власт, като изразил надежда законопроектите за дейността на НРС и на НСО да бъдат изготвени в кратки срокове. Тогава Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред се обедини около мнението, че Националната разузнавателна служба /НРС/ и Националната служба за охрана /НСО/ трябва да са на подчинение на изпълнителната власт. Точно преди година Свинаров поясняваше, че от НСО са изразили съгласие службите да са на подчинение на изпълнителната власт. От думите на Свинаров, тиражирани в медиите тогава стана ясно и че при обсъждането на темата, в Комисията е надделяло становището, че президентът трябва да запази правомощията си да назначава по предложение на Министерския съвет ръководителите на тези служби. Преди година Николай Свинаров изрази надежда законопроектите за дейността на НРС и на НСО да бъдат изготвени в кратки срокове, като той лично се ангажира да се работи за внасянето им в Министерския съвет до 1 септември.

Следва продължение за това: какво се случи през тази година, та Свинаров и Червеняков се извъртяха на 180 градуса за идеята по преструктуриране на спецслужбите?
Още и за капана, скроен на държавния глава...


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене