2. Най-после ще успеят да разбият националната сигурност!

Политиците дърпат конците по разбиването на специалните служби * Законът за новата Агенция за сигурност влезе в парламента

Продължение от 18 септември 2007 г.

Ще се справи ли с организираната престъпност новата структура, която политиците създават и която ще се води на подчинение на Министерския съвет? При гостуването си в България преди 12 години известният разследващ американски журналист, Робърт Грийн, двукратен носител на наградата "Пулицър" каза: "Организираната престъпност не може да съществува без корумпирани полицаи и държавни служители". Главен следовател в Ню Йорк и член на Комисията по организираната престъпност Грийн работи две години и за сенатора Робърт Кенеди. "Типичните проявления на организираната престъпност като контрабанда, хазарт, изнудване, шантаж, убийства, промишлен шпионаж, проституция се развиват само, ако има условия, пазар за това" - поясни американският журналист в интервю за репортера Емил Измирлиев.

Престъпността е както по времето на Живков, т. е. ниска, докладваха тези дни от министерството на вътрешните работи, въпреки, че и контрабанда, и хазарт, и проституция все още има в България.

"Престъпните структури от мафиотски тип в страната заменят "пирамидалния" си характер с т. нар. плосък тип на организация. Когато тези структури имат ръководители по места започва и борбата за надмощие между тях - такова виждане изтъкна главен комисар Валентин Петров, който е и директор на полицията.

"Мощта, която имаха тези организирани престъпни структури, не е такава, каквато беше от времето на 1992-1994 г. - каза Петров в сутрешно интервю по Би Ти Ви и поясни: тогава, когато рекетът... тогава, когато тяхната сила се чувстваше и сякаш държавата отсъстваше в борбата срещу тях". Това изявление на комисар Валентин Петров бе дадено ден след като вътрешният министър Румен Петков заяви, че "МВР работи на магия" заради липса на средства. Докато от МВР се разберат има ли организирана престъпност или не и до каква степен тя присъства в обществото, политици дадоха ход на идеята за последния удар върху специалните служби с новия си амбициозен проект.

Новата мегаструктура, наречена Национална агенция "Сигурност" /НАС/, която по замисъл трябва да се грижи за предотвратяване на всякакви посегателства над България, ще е без правото на обиски или претърсвания, без правото да разследва и да извършва дознателска работа. до голяма степен Дейността на новата структура ще се сведе до следене, събиране на информация и анализирането й. Проектът на закона за НАС бе внесен вчера в деловодството на Народното събрание. Вносител на проекта е Министерският съвет, а като основен негов автор се сочи съветникът на премиера по сигурността Петко Сертов, за когото се твърди и че вероятно ще я оглави.
Извън парламента противниците на новата структура бяха повече от привържениците й. Това бе причината да не бъде изпълнено обещанието на премиера Сергей Станишев проектът да бъде внесен пред лятната ваканция на парламента.
Вносителите на проекта за НАС не отговориха убедително на два съществени въпроса преди законопроектът да бъде внесен в парламента. Първият въпрос е: има ли страната необходимост от създаването на подобна структура в момента и какви функции и приоритети, какви задачи ще трябва да изпълнява новосъздадената Агенция. По стар навик, преди да уточнят тези два съществени момента, политиците побързаха да вкарат законопроекта в Народното събрание, стъпка, която говори за несигурност, неяснота и измиване на ръце.

Как бяха разрушени специалните служби

На 6 януари 1990 г. В МВР се провежда Национално съвещание с цел да се потуши недоволството сред офицерския състав, предизвикано от решението на ЦК на БКП да отмени така наречения възродителен процес. Решението е взето след Доклад на Александър Лилов, чието име също фигурира в документите на БКП за преименуването, но тогава това все още е неизвестно на офицерския състав. Така започва войната игра на комунистите - да се обявяват против нещо, което сами са предложили и изготвили...(Виж "Жестоки игри")

Четири дни след това съвещание започва най-мащабната чистка в спецслужбите, която чистка извършва самата партия в опит да се дистанцира от дейността на бившата Държавна сигурност. Промени се извършват и в контраразузнаването, като първоначално се създава Национална служба за защита на Конституцията, а впоследствие структурата получава името Национална служба за сигурност. В състава на тази служба влизат: Второ главно управление, Четвърто и Шесто управления на ДС, т. е. контраразузнаването, икономическото разузнаване и прословутото Шесто, което работи с всички управления на ДС, както и пряко с КГБ. Януари 1990 г. за първи път в партията се вземат решения за контраразузнаването, разузнаването и други поделения на ДС без участието на офицерския състав и без да се зачетат техните съображения като професионалисти. Намеренията за промени в МВР са спуснати и се наблюдават от зам.-министрите Стоян Стоянов и Любен Гоцев.

"Длъжни сме да спасим партията и тя да не се разцепи, утре ще е късно" - с тези думи на Любен Гоцев, цитирани от журналиста Христо Христов в поредица негово разследване, се извършват промените в специалните служби. Към днешна дата Гоцев е един от създателите на така нареченото генералско движение в БСП, заедно с Бригадир Аспарухов и о. з. полк. Димитър Иванов. Отново се извършват промени в структурата на специалните служби - въпросът е: отново ли с тези промени, с това доразграждане и разсипване на специалните служби се спасява партията, както вече се бе случвало в далечната 1990 година.

Второ главно управление на ДС наброява при съкращенията/според данни, цитирани от Христо Христов -бел. Л. М./880 души, от които 296 са прехвърлени към КПП. Съкратени са и 160 офицери, 30 сержанти, 40 волнонаемни.
В Четвърто управление /икономическото, което минава към НСЗ заедно с Второ Главно и Шесто - бел. Л. М./от 281 души са съкратени 94 офицери, 6 сержанти и 12 волнонаемни. В Шесто съкращенията са: от 338 са освободени 113 офицери, 10 сержанти и 12 волнонаемни. Общо от контраразузнаването са съкратени 40 на сто от офицерите.
"Другарки и другари, обръща се към състава на Второ, Четвърто и Шесто зам.-министър Любен Гоцев - разрешете само да кажа, че първо действаме не само като оперативни работници, но и като политически лица. Всички ние носим и политическо бреме."

17 години по-късно стои въпросът: отново ли е налице политическо бреме, носено от политици в закриването на контраразузнаването. Очевидно да.
"С Григор Шопов се отидоха досиетата. На кого остави шефът неизползвания архив - така коментира смъртта на зам.-министъра на вътрешните работи негов служител. По повод смъртта на Шопов в. "Труд" излезе с публикация, която го описва едва ли не като национален герой! - Онези, които го познаваха и са работили с него знаят, че генералът не беше никакъв суперразузнавач" - каза колегата му.
Събеседникът ми свърза името на Шопов с една от възраждащите се групировки след свалянето на Тодор Живков. "Едва ли е унищожено всичко от документите, които бяха подбрани след прочистването - коментира бившият служител в МВР ситуацията след 10 ноември 1989 г. - Това, което бе подбрано след прочистването преди изборите от 1991 г. се пази. Това са документи, които тепърва ще се използват. Месеци преди да се отиде от този свят Григор Шопов се е погрижил за предаване на наследството на ДС. Негови хора са все още в действие и можете да бъдете сигурна, че ще се усети в най-скоро време как Те продължават Григоршоповата традиция." Всъщност Шопов се оказа верният и точен човек, който насочва авторите на българската перестройка. От главен инспектор в МВР Шопов става зам.-министър, зам.-председател на Комитета за Държавна сигурност.

След свалянето на Живков Шопов се прочу с това, че щом дойдеше време да го привикат при следователя, се разболяваше тежко".
В годините на така наречения демократичен преход оръжейни афери сблъскаха тайни служби. Прехвърленото Военно контраразузнаване в Министерство на отбраната след 5-6 години бе на път да мине към МВР. Поне съветници на президента Желю Желев смятаха така. Самият Желев изтъкваше, че изваждането на ВКР от МВР е заслуга на опозицията.
Според съветника на държавния глава Желев, Стоян Андреев командните армейски звена се превръщали във филтър за информацията, която подавали на ВКР нагоре. До Министерството на отбраната и правителството не стигало почти нищо от тази информация. Според Андреев ликвидатор на ВКР бил сам Димитър Луджев /военен министър в правителството на Филип Димитров - бел. Л. М./,ВКР-то било смачкано от управление до отдел в структурата на Разузнавателното управление на Генералния щаб.
Статутът на самостоятелно управление на ВКР бе върнат от бившия министър на отбраната Валентин Александров и генерал Любен Петров. Според президентския съветник Андреев точно Александров и Петров реабилитират голяма част от уволнените контраразузнавачи.

Според Стоян Андреев, на тогавашния етап в проекта за Закон на отбраната, лансиран през 1993 г. президентът Желев предлага Националната разузнавателна служба /НРС/ и Националната служба за сигурност /НСО/ да се девоенизират. Припомням този пример от историята на дирижираното разрушаване на специалните служби, за да стане ясно, че промените в структурите им, 17 години бяха в ръцете на хора, високо в политическата йерархия на държавата, но и хора, дилетанти, които поради липса на професионални познания експериментираха със специалните служби или самостоятелно, или под диктовката на определени вътрешни и външни фактори.

Нищо ново под слънцето

Бившият директор на Националната служба за сигурност, Арлин Антонов бе уволнен от правителството на Любен Беров докато се намираше в отпуск. Официални мотиви за това уволнение така не бяха съобщени, но самият Антонов разказа по-късно пред в. "Демокрация" какво се бе случило с него:
"На 31 август 1993 г. отидох в МВР с мои подчинени, за да дам предложение до министър Виктор Михайлов за новите хора в последния курс на обучение в НСС. След като свършихме професионалния разговор в кабинета на министъра, където бяха още главният секретар на МВР, генерал Коста Богацевски и секретарят Иван Чобанов. Министър Михайлов помоли моите хора да излязат. Останахме четиримата и Михайлов ми каза: "Г-н Антонов, Вие сте извършили закононарушение, създали сте второ Шесто управление, назначили сте криминални престъпници в НСС, дали сте "жълтия плик" на Стоян Ганев и т. н. Затова трябва да си подадете оставката. Предлагаме Ви да заминете посланик в Монголия"...
Антонов отговаря, че ако изброеното за него е вярно, то той не би следвало да е посланик, а трябва да бъде съден... "Оперативната разработка по моето отстраняване е започнала още през април миналата година /1992 г. - бел. Л. М./, Аз дори разбрах, че през януари, в апартамент на ул. "Хан Крум" в София определени политически и икономически групировки са взели решение по моето отстраняване. Дадена е била заповед Антонов да бъде отстранен до септември. Както и стана..."

Историята по това отстраняване е комична, тъй като сам Антонов в писмо до министър Виктор Михайлов е настоял архивите на бившата Държавна сигурност да се прегледат и което е за архив - да отиде в архива. А което може да се използва в контраразузнаването - да остане в НСС. Второто предложение на Антонов е ГКПП-Калотина и КПП на аерогарата да минат към НСС, което би въвело някакъв порядък в контрола на сигурността.
Грешката на Арлин Антонов е, че обръща внимание, че се задават избори и не трябва да стават манипулации с архивите на МВР. Това вече прелива чашата и директорът на НСС се озовава на улицата.

Малко преди да се появят проблемите с банките, в НСС постъпва информация, че се готви скрита приватизация.
Директор на голямо предприятие разказва на Антонов как министър завел при него двама чужденци с настояване да се сключват сделки само с тях. Изнудван председател на Комитет с фалшиво досие за принадлежност към ДС, както и скандално признание на известен бизнесмен, че си е купил 4-ма министри в действащото правителство за 50 милиона лева - всичко това се трупа като информация и оставката на Антонов е единственото, което може да успокои определени среди, недоволни от присъствието му в контраразузнаването.

Бизнесмен, чието име се свързва с хазарт, далавери се оказва с телефон на МВР в офиса си! Оказва се, че с ходатайството на дългогодишен служител на ТИЛ на МВР този бизнесмен е получил специалната линия на МВР.
Афери с оръжие, подкупи при контрабанда - времената са бурни и професионализъм в контраразузнаването пречи. "Срещу България работят и свои, и чужди" - предупреждава директорът на НСС, Арлин Антонов. Няма кой да го чуе.

Въпросът е: не се ли повтаря и днес ситуацията от 1993 година? На кого от политиците са неудобни служителите на НСС, та се тръгна към окончателното разрушаване на службата?

Следва продължение

 

Коментари 

 
0 #1 Fotograff 2010-03-06 17:28
фото перед зеркалом как красиво сфотографироват ь +себя не люблю фотографировать ся
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене