1. Най-после ще успеят да разбият националната сигурност!

Съкращения, публикуване на списъци с имена на действащи служители на управленията на бившата Държавна сигурност, опити нееднократно да се вадят досиета и да се натискат явно определени лица от висшите етажи на властта... Опит да се прониква с барети в сградата на контраразузнаването, за да се изземе архивът му - дълги години националната сигурност на страната бе разпъвана на кръст от политиците на преходаНай-после, след 17 години усилия, определена група хора, играли съществена роля, макар и в сянка са на път да разбият окончателно и успешно националната сигурност на Република България! Усилията държавата ни да няма ефективни специални служби и върху тях да сложат ръка набедени, временни политици са на път да увенчаят с успех едно дело, започнало в далечната 1989 година, декември месец. Тогава в реч на Александър Лилов /несменяем депутат от левицата - бел. Л. М./дава насоки да се проведат големи съкращения в службите. И съкращенията започват...

Следващият удар бе публикуването на Оня Списък във в. "Репортер 7", в който с инициали бяха публикувани имената на действащи служители на Първо и Второ главно управление, както и имената на служители от останалите управления на ДС.
Списъкът с агенти се използваше и коментираше като компромат, а от този ден започва да битува мнението, че работата в спецслужбите е позорна. Работата й бе сравнена с делата на доносниците на ДС!

За да се стигне до деня, в който се заговори за ново подчинение на специалните служби. Беше началото на месец юни, в годината на явяването на Георги Първанов за втори мандат държавен глава...
В глава първа от Конституцията, наречена Основни начала има член първи, алинея трета, която гласи: "Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет".
Смея да твърдя, че това е най-често нарушавания член на Основния закон на Република България. В поредица от материали, анализирайки дейността на президенти, външни министри и депутати ще припомням кой и по какъв повод от изброените по-горе длъжностни лица си позволяваше да нарушава този текст, посягайки на специалните служби. Историята бе подхваната за пореден път миналата година от ляво, и главните действащи лица не криеха намеренията си.
Тогава бившият министър на правосъдието Младен Червеняков обяви, че БСП била пред разпад. Разбира се БСП не се разпадна и Червеняков упорито се правеше по-късно, че не е изричал подобно нещо.

В края на м. май 2006 г. се проведе пленум на БСП, на който не присъстваха депутатката Татяна Дончева, току що скарала се с Румен Петков и Младен Червеняков, който предпочете да бъде близо до премиера в Жерково, на партизански тържества и възпоминания. Още тогава висши функционери на БСП предположиха, че и Червеняков, и Дончева са предпочели да си спестят нов скандал с МВР-министъра и зам.-шеф на червените, наричан още Регента на Станишев, за да не задълбочат конфликта в партията.

"Първи партизански отряд "Чавдар" ме покани в Жерково. Как няма да отида", лаконично обясни пред седмичника "Политика" отсъствието си от пленума Младен Червеняков, чието име бе спрягано година по-рано за поста вътрешен министър. Няколко дена след пленума на БСП, полк. Цвятко Цветков, бивш секретар на МВР предупреди, че Петков всъщност се целел в постовете на Станишев. "Ако политиците започнат да говорят реално, рискуваме да дадем жертви в жива сила", пошегува се депутатът от Коалиция за България Младен Червеняков в отговор на нестабилните си и често противоречащи си възгледи, изразявани пред журналисти.
Тук ще припомня, че името на Младен Червеняков беше спрягано както за министър на вътрешните работи, така и за Главен прокурор, но нещо със съгласието в управляващата коалиция на червени, царедворци и хора на Доган не се уреди. Запознати твърдят, че ударът идвал от ДПС, където Румен Петков имал силни и стабилни позиции. Ще припомня и че Червеняков беше авторът на предложението да не се пита за първия милион и да има съглашение с водачите на групировките преди да бъде съставен настоящия кабинет.
В изборните листи на БСП от 2005 година имаше хора, свързани с времето в което Жан Виденов ръководеше столетницата: Младен Червеняков, Георги Пирински, Румен Овчаров и Атанас Папаризов, един зам.-министър - Любен Корнезов и двама души, които бяха зам.-председатели на БСП по времето на Жан Виденов - Красимир Премянов и Янаки Стоилов. Експерти се питаха тогава дали Станишев няма да направи кабинет Виденов 2 или ще надделеят хората на президента. Припомням тези събития, защото както в повечето случаи от новата ни история, нещата тръгнаха от столетницата, от желанието на някои групи в нея да вземат нещата в свои ръце и да ударят президента Георги Първанов. Както се казваше - "Когато атовете се ритат, магаретата страдат". Какво имаше държавният глава, което го правеше силен - това бе фактът, че специалните служби се водеха на негово подчинение с изключение на контраразузнаването, което бе към министър Румен Петков.

Политици, партийни креатури от стари правителства, подкрепени от хора, които бяха научили, че информация за далаверите им е стигнала до спецслужбите решиха да променят най-сетне това положение, като изземат от ръцете на президента спецслужбите и ги предадат към изпълнителната власт, в лицето на Министерския съвет.
Никой от тези политици не седна да помисли, че ако днес президентът е един и правителството е с участие на БСП, НДСВ и ДПС, то в следващия мандат нещата ще се променят. А точно тези промени и усилията да подчинят спецслужбите на преходни държавни чиновници в изпълнителната власт един ден ще стане причина авторите на проекта за Агенция за национална сигурност да изпищят и да се събудят много недоволни...
"Агенцията ще има много голям ефект за сигурността на обществото", категоричен бе Стойко Стоев, председател на Софийския военен съд. Твърдение, което е изречено, без да се прецени реално всичко "за" и "против" тази нова структура.
"Недобре уредените правомощия между Министерския съвет и президента в Конституцията водят до това, че все още не може да се стигне до обща визия за сектора за сигурност. Агенцията по сигурността, която беше обявена още юни месец, все още не може да бъде узаконена и то не заради принципни въпроси, а заради политически, тясно партийни и дори личностни противоречия, които могат да бъдат преодолени само с един сериозен професионален дебат". Това каза Велизар Шаламанов, председател на сдружение "Джордж Маршал", в студиото на "Денят започва" на БНТ по отношение на създаването на Национална агенция по сигурността. Шаламанов допълни, че според него, въпросът за това на кого ще бъде подчинена агенцията е най-маловажният.
Няма да коментирам на кого служи въпросният Шаламанов, който бързо се превърна от член на СДС в човек на американците. Няма да се спирам и на това дали е професионална преценката му за сигурността на страната, в която все още няма изработена и приета Стратегия за националната сигурност.
Липсата на такава Стратегия пък е гаранция, че и законодателството ни, като се започне от Конституцията не е съобразено с тази така необходима Стратегия. Това означава, че отново се впряга каруцата пред коня, отново първо ще се руши, а след това ще се създават структури и съобразено с тях законодателство.

След дълги спорове вече е ясно, че новата Агенция ще бъде за контраразузнаване, тъй като Националната служба за сигурност ще влезе в структурата й като обикновена дирекция! Или казано с други думи: някой се прицели в контраразузнаването и е на път да успее да го разруши. Така както бе сторено със Следствието през годините например.

В навечерието на вкарване на Законопроекта за новата Агенция в парламента е ясно, че Националната разузнавателна служба, финансовото разузнаване и прочие служби както и службата за борба с организираната престъпност няма да присъстват в състава на новата Агенция. Те успяха да запазят самостоятелността си, което говори за едно: контраразузнаването с работата си е настъпило някой и друг политик и резултатът от това ще е тотално разрушаване на службата! Под крилото на Министерския съвет сега съществуващото контраразузнаване, вече като една Дирекция вече едва ли ще работи по далаверите на действащи политици. Това е повече от сигурно. Сигурно е и друго: държавният глава бе ударен с досие, със скандал от служител на Националната служба за охрана и той едва ли ще тръгне да се противопоставя на безумието да се руши нещо, което работи ефективно. Държавният ни глава капитулира за идеята да му се изземат спецслужбите. Кой има интерес от случващото се в българската национална сигурност? Който спретна скандалите около президента.

Кой има интерес да разруши НСС, този който е на път да удари министъра на вътрешните работи, Румен Петков. Петков единствен се противопостави на проекта за изземване на подчинението на спецслужбите от държавния глава, за да бъдат поставени в подчинение на Министерския съвет. Кой има интерес от разрушаване на контраразузнаването и от възможността да се отрежат правомощията на тази служба да държи под око политиците ни. Контраразузнаването работи и по организираната престъпност и по тероризма, едно преструктуриране ще го прати в глуха линия поне за няколко години.
Тук ми идва наум споменът как по времето на управлението на Иван Костов, икономическото направление на контраразузнаването бе закрито!
Идва ми наум и как когато Йордан Соколов бе министър на вътрешните работи, /според един от неговите директори, Арлин Антонов - бел. Л. М./, бе проведена акция и опит да се изземе документацията на службата! Слава Богу неуспешен.
Следващият опит да се ударят службите бе законът на Касим Дал за разсекретяване на архивите на бившата Държавна сигурност, който вече дава своите плодове, вадейки агентурни дела на определени групи хора. Но не на всички.

Ще дойде ден, когато чужди разузнавания ще закрият присъствието си в България, тъй като българските политици са на път да им поднесат всички тайни на националната ни сигурност. В този ден държавата ще престане да съществува като силна страна, с която се съобразяват другите й партньори както в Европейския съюз, така и в НАТО.

Следва продължение 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене