За местните избори в София - партията, това е Бриго!

Шефът на външното разузнаване - любимото протеже на ген. Любен Гоцев е на път да съсипе столетницата в комплект с лидера й Станишев


Ще започна с потвърдената от два независими източника информация, че лично Любен Гоцев е в дъното на кандидатурата на генерал Бригадир Аспарухов за столичен кмет, издигнат от БСП. Самият кандидат за кмет Бригадир даде изявление да не се тиражират повече историите му с унищоженото досие на агента "Румянцев". И тъй като все още има живи хора, които познават добре въпросният Бригадир и са играли ключова роля в кариерата му, били са и негови приятели ще им дам думата, за да получат софиянци пълна представа кого е на път да им натътрузи за кмет соцлидерът Сергей Станишев.

В студиото на Нова телевизия, на 5 септември сутринта, водещият Георги Коритаров събеседва с двама бригови колеги за неговите качества и шансове да се пребори за градоначалник на столицата. Ето какво споделиха Красимир Райдовски и Цвятко Цветков в студиото:

За Цвятко Цветков, Бриго е "работил в българското разузнаване години, независимо от различията в оценките. Оценки може да има най-... Един има една оценка, един има друга оценка, но разузнаването опира до политика, до дипломация. В политиката - до икономика, до финанси, до всичко. В разузнаването има организираност, има ред, има дисциплина. А особено, ако човек е бил някакъв ръководен кадър, той има достатъчно опит да ръководи и други системи...."

Според Красимир Райдовски "Аспарухов има големи шансове за успех, но може би в друг свят и в други избори, според мен. И ако трябва да говорим вече много по-сериозно, това е поредното политическо самоубийство на БСП." И тъй като и двамата се обединиха около мнението, че колегата на Бригадир Аспарухов Марин Маринов знае най-много за генерала, защото той лично му е ходатайствал за поста директор на НРС, не ми остава нищо друго освен да дам думата на същият този Марин Маринов, чийто разказ за Бриго аз записах преди години за в. "Монитор". Ето какво разказва колегата и бивш приятел на генерала на 5 декември 2003 година:

О. з. полковник от НРС Марин Маринов: Мястото на Бригадир
Аспарухов е в затвора

О. з. полковник от НРС Марин Маринов разкрива пред "Монитор" скандални и неизвестни факти от дейността на бившия шеф на разузнаването пред журналистката Люба Манолова:

в-к "Монитор" - 5 декември 2003 г.

О. з. полковник Марин Маринов е роден 28 август 1940 г. в с. Лагошевци, окръг Видински. Завършва висше педагогическо образование, ползва френски, португалски, испански, румънски и руски език. Агентурист в НРС до 1992 г. зад граница.

"Мястото на бившия ръководител на разузнаването Бригадир Аспарухов е в затвора!

Твърдя това с цялата отговорност за думите си и ще се аргументирам. Знаете, че не е обичайно един разузнавач да излиза на светло ­ не е редно, нито пък обичайно, но две интервюта на бившия шеф на Националната разузнавателна служба /НРС/ разгневиха много бивши служители на НРС и затова реших да наруша мълчанието.
Ще започна със срещите на Бригадир с премиера Симеон Сакскобургготски. Необяснимо е за мен, че никой не зададе въпроса: "Като какъв се е срещал Бриго Аспарухов със Симеон Сакскобургготски преди 10 -11 години?" Официални ли са били тези контакти или от частен характер? Наскоро бившият президент Желю Желев съобщи, че не е знаел за срещи на Аспарухов с днешния премиер, в годините, когато единият беше в изгнание, а другият ръководеше разузнавателната служба! А това е огромен скандал за "професионалиста" Аспарухов, тъй като той се е свързал със Симеон чрез агент "Румянцев". И когато Бриго се разпореди и подписа да се унищожат материалите му /агентурното досие на "Румянцев" - б.р./, така бяха унищожени и материали, свързани с премиера. И сега вече може да се говори какво ли не. Аспарухов държа 6 г. и материалите за агент "Сава" (Ахмед Доган - б.р.), но за разлика от Тилевите, те не са унищожени. Бриго е разпоредил на свой подчинен да се направят копия от тези материали. Правете си изводите какво може да последва един ден.
Това е обяснението и за думите на Меди: "Ние бяхме първите, които имаха ясна позиция, че Бриго Аспарухов е професионалист, патриот и че този избор е добър." Всъщност причината за тези признания на Доган е изключително елементарна и се нарича пари, дори много пари. "Професионалистът" и "патриотът" Аспарухов всъщност е човекът, който направи преди години бизнесконтакти на Тилев с Доган - това е в основата на рамото, което удари Доган на Бриго. Елементарно!
Но така или иначе Атанас Тилев е съществена част от кариерата на Бригадир Аспарухов. Има известни и неизвестни факти около връзката "Тилев - Аспарухов". Известно е, че Тилев или агент "Румянцев", както бе писано по всички вестници и средства на масова информация, е бил съученик, приятел на Бриго. Известно е още, че Аспарухов, в ролята си на директор на НРС, извършва длъжностно престъпление като се разпорежда да се унищожат материалите на Тилев. Бригадир склонява покойния Николай Добрев да върне задграничния паспорт на Тилев и оказва съдействие той да замине в Австрия. Отчасти е известно, че Аспарухов, пак като директор на НРС, подписва и взима 20 автомобила на "Дару кар" и съдейства за закупуване на коли на "Дару кар" за Националната служба за охрана. Част от възнаграждението за тази услуга е даденото от Тилев на Бриго - BMW 520, цвят бордо, което в момента ползва като лично превозно средство. И BMW-то и джип "Мерцедес" се водят по документи на холдинга на Тилев и се ползват от Аспарухов. Не отричам, че оперативни умения за заличаване на следи за комисионни за свършена работа не липсват на Аспарухов.
Но кое е неизвестното за връзката "Тилев - Аспарухов"? В периода докато Тилев е шеф на банката /Банка за земеделски кредит - б.р./ и длъжник с над 40 милиона долара, Бриго Аспарухов му е предоставял възможност по всяко време да посещава и ползва секретната база на НРС в Родопите, семейно. Неизвестно е и че след отстраняването на Аспарухов от шефския пост в НРС, той е облагодетелстван от Тилев и е назначен като шеф на холдинга и управляващ всички фирми на Атанас Тилев в България.

"Тилева следа" и в Бенгази

В либийския град Бенгази отново има Тилева следа. Преди да напусне поста си в НРС Бриго прибира оперативния работник. Трансформира бройката в Либия като изпраща в Триполи отговорен оперативен работник от разведката, брат на главния юристконсулт на Тилевата банка. Целта за тази кадрова замяна бе оперативният работник да работи единствено и само по либийския дълг към България и личното облагодетелстване на банката на Тилев. Така по-късно бе пропуснато какво се случва в Либия и сега се разиграва тази драма с българските медици.
Днес на дневен ред е темата за тероризма и готовността на България за това предизвикателство. Пълно мълчание цари за приноса на Бриго в тази посока. Истината е, че докато той е начело на НРС, в службата няма звено и конкретни оперативни работници, които да се занимават с въпросите по придобиване на информация по терора. Говоря за болшинството от арабските страни, откъдето идват заплахите за терористични действия към България. Тогава са закрити или осакатени резидентури в годините. Ликвидирани бяха агентурните източници, а това са трудно поправими пропуски - трябват време и хора.
Лошо е, че НРС не е имала информация отвсякъде. В същото време имаше нещо изкривено в пребиваването на Бриго Аспарухов в НРС - при най-засилена охрана /той си създава лична охрана/, посещава кабинетите на служителите си, придружаван от личните си охранители. Охраната му пък е претърсвала служителите на НРС преди да влязат при него.
Бриго имаше и лична екстрасенска - Дора - на щат към НРС. Тя му беше казала "Тук те облъчват" и той си премести бюрото, направи ремонт. Или пък неговата "блестяща" операция, когато арестува наш колега - Лъчезар Тасев, затова, че не го е поздравил. Завели са го в "Пирогов", за да установят дали е пиян, и не са установили никакъв алкохол в кръвта му. Имаше заведено дело. Безумни работи!
Интересно е да се проследи и позицията на Аспарухов по приемането на Закон за НРС. Тя се промени на 180 градуса. Като директор на НРС, на съвещание на ръководството Аспарухов обяви, че няма интерес да има Закон за НРС, тъй като законът слагал рамки. Точно липсата на такъв закон му даде възможност за безконтролни действия, ефективността на службата беше и е била нулева. Всички документи, излезли от службата като анализи, прогнози и други подобни, никога не са отразявали реално събитията, които са следвали. Да вземем Югославия, която той споменава тези дни. Та в тази държава НРС нямаше източници, агентура, подготвени оперативни работници, дори посланикът беше изтеглен в София в началото на войната - пролетта на 1992 г.!
Така се получиха фалове от посока НРС в годините от ръководството на Бриго Аспарухов. Ще посоча само две причини: информацията, която се е подавала от НРС е била недостоверна, не е идвала от сигурни източници. От друга страна информацията не е стигала до изпълнителната власт, тъй като се е филтрирала в Президентството.

Македонската оръжейна сделка и "Оня списък"

Има неща, които така и не се разбраха и съобщиха ясно и отчетливо около т. нар. "македонска оръжейна сделка" и скандала с "оня списък". А истината по тази "оръжейна сделка" е, че Бриго размахваше копие от един документ в парламента, което не бе придобито от оперативни източници, а е било предадено от официално лице на сръбските специални служби на границата. Днес случаят е изяснен, такава сделка не е имало.
"Оня списък" пък е изготвен във Външно с консултациите на оперативни работници от контраразузнаването и разузнаването. Такъв списък е имало в Националната служба "Сигурност" и при Бригадир Аспарухов. Копие от него е имало при Димитър Луджев и при Стоян Ганев. Разгласяването в пресата става като Бриго дава списъка на оперативния работник от НРС Илия Плачков, който е женен за сестрата на Бинка Пеева - днешната съпруга на външния министър Соломон Паси. Страшното е, че Бриго е знаел за този списък и готвещата се чудовищна провокация и не е реагирал - не е взел никакви мерки, за да я предотврати - това е оперативното "майсторство" на Аспарухов.

Отказът от депутатската банка

Бригадир се отказа от депутатството, тъй като се цели нависоко и се вижда като държавен глава - това е целта му, колкото и налудничаво да звучи. Две години преди да си тръгне от НРС и доста преди идването на Владимир Путин на власт в Русия, хора от обкръжението на Бриго в службата - лично предани, се обръщат към него с "майн президент". Явно той се вижда като най-подходящия кандидат за президент на България - по логиката, че Буш-старши е бил в ЦРУ, Путин е бил в КГБ. Тогава защо и Аспарухов да не стане президент? Но все пак някой трябваше да го издигне, да го предложи. Политическата сила, която можеше да му даде тази възможност, бе БСП, с която е имал мостове и контакти. Лицето, което му дава тази възможност е Красимир Премянов. Известна е конфронтацията в БСП между Премянов и Първанов. Премянов, със съгласието на Аспарухов го внедрява при Първанов и когато Бриго отива в БСП е бил с идеята да заеме мястото на Първанов. Създава се Генералското движение - тогава във в. "Труд" започват да излизат материали с внушение, че най-подходящият за шеф на БСП е Бриго Аспарухов. След това идва разривът на Бриго с Първанов и въпреки това сегашният президент е човекът, който помага на Бриго да стане депутат от БСП. След избирането на Първанов за президент, вратите на Президентството за Аспарухов се затварят. Тогава Бриго се обръща и решава да осребри познанството и контактите си със Симеон като предлага закон, според който НРС трябва да бъде подчинена на премиера. И това се случва, след като сам Аспарухов дълги години е избягвал приемането на такъв закон. Като не успява със закона, Бриго прави опит да се върне на шефския пост в НРС. След неуспеха използва всички възможности да получи посланическо място. Харесва си Гърция, но му предлагат Москва. По неговите думи той сам се е отказал да представлява България в Русия, но истината е, че самите руснаци му отказват агреман.

Мнозина си задават въпроса защо Бригадир се отвърна от БСП

Президентът, БСП и всички хора, които са имали контакти с Бриго, много добре са разбрали фалша на този човек, нарцисизма му, комплексите му за величие, стремежът му към власт, нетърпимостта му към кадърните хора с качества. Аспарухов обърна гръб на социалистите, защото се вижда сам и високо в политиката - ето защо той призовава и работи да обедини 150 000 служители на бившата Държавна сигурност. Това е чиста проба подстрекателство срещу държавния строй в една страна, която той не счита за своя и не желае да й служи дори като обикновен гражданин. Той и политическите вампири около него, както и негови колеги, сред които и генерали, съидейници от запаса, депутати свързани силно с Бриго и зависими в миналото от неговата информация, трябва да престанат да определят съдбата на България и нейните граждани. Много от уволнените офицери имат реални и тревожни проблеми, но не може един Бригадир да ги използва за своето ново амплоа, за своя нова легитимация."


Това каза за Бригадир човекът, който го предложи за директор на НРС навремето. Същият Аспарухов, когото Цвятко Цветков защитава, забравил как навремето сам Аспарухов нарече неговите анализи смешни. Аспарухов, който освободи много свои колеги от работа, обявявайки ги за номенклатура на БКП!

На 26 февруари 1998 Аспарухов се готви да стане лидер на партията, но не го огрява. Три години преди това, той, с Младен Червеняков отива при Жан Виденов и изразява готовност да стане министър-председател! За мераците му да бъде президент споменава и Марин Маринов. Така че, остава само кметския пост в столицата - по ниска топка, но пък си е далавера отвсякъде.
Никой не потърси отговорност на Аспарухов за "оня списък". Никой не го осъди за унищоженото досие "Румянцев" - факт, който ясно говори за партийна намеса в прокуратурата.

Старите хора имат хубава приказка, която ще перефразирам: ако искаш да унищожиш една партия и лидера й - пробутай им Бригадир Аспарухов за кандидат столичен кмет.

Що се отнася до "приноса" на Аспарухов в изземването на специалните служби от президента и минаването им в ръцете на изпълнителната власт - то за този "принос" на Бригадир А. ще има тема с продължение на тази електронна страница.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене