Разтегливи понятия

Летище София ще приема самолети и в мъгла, заяви транспортният министър Петър Мутафчиев при отчета на двегодишната си работа. Според министъра на 30 август летището е било готово със системата за "сляпо кацане". До 27 септември летището трябва да получи трета категория. Мутафчиев посочи че вече са изчистени проблемите със софтуера на системата и светлините по пистата.

Това е вярно и не е вярно. Вярно е, че есента и зимата чукат на вратата, а това са сезони, през които мъглата е нещо обикновено. Вярно е, че европейската фирма "Талес" провежда тестове, и че на 11 април в. "Сега" писа, как през август месец т. г. пистата на летище София ще получи по-висша категория 3. Август мина, министърът остава оптимист - нищо не е променено.
Вярно е, че все още не са довършени пистовата система и рульожките, че системата за управление на полети "Аления Маркони" все още не е приета.
Вярно е, че около моста при заустването на Искър съществуват пукнатини, но за тях не се говори. А през зимата тези пукнатини ще се разширят. Вярно е, че директорът на летище "София", Пламен Станчев е издал специална заповед, въпросът с пукнатините да не се коментира, и е определил лицата, които не могат да отиват на пистата, защото ще видят състоянието й и напукването й. Вярно е, че преди 4 месеца не работеше и системата за кацане откъм града. Има система, но за кацане откъм града не работи.

Така че, не е само мъглата - новата категоризация на новото летище трябва да стане, но няма да може, поради съществуващото и добре познато от поредицата публикации в тази електронна страница безхаберие на антуража на министъра на транспорта.
Известно е, че системата за управление на полети SELEX трябваше да влезе в експлоатация през 2003 година, когато Петър Мутафчиев все още нямаше понятие, че съдбата ще го направи министър. Та тази система не е приета.
В същото време умни глави от РВД са стигнали до гениално решение - да бъде разработена друга, резервираща система, която да работи.

Явно някой е прекалено гладен, за да иска преди да бъде приета многострадалната система за управление на полети да се изгради резервна система и познайте - пак от "Аления"! Още се влачи вкарването в експлоатация на системата за управление на полети и вече се мисли как да се изгради резервна - пак от италианската "Аления".

На летище София и в РВД има много пари и те се харчат също така много.
Приеха смяна на антените на радарите, производство на "Аления", тъкмо ги смениха и още не бяха завършени тестовете на новите антени и направиха смяна с нови предаватели с нови антени. Но след подмяната на предавателите да се търси и обмисля възможност за подмяна обвързана с показалата неточност и непочтеност към партньора си РВД "Аления" е повече от дебилно. Вместо час по-скоро да се приключи с работата по приемането на системата за управление на полети, което се отлага с години, намерил се някой, на когото му щукнало в умната глава да направи дублиране на системата, тази все още неприетата! И то при положение, че системата на "Аления" показа, че не струва парите, които РВД щедро изсипа на италианците, с комисионни за съответните началници.
Вярно е, че през месец се прави подмяна на софтуера на системата за управление на полети, но министър Мутафчиев е над тези неща. И фактът, че най-важното - софтуера, с който работят диспечерите при управление на полетите, се подменя вече за кой ли път, е за него подробност от пейзажа.
Защо се търси и замисля дублиране на системата - вариантите са два: или за пари, защото някой все още е много гладен, или защото, тези, които са запознати с недостатъците на системата за управление на полети, /тази неприетата, на "Аления" - бел. Л. М./ търси подсигуряване и дублиране за по- сигурно. Дублиране, защото не вярват, системата на "Аления" да е достатъчно надеждна. Тогава идва въпрос: защо пак се гледа към "Аления" за изграждане на дублираща система? Защото в РВД са свикнали с недостатъците й? Или защото в РВД не могат да работят без проблеми. Защо да е лесно, като може да е много трудно?
Та, летище "София" щяло да получи категория, но как, след като преди седмици, август месец, при силните дъждове, летището отново не можеше да приема самолети заради влошена видимост. Мутафчиев обеща категория, но "забрави" за пътя, който минава наблизо и автобусът, който се движи по този път. А и пътят и автобусът не са от вчера, та човек като Мутафчиев да ги забрави, нищо, че не е роден в София.
Мутафчиев вероятно не знае, че преди около месец гръмнаха кабелите на пистовата система и рульожките. А това е сериозно, както всичко, което се случва на летището. И когато Мутафчиев казва, че прекатегоризацията ще е факт септември месец, тъй като единствената пречка бил пътят, той говори объркано и неясно. Поради незнание, или поради умора - Мутафчиев си знае защо. А единствената пречка е пречка от години, десетилетия насам известна. Не е от сега да рече човек. И приказките на министъра, че ако Столична община оправела проблема с пътя, нямало да има пречки за прекатегоризация са си тежки глупости, откъдето и да ги погледне човек.
Така че, нека Мутафчиев сложи ръка на развълнуваното си социалистическо сърце и се успокои - прекатегоризация за тази есен и зима - няма да има. И той си го знае от отдавна, но пусти мечти - понякога въображението му се отскубне и вземе, че говори и вижда невъзможни неща. Толкова много ги желае, че чак ги вижда осъществени. Затова и тази есен и зима ще има пренасочени полети, отложени кацания, опашки и недоволни псуващи пътници, бързащи да полетят или посрещнат някого.

И причината не е в общината и нежеланието й да затвори пътя от квартал "Христо Ботев" до Враждебна, причината е, че при изграждане на новата писта, министерството не е поискало да отчужди терена, по който минава пътят. Министерството не е помислило за изграждане на алтернативен път, който пак ведомството на Мутафчиев трябва да финансира.
Така че, когато министърът на транспорта казва, че общината отказва да затвори пътя, за да се оправела категоризацията на летището - то той говори на границата на лъжата. Причините са в нежеланието и несвършената работа на министерство на транспорта, а не в общината. Но избори идват - всичко може да се говори, особено когато министър социалист може да набеди невиновната столична общинска администрация.

Пак ще припомня на министър Петър Мутафчиев приказката за тъпото куче пазач, което лаело без причина. Идвали овчари, виждали, че няма причина за кучешкия лай и си отивали. Докато накрая го оставили да си лае, и тогава се появил вълкът и издушил стадото, барабар с лаещото без причина в мъглата куче.
Миналата година, когато се пренасочваха самолети, анулираха се полети, изнервени пътници чакаха и ругаеха всички началници в транспорта от министъра надолу, никой не каза защо и колко се проточи във времето пускането на Инструменталната система за кацане - ILS. Никой не обясни и друго, че покрай летището съществуват така наречените защитени зони, където не трябва да има други движещи се средства. В близост до пистата - има две махали и непрекъснато движещи се камиони и автобуси - което е опасно и недопустимо. В деня, когато трябваше да бъде открит терминалът, се оказа, че не са проведени всички мероприятия за премахване на източниците на смущения в защитените зони, а в прерогативите на летището е да изпълнява и не допуска преминаването в тези зони на смущаващи превозни средства.
Сега не е по-различно, само че министърът обвини общината, че не искала да затвори пътя. Вместо да си посипе главата с пепел, че от края на миналата година, досега не е отчуждил въпросния път и не е издействал финансиране за направа на обходен маршрут. Просто е, но някой трябваше да го свърши. А Мутафчиев се разсея. Министър е това, не е какво и кой да е.

Равносметката миналата година за 7 дни беше - 250 дестинации от летище София - отменени или пренасочени към други летища за седмица. Само в една събота софийското летище бе пренасочило към летище Пловдив 45 полета - 29 от тях кацащи, а 16 излитащи. Заради хаоса на софийското летище авиокомпаниите анулираха още 31 полета за два почивни дни. Мутафчиев забрави, че в края на годината откриха летището, а обявиха, че ще заработи през пролетта. Важно бе да се бие тъпана, че се режат лентички, да се ръкопляска, да снима телевизията.
Кувейтската фирма, изградила пистата, поиска неустойка и то за 19 милиона, тъй като работата й се усложнила от стара кариера за добив на инертни материали. Което означава, че около строежа на летището не е свършена много работа и по отчуждаването ни пътя и финансирането на друг, обходен и по решение на проблема със старата кариера за добив на инертни материали. Кадрите решават всичко. В случая с летище "София" точно кадрите на министър Мутафчиев не свършиха задълженията си, но да сте чули за прокурорска проверка или наказания. Няма да чуете - Главният прокурор се интересува само от определени, далечни от управляващите противозаконни деяния. Въпрос на предпочитание и избор.

В тази посока от РВД са се застраховали: синът на зам.-главният прокурор Камен Ситнилски работи като някакъв юрист в предприятието с най-високите заплати в страната. Да видим сега кой ще посмее да посегне на РВД-началниците!
За едни партията е майка, за населението - мащеха и така е открай време. Да вземем новия зам.-министър на финансите Кирил Желев. Докато беше член на Управителния съвет на РВД бе изпратен на държавни разноски за три месеца да учи в Лондон английски език на място. Финансирането на този хуманен проект е строго пазена тайна, въпреки че изтече информация от Министерство на транспорта, как билетите за пътуване са купени от РВД. А другите разноски на Кирил Желев по това обучение? Кой плати за това, че като малък бъдещият зам.-финансов министър не е ходил на алианс да учи чужди езици? Естествено не партията, не МТС, не лично Желев... Друг зам.-министър на финансите, Любомир Дацов, беше член на УС на РВД, а сега е председател на Контролния съвет на РВД. Човекът е финансист, но явно не му правят впечатление дългогодишните разходи на РВД по усвояване на системата за управление на полети на "Аления Маркони" - SELEX. А е финансист и следва да внимава за финансите на РВД.
Преди две седмици фирма "Скорпио", близка до зам.-министъра на вътрешните работи Камен Пенков спечели търга за охрана на сградите и съоръженията на РВД. Да му е честито на Пенков! Умен човек се оказа, па макар и зам.-министър на вътрешните работи. Да се бори за охрана в РВД, а не на някой дом за сирачета.
В Ръководство на въздушното движение, РВД още се помни как току що дошлите на власт царедворци си щипнаха от предприятието 46 млн от данък печалба и със задна дата 12 млн лева лихви. Въпреки, че това противоречи на Правилника на РВД и сродните му в Европа предприятия. Никой не върна парите.

Интересно е в РВД, за това неведнъж съм писала на тази електронна страница. Има пари - и за РВД и за хора на властта. Тук може да се напише докторат на тема: "Началниците в РВД като украса". Да рече да тръгне някой да търси и проверява законност или финансова отчетност в РВД - това си е диагноза. Задават се мъгли - пак ще пишем за отклонени за кацане полети, за анулиране на други, за пренасочване на трети.
Пак ще има хаос, въпреки че, има и министър на транспорта. А може би точно защото има министър на транспорта и то точно този министър, а не някой друг. Известно е, че с министър като Петър Мутафчиев човек никога не знае какво може да се случи с транспорта. Може да има безупречен транспорт, а може и безупречно той да бъде съсипан. Въпрос на гледна точка.

Какво ще помогне на управлението на полети като се зададат мъглите? Това е мътно и неясно. Каквито и да ги разправя на журналистите министърът. Каквото и да чака от нас Европейската общност, каквито и пари да налива... Тук, в България понятията за европейско, значимо, финансова отчетност и законност са разтегливи понятия. Затова и имаме такива министри като Петър Мутафчиев, които каквото и да правят, каквото и да не направят - все са си министри.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене