Отмениха бригадите - остана ни един Бригадир!


Бившият шеф на разузнаването и кандидат-кмет на БСП за София Бриго Аспарухов обяви, че трябва да се "мине от приказки към сериозни дела в столицата". Той наблегна на факта, че "Гражданите на столицата не са видели нищо от обещанията, които им се дават всеки ден". Това бе основното в предаването на БНТ, в което Бригадир взе участие.
Аспарухов използва случая да си направи самореклама, с историята как лично се е застъпил пред експремиера Симеон Сакскобургготски Бойко Борисов да стане главен секретар на МВР. "Той имаше голямо желание да се върне в системата на МВР и аз му помогнах най-приятелски", припомни Аспарухов пред БНТ. Бригадир наблегна на факта, че е бил приятел с Борисов, и подчерта, че "едно приятелство води до редица положителни промени в личността". Аспарухов смята, че това приятелство е помогнало на настоящия кмет да "се развие като образ, който има сега". Т. е. ако не е бил Бригадира да се изгради личността на настоящия кмет, - кой знае какъв градоначалник щяхме да си имаме сега. "Хвали ме усто, ке те разскинем!" казват в югозападна България.
Пред множеството на събора на Бузлуджа левият кандидат Аспарухов "приятелски" обвини Борисов, че се изживява едновременно като кмет, висш служител на МВР и тартор на държавата. "Някои от неговите качества не могат да бъдат непризнати, но да се вземаш толкова величаво и сериозно, започва да пречи на решаването на проблемите на града", критикува "бащински" Бойко Борисов опонентът му, Бригадир Аспарухов. "Крайно време е на кметския стол да седне човек, който няма объркани понятия за ту кмет, ту политик. Такава смес няма - да смесиш кметство с партийно строителство е просто фатална грешка", заяви Бриго Аспарухов.

Както го подкара Аспарухов нищо чудно той да е откърмил и отгледал Борисов - какво ли още ни предстои да чуем!

В отговор на думите на Аспарухов, Бойко Борисов отсече: "Бриго Аспарухов да си гледа неговата работа и да не ни се бърка. Какво се случва на Бузлуджа не ме интересува от 1989 година."

"Генерал Бриго Аспарухов не е номиниран за кандидат-кмет на София от нито една районна организация на БСП - съобщи на пресконференция председателят на градския съвет на социалистите Румен Овчаров, предаде репортер на Агенция "Фокус". Овчаров обясни, че кандидатурата на Аспарухов "е възникнала в хода на дискусията" и е била внесена от Изпълнителното бюро на БСП. Тук му е мястото да цитирам Николай Камов, лидерът на ПД "Социалдемократи", според който решенията на БСП за издигане на кандидатури за кмет на София никак нямали славна история. Камов припомни пред Агенция "Фокус" как през 1995 г. БСП издигна кандидатурата на Венцислав Йосифов, който загуби битката за столицата от Стефан Софиянски. - "През 1999 г. преди местните избори току-що се беше провела Солунската среща. Тогава имаше силно желание да се изрази единството на левицата, като се издигне обща кандидатура на социалдемократите. Д-р Петър Дертлиев беше още жив - ние - като европейски социалисти, бяхме готови за това. Само софийската организация на БСП каза категорично "не" и противно на мнението на Георги Първанов - като председател на партията тогава, реши Румен Овчаров да се кандидатира. Естествено, Румен Овчаров загуби тогава от Стефан Софиянски."
"Аспарухов ще привлече най-твърдите привърженици на БСП, но не и други" - прогнозира социоложката Мира Янова.

"Бойко Борисов може и да изгуби кметските избори, опита се да пророкува Цвятко Цветков, бивш секретар на МВР в правителството на Жан Виденов и член на Висшия съвет на БСП. "На мен ми се струва, че Бриго Аспарухов ще притесни и дори вече притеснява достатъчно Бойко Борисов... И може би - той ще загуби кметските избори на 28 октомври", заяви пред Агенция "Фокус" Цвятко Цветков. По думите му - кандидатурата на Бриго Аспарухов е тази, която най-силно може да се конкурира със сегашния кмет Бойко Борисов по много причини. "Считам това за възможно най-удачния избор на софийската градска организация на БСП за сегашните избори след много дългото колебание, прехвърлянето на различни кандидатури, пазарлъците и т.н.", заяви Цветков. Той допълни, че Аспарухов ще зависи и от поведението на останалите партии. "Първо - коалиционните партньори като НДСВ и ДПС и второ - поведението на електората на десницата, защото десни политици и лидери твърде лековато досега са атакували Бриго Аспарухов." - припомни Цветков.

Кандидатът на Демократическата партия Константин Папазов пък пророкува, че тази кандидатура ще сплоти десницата. И дясното така се сплоти, че обяви за свой кандидат банкера Мартин Заимов.
"Не е изключено НДСВ да подкрепи Бригадир Аспарухов" - изрази надежда Илия Божинов, като с това даде знак, че социалистите разчитат царедворците да подкрепят техния кандидат генерал. БСП ясно си дава сметка, че нещата са загубени и не толкова оптимистични, но затова пък Аспарухов им дойде твърде удобно, тъй като ако не червени привърженици, то жълти също биха подкрепили генерал Аспарухов, което само би подпомогнало избора на червения кандидат.

В средата на септември 2003 г. правителственият говорител Димитър Цонев съобщи пред медиите, че бившият разузнавач №1 ген.-лейтенант от резерва Бриго Аспарухов ще бъде назначен от премиера за координатор на спецслужбите. Назначаването на Аспарухов бе посрещнато с изненада от повечето членове на Политическия съвет на НДСВ поради факта, че Аспарухов бе депутат от БСП.
Месец по-късно, в средата на октомври 2003 г., отново правителственият говорител Димитър Цонев обявяви, че Бриго Аспарухов няма да е съветник в политическия кабинет на министър-председателя Симеон Сакскобургготски и е обявил оттеглянето си пред премиера няколко дни по-рано. Мотивите за оттеглянето на Аспарухов Цонев представи така: "Той не желае неговото име и личност да бъдат обект на по-нататъшни немотивирани нападки, граничещи често с откровени лъжи и измислици." Според говорителя о. з. генералът заявил, че не иска името му да се намесва и при възникването на бъдещи пречки в процеса на присъединяването на България към Европейския съюз и НАТО.
Срещу назначаването на Аспарухов за съветник на премиера по сигурността се изказа шефът на Американския комитет за разширяване на НАТО Брус Джаксън. След него реагираха и посланиците на САЩ, Великобритания, Италия и Холандия. Външният министър Соломон Паси също призова о. з. генералът да се откаже от поста, а главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов го посъветва да се оттегли, за даде възможност на премиера да се съобрази със становищата на страните от НАТО. Това се случи и не можем да се правим, че не е било.

През октомври 2000 г. Бригадир А. бе обвинен в длъжностно престъпление по чл. 387, ал. 2 и 3 от Наказателния кодекс. Според прокуратурата, като шеф на Националната разузнавателна служба Аспарухов бил превишил правата си и като е разпоредил през юни 1993 г. да се унищожи оперативният отчет и архивните материали на секретен сътрудник на ДС. Към онзи момент е действало Постановление № 61 на МС, според което унищожаването на подобна документация е забранено. Единствено Главното управление на архивите при Министерския съвет е можело да разреши подобно действие, но както показва проверката, разрешение за случая не е издавано. Само депутатския имунитет спасява Бригадир Аспарухов от съдебно дирене и присъда.
"Досието на банкера Тилев е унищожено през 1993 г., за което неизвестно защо ген. Аспарухов не беше съден - все пак говорим за документно престъпление и измама. Той наруши 61-во постановление на МС от 1991 г., което забраняваше да бъдат унищожавани каквито и да било документи с гриф "строго секретно". Прокурор от Софийската военноокръжна прокуратура прекрати делото срещу Бригадир Аспарухов за злоупотреба със служебно положение с постановление от 19 април 2002 г. По този повод генерал Атанас Атанасов зададе парламентарно питане на министъра на правосъдието Георги Петканов. Петканов уточни в парламента, че делото е засекретено. "Не може дело, което е на производство в съда, да бъде изискано от прокуратурата за справка и тя да го прекрати", каза Атанас Атанасов от ДСБ, който определи това като "абсолютен скандал". "Прокуратурата е иззела правомощията на съда" - заяви генерал Атанасов, но никой не поде възмущението му.

През 1981 г. немският вестник "Велт ам зонтаг" написа за Тилев, че е "живият микрофон на КГБ". Все пак Владо Тодоров лежа в затвора за унищожени досиета и документи на ДС, а генерал Атанас Семерджиев бе осъден за това.

И ако Аспарухов не обича да му се припомня за унищоженото досие "Румянцев", то за закупените роувъри от Тилевата "Дару кар" за НРС може да му се спомене. За прекараните от НСО мерцедеси през "Дару кар", и подменени с БМВ-та също не трябва да се мълчи, но всичко това едва ли ще съживи Прокуратурата за работа.
За помощта Тилев да напусне страната, когато имаше възбрана - също трябва да си припомни, още повече, че според доклад за банките, 40 млн долара от банка БЗК, неправомерно са били присвоени от Тилев, според доклад на Николай Добрев. "Бриго се обажда на Кольо Добрев, който е вътрешен министър, и му казва: "Моля те, свали запрещението." Двамата говорят и с Татарчев и му казват, че Тилев е не само агент на ДС. Бриго му казва, "той е мой офицер". А Тилев никога не е бил офицер. Това Кольо Добрев го разказа на мен в кабинета на Виденов" - припомни Красимир Райдовски случката преди време в интервю.

Тези мигове кандидатът на социалистите не желае да си припомня, а още по-малко пък да му ги припомнят. Ето защо ще цитирам други моменти от биографията на Бригадир Аспарухов: "След като президентът Желев го назначи за шеф на НРС, Бриго Аспарухов запази резидентурата ни в Мадрид, което според новите приоритети на България по онова време е повече от странно и което престава да бъде толкова странно, ако се отчете фактът, че в Мадрид живее бъдещият премиер на България"…каза в интервю съветникът на Жан Виденов, Красимир Райдовски.
Райдовски припомни и широко отразения в пресата опит за "отравяне" на Бриго Аспарухов в президентството. Всъщност случката е доста по-прозаична, оказва се, че в кабинета на Валентин Стоянов той и Бриго Аспарухов редовно са се запивали, но не с кафе. "Генералът ходеше при него /Валентин Стоянов - бел. Л. М./ редовно. И са попийвали. Знам го от хора, близки до Вальо Стоянов".
"Предстоят изпитания на разузнаванията в цял свят - пророкува Бригадир Аспарухов... Това идва от опитите на политиците да ги ползват за своите цели." Това изявление на Аспарухов звучи странно, тъй като той самият е привърженик спецслужбите да се отнемат от президента и минат към Министерския съвет. /Виж анализа"В държавата усилено се работи за преврат" от 2 юли 2006 г./

"Бриго се харесва много, той е суетен и самовлюбен" - сподели негов бивш подчинен разузнавач преди време. И ако това са качества за градоначалник - здраве му кажи! "София се нуждае от такъв човек като генерал Аспарухов". Кой го твърди?

Предстои битка в София - всички кандидати опоненти на Бойко Борисов имат една цел - не толкова да спечелят, а да отнемат гласове от кмета. Дали ще успеят ще стане ясно на 29 октомври. 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене