Коалицията се разведе за изборите

Достатъчни са Антон Кутев и Дъбов и опонентите на социалистите ще спечелят без предизборна агитация* ДПС работи на тъмно, царедворците - се продават скъпо


"Въпрос: Готова ли е БСП на всякакви компромиси, за да изкара пълен мандат?
Румен Овчаров: Да и тя ги прави".
Из интервю от 2 юли т. г. по Нова телевизия


Приоритетите на БСП за следващите 2 г. ще са пенсионерите и образованието, стана ясно след заседанието на Изпълнителното бюро на партията. "Доста неща бяха направени до момента за бизнеса и за икономическата политика, Оттук нататък имаме основно два приоритета - пенсионерите и образованието. Те стават най-важните ни приоритети, върху които ще се работи в следващите месеци", обясни секретарят на бюрото Антон Кутев, който отрече акцентирането на тези приоритети да е ляв предизборен завой за червените. Той обаче не уточни какво конкретно означава, че тези две сфери ще са приоритетни. Това тепърва щяло да се уточнява с бюджета за догодина, който се прави в момента. Нещо като "Трай,Коньо..."

За БСП и лидера-премиер Станишев местните избори са въпрос на живот и смърт, въпрос на оцеляване на правителството. Не трябва да забравяме, че загубвайки доверието на част от своите традиционни избиратели - пенсионерите, които за пореден път не получиха очакваното обезщетение на пенсиите, БСП си позволи лукса да покаже, че се стреми към разширяване на своето влияние към средната класа и бизнеса. Втурнала се към своя стремеж обаче, столетницата бе принудена да се върне, тъй като средна класа в България - все още няма, а бизнесът предвидливо засили напоследък връзките си с политиците. Ето защо БСП отново се върна към пенсионерите, като към свой сигурен и верен електорат.

Кутев бе новото лице в националното ръководство на столетницата, което от стола на общински столичен съветник от БСП премина на по-високо стъпало в червената йерархия. Вероятно мнозина са забравили, думите на евродепутатката Илияна Йотова, в интервю с Георги Коритаров: "...вчера буквално се втрещих, казвам това съвсем съзнателно, от едно интервю в един столичен всекидневник, когато един от новите секретари в изпълнителното бюро /става дума за Антон Кутев - бел. Л. М./, казва, че чистката в БСП ще започне след местните избори..." И точно този чистач на партия Станишев одобри за говорител на БСП.

"Левицата трябва да е доста отчаяна, за да се върне към левите си приоритети в навечерието на изборите, след като разтръби, че води дясна политика" - коментира източник от "Позитано" последните изяви на секретаря на ИБ, Кутев. Тук ще припомня как влезе в политиката самия Кутев. "Готвя се за една много силна работа, защото на ръководството на БСП му предстои много работа в следващите месеци" - заяви той след като бе избран на последния партиен форум. - "Избиране на ново бюро на БСП беше знак, даден от Сергей Станишев за промени в партията", коментира Кутев. Според него процесите на разединения в БСП трябвало да бъдат в максимална степен потушавани.
Нищо чудно, че същият Кутев, който се закани да прави чистка след местните избори проговори и за потушаване на разединителните процеси в червената партия, но не всеки може да танцува в такт с мелодията на бъдещето.

"Ще се говори за лява политика" - залегна в проектопрограмата на БСП, но едно е да се говори, а съвсем различно е да бъде осъществено казаното. "Ляв завой в политиката на БСП няма да има" каза в прав текст социалистът Кирил Добрев, с което премахна всякакви очаквания за промени в социалната сфера. "Пенсионерите ще пият една бира", "...ние сме с най-нисък данък печалба като офшорна.. и бизнесът ни се отблагодари" - следконгресно, кратко и ясно Добрев огласи не особено етично нечии послания за настоящето и бъдещето на червената партия и държавата. Но както е казал мъдрецът - пазете се от празните пушки, защото ги използват, за да разбиват глави.

"Истинска лява за мен е политиката с обществен интерес. Такава политика изповядва правителството, въпреки различията на управляващите коалиционни партньори", посочи Станишев. По думите му - лявата политика е бъдещето в инвестирането във високия жизнен стандарт на хората, нещо, което определено, ръководеното от Станишев правителство не съумява да направи. Ето защо хората около Станишев трябваше да се вслушат в изявленията на левите.
"Доверието на нашите избиратели може да се върне само с истинска лява политика", потвърди пред "Политика" Янаки Стоилов. Но категорично отказа да споменава каквито и да е имена или цели на мероприятието. Според негови съмишленици, лявото крило наливало основите на организираното противодействие на "антисоциалната политика" на кабинета "Станишев" и на овладяване на партията отвътре.
Лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов предупреди Висшия съвет на партията, че ако не бъде осъществена лявата социална политика, неуспехът на предстоящите местни избори за БСП няма да бъде предотвратен.
Бившият посланик в Германия и Турция и настоящ шеф на Агенцията за инвестиции Стоян Сталев обяви, че е приел да бъде издигнат от БСП за кмет на София. Окончателното решение за кандидатурата му предстои да се вземе на пленум на градската организация на БСП, но Сталев не възнамерява да присъства на партийния форум.
Източници от "Позитано" 20 съобщиха, че колкото и да тръбят от БСП, че имат предостатъчно кадри за местните избори - действителността изглеждала съвсем друга. Малцина били тези, които се хващали на въдицата на столетницата, да ги издигнат да кметове в момент, в който БСП се проваля с гафовете си в правителството и шансовете да спечели на предстоящия вот били минимални. Пленумът, в който ще участва и премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, ще обсъди и други номинации като тези на министрите му Ивайло Калфин и Пламен Орешарски. За предимство на Сталев се смятало това, че не е партийна кандидатура и можел да привлече по-широк кръг от избиратели, след като е бил обвързан с дясното управление на страната.
Точно на обратното становище се оказа Димитър Дъбов, зам.-председател на Висшия съвет на БСП, в интервю за предаването "Преди всички" на БНР. "Възможно е утре т. е. днес, в късните новини да стане известен и кандидатът за кмет на столицата, който ще издигне БСП - заяви Дъбов. - Мисля, че в София ние ще имаме кандидат, като очаквам в събота да бъде представен кандидатът за кмет на столицата", поясни Дъбов. Той допълни, че не знае защо се говори най-много около името на Стоян Сталев за кандидат-кмет. Според зам.-председателя на ВС на БСП партийната кандидатура водела до максимална концентрация на привържениците на БСП. Тук следва да припомня, че след смяната на ръководството на партията на социалистите, на Димитър Дъбов се падна отговорността на местните структури и организационната дейност на БСП. След казаното от Дъбов не ми остава нищо друго, освен да добавя, че партията на социалистите отхвърли, бе да обяви официално кандидатурата на Георги Гергов за кмет на Пловдив.
Източници от червената централа споделиха, че ръководството на столетницата било доста спокойно и уверено в победата си на местните избори, което изобщо не се потвърждавало от електоралните нагласи. "Ако не се стигне до никаква приемлива кандидатура, в битката срещу настоящия кмет Бойко Борисов ще се наложи да влезе лично председателят на столичните социалисти Румен Овчаров", казаха от "Позитано" 20", което щяло да бъде израз на безсилие и възможности. В потвърждение на факта, че в БСП се лутат и правят непрекъснато нелепи изявления е информацията, която се появи в късните часове на вчерашния ден. Става дума за това, че червените били готови да подкрепят и Антония Първанова за кандидат за кмет на София. "Помисли преди да помислиш" - казват анализатори и експерти в политиката, н на "Позитано" едва ли са чували тази сентенция, след като в червената централа слепи играят на сляпа баба по предстоящия местен вот.

Какво става в партията на социалистите

в навечерието на местните избори? На първо място уж стабилният лидер Сергей Станишев явно му е отпуснал края, след като беше притискан от част от старите партийци за по-бързото узаконяване на Агенцията за национална сигурност. Тезата на радетелите за отнемане на спецслужбите от президента била, че само така Станишев щял да има предимство и сила да се противопоставя на всякакви изненади - както от коалиционни партньори, така и от страна на опозиция и държавен глава.
Против тази Агенция пък бяха други съпратийци на Станишев, начело на които открито бе сам министърът на вътрешните работи Румен Петков. Отпорът против разсипването на Националната служба за сигурност бил силен, споделиха запознати, че това отложило влизането на проектозакона за Агенцията до края на юли в парламента, както го бе обявил предварително сам Станишев.
На трета страна били клакьорите на самия Сергей Дмитриевич, които се изживявали като десни и модерни социалисти, в усилието си да омаловажат авторитета на социалдемократите. В тази група били предимно ново издигнати партийни членове на столетницата.
Четвъртата група в партията на червените пък работела сериозно за промяна на сегашното поведение на БСП и кабинет като теглели силно на ляво. Те били отрязани от ръководните постове на социалистическата партия, което не ги отказало да бъдат критични и твърди.
В цялата тази суматоха малцина на "Позитано" били на вълна "Местни избори", което създавало впечатление за разнопосочното поведение на партията около кандидатурите на кметове и общински съветници. Това станало причина за липса на реална преценка и един провален кмет като Паскалев да бъде върнат като кандидат кмет на Благоевград.

Ще повлияят ли местните избори на мандата на правителството? В предстоящия местен вот две политически сили ще участват за първи път: ГЕРБ и "Атака". Тези две партии и опозицията трябва да спечелят с такива резултати, че да нанесат чувствителен и съкрушителен удар на тройната коалиция, за да има основание за предсрочни избори. А това е прогноза, каквато трудно би могло да бъде направена предварително, още повече, че в много от населените места в страната политическите сили правят различни предизборни коалиции.
Тук би следвало да припомня, че коалиционният партньор на червените, ДПС обяви, че ще се яви на тези избори самостоятелно, което бе ясен знак, че хората на Доган вече търсят пътища за оцеляване след края на мандата на кабинета. За изборите ДПС са единствената политическа сила, която работи на тъмно, без интервюта и пресконференции. Или както казваше приятел, запознат с навиците и манталитета на хората на Доган: Те вече са преброили гласовете си за предстоящите избори.

Царедворците - о, самота, колко си пренаселена!

Другият коалиционен партньор, НДВС също показа, че страни от социалистите за вота и за пореден път е далеч от истината, след като роди идеята да противопостави Антония Първанова на сегашния столичен градоначалник Бойко Борисов. Както се казваше: едно е да приличаш на Жени Калканджиева, второ е, да разчиташ това да привлече избиратели, а трето и четвърто е да спечелиш без да си направил нищо съществено за гласоподавателите. Все пак Симеон не пожела да я направи министър на здравеопазването, а сега разчитат тя да пребори генерал Борисов. За кой ли път царедворците наторяват идеологическата си пустош с безумни ходове!
"НДСВ има интерес там, където имат интереси гражданите". Това заяви пред журналисти депутатът от жълтата партия Олимпи Кътев в отговор на въпрос дали НДСВ има интерес за обща кметска кандидатура с БСП в София, предаде репортер на Агенция "Фокус". Кътев нито отрече, нито потвърди информация за водени на преговори със социалистите за издигане на общ кандидат, като обяви: "Водим преговори с всички политически формации - там, където НДСВ има интерес". Това предпазливо отношение на жълтите към подозренията за водени преговори със социалистите говори само за едно: налице е прозрачното им желание им да се разграничат от коалиционния си партньор за местния вот, което не е нищо друго освен показване на мускули.
Реален проблем е, че подкрепата на избирателите за царедворците е толкова спаднала след лакомията да се дават на лидера им Симеон все повече и повече държавни имоти. Истината е, че една коалиция с тях на червените би довела до отлив от гласове на местния вот. Все пак, на евроизборите царедворците спечелиха с големи усилия мястото за своята представителка Биляна Раева. В партийната централа на "Врабча" Електоратът отдавна не се интересува къде и защо се черкува Симеон или дали дъщеря му Калина е родила тук или зад граница.
Докато социалистите се колебаеха дали да издигнат Георги Гергов за кандидат за кмет на Пловдив и дискретно му отказаха, бизнесменът прескочи до централата на царедворците и се самопредложи за техен кандидат. Часове по-късно от централата на "Врабча" 23 признаха, че са водени разговори с Гергов дотолкова, доколкото да разберат каква е неговата визия за развитието на Пловдив, за където той има желание от известно време насам да се кандидатира за кмет. Решение днес не е взимано от НДСВ дали да подкрепят Гергов или не. Запознати с подобни преговори твърдят, че или парите, които е предложил Гергов са се видели малко на царедворците, или те ще играят на изчакване, за да вдигнат още мизата си.
Предизборната кампания за местния вот е в ход. Управляващата тройна коалиция официално се разведе за времето на вота. Но в цялата тази суматоха е важно едно - дали гласоподавателят си е направил изводите на кого да заложи или не. Българският гласоподавател е известен с това, че вижда звезди, не от спокойствие в уредена държава, а от непрекъснати удари в лицето след всяко гласуване. Звезди от ударите, които му нанасят избраните от него политици.

Не умирай от възторг, за да не се наложи да възкръсваш учи непрекъснато животът. 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене