Още ли ни обича еврокомисар Франко Фратини?

Бонгалов - докога ще е заместник-министър? * В полицията - обир без взломПроверка на прокуратурата в местата за лишаване от свобода в София откри изобилие от предмети, чието място не би трябвало в килиите. При внезапна инспекция в арестите и затворите бяха намерени мобилни апарати, SIM карти, зарядни устройства, спринцовки, самоделно изработени ножове и отвертки, съобщиха от държавното обвинение във вторник.

Всеки един от намерените предмети навежда на мисълта, за осъществяване на нерегламентирани контакти, дрогиране, възможност за нападения и убийства.
Проверката е била разпоредена от екипа на главния прокурор Борис Велчев стана ясно от информационна Агенция "Фокус". Докладът от проверката ще бъде предаден на ресорния зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов, бе съобщено вчера.
И тук идва резонният въпрос: Димитър Бонгалов още ли е заместник-министър на правосъдието? И при сегашната министър Тачева?
А самата Тачева не е ли чувала за гафовете в затворите, за исканата оставка на Бонгалов от страна на Зелената партия, която всъщност го издигна на този пост? Тачева не знае ли за неуспешната му акция по амнистия на някои от лишените от свобода. Май в последните две години Тачева не е следила новините. Така може да бъде обяснено мълчанието й и нежеланието й да поиска оставката на Бонгалов - независимо от кого е издигнат за зам.-министър.

В последно време следствените арести и затворите са извор на не сътворени сценарий за киното. Още се помни мистерията, която тормозеше в края на април отговорни люде от Министерството на правосъдието за това как е заченала съпругата на Малкия Маргин, докато той бе в килията си. Мария се ожени за Николай Маринов - Маргина на 25 юли миналата година. Брачната церемония се състоя в кабинета на следователя Андрей Цветанов, а кумове бяха другите двама братя Маринови - Красимир, наричан още Големия Маргин, и Димитър.
"Нямало е и не би могло да има интимни отношения между Малкия Маргин и жена му, бе категоричен тогава началникът на сектор следствени арести към Дирекция "Изпълнение на наказанията" Й. Йорданов. Той не скри, че е шокиран от новината, че съпругата на Малкия Маргин е бременна в шестия месец. "Със сигурност не е станало в ареста", потвърди тогава Йорданов, което пък трябваше да означава, че Маргина е напускал ареста, докато е бил задържан.
Силно изненадан от факта бе и самият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов, който отговаря за затворите.

Ще припомня, че Николай Маринов се венча за Мария на 10 януари в ареста на Националната следствена служба. Ритуалът беше извършен в кабинета на следователя по делото.
На 22 март миналата година днес вече бившият министър на правосъдието Георги Петканов призна, че голям проблем в затворите и следствените арести е проникването на телефони с камери, DVD и телевизори. "Има режим, на който затворниците се подчиняват, в следствените арести проблемът е още по-тежък, защото там те могат да имат телевизори", обясни Георги Петканов.
Всъщност по правило арестантите могат да получат само по един пакет на седмица. Колетите на братя Маринови - Маргините, които са идвали в повече обаче, са били получавани на имената на техни съкилийници. Охранителите в следствения арест знаят, че това е нарушение, но го допускат срещу заплащане. В пратките има предимно храна, а понякога и луксозна козметика. Най-често Маргините ги глезеха с ягоди и деликатеси бе изнесено в пресата.
"Бившият шеф на "Топлофикация" Валентин Димитров е имал нерегламентирани връзки с външно лице в следствения арест, съобщи пред Българското национално радио директорът на Националната следствена служба /НСлС/ тогава, Ангел Александров. - Корупцията е стигнала много близо до следствените арести, които се охраняват от служители на Министерството на правосъдието, и констатираме пробиви, които пречат на разследването", коментира той.
Проверка показа, че от 6 юли до 3 август м. г. Димитров е имал 29 свиждания с адвокатите си Лъчезар Таков и Гроздан Добрев, и със съпругата си, също упълномощена да го представлява. Димитров е бил извеждан от килията си 11 пъти за процесуално-следствени действия, сочеше справка на Министерство на правосъдието. Зам.-министър Димитър Бонгалов предположи, че Александров вероятно има предвид Гроздан Добрев като лицето, за което твърди, че имал три срещи.

Наблюдаващият прокурор по делото срещу бившия шеф на "Топлофикация" - София потвърди в началото на август м. г. информацията за движение на значителни суми по банковите сметки на обвиняемия, докато той е бил задържан в ареста.
Докато се вихреше скандала около разследването по "Топлофикация", зам.-министърът на правосъдието Бонгалов не призна, че корупцията е стигнала до следствените арести. Това не се и наложи, тъй като бившият шеф на Топлофикация - София Валентин Димитров, даде интервю докато се намираше зад решетките. Според Бонгалов се хвърляли обвинения на вятъра между две институции, а интервюто можело да се даде от ареста чрез адвокатите или чрез личната кореспонденция.
Отговорният за арестите зам.-правосъден министър Димитър Бонгалов продължи да твърди, че не е възможно Валентин Димитров да бъде изкаран от ареста, без да е бил засечен от камерите. Той призова и шефа на националното следствие Ангел Александров тогава да си подаде оставката, ако се окажат грешни твърденията му, че Димитров е извеждан от ареста и се е срещал с хора от офшорни фирми. Бонгалов предположи, че Александров е започнал офанзивата срещу следствените арести, за да бъдат те върнати от Министерството на правосъдието към следствието.
"И аз съвсем сериозно моля главния прокурор да вземе да си сложи в ред следствието, защото без съгласие на наблюдаващия прокурор, който и да е следовател не може да изнася информация, защото обърква делото." Това призова Бонгалов от ефира на Нова ТВ. Странно прозвуча твърдението на Бонгалов, че камери са били в състояние да засекат изкарването на Димитров от Следствения арест, и срещите му с хора. Подобно засичане би могло да бъде осъществено, ако след Димитров се е движел оператор с камера.
"Димитров е бил извеждан от служител на звено "Арести" към Министерството на правосъдието, а след това е бил воден в заведение, където е провеждал срещите си. Точно по това време е засечено и изтичане на пари от сметката на майката на Димитров, както и закриване на сметки, през които също са източвани пари от "Топлофикация", заяви тогава Александров. - По този начин е попречено на разследването и то вече е опорочено", обясни той.
Във връзка с тези твърдения, Главният прокурор разпореди тогава да бъде направена проверка от Софийска военно-окръжна прокуратура дали действително обвиняемият е имал нерегламентирани контакти от ареста. Резултатите от тази проверка не бяха огласени.
В разгара на скандала около евентуалните нерегламентирани контакти в ареста на бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров и източени негови сметки, изненадващо бе сменен наблюдаващият прокурор по делото срещу Димитров за пране на пари и укриване на данъци.
Прокурорът Владимир Йорданов потвърди, че вече не работи по това разследване. "Всичко е въпрос на преценка на свършената работа", обясни той. На въпрос дали е направил всичко необходимо по случая, Йорданов отговори: "Вероятно е можело още повече".

Прокурорът Владимир Йорданов призна, че "значителни суми" са изтеглени от български банки в рамките на последните два месеца, но без да уточни кога точно.Това е направено от пряк роднина на Валентин Димитров, който е имал пълномощно да оперира със сметката. Същият е имал и собствена сметка в българска банка.
По-късно от обвинението отказаха да съобщят кога и как е издадено пълномощното.
"Възможно е операцията по тези банкови сметки да има връзка с нерегламентирания контакт", обясни Йорданов. По неофициален път бе потвърдено и за закриване на сметки, но все още няма официално банково извлечение, допълни той.
Истината бе, че пълномощното за теглене на суми е било издадено след като Валентин Димитров бе задържан в следствения арест.
Говорителят на Софийска градска прокуратура, Николай Кокинов обясни, че подмяната на прокурора се е наложила, защото Йорданов е в отпуск от 40 дни. Кокинов посочи, че са определени нови двама наблюдаващи обвинители, "за да се подобри работата". По-късно стана ясно, че делото се поема от Божидар Джамбазов и Мариана Станкова. Самите те също научиха за рокадата след като тя бе обявена.

Докато Николай Кокинов твърдеше, че прокурорът Валентин Йорданов е в отпуск, главният прокурор Борис Велчев издаде заповед за дисциплинарно наказание на прокурора по делото "Топлофикация" - Владимир Йорданов. След извършена лична проверка на дейността на Владимир Йорданов - прокурор в Софийска градска прокуратура /СГП/, определен за прокурор, упражняващ ръководство и надзор върху разследването на следственото дело за "Топлофикация". Така още в началото на разследването главният прокурор разпореди на административния ръководител на СГП да наложи на прокурор Йорданов дисциплинарно наказание - порицание за виновно неизпълнение на служебните задължения.

Смененият или в отпуск прокурор Валентин Йорданов прекъсна отдиха си, за да се появи на пресконференция. На нея той призна пред журналистите, че от сметки на Димитров в българска банка са теглени значителни суми. Транзакцията била извършена от майката на бившия топлофикационен шеф с пълномощно. Учудващо се оказа обаче, че на въпросната сметка не е била запорирана, въпреки че делото бе наченато месеци преди това. Не наложеният запор на банкови сметки бе посочен по-късно като причина за отстраняване на наблюдаващия прокурор от делото за "Топлофикация" и нейният бивш директор, разпространявана из Съдебната палата.
40-минутна пресконференция даде и самият шеф на парното, Валентин Димитров от коридорите на Съдебната палата, докато бе все още арестант - никой от службата за охрана на съдебната власт тогава не му попречи да говори пред журналисти.
Следствените арести се превърнаха и в Диагностично-консултативни центрове. В ареста В. Димитров узна, че има епилепсия и други заболявания, в ареста Маргините също научиха за силно разклатеното си здраве.
Известна е привързаността на еврокомисаря Франко Фратини към България и нейната съдебна реформа и борба с организираната престъпност. Вчера, след проверката на Прокуратурата в затвора в София, стана ясно, че освен, че положението в затворите и следствените арести е извън контрол, и в полицията нещата не са по-розови.
Без взлом бе обрана Столичната полиция. Досъдебни производства и веществени доказателства са били откраднати от сградата на Столична дирекция "Полиция", съобщиха от Върховната касационна прокуратурата.

В сградата на площад "Възраждане" в София е било проникнато по специален начин, за който Прокуратурата не съобщи. Врати и прозорци не са разбивани. Заедно с досъдебните производства са били откраднати и веществени доказателства. Кражбата е била извършена през нощта на 21 срещу 22 август / в работни дни - бел. Л. М./, но изключително дръзкото проникване било пазено в тайна, за да не се попречи на разследването.
От Върховна касационна прокуратура потвърдиха, че "са събрани доказателства, установяващи механизма на извършване на деянието и сочещи към конкретно заподозрени лица". За задържани обаче не бе съобщено. Образувано бе досъдебно производство по случая, който се наблюдава от прокурор при Софийската районна прокуратура.
"Не мога да коментирам подробности по механизма на кражбата, защото въпросът е много деликатен. Към този момент няма задържани лица. Надяваме се до седмица да има развитие", заяви говорителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев. Той не пожела да коментира дали в кражбата е замесен служител на столичната полиция.
Дали делата са описани и вкарани в компютърен масив от база данни, дали информацията от дознанията, самите данни за доказателствата също са вкарани в база данни - това никой не обясни след обира. По-вероятно е, да не са вкарани. Това предположение се засилва от факта, че ако откраднатите дела и доказателства са били описани и вкарани - то тогава кражба би обезсмислила начинанието те да изчезнат от Столична полиция.
От друга страна и на децата е ясно, че подобно приключение не е възможно без вътрешен човек - така че говорителят на Столична прокуратура може да не си прави труда да крие или отлага съобщаването на пресата кой е уредил обира.

Не бе далеч денят, в който еврокомисарят по въпросите на правосъдието и вътрешните работи, Франко Фратини предупреди България и Румъния, че ще задейства предпазна клауза, ако не ускорят реформите, не отбележат напредък в борбата с корупцията и не укрепят съдебните си системи. Тази теза Фратини изказа пред електронното издание "Юропиън Войс". Скоро след заканите обаче, когато се запозна с прелестите на родната природа, Фратини омекна и заобича България.

Последните случки в затвори, следствени арести и полиция показват, че основното зло, корупцията в съдебната система процъфтява. С или без Фратини и неговите симпатии към шефовете в тази система. Необяснимо е друго - защо зам.-министър Димитър Бонгалов продължава да стои на поста си, независимо от това какво се случва и размерът на скандалите, които гърмят в ресора му.

Докога ще ни обича Фратини - това е въпросът на всички работещи в съдебната система и полицията. Номерът с природата вече едва ли ще мине пред еврокомисаря. Тогава какво? 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене