Станишев е в шах преди изборите

Предизборната кампания за местните избори ще водят цените на стоки и услугиПравителството ще разгледа на заседанието си днес проект на постановление за забрана на износа на опожарена иглолистна и широколистна дървесина с диаметър на тънкия край над 4 см от всички дървесни видове, както и на опожарени дърва за горене, съобщиха от правителствената информационна служба.
Мярката предстои да се приеме по повод двойното увеличение на площта на горските пожари спрямо 2005 г.

Ситуацията през юли придоби кризисен характер и като цяло броят и площта на горските пожари през 2007 г. се очерта да бъдат много над средно статистическите данни за последните 15 години. "Собствениците на изгорели гори ще могат да получат средства от европейските фондове за възстановяване на насажденията в края на 2008, началото на 2009 година" - каза в интервю за Агенция "Фокус" Иван Пенков, председател на Управителния съвет на Асоциацията на горските фирми в България и поясни - До тогава собствениците на тези земи ще трябва да напишат писма за щетите, да се обърнат към някоя организация, за да им се съставят проектите, чрез които да кандидатстват по фондовете. "Това ще отнеме някъде около една година. Дотогава собствениците на гори, които са изгорели, трябва да освободят площите от тази дървесина. Тя обаче вече не струва пари", коментира Пенков.
Писма за щетите, обръщения към организации, които да съставят проектите, с които да кандидатстват пред фондовете - колко от собствениците на гори ще могат да направят това? Наясно ли е Иван Пенков след като е председател на УС на Асоциацията на горските фирми. Явно не е, щом предлага неосъществими неща.
Към тези твърдения на Пенков се прибави и едно друго, това, че изгорялата дървесина не струвала нищо. Тук Пенков удари на камък, тъй като от правителството на Станишев го опровергаха и обещаха да забранят износа на опожарена дървесина. А кой забранява нещо, което не струва и пукната пара?

Тук гафът е не в твърденията на председателя Пенков, а в закъснението на кабинета по решението му да се произнесе за забрана на износа на опожарена дървесина. Преди две седмици премиерът Станишев обяви че ще забрани този износ и спази срока. Но за две седмици кой каквото можа - стори. Без забрана, с пълна свобода.
Вярно е, че накъдето и да погледне Станишев - все проблеми го чакат, нищо, че мандатът е на ДПС, а управлението е на тройна коалиция. Изминалите две години показаха, че Сергей Дмитриевич пожела и пое всичко на своите крехки неопитни управленски плещи.Доган и Симеон си избраха ролята на зрители.

Удар дойде и откъм Европейския съюз. Еврокомисията категорично опонира на българските власти, които поискаха да отворят Държавният резерв и забрани да се взема от него. Както стана известно, на заседание на Комисията по цените са се чули мнения, че трябва да бъде отворен Държавния резерв и зърното да бъде пуснато на пазара на цени от 280-300 лв. на тон, за да се предотврати спекулативното покачване на цените. Представителка на ЕК, която присъствала на заседанието обаче категорично заявила, че това не може да се случи. За да се отвори резерва се изисква разрешение на ЕК. Такова не може да бъде дадено, защото у нас няма недостиг на жито. От друга страна, ЕС ще забрани затварянето на границите за износителите на пшеница, което е административна мярка, несъвместима с единния европейски пазар, казаха експерти.

Цените в страната скочиха безконтролно и кабинетът се увери, че не е в състояние да ги озапти. Повишението минимално и плахо на пенсиите бе изядено още преди цените да тръгнат нагоре. Така два милиона български граждани са достатъчно мотивирани да не гласуват за червените на предстоящите местни избори.
Към тази кризисна ситуация се прибавиха и желанията за увеличение на заплатите от страна на учителите. "Заплатата на учителите трябва да стартира от 400 лв. и да се вдига на 1000 лв" - каза в интервю бивша учителка на министъра на образованието Даниел Вълчев.

"Ако ставаше въпрос за 1000 човека, сравнително лесно бих могъл да реша този въпрос. Но тук става въпрос за над 100 хиляди човека и сумите, които биха могли да решат едно подобно искане, са от порядъка от четвърт милиард годишно - опонира на учителката си Вълчев. - ... това не е някаква, така, закачка с профсъюзите - ние казваме 3, пък ние казваме 2, дайте да си стиснем ръцете на 2,5. Това е много сериозен въпрос, защото влизането на още четвърт милиард годишно под формата на възнаграждение е въпрос, който се отразява на цялостната макрорамка на бюджета... правилното е по това време, когато се изготвя бюджетът за 2008 г., да говорим наистина какво би станало след 1 януари, а не през май да се присетим, че не може да траем, и от октомври трябва всичко да се промени... Ами ние, ако така я подкараме, нали разбирате докъде ще я докараме."

Ако се угоди на всички - бюджетът ще гръмне - смята Вълчев. - А ако не се угоди, кой ще изгърми - Вълчев не дава отговор.

Учители, медици и все още неизвестно представители на кои професии ще излязат на улиците след първи септември в протест срещу високите цени и ниските доходи. Това е непредотвратимо.

"Високата инфлация и големият индустриален растеж в България са взаимно свързани - поясни премиерът Сергей Станишев в Раднево, където се срещна с миньорите от мини "Марица Изток" по случай професионалния им празник. Той бе помолен да коментира данните на Евростат, според които страната ни е на първо място в ЕС по индустриален ръст и на едно от челните места по висока инфлация. "При такъв ръст и висок темп на нарастване на доходите, трудно можем да очакваме ниска инфлация", каза още Станишев. Той повтори тезата, че има и спекулативен натиск за нарастване на инфлацията, заради което правителството правело всичко в рамките на пазарните механизми, за да не го допуска.

"Намесата на държавата в една пазарна икономика е ограничена съзнателно и регулацията на цените минава основно през пазара. Затова мерките са предпазливи, за да не се пречи на бизнеса" - коментира скока на цените министърът на икономиката и енергетиката, Петър Димитров и фактът, че правителството не може да реагира адекватно.

Наводнения, суша, пожари, лавина от стачки предизвикваха кризи във властта и трусове на "Дондуков" 1. Сергей Станишев е на път да повтори ситуацията с Горбачов, който изтъкваше като причина за неуспехите си Чернобил, земетресението в Армения, или припомняше лошия си късмет от посещението в Китай, когато то бе съпътствано от студентските вълнения на площад Тянанмън.
Дефицитът във външната търговия надмина 6,2 млрд. лв. за първите шест месеца на годината, обявиха от Националния статистически институт. Съобщено бе, че износът расте по-бавно от вноса и дупката във външната търговия всеки месец се увеличава с близо 1 млрд. лв. Ако това продължи до края на годината, дупката може да доближи 20 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/. За да компенсира дефицита, стремежът на Министерството на финансите се очаква да е, бюджетът да приключи годината с излишък от 2,3 на сто от БВП.

"Най-ударени от инфлацията са бедните - съобщи в предаването на БНР "Преди всички" председателят на Националния статистически институт доцент Стоян Цветков. Той подчерта, че структурата на потребление на 20-те процента най-нискодоходни групи от домакинствата е, че те харчат парите си за хранителни стоки, които са и най-необходими, а там поскъпването е много високо. Председателят на НСИ каза още, че от началото на годината това е най-високата инфлация и неприятното е, че тя се случва в месеци, когато по принцип има дефлация.

"Търсят се полезни закуски за ученици за 50 стотинки. Производители заявиха, че цената не предполага качество." Това публикуваха медиите за несъответствието цени - реалност по отношение на ученическите закуски. От коментарите стана ясно, че доставчиците на закуски за децата от предучилищните групи и учениците до 4 клас ще трябва да се вместят в сумата от 50 стотинки за качествен сандвич и напитка, ако искат да участват в програмата на Министерството на труда.

За тези цени разнообразие, качество и хигиена, ще е лукс да се търсят и изискват. А изискването към кандидатите два пъти в седмицата децата да получават плодов или зеленчуков сок вместо мляко и чай, закуските да бъдат сандвичи с млечен продукт /сирене, кашкавал, извара, млечни салати/, сандвичи с меса /колбаси/, риба, яйца или зеленчуци.
Изискването тестените закуски да не се предлагат повече от веднъж седмично, хлябът в сандвичите поне два пъти седмично да е ръжен или пълнозърнест. Млякото да е в индивидуална опаковка и да не е охладено под 10 градуса. Как всичко това може да се вмести в 50 стотинки - министър Масларова ще трябва да обясни.

Българските политици се ползват с най-нисък кредит на доверие в сравнение с европейските си колеги. Едва 8 на сто от българите вярват на държавните си мъже, посочи проучване в 19 европейски страни и САЩ на международната социологическа компания GfK.

Средното 14 на сто от западноевропейците се доверяват на политиците си. С по-висок кредит на доверие политиците се ползват в скандинавските страни и САЩ, най-одобрявани са швейцарските, който се радват на цели 35 на сто подкрепа. "В общи линии политиците във всички демокрации страдат от остър дефицит на доверие", констатира ръководителят на отдела за политически изследвания на австрийския клон на GfK Петер Улрам. За България този дефицит се оказа най-остър.

52 на сто от българите дават отрицателна оценка на дейността на Сергей Станишев като министър-председател, а 62 на сто не одобряват правителството. Това посочи изследване на обществено-политическите нагласи, направено от социологическа агенция "Алфа Рисърч" в периода 27 юли-2 август.

Пожари и наводнения оставиха без покрив и храна цели селища. Вместо да помогне реално, вицепремиерката Етем даде наставления да не се търси вина у администрацията. Сушата провали реколтата и вместо да се вземат адекватни, своевременни мерки от министерството на министър Нихат Кабил, самият Кабил поясни, че ще бъде сформирана междуведомствена работна група с председател зам.-министърът на земеделието и горите Светла Бъчварова и с членове зам.-министри на различни министерства, която ще изработи доклад за загубите след жътвата. "Министерският съвет е приел да бъдат разсрочени кредитите на зърнопроизводителите към Държавен фонд "Земеделие"." Министър Кабил обясни, че земеделските производители ще бъдат компенсирани за загубите си едва след прибирането на реколтата и след издаването на констативни протоколи. Компенсации ще бъдат давани при условие, че загубите са повече от 30 на сто от средната продукция на даден производител за предишните три години. Т. Е. Администрацията на Кабил ще се изтрепе да имитира дейност и в крайна сметка - компенсации за земеделските производители едва ли ще има.

Наводненията оставиха шест семейства от Гелеменово без покрив над главите си и почти никаква покъщнина в нощта на 5 срещу 6 юни. Кметът на селото Атанаска Кръстева каза, че още няколко постройки са пред срутване. По-късно 200 къщи се оказаха залети в селото, а хората - евакуирани.

30 души в Правище бяха изкарани от домовете си, за да се станат жертви при евентуално срутване. Бедствено положение бe обявено в Съединение, Марица, Стамболийски и Асеновград. Цяла нощ бяха отводнявани къщи в селата Трудовец, Марково, Строево. "Имотите ни се сриват пред очите ни като пясъчни кули", плачеха хората.
Така започнаха наводненията в началото на юни. Към днешна дата, два месеца по-късно обезщетения за пострадалите хора - няма. Няма и покрив, поминък, надежда. Домове бяха разрушени, животни - издавени и реколта - погубена.

Дъждовете през август повториха безсилието на властта да се справи с природната стихия. 1000 къщи пострадаха само при наводненията в град цар Калоян. Есента е на прага, след това е зимата - повтаря се драмата за пострадалите хора, отново да са на улицата, без покрив, средства и надежда.

Да се изчисти тинята, да се погребат животните, да изсъхнат и се дезинфекцират домовете, /тези които стават за живеене/ - бедите на хората от Разград, Русенско не свършваха. Държавата им прати войска, "Гражданска защита" хляб и питейна вода.

"Не трябва да се обвинява администрацията" - разпореди министър Емел Етем, след като се върна от Италия. За нея бедата бе дошла от излетия 300 л дъжд на кв. метър. Предварително производство срещу неизвестен извършител - образува прокуратурата, разследвайки ситуацията, възникнала по време на потопа и явно причина за това производство не бе дъждът на Етем, а по-скоро конкретна несвършена работа от хора.

Всичко описано дотук е на главата на премиера Сергей Станишев. Коалиционните партньори се събират с него, когато трябва да предявят искания и претенции, но не и когато трябва да споделят отговорности.

Към всички тези несгоди дойдоха и циганските размирици...

"Невъзможно е да си честен, и в същото време - нечестен. Дори когато това става на различни места" - припомни навремето източната мъдрост Михаил Жванецки. Остава да попитаме какъв е Станишев - честен или на различните места, при различните проблеми... щом все още управлява с коалиционните си партньори Доган и Симеон. 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене