2. Таборът отива в политиката

Игрите с етноса срещу закона продължават - надеждата за край не се вижда

Продължение от 21 август

Десети ден след размириците в столичния квартал "Красна поляна" конфликтите цигани-българи не затихват. Вчера, на 22 август, късно вечерта, близо до полицейското управление в Самоков става улична свада с бой между цигани и българи и резултатът е един мъртъв. Екипите на "Бърза помощ" установяват, че един от младежите е мъртъв, чака се аутопсията, за да покаже конкретните причини довели до смъртта на момчето.

По традиция полицейският патрул се е появил на мястото на боя след като всичко е приключило. На входно-изходните артерии на град Самоков тутакси са били разположени части от жандармерия. През нощта в Пазарджик почина и циганин на 66 години, още няколко човека са с наранявания след масов бой в циганската махала "Изток" в града. Съдебномедицинска експертиза е установила, че мъжът е починал от естествена смърт след запушване на кръвоносен съд.
Трупът на 23-годишен циганин от село Кесарево, община Стражица е бил открит с огнестрелни рани в нива край селото. Криминалистите са задържали заподозрян за престъплението, който е собственик на нивата.

39-годишен българин бе пребит и ограбен снощи в Плевен. Нападателите са три непълнолетни циганчета. Част от парите са намерени и иззети от криминалистите. Циганчетата са пуснати.
От 35 задържани за размириците в "Красна поляна", бройката се стопи се на 4 души българи. Циганите са отново на свобода - възгласите "Смърт на българите", излизането на тълпи със сопи, брадви, вериги, ножове на улиците, чупенето на коли на "Бърза помощ" и полицията - всичко това се оказа, че не е престъпление според разбиранията на прокуратурата и полицията.

В същото време от "Евророма" на Цветелин Кънчев съобщиха, че ще конституират свои адвокати като частни обвинители, които да работят съвместно с прокуратурата при разрешаването на случая в Самоков. "Ще настояваме виновниците за смъртта на 17-годишното момче в Самоков да получат най-строгото наказание - доживотно лишаване от свобода без право на замяна" - заяви Цветелин Кънчев в ролята на съдник, той, който в биографията си има присъди за изнасилване, рекет, побой и помилване от президента.

Съпричастността на лидера на "Евророма" към случващото се пролича вчера, когато лидерът на партия ДРОМ Илия Илиев най-неочаквано съобщи пред Агенция "Фокус": "Първият потърпевш от т. нар. "сблъсъци" в "Красна поляна" е шуреят на Цветелин Кънчев. Научихме новината за връзката на Цветелин Кънчев с пострадалия днес. Това дава повод се смята, че действително зад размириците стоят политически интереси, с цел печелене на гласове на кметските избори", коментира ромският лидер Илия Илиев.

Всичко започна, когато Кънчев съобщи, че около 15.00 часа две деца на 10-12 години и една бременна жена са били гонени в района на виетнамските общежития в София. Стигнати ли са и къде са тези гонени деца и жена, така и не стана ясно.

Първоначално Кънчев обяви, като основна причина за размириците, че скинари са нападнали цигани. Според Цветелин Кънчев около 30 бръснати глави в потайна доба са атакували трима мирни цигани и ги пребили. "Подали сме необходимата информация на МВР за тези, които стоят в дъното на безредиците", потвърди циганският лидер като не пропусна да подчертае, че "Евророма" е първа политическа сила във "Факултета" и останалите цигански квартали и че той няма интерес да предава доверието на циганите.

Впоследствие версията за намеса на скинари отпадна и то от страна на полицията.
Припомням, че около 22,20 ч. вечерта на 13-ти август, между 100 и 150 цигани с тояги и вериги нападат десетина българи, които спокойно си седели в кафене до столичното 28-мо училище. Атаката идва изневиделица, без предварителна разправия. Петима души са ранени и са откарани в болница, а заведението е изцяло потрошено. Този инцидент е услужливо забравен. В продължение на повече от два часа, два дни по-късно, вечерта започват размирици, но никой не показа на тълпите цигани, че така не се протестира в нормална държава. Никой не успокои останалите жители от квартала, че могат да се чувстват в безопасност". Никой - нито полиция, нито началници от МВР.

"Това не са симптоми, а тенденция за почти безконтролна циганска агресивност спрямо държавата", това заяви в интервю за предаването "Навигатор" на радио "Фокус" - Варна Костадин Костадинов, областен координатор на ВМРО във Варна и Шумен. Той бе помолен да коментира безредиците в София. Според Костадинов, държавата трябва да се намеси и да постави на място "разбеснялата се" тълпа. Той посочи, че случилото се в квартал "Красна поляна" в София би могло да се повтори. Следващите дни показаха, че е бил прав.

"Като градоначалник съм разпоредил - нож, секира, вилица на улицата в ръката на човек - незабавен арест." Това каза столичният кмет Бойко Борисов пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". Борисов бе запитан какво е развитието след масовите безредици в квартал "Красна поляна", където над 300-400 цигани повече от 4 часа не оставиха хората да спят.
Борисов уточни, че е провел среща със заместник-началника на столичната полиция Стоян Велчев, който е бил на мястото на циганските безредици в квартал "Красна поляна". "Ако това, което съм разпоредил, не се случва, ще смятам не само, че полицията бездейства, ами и бойкотира работата", подчерта Борисов. И допълни: "Какво означава да дават по телевизията хора с ножове в ръцете. Трябва веднага да се прибират тези хора. Какво значение има кой какъв е? Ние умишлено си създаваме етнически напрежения и определяме кой е ром, кой е българин и т.н.". Столичният кмет бе категоричен, че човек с нож се прибира в ареста, човек със секира също. "Вкарва се Жандармерията и всичко, което има човек в ръката от този вид инструмент за насилие, се прибира и не се коментира принадлежността на човека", категоричен бе кметът.
Точно тези с ножовете, брадвите, сопите и веригите обаче останаха на свобода - показаха дните след размириците. Те бяха само цигани. Нито един служител от институции и ведомства не посмя да коментира този факт.

"Събитията в столичния квартал "Красна поляна" не бива да се пресилват." Това бе коментарът на министъра на вътрешните работи Румен Петков във Варна и бе предадено от БНТ. Според министъра са били взети всички мерки, за да не се допуснат повече безредици.
"Искам да кажа две неща много ясно - използването на такъв тип напрежение за политически цели е недопустимо. Бих искал специално да се обърна към хората, които го правят, да са наясно, че полицията няма да допусне безредици, както и вчера не бяха допуснати, както и няма да допуснем нарушаването на обществения ред за сметка на хора, които трябва да си починат пълноценно, за да отидат на работа. Това, което направи вчера полицията е абсолютно съгласувано с мен. Не мисля, че поведението на някои лидери е адекватно в случая.

Министър Румен Петков каза, че още в нощта на размириците в квартал "Красна поляна" е разпоредил да бъдат поискани от всички медии кадри, от които могат да се установят определени нарушения: "Досега са идентифицирани 9 лица. Четири от тях вече са разпитани и са проведени съответните действия, в това число - профилактични с тях".

"Трябва да е съвършено ясно, че ще бъдем безкомпромисни към всички опити за нарушаване на обществения ред", посочи министърът. "Тези, които инспирират подобно напрежение, ще усетят закона в пълната му тежест", подчерта Петков, но не уточни кого конкретно визира. Той коментира още, че конфликтът в "Красна поляна" не е от вчера и вероятно няма да свърши утре.
Докато министърът говореше пред камери и микрофони едно и намина при държавния глава на разговор по случилото се, той бе опроверган от един от най-верните си служители.

Главен комисар Илия Илиев обясни, че униформените не знаели колко твърдо да действат, за да не бъдат обвинени в дискриминация! Пред БНР той заяви, че "полицаят наистина е плах в действията си, защото ако би действал с всичките си правомощия, дадени му от закона, той не е убеден, че няма да стане обект на разследване от военна прокуратура".

Президентът Георги Първанов коментира напрежението в квартала и поведението на полицията по следния начин: "Служителите на МВР трябва да респектират всеки нарушител на реда независимо от неговия етнос и религия. Това бе в отговор на въпрос допустимо ли е униформените да не се намесват, когато по улиците се разхождат хора с брадви и ножове. Той призова "всички, които могат да допринесат за бързото разрешаване на проблема в кв. "Красна поляна", да се намесят с цялата строгост на закона".

"Има разпознати участници в размириците в столичния квартал "Красна поляна"" съобщи в Никопол министърът на вътрешните работи Румен Петков, предаде БНТ. Министърът заяви, че изцяло споделя тезата на президента за респектиращата роля на органите на реда.
Обратно на твърдението на министър Петков, фондация "Романи Бах" обяви, че не са неизвестни извършителите на побоя във "Факултета". От фондацията допълниха, че медиите не отразяват обективно събитията в "Красна поляна".

Нощен разпит без адвокат за непълнолетния задържан българин, момчето не е било разпознато както го изисква процедурата - вчера стана ясно, че се е заформила тенденция за едностранно налагане на наказание по размириците в "Красна поляна" и тези, които ще го отнесат ще са българите.
"Четирите момчета са четири мръвки, с които МВР се оправдават, че работят и, че престъпниците са задържани". Така Любка Алексиева, баба на едно от момчетата, коментира задържането на четиримата, обвинени в побой над роми на 12 август в квартал "Красна поляна", предаде репортер на Агенция "Фокус". Алексиева обаче не пожела да уточни на кого от четирима младежи е баба, тъй като я било страх циганите да не направят нещо лошо на детето. Тя нарече задържането на младежите "цирково тържество". Според нея четиримата обвиняеми са били "натопени" от останалите участвали в боя, на които обвинение не е повдигнато. По думите й четирите момчета били добри - не пиели, не пушели, работели и били студенти. Алексиева бе категорична, че всекидневно в столичния квартал "Красна поляна" циганите бият и ограбват живущите там, "дърпат чанти, режат уши и пръсти". Жената допълни, че жителите от "Красна поляна", се прибирали всяка вечер преди 19.00 часа от страх. Алексиева попита риторично - какво е направила държавата, когато са станали размириците в "Красна поляна", а циганите чупели наред.
Обществена тайна са случаите в квартал "Захарна фабрика", район "Овча купел", квартал "Христо Ботев" в столицата, както и ежедневните вандалски нападения с камъни на влаковете, преминаващи през циганското гето "Факултета".

Тези процеси са в състояние да доведат неизбежно до ново насилие и организиране на българските граждани за самоотбрана на техните живот и законна собственост, защото циганите, все още имат навика да се настаняват в чужди имоти, да не плащат ток, вода и данъци, да не изпращат децата си на училище, да крадат, бият и насилват безнаказано. Години минаха от деня, в който бе убит проф. Калоянов от цигани - все още няма задържани и обвинени за това престъпление. На принципа на християнското "Ако ти ударят шамар обърни и другата буза" властта категорично дискриминира българите когато е налице конфликт с цигани.

"Ако държавата намери пари да построи жилища за няколко милиарда лева, ромите може да бъдат изместени от квартал "Красна поляна" - каза пред Агенция "Фокус" Васил Караиванов, кмет на столичния район "Красна поляна". Забравена е вече кметицата на община "Възраждане", Ева Сеизова, която даде на съд самонастанилите се цигани в "Баталова воденица" и спечели делото във Върховния съд. По-късно това решение бе пренебрегнато от изпълнителна и местна власт...

"От 9 години живея в квартал "Красна поляна" и колкото и да твърди районният кмет Васил Караиванов, че снощният масов бой е бил първият инцидент за 4 години, но това не е вярно. Това е 100-хилядният - разказа читател на Агенция "Фокус", който е жител на квартал "Красна поляна". - Всяка вечер има боеве, чалга до дупка, пребиват се един друг, или нападат хората - предимно българите. Редовно могат да се чуват въгласи "Смърт за българите"... Към всичко това се присъединяват и циганите, живеещи в друг известен цигански квартал "Факултета".
Децата-циганчета замерват кучетата на живущите в квартала с камъни, звънят по звънците на входовете и тормозят българите. Колкото и да приказват циганите, че са тормозени, те са тези, които непрекъснато тероризират хората. Нападат ги, обиждат ги, заяждат се. И никой нищо не прави по въпроса - нито полицията, нито някой друг. Тези хора притесняват и плашат всички. Децата не смеят да излязат на улицата, защото техни връстници от цигански произход ще ги ограбят или нападнат за едното забавление.

Не може да се говори за интеграция на циганското население и не може Цветелин Кънчев да заплашва, че ромите ще спрат да чистят боклуците на София. Те и без друго не го правят. Особено в "Красна поляна" - тук през лятото не може да се диша от загнили боклуци, в които се ровят малките циганета."

Казват, че мъртвите отваряли очите на живите - случаят с конфликтите цигани - българи е на път да опровергае тази мъдрост. Когато в отношенията между хора се намеси и смъртта - аргументите са повече от безсилни.

Следва продължение с мнения от българи и цигани, както и хроника на най-острите конфликти от последните години. 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене