1. Таборът отива в политиката

Президент, министър, кмет и полиция закръжиха около последните цигански размирици

"Не трябва да се позволява регистрацията на Националната гвардия - заяви за Агенция "Фокус" Цветелин Кънчев, лидер на политическо движение "Евророма". Според него, дори и външният вид на гвардейците бил предпоставка за нарушаването на "хармонията в обществото". "Искрено се надявам да не се позволи регистрация на тази гвардия", подчерта циганският лидер.
Кънчев каза, че от "Евророма" са готови да се обърнат до европейските органи, ако се стигне до регистриране на гвардията. "Ще направим голям скандал в Европейския съюз", закани се Цветелин Кънчев.

В съобщението за намерение да бъде създадена национална гвардия, Кънчев съзря опит за подмяна на държавността. "Тази гвардия се създава единствено и само срещу циганите", подчерта Цветелин Кънчев, като допълни, че сред циганите имало много голямо напрежение, тъй като те се чувствали застрашени.

Столичният кмет Бойко Борисов се срещна с Цветелин Кънчев след ексцесиите в квартал "Красна поляна", когато над 300 цигани излязоха по улиците със сопи, вериги, ножове и крещяха "Смърт на българите!" Чупиха автомобили, нараниха полицаи, потрошиха заведения.
Този така наречен и "спонтанен" цигански бунт тутакси събра в квартала зам.-министър на вътрешните работи, циганският лидер Кънчев, полиция и жандармерия. /За светлото минало на Кънчев четете разследването "От бухалките до парламента - интеграция на необяснимото"/.

"Слагаме партиите назад, за да умирим населението. Това е точната дума и това трябва да направим, след като се видя, че етническият модел в България не действа, ако се намесва политиката. Това каза пред журналисти кметът на София Бойко Борисов след среща с лидера на партия "Евророма" Цветелин Кънчев, предаде репортер на Агенция "Фокус". Борисов бе категоричен, че интеграцията на ромите трябва да стане в бъдеще политика за всички столични райони. "Ако продължи да се следва този етнически модел - чрез политика, това значи, че накрая ще се изпозаколят няколко души и всички ще видят какво ще се получи", подчерта Борисов.
Цветелин Кънчев бе категоричен, че в интеграцията на ромите трябва да се включат всички - и партии, и институции, и граждани. Всъщност интеграция на циганите в изпълнителната и законодателната власт има, но Кънчев има навика удобно да забравя това. Двама зам.-министри и депутати цигани работят без проблем. Стигна се дотам, исканият имунитет на циганина и бивш районен прокурор Тома Томов - негови колеги депутати не дадоха, въпреки искането на Главния прокурор Борис Велчев. /Вижте "Прокуратурата - без гордост, с предразсъдъци" - анализ от 28 май 2007 г./ Смесени патрули от цигани и служители на общинската охранителна фирма "Егида" ще бъдат разположени в конфликтните столични квартали, населени с българи и цигани. Това предложи столичният кмет Бойко Борисов след срещата си с председателя на "Евророма" Цветелин Кънчев, предаде репортер на Агенция "Фокус". Борисов обясни, че в "Егида" вече имало назначени цигани, като циганските организации са предложили още и други 20 души, които също да бъдат назначени на работа във фирмата. Предложението за това дойде от самия Цветелин Кънчев. Борисов обясни, че преди да бъдат ангажирани в "Егида", циганите ще бъдат проверявани и ще преминат всички необходими подготовки и обучения съгласно Закона за МВР, в частта му за частната охранителна дейност.

Според лидера на "Евророма" по този начин щяло да бъде показано, че цигани и българи са консолидирани и че никакви странични фактори не могат да създадат изкуствено напрежение. Предстои столичният кмет да издаде заповед за смесените патрули. Във времето докато те започнат да охраняват конфликтните квартали, Борисов предложи СДВР да постави трайно на тези места патрули от цивилни полицаи.

Да се назначат цигани в общински фирми поиска Цветелин Кънчев, забравил, че в общинска фирма "Чистота" работят голям брой от циганското малцинство. Да се назначават на работа цигани заради етноса и с предимство е действие, което е в състояние да засипе с жалби Комисията по дискриминация от българи, които също са без работа и за разлика от циганите имат добро образование и не нарушават обществения ред.
Три милиона долара ще отпусне до края на този месец Европейската комисия за изграждане на еднофамилни къщи в София за циганите от кварталите "Баталова воденица", "Захарна фабрика" и Виетнамските общежития в "Красна поляна" съобщи столичният кмет Бойко Борисов.
Генерал Борисов обясни, че в момента се търси терен в рамките на квартал "Суходол", където да бъдат построени тези жилища. Отделно от това до 15-20 дни ще бъдат готови 132 еднофамилни къщи за нуждаещи се цигани в столичния квартал "Христо Ботев". Борисов обясни, че големият проблем в София не са циганите, които вече са тук, а тези, които прииждат от провинцията. По тази причина трябвало да се вземат строги мерки, свързани с регистрацията на тези цигани. По думите на кмета и Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ трябва да поеме задължението да предложи развитие на циганите по родните им места, за да не идват да търсят препитание в София.

Да се създаде гражданска гвардия, която да помага на българите, пострадали от ромски престъпления и нападения. Тази идея дойде от Българския национален съюз /БНС/ с лидер Боян Расате. "Идеята за създаването на Национална гвардия всъщност не е провокирана само от събитията в "Красна поляна". Тя се роди още преди три години, когато д-р Константин Тренчев хвърли в общественото пространство тази идея за обсъждане. Тогава се включиха доста неправителствени организации, интелектуалци и държавни институции" - поясни в студиото на Би Ти Ви Боян Расате.

Той изтъкна, че една евентуална Национална гвардия ще помага и на бедстващи българи от наводнения и пожари. Расате направи голяма грешка: снимки на членове на т. наречената Национална гвардия в униформи, напомниха времето на възхода на някогашни националсоциалистически формирования. А нещата изглеждат далеч по-просто: искат да помагат на населението след бедствия и аварии - да отиват членовете на Националната гвардия, /може и без униформи/ и да помагат. Да чистят тинята, да ремонтират домовете на пострадалите, да заравят удавени животни, да слагат в ред селищата, от които водната или огнена стихия се е оттеглила. Нищо по-просто от това. Добронамерени са: да свършат това, което държавата не върши и нехае. Никой няма да ги обяви извън закона, никой няма да ги спре. Вместо това, Расате започна от края към началото: първо даде интервюта, появи се в телевизията и говори, говори, говори.
Вярно и невярно. Вярно е, че във Франция, САЩ и Унгария има подобни формирования, вярно е, че кордонът с полицаи стоеше и не смееше да си свърши задълженията като въведе ред в "Красна поляна", вярно е, че живеещите наблизо българи треперят всеки ден, всяка нощ, боят се за децата си, боят се за домовете си, боят се за живота си.
И срещу това изпълнителната и местна власт проведе беседи - от 300 души със сопи, ножове, брадви и вериги задържаха само 4 души. Вярно е, че за цигани се строят еднофамилни къщи, вземат се на работа с предимство /етническо/. Вярно е, че размириците в "Красна поляна" не бяха първите в държавата от този род. Вярно е, че както има безработни цигани, така има и безработни българи, но за тях няма особена грижа и предимство в уреждане на социалния им статус. Вярно е, че цигански организации се срещат с президент, премиер, кметове, а български организации, които да защитават интересите на българите, пострадали от цигански набези се обявяват тутакси извън закона като националстически!
Вярно е, че ако каруците се караха от българи - нямаше да има разрешение на проблема от Комисията до дискриминация. Вярно е, че българи, не платили тока си - остават на тъмно, а цигани - не плащали с години - получават опрощение. Вярно е, че в центъра на столицата, под носа на полицията цигани продават и предлагат цигари без бандероли - никой не взема мерки срещу това.

Вярно е, че когато цигани нарушават законите - това се приема като опит за уреждане на социални проблеми, прехрана и оцеляване. Вярно е, че когато българи нарушат закона - отиват директно в ареста и съда - независимо дали са го направили за оцеляване и прехрана на семейството. За българите, които не посещават училище - има глоби и парични санкции, за циганите, които не изпращат децата си да учат - няма нищо.

Дотук засега с вярно и невярно...

Навеждането на институциите

По повод на събитията в "Красна поляна" беше инициирана среща между представители на Дирекция "Етнически и демографски въпроси" на Министерския съвет, на МВР и на ромската общност от столичния квартал "Факултета". Домакин на срещата беше неправителствената организация "Романи Бах". По време на срещата бяха обсъдени причините, довели до безредици и масови протести на ромското население. Общото становище беше, че е налице провокативно поведение спрямо ромската общност, като източниците на провокациите предстоеше да се изяснят в хода на разследването на съответните органи. Беше отбелязан и фактът, че начинът на отразяване на събитията по някои медии са допринесли за засилване на напрежението. Значително преувеличен е бил броят на участващите в събитията лица. Неточно е била отразена дейността на полицейските органи, които са изпълнявали задача да не бъде допуснато разширяване на екстремните прояви. Отчетено е било също така, че няма сблъсъци на населението с полицията и не са забелязани прояви на лица, принадлежащи към движението "Скинхедс".
300 цигани със сопи, брадви, ножове и вериги, крещящи: "Смърт на българите!" няма как да бъдат сбъркани от медиите. Независимо, че според циганските организации поведението на циганите по време на размириците бе оценено, като предизвикано от провокативно поведение на неизвестни извършители.

"Тези безредици са нормални предвид ситуацията в България, появата на ксенофобски настроения в обществото, коментира депутатът циганин Тома Томов. Той посочи, че не вижда никакви политически провокации в циганските безредици в столичния квартал "Красна поляна". "Ако някой дойде и ви нападне в двора ви, вие какво ще направите?", попита "мъдро" Томов. Той коментира още, че циганите са най-миролюбивият народ на планетата. По думите му в квартала имало пребити цигани, но това се премълчавало от медиите. Измишльотина било това, че в "Красна поляна" има случаи на пребити от цигани българи. Томов посочи още, че не вярва, че циганите да са викали "Смърт на българите", измисляли го медиите.
Само че Томов пропусна да обясни като как всички медии показаха и отразиха едно и също: заканите: "Смърт на българите!", ножовете, брадвите, сопите и веригите. Може би е имало предварителен план между медиите?
"Зад безредиците стоят цигански партии, заради местните избори. Няма иначе причина в средата на август, по средата на нищото изведнъж да излязат цигани и да започнат да палят и да чупят, каза Ангел Джамбазки, член на гражданската организация на ВМРО. Според него този, който подклаждал огъня бил Цветелин Кънчев.
Цигани нападнаха полицаи пред виетнамските общежития в столичния квартал "Красна поляна" предаваха репортери от мястото на събитието. - Полицаите изстреляха предупредителни изстрели във въздуха, но те не стреснаха циганите. След като нападнаха служителите на реда и последната патрулка напусна мястото на инцидента. В момента циганите чупят всичко, което видят около тях. Това бе една от първите кореспонденции от мястото на събитията. Българи пееха националният химн, президентът следеше от близо събитията в квартала. "Ще се търсят нови форми на диалог" - обеща отишлият на мястото на събитията зам.-министърът на вътрешните работи Камен Пенков. "Снощните размирици са плод на слухове, че 500 скинари се събират в "Люлин". Имало е и слухове, че са запалени къщи в кв. "Филиповци", заяви Цветелин Кънчев. Той обясни, че тези слухове са провокирали циганите, за да се стигне до размирици. А ако отново се появят слухове - какво трябва да очакваме от циганите? Може би стрелба и трупове?

Кънчев се закани да намери човека, който публично се закани да избие българите. До този момент това не е направено.
"Министърът на вътрешните работи е критикуван, че не викнал жандармерията да ви пребие снощи", заяви Кънчев пред своите симпатизанти. Той ги призова "да не се поддават на странични провокации и да слушат само "Евророма" и нейния председател". "Никой да не вярва на нищо, докато аз не кажа", категоричен бе Кънчев. Малко по-късно лидерът на "Евророма" се изнесе от циганските общежития с екскорт от лъскави автомобили, въпреки че обеща пред хората и пред жителите на "Красна поляна" да остане цяла нощ на мястото на инцидента.
"Искам да кажа две неща много ясно - използването на такъв тип напрежение за политически цели е недопустимо. Бих искал специално да се обърна към хората, които го правят, да са наясно, че полицията няма да допусне безредици" - заяви министър Румен Петков.
"Призовавам всички, които могат да допринесат за бързото разрешаване на проблема с ромските бунтове в столицата, да се намесят с цялата строгост на закона" - заяви президентът Георги Първанов. Президентът коментира още, че е за това, полицията да респектира всеки нарушител на реда, независимо от неговия етнос и религия.

Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене