1. Погледни без гняв назад!

Видяхме какво означава предизборно обещание и изпълнението му * Нещо се промени в Европа * В България всичко си е по старому

...Нима и Едните и Другите нямаха Пророк?
...Нима и Едните и Другите не проповядваха любов?
..Нима и Едните и Другите не се превърнаха в тирани?
...Нима и Едните и Другите не потъпкаха законите на своите пророци?"

Из "Технология на Съдбата", автор Любиша Георгиевски

За първи път от дълго време, България бе отново на първо място в новините на световните агенции, след като българските медици се завърнаха в родината. Много световни агенции отбелязаха решаването на тази драма и освобождаването на сестрите като голямата новина на деня.

След осем години либийски затвор и смъртни присъди, заменени с доживотен затвор медицинските ни сестри най-после стъпиха на българска земя, а сълзите им този път не бяха от отчаяние, а сълзи на щастие. Днес, рано сутринта сестрите ни са били събудени и минути по-късно са напуснали либийския затвор. Веднага след кацането на родна земя, медиците ни бяха помилвани от президента с Указ.

Сесилия Саркози Бенита Фереро ВалднерДве смели жени с големи сърца и душа - еврокомисаря Бенита Фереро Валднер и съпругата на френския президент Сесилия Саркози лично постигнаха трудния финал на осемгодишната трагедия за българките и палестинския лекар Ашраф.

На 6 май 2007 г., денят на избирането му, френският държавен глава не забрави датата 6 май 2004 г., когато либийски съд осъди българските сестри на смърт.
Френският президент Никола Саркози се ангажира много силно с казуса по освобождаването като приложи една невиждана лична дипломация с внушителната помощ на съпругата си Сесилия. Опонентите му заговориха открито за дипломатически "преврат" и бяха скептични, че съпругата на Соркози ще доведе българките в родината им.

Държавният секретар по отношенията с парламента във Франция не пропусна да уточни, че Сесилия Саркози няма мандат да преговаря, а е в ролята на посредник в Триполи. В различни издания, в коментарите за либийския казус бе уточнено, че Френската конституция не дава никаква роля, нито статут на заместник на държавния глава на първата дама и то по толкова сериозен проблем. "Невиждана" до сега във Франция, така бе окачествена намесата на Сесилия Саркози в преговорите по освобождаването на българките. Президентът бе подложен на критики, че в желанието си да се появи на предна линия, Саркози поема риска като подкрепя евентуален провал, коментира АФП.

Първото посещение на г-жа Саркози в Либия на 12 юли беше прието като опит за извличане на медийни ползи от дългогодишната работа, водена в сянка от европейските дипломати. За да парира подобни критики Сесилия Саркози тръгна за второто си посещение в Либия с европейския комисар по външни отношения Бенита Фереро-Валднер. За повечето наблюдатели тази втора визита бе изненадваща.

Радио Франс Интернасионал /РФИ/ съобщи, че Сесилия Саркози е предала на либийския лидер призива на съпруга си да помилва шестимата задържани медици.
"Сесилия Саркози е "най-доброто послание" на френския президент", заяви генералният секретар на Елисейския дворец Клод Геан.
Бившият френски президент Валери Жискар Д'Естен казваше, че французите имат нужда да проявяват състрадателност. Френските президенти знаят, че едно от задълженията им е да проявяват солидарност и милосърдие към по-слабите.
"Дискретната й визита - без контакти с пресата, показа предимно хуманитарен характер, макар че фактът, че бе придружавана от генералния секретар на Елисейския дворец, придаде на пътуването й несъмнено политическо измерение, изтъкна РФИ.
Тя започна милосърдна мисия в Либия, а се озова в центъра на спор за ролята й като първа дама на Франция, коментира британският в. "Таймс".

Сесилия Саркози пристигна първото си посещение у нас като първа дама на Франция при необичайни обстоятелства и неофициални дрехи. Тя слезе на софийското летище с лек, незабележим грим, в бяла тениска, семпъл черен панталон и дискретно бижу на китката, с което шокира родните жени в политиката, за които първа задача е да купуват маркови дрехи и непрекъснато да изтъкват лукс и възможности чрез облеклото си.

Съдбата на медиците стана част и от предизборната кампания за президентските избори за Никола Саркози, факт, който даде повод за критики и обвинения в популизъм. Френският "Фигаро" сравни Сесилия Саркози с лейди Даяна в излъчването и непосредствеността й. Намериха се критици, които предупредиха, че й липсва опит в дипломацията, което може да доведе до опасни последици. На 24 юли Сесилия Саркози показа, че се грешили.

И докато българите очакваха тя и еврокомисар Валднер да получат най-високите ордени "Стара планина", двете пратенички на свободата си тръгнаха така тихо, както и пристигнаха, оставайки сестрите н родината.

Промени се Франция, промени се и Европа. Не бе далеч времето, когато "Файненшъл таймс" излезе със статия, в което коментираше казуса на българските медицински сестри така: "Европа е изправена пред сериозни затруднения в опита си да постигне споразумение с Либия за освобождаването на петте български медицински сестри и за съдбата на стотиците либийски деца, заразени с вируса на СПИН В условията на все повече опасения за енергийната сигурност на Европа, ЕС също така се надява да започне дебат за активизиране на сътрудничеството с Либия, с оглед петролните и газовите находища на страната."
"ЕС не е в позиция да упражни ефективен натиск", заяви Оливър Майлс, бивш британски посланик в Либия и понастоящем зам.-директор на Либийско-британския бизнес съвет. "Идеята, че ако удариш Либия достатъчно силно, тя ще направи каквото искаш, е погрешно", смята Майлс. "Нашите отношения с Либия няма да се променят заради решението на съда, който потвърди смъртните присъди срещу българските медицински сестри", заяви говорител на британското външно министерство.

Но това беше преди време - днес, на 24 юли позицията на ЕС бе много променена и това пролича най вече в действията на Бенита Фереро-Валднер и коментарите на Барозу след като медиците ни пристигнаха в родината.
"Освобождаването на медиците слага край на един процес, започнал по време на британското председателство на Европейския съюз, в който участваха много хора, най-вече еврокомисарят Бенита Фереро-Валднер и г-жа Саркози. Аз съм удовлетворен, че Великобритания също изигра роля за щастливата развръзка", отбеляза британският министър на външните работи Дейвид Милибанд.

Българският отзвук показа ниската класа на повечето от политиците ни

На всички българи наблюдавали вълнуващото пристигане на медиците ни направи впечатление, че двамата орденоносци на "Стара планина", Симеон Борисов и Ахмед Доган за пореден път липсваха, което едва ли е нещо ново. Откакто влязоха в политиката и двамата придобиха навика да не присъстват на празници на българския народ.

"Развълнуван съм от завръщането на нашите медици и палестинския лекар. Удовлетворен съм, че последователните усилия на две правителства дадоха така очаквания от всички ни резултат", заяви Симеон Борисов отнякъде си, като не пропусна да припомни, че неговото правителство имало някакви заслуги за това. Истината е точно обратната: по време на управлението на С. Борисов дипломацията продължи гафовете на кабинета Костов, но по свой начин. Под предлог, че се води тиха дипломация на медиите бе наложено затъмнение за стъпките, които се предприемаха по решаването на казуса "Либия".

На 24 юли Соломон Паси отново плака и показа, че след приемането на България в НАТО свободата на медиците ни е следващото, което е в състояние да го развълнува до сълзи. Той, който в Либия беше Сюлейман Ал Фаси, а в България Соломон Паси, той, който замина с поп, яйца и детски рисунки за Великден, въпреки че нито като арабин, нито като евреин можеше да празнува този светъл християнски празник. Паси отиде на гроба на децата, починали от СПИН-заразата и им се извини, давайки повод да се смята, че българките действително са виновни! Този набеден политик си позволи да каже при пристигането на сестрите: "Изпитвам и известно професионално удовлетворение, защото принципите, които заложихме в решаването на този случай през 2001 година се оказаха правилните".

Бившият външен министър припомни, че по време на управлението на правителството на Симеон Сакскобургготски, са били създадени тесните контакти с Либия. "Спомняте си, че пет пъти ходих до Либия, за да се срещна с полк. Кадафи. Нашето разбиране по случая беше, че решението ще бъде взето в Триполи и именно затова без диалог на високо ниво, решение няма да има, уточни Соломон Паси.

Към гафовете ще прибавя и този как Паси търси съдействие от Еврейска организация в САЩ! Еврейска организация да съдейства за процес в арабска държава! Налудничавите идеи на Паси валяха като порой върху главите на нещастните българки, които бяха затворени със смъртни присъди в либийския затвор.

В деня за свободата за медиците, всички от родните политици се оказаха с принос, всички се оказаха спасители. Феим Чаушев коментира действията на българските политици така: "Това е съвместна дипломация. Както знаете, от две години екипът, който е с мен, водим много тежки разговори, преговори, разбира се, заедно с нашите европейски партньори. Така че принос има и ЕС, и САЩ. Разбира се, ние винаги сме били водеща страна в тези преговори. Така че това е успех на всички, които активно са участвали и са полагали усилия в тази дейност".

"България успя да освободи медиците, защото стана част от голямото семейство на свободните страни, което със своя организираност и авторитет успя да наложи своята воля. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в кулоарите на парламента, пред репортер на Агенция "Фокус". Запитан дали българските политици не трябва да чувстват неудобство, Костов заяви, че и европейските политици са силни, защото представляват една силна общност. Според Костов решаваща роля за положителната развръзка на казуса в Либия имат Германия и Португалия, Европейският парламент като цяло, неговият председател Жозе Мануел Барозу, президентът на САЩ Джордж Буш, Тони Блеар и други.

За Бенита Фереро Валднер и Сесилия Саркози - Костов не обели и дума. Замълча и за гафовете на своята външна министърка по казуса "Либия", за личните си съмнения във вината на медицинските сестри.

Единствен в час за пореден път се оказа столичният кмет Бойко Борисов: "С това, което се случи тази нощ и през последните дни в Либия, президентът на Франция Никола Саркози нагледно доказа как трябва да се държи президентът на една уважаваща себе си нация, заяви за Агенция "Фокус" кметът на София, генерал Бойко Борисов. "Последователността, твърдостта и решителността на френския президент във вземането на решения по казуса Либия и тяхното отстояване, направиха възможно връщането на нашите медици в родината. Затова ние сме длъжни да благодарим преди всичко на президента Никола Саркози, на съпругата му Сесилия Саркози и на комисаря на ЕС Бенита Фереро-Валднер за грижите, всеотдайността и разбирането", заяви генерал Борисов.

Кметът на София припомни пряката ангажираност на президента Саркози със случая с българските медици още по времето, когато през 2003 г. той оглавяваше френското министерство на вътрешните работи и в качеството си на министър през 2005 г. посети Либия.

"Не мога да забравя и да не съм благодарен както към ангажимента, който министър Саркози пое към България и към казуса с медиците в личната ни кореспонденция по това време, така и към декларираната позиция в полза на България по време на конгреса френската десница през тази година, на който бе издигната кандидатурата му за президент" - заяви кметът на София.
По-късно през деня Борисов съобщи, че Никола Саркози и съпругата му са били направени почетни граждани на столицата.

Не беше отдавна времето, когато бившият посланик на България в Либия Кръстьо Илов обвини Министерството на външните работи и лично министър Михайлова в некомпетентност и укриване на информация по случая с българските медици. Той съобщи, че на 9 февруари 1999 г. в посолството ни в Триполи е бил получен анонимен факс, че са задържани 23 български медици. Илов разказа как наредил на консула незабавна проверка и веднага уведомил София за случая. Посланик Илов съобщи, че изпратил лично няколко протестни ноти до либийските власти, като благодарение на неговата енергична намеса за 6 дни са били освободени 17 от задържаните 23-ма българи. На 7-я ден от получаването на анонимния факс, от който в посолството научават за арестите на български граждани. Резултатът е, че той е бил отзован и в Либия с месеци няма български посланик.

"Уволнението ми развърза ръцете на либийците по отношение на 6-мата български медици. Истина е, че Надежда Михайлова прикри своята некомпетентност, като изопачи фактите и заблуди общественото мнение за либийското дело", каза Илов. Според него единствено пресата отразявала обективно процеса. Илов бе категоричен, че са абсурдни твърденията, че българските медици доброволно са сътрудничили на либийското следствие.

Какво не трябва да забравяме за делото в Либия - четете в продължението

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене