Свобода с име Валднер-СаркозиВ 9, 51 часа сутринта, с директен полет Триполи-София, със самолета на френския президент в родината се завърнаха петте български медицински сестри Снежана Димитрова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло, Нася Ненова и Кристияна Вълчева, както и д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар с българско гражданство д-р Ашраф ал Хаджудж. След 8 години в затвори и изгнание в Либия, българските медицински сестри стъпиха отново на родна земя. Вестта за положителната развръзка на случая с медиците обиколи световните агенции още в първите часове на деня.

Новината беше потвърдена от канцеларията на президента Георги Първанов със специална декларация в 7,40 ч.: "Драматичният случай с невинно осъдените български граждани е към своя край. Само часове ни делят от тяхното завръщане на родна земя. Президентът на Републиката изразява своето дълбоко задоволство и удовлетворение от успешната и дългоочаквана от цялото българско общество развръзка," се казва в разпространеното съобщение на Президентството. - "Същевременно оставаме съпричастни към другата трагедия - тази на болните либийски деца и техните семейства", подчертава държавният глава.

Президентът Първанов благодари "на всички наши партньори и приятели, на държавни и правителствени ръководители, на неправителствени организации и на цялото българско общество за проявената от тях солидарност и подкрепа".
Докато на летището се стичаха близки, роднини и журналисти в очакване на завръщането на медицинските сестри, агенция Франс прес пусна изявление на Елисейския дворец, в което се казва: "Самолетът на Френската република току-що излетя от Либия за София. На борда пътуват петте български медицински сестри и палестински лекар, г-жа Сесилия Саркози, г-жа Бенита Фереро-Валднер и г-н Клод Геан".

До това съобщение на АПФ беше изтекло друго, с неясен източник, в което се съобщаваше, че самолетът вече лети към София. То предизвика голяма радост сред роднини на осъдените на доживотен затвор в Либия български медицински сестри, които чакаха на софийското летище от малките часове на деня с надежда, че ще се върнат в България.
Зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев и директорът на дирекция "Близък Изток и Африка, Петко Дойков потвърдиха пред Нова телевизия пристигането на сестрите, но не пожелаха да коментират какво се е случило през последните часове преди отпътуването на сестрите, за което вече имаше информация, че са били инфарктни.

Световните агенции цитираха и либийски източник, близък до преговорите, който заявил, че българските медици най-после са напуснали Либия след постигнато споразумение за медицинска помощ от страна на Европейския съюз и възстановяване на политическите връзки.
Българският държавен глава оцени високо активната роля на европейските ни партньори и лично на президента Никола Саркози, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, комисаря на ЕС Бенито Фереро-Валднер. Георги Първанов благодари за личната ангажираност на г-жа Сесилия Саркози.

На летището освободените медици бяха посрещнати от ръководителите на българската държава, повечето министри, депутати, дипломатически представители, наши посланици в страни от Европейския съюз, близки на медиците и огромен брой журналисти. Медиците пристигнаха придружени от г-жа Саркози, еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер, нейният специален пратеник за решаването на казуса с медиците ни в Либия Марк Пиерини, както и от генералният секретар на френското президентство Клод Геан и други представители на френския президент, придружавали съпругата му.

Неописуемо вълнение обзе посрещачите - близки, на сестрите, журналисти, представители на неправителствени организации, работили за тяхното освобождаване, когато на стълбичката на самолета се появиха петте измъчени сестри. Нямаше сила, която да бъде в състояние да спре наплива на посрещачите, които се втурнаха към медиците ни. Вместо по червен килим, българките потънаха в цветя, прегръдки, сълзи и съпричастие.

Двете велики жени - еврокомисар Бенита Валднер и съпругата на френския президент - Сесилия Саркози, жените, които България в този ден заля с обич и признателност бяха посрещнати от президент, премиер и външен министър, от председателя на парламента, политици, дипломати, роднини и близки на сестрите. Официалността бе изместена от спонтанна радост, прегръдки и щастие, които Валднер и Саркози едва ли са виждали някога. След кацането на самолета двете жени, които се бориха мъжки с представители на висшите политически кръгове в Джамахирията, усетиха резултата от усилията си и борбата, която водиха лично за спасението на сестрите.

Във ВИП-приемната на летище "София" се състоя официалното посрещане на сънародниците ни в присъствието на целия държавен елит.

Външният министър Ивайло Калфин наруши Протокола по церемонията по посрещането и, въпреки че вече не е на работа в Президентството, съобщи, че президентът е подписал указ за пълното помилване на шестимата, което бе посрещнато с бурни овации от присъстващите в залата.
Развълнувано обръщение към медиците, близките и роднините им отправи еврокомисар Фереро-Валднер, след което напусна залата и се отправи обратно към самолета на френския президент, където я очакваше и г-жа Саркози. Еврокомисарят бе изпратена до вратата на самолета от премиера Сергей Станишев и от президентската двойка Зорка и Георги Първанови.
По време на цялата церемония на летището г-жа Саркози остана в сянка и не афишира присъствието си.

Какво предстои в първите дни за медиците

"Ще има заседание на Министерския съвет, на което ще се разгледат всички детайли по отношение на здравните осигуровки в периода, в който медиците са били в Либия, и по отношение на подкрепата, която ще оказваме оттук нататък - каза премиерът Сергей Станишев пред журналисти на летище "София" след завръщането на медиците от Либия. - Предложихме и доколкото разбрахме заедно с роднините си медиците са приели да останат няколко дни в резиденция "Бояна", за да отпочинат след всички тези преживявания, посочи Станишев. Всичко останало ще решаваме поетапно", добави той.

"Медиците ни, които се завърнаха от Либия, ще бъдат прегледани утре във Военно-медицинска академия" съобщи заместник-началникът на болницата доцент Евгений Белоконски. По думите му медиците ни и доктор Ашраф ще бъдат подложени на пълни и обстойни прегледи и изследвания, както и ще им бъде предложена психологическа помощ.
"Ако някой от роднините има нужда от медицинска помощ, тя ще им бъде оказана", допълни Белоконски.
На въпрос какво се е случило в последните часове, което е дало възможност за щастливата развръзка, президентът каза: "Воля, твърдост, категоричност в преговорите".

Заслугите

Френският премиер Франсоа Фийон също приветства освобождаването на медиците, както и "личната намеса на съпругата на френския държавен глава в това толкова очаквано освобождаване". В разпространеното комюнике френският министър-председател Фийон подчерта, че освобождаването на медиците е станало възможно благодарение на съвместните усилия на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу и на френския президент Никола Саркози.
От Елисейския дворец тази сутрин съобщиха, че "Френският президент и председателят на Европейската комисия приветстват жеста на хуманност от страна на Либия и нейния най-висш лидер и се ангажират да направят всичко в помощ на заразените със СПИН деца. Те изразяват своята дълбока благодарност на емира на Катар и държавата Катар, чието посредничество позволи щастливата развръзка".

Говорителят на Елисейския дворец Давид Мартинон подчерта, че "Президентът не спа цяла нощ и беше в непрекъснат контакт с преговарящите на място - г-жа Саркози, Клод Геан и г-жа Фереро-Валднер". Мартинон потвърди, че френският президент ще посети "скоро" Триполи. Освобождаването стана възможно след безпрецедентни многочасови преговори между либийското ръководство и специалната пратеничка на френския президент - съпругата му Сесилия Саркози, както и еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер, която в последните месеци направи няколко посещения в Триполи все във връзка със съдбата на българските медици. Ходът на френския президент беше рискован и нетрадиционен, но се оказа изключително успешен. Тепърва ще стане известно какво конкретно е било договорено между пратениците на Франция и на Европейския съюз и либийската държава. Посредник в политическите преговорите е бил и емирът на Катар, според информация от Брюксел. А емирът е изключително добре приета фигура както на Запад, така и в арабския свят.

Според "Стандарт" от Триполи поставили шест нови условия, за да бъдат пуснати българите. Най-скандалните от тях били: построяване на магистрала и модерна жп гара, ново шосе, което да свързва страната му с Тунис и Египет, скоростна жп линия, която да осигури връзка между либийски пристанища и големи африкански градове, както и развитие на политическите, дипломатическите и търговските отношения между ЕС и Либия, пари кеш за болницата в Бенгази и безплатно лечение на болните от СПИН деца в Европа.
Новината за новите условия, поставени при многочасовите преговори дойде, след като цял ден в неделя Либия разиграва първата дама на Франция Сесилия Саркози, генералния секретар на Елисейския дворец Клод Геан и еврокомисарката по външните работи Бенита Фереро-Валднер. Тримата се намираха от неделя в Триполи, за да водят преговори за извеждане на българите. Медиците ще се върнат в България със самолета на мадам Саркози, прогнозира сутринта френското сп. "Поан" и позна.

Часове преди завръщането на медиците ни стана ясно, че Генералният секретар на Елисейския дворец Клод Геан и съпругата на френския президент Сесилия Саркози ще прекарат втора поредна нощ в Триполи, където пристигнаха в неделя, за да преговарят за условията на екстрадирането на българските медицински сестри в родината им, съобщи на електронната си страница френското списание "Поан". Дискусиите, към които в неделя се присъедини и еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер, пристигнала отделно в Триполи, "напреднаха в добрата посока през последните няколко часа", цитира "Поан" информиран за преговорния процес източник. Изданието допълни, че френският президент Никола Саркози и либийският лидер, полковник Кадафи, отново са разговаряли по телефона. В разговора френският държавен глава е поставил като условие за собственото си пристигане в Триполи, обявено за сряда, 25 юли, връщането на медицинските сестри в България.

Сесилия Саркози, която разговаря два пъти с Муамар Кадафи при първото си пътуване в Либия на 12 юли, в понеделник не успя да се срещне с либийския държавен глава. Тя разговаря с дъщеря му - Аиша, която ръководи благотворителна организация.
След началото на разговорите стана ясно чрез дипломатически източници, че още през нощта в неделя Кадафи еднолично е прекратил възможността разговорите за продължат и се е покрил в град Серт, на 500 километра от Триполи. Според световните агенции и френски издания, Кадафи е трябвало да приеме и продължи разговорите със съпругата на френския президент, Сесилия Саркози, но срещата пропада без каквито и да било обяснения от либийска страна. Тогава съпругата на френския президент се свързва и разговаря с дъщерята на полковника Айша.
Бенита Фереро-Валднер, която трябваше да бъде приета от външния министър на Джамахирията Абдел Рахман Шалкан също остана без отговор и среща. Подобно на Кадафи и Шалкам се скри, като я препрати към старши дипломати от министерството.

Според дипломатически източник в Триполи, при последното си посещение в Джамахирията, г-жа Фереро-Валднер е разговаряла с представители на либийското Министерство на външните работи, които са настояли за "цялостно нормализиране на отношенията между Либия и страните от ЕС във всички сфери", както и за предоставяне на гаранции за лечението на заразените със СПИН либийски деца.

"Основна пречка за решаване на случая със сестрите са парите, а не дипломатическите отношения ЕС - Либия," заяви френски дипломат пред Ройтерс. - Ако им дадем още пари, ще признаем, че сестрите са виновни, а ние знаем, че не са", обясниха дипломати от ЕС.

След като световните агенции разпространиха съобщението, че освободените от либийски затвор българки са на борда на самолета на френското правителство, Либия съобщи, че условията й са били удовлетворени. "Случаят е разрешен. Получихме гаранции за нормализиране на отношенията с европейските страни, както и за сключване на споразумение за партньорство с Европейския съюз", е заявил източникът, пожелал анонимност. По думите му на Триполи са били предоставени и гаранции за лечението на заразените със СПИН либийски деца, както и за модернизиране на болницата в Бенгази. "Медицинските сестри напуснаха Либия, но светът не трябва да забравя драмата на децата, заразени със СПИН", е уточнил същият източник.

Очаквайте: какво казаха при посрещането медиците, как се държаха някои политици към радостното завръщане на сестрите.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене