7. Най-лошото нещо от прехода е политическата класа

"Колкото повече, толкова повече"
"Мечо Пух", Александър Милн

Продължение от 19 юли

Писмо до 27 европейски депутати написа и разпространи бившият български депутат Веселин Бончев, като освен това се срещна лично и с много от тези евродепутати, сред които бе докладчикът за България и депутат в Европейския парламент, Джефри ван Орден. Предстоеше да бъде обсъден и гласуван Докладът за България в Европейския парламент. След тази новина лична намеса на български политици провали опитите на Бончев и Ван Орден по спасението на АЕЦ "Козлодуй".
Междувременно от срещите на Веселин Бончев стана ясно, че финландският депутат Ари Ватанен е заявил пред Бончев, че спрямо България се извършва един политически шантаж със затварянето на АЕЦ "Козлодуй".

България се лиши от 600 милиона евро приходи на година, след като бяха затворени ІІІ-ти и ІV-ти блок на "Козлодуй". Очаква се токът да скочи тройно, и това не бе само въпрос на България, но и на останалите държави в региона. Броени дни, след като г-н Ван Орден направи тези констатации, г-жа Ангела Меркел, канцлерът на Германия заяви: "Ние поемаме председателството на Европейския съюз и аз имам две важни задачи - електроенергията и Конституцията". Един ден след нейното изказване, в. "Файненшъл Таймс" обърна внимание, че проблем на Европейския съюз ще бъде тази зима токът."
Меркел не направи нищо, за да бъде премахната несправедливата ситуация по отношение на затварянето на българската Атомна централа, но тя е все пак чужд политик, а тук става дума за родните политици.

В мандата на Симеон Борисов, през 2004-та година, делегация на най-високо равнище отиде в Канада, водена от енергийния министър Милко Ковачев, от Веселин Близнаков, /който беше на председател на енергийната комисия в парламента, а сега е военен министър - бел. Л. М./, и други високопоставени лица? Отидоха и разговаряха с компанията, която доставя реакторите за Румъния. След това посещение, в пресата на Румъния се появиха публикации, че северната ни съседка иска час по-скоро да се затвори АЕЦ "Козлодуй", но и е против започването на строителството на АЕЦ "Белене."

Докато българските политици мълчаха и работеха против интересите на България, последва и друго изявление на Ван Орден: "Вие сте нетен износител на електроенергия, а това е много важно за платежния ви баланс и за икономическите ви отношения с вашите съседи." Никой не реагира.
Евродепутатът призна и нещо още по-скандално: "Три пъти отварях вратата за Козлодуй и българското правителство три пъти я затваряше - не мога да си обясня защо".

Един български студент по икономика, член на Движение "Българския Великден", Даниел Панчев припомни, че Върховният административен съд е отменил решението за затваряне на III и IV блокове на АЕЦ "Козлодуй". "Правителството на Симеон Сакскобургготски беше осъдено от ВАС, който отмени решението за затваряне на трети и четвърти блок. Повтарям ВАС отмени това решение. В тази връзка и спазвайки законодателството на България искам да подчертая, че такова решение вече не съществува и правителството може да го използва като аргумент. То обаче очевидно не желае да го направи" аргументирано заключи Панчев в своя много интересна и аргументирана статия.

Какво бе отношението на Европа по отношение на атомната енергетика?

Франция, член на Европейския съюз не се отказа от своята мощна ядрена енергетика. От реч на премиера Тони Блеър стана ясно, че богатата Великобритания предвижда да построи строи 6 атомни електроцентрали.
Председателят на енергийната комисия към Европейския парламент, Тери Уин бе на мнение, че Докладът на Европейската комисия е антибългарски и предупреди: "Не подписвайте нищо с Оли Рен за "Козлодуй"!"
Никой не в България не обърна внимание на Уин и предупреждението му.
Кой български политици са конкретните виновници за затварянето на "Козлодуй"? Снахата на бившия земеделски министър на Живков на земеделието, жената, която винаги казваше "да" при преговорите с ЕС, другарката -Пръмова-Кунева, преобразила се в монархистка, за да влезе в политиката, замина да представлява България в Европейския съюз! Тя, бе от политиците, които сториха всичко възможно "Козлодуй" да спре. Ако има някакъв голям грях на политик, това е позицията, която си позволиха да заемат по съдбата на АЕЦ "Козлодуй" набедени политици като: Надежда Михайлова, Румен Овчаров, Соломон Паси, Миглена Кунева, Милко Ковачев и Огнян Герджиков.
Герджиков, като председател на парламента си позволи лукса да "загуби" половин милионна подписка против затварянето на Атомната централа.

От деня за парламентарен контрол, на 61-вото заседание на Народното събрание, петък, 9 декември 2005 г. стенографските протоколи за запазили едно любопитно изявление по съдбата на АЕЦ "Козлодуй". Депутатът Минчо Христов се обръща към министър Кунева с остри въпроси и нападки. Ето част от тях: "...Бързането на предишното правителство да затваря преговорни глави и приемането на всички условия на Европейския съюз Ви спечелиха името "мадам "Йес" - човек, който винаги казва "да".

Не мога да подмина и резултатите от тези договорености. Според мен, госпожо Кунева, Вие и Вашият бивш колега господин Соломон Паси, както и господин Симеон Кобургготски трябва да отговаряте за закриването на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй".

Това обаче не е само мое мнение. Вашият сегашен коалиционен партньор господин Любен Корнезов публично призна, че господин Паси трябва да влезе в затвора по чл. 103 и чл. 282 от Наказателния кодекс - общо между 11 и 23 години затвор, заради затварянето на глава "Енергетика".

През м. февруари 2004 г. Вие съветвате: "Нека мислим за нова АЕЦ, а не за тази от миналото". На друго място Вие казвате: "Не е необходимо да се преговаря за АЕЦ "Козлодуй", защото ядрената енергетика няма перспектива"...


Всъщност монархистката Кунева е еколог и с тази табела влиза в политиката, което е ясен знак, колко кухи са прокламираните представи за старта на някои политици. Атомна енергетика бе закрита срещу усилено добиване на електроенергия чрез въглища! А озоновия слой? Кунева "забрави" за него...

"Не може хората, които доведоха България до тази ситуация да се затвори "Козлодуй" - бел. Л. М./, които на практика отказаха да защитават националните интереси, да се занимават със защитата на тези интереси. Мисля, че тези хора оттук нататък нямат право да водят преговорите с Еврокомисията. Става дума за Соломон Паси и Меглена Кунева". Това каза Румен Овчаров, докато БСП бе в опозиция.

Кунева обяви, че не е против ядрената енергетика, но "Козлодуй" ще трябва да се затвори, защото бъдещето му е било решено от редица български правителства от 1993 г. насам. В изказване през юни 2004 г. - 2 месеца след гласуването на доклада, Соломон Паси заяви: "Ще затворим "Козлодуй", защото това е гнездо на Ал Кайда." Коментарът е излишен.

"...политици като Костов, Станишев излъгаха очакванията на хората, че ще се справят с АЕЦ "Козлодуй". Когато цял свят отваря енергийните си програми, когато Русия затяга кранчетата на газа и на петрола, а световният петрол се вдига до небето, ние затваряме III и IV блок догодина" бе категоричен в позицията си и софийският кмет, Бойко Борисов.

Решение № 164 на Върховния административен съд, Пето отделение, от 9 януари 2003 г. отмени Решение № 641 на Министерския съвет от 2002 г. в частта по т. 1, с която е одобрена допълнителна информация към позицията за преговори по Глава четиринадесета "Енергетика" по бъдещия договор за присъединяване на Република България към Европейския съюз. Според нея /Глава четиринадесета "Енергетика" - бел . Л. М./ страната приема общата позиция на Европейския съюз относно извеждането от експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" и се ангажира те да бъдат изведени от експлоатация, което е нещо различно от затварянето през 2006 г. Решението е потвърдено от петчленен състав на Върховния административен съд с негово Решение № 3044 от 28 март 2003 г.

Този ангажимент на предходното правителство бе отменен от съда като незаконосъобразно негово решение и бе потвърден като задължение на Република България с последващ акт на Народното събрание, а именно със Закона за ратифицирането на Договора между държавите-членки на Европейския съюз и Република България и на Румъния за тяхното присъединяване към Съюза. Обнародвано е в "Държавен вестник", бр. 40 от 2005 г.

Закон отмени Решение на Върховния съд и това не впечатли никого. 15 на сто от бюджета ни се формира от АЕЦ "Козлодуй". Европреговарящата ни министърка Меглена Кунева, която стана и първия български еврокомисар - не обели и дума за тези 15 на сто - откъде ще се покрият загубите по тях след затварянето на АЕЦ.

Политиците ни позволиха да ги излъже Ферхойген. Проф. Андре Майсьо, президент на Световната асоциация на ядрените оператори написа в дълго писмо до премиера Сакскобургготски и с копие до Милко Ковачев: "Затварянето на двата блока на АЕЦ "Козлодуй" е технически и политически скандал. Къде е логиката - Европа се нуждае от вашата атомна централа. Затварянето на III и IV блок ще бъде повече от политически и икономически скандал и ще донесе огромни загуби от милиарди за българския народ." Симеон и Милко Ковачев останаха глухи и неми, като че ли не са получавали такова писмо.

"Навремето писах на Романо Проди, за да му кажа, че тогавашният еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген е излъгал каза в интервю за Агенция "Фокус" проф. Майсьо. - Писмото ми беше публикувано в интернет и стоя там година и половина. Никой не ме обвини в клевета, защото казах истината. Ферхойген излъга, той е фалшифицирал заключението на доклада, за да изтръгне от българския парламент решение за затваряне на Трети и Четвърти блок. Сега ЕС се опира на гласуването на българския парламент, за да иска затварянето на реакторите."

На 29.11.1999 г. министърът на външните работи Надежда Михайлова и еврокомисарят по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген подписаха Меморандум за разбирателство, с който страната ни се ангажира да затвори по график четирите блока на АЕЦ Козлодуй най-късно до 2006 г. Именно лъжата на Ферхойген е в основата на този Меморандум.

Освен проф. Майсьо и Романо Проди знаеше за лъжата на Ферхойген, лъжа, която не се изрича и отстоява срещу нищо, но не реагира срещу нея.

Затварянето на Атомната централа е факт, Македония, Сърбия и Албания също ще имат дефицит на електроенергия през зимата. Персонално отговорните български политици отново са недосегаеми. Вината за съдбата на петте медицински сестри, затворени в либийски затвор носят персонално с действията и бездействието си лица, влезли трайно в политиката като: Надежда Михайлова, Петър Стоянов, Симеон Борисов, Соломон Паси и шефът на външното разузнаване Димо Гяуров. Това бе тема на редица публикации в печата и този сайт. Никой не потърси персонална отговорност на изброените лица.

Двама експерти на вътрешното министерство и дипломатите ни в Кувейт Ангел Манчев и консулът Милена Петрова получиха достъп до централата на "Ал Джазира" в Доха. Говорителят на катарската телевизия Джихад Баллут заяви, че българите са изгледали записа на място и не са взели копие от касетата.

"Гледаха записа 45 минути и после си тръгнаха! Бяха четирима души." Всъщност става дума за записа на екзекуцията на единия българин, чието тяло бе намерено по-късно на брега на река Тигър. Междувременно, докато Паси говореше, пътуваше, играеше си на ръководител на спасителна операция, ултиматумът за втория заложник Ивайло Кепов изтече и той също бе обезглавен.
Българската държава в лицето на Паси и парламента не си мръдна пръста за спасяването на живота на двамата българи и ги остави в ръцете на групировката, която изпълни заканата си и ги обезглави!

Това се случи точно преди три години - Паси отново е в политиката, отдавна забравил жестоката съдба на двамата българи, обезглавени и поради неговото бездействие.
Колко може да продължи една поредица за гнилата политическа класа, която създаде така нареченият демократичен преход. Много. Може да се превърне в постоянна рубрика, тъй като безобразията на политиците ни не са едно или две, а десетки, стотици. Те могат да си купят евтини апартаменти и автомобили, те могат да си уредят сделки, от които да спечелят. Най-крещящият пример е случаят със заграбените държавни имоти на стойност няколкостотин милиона евро. Случай, който бе циментиран политически като сделка между партии.
Спирам тази поредица, въпреки писмата и гнева на мнозина читатели от прочетеното. Европейският съюз чака България да се пребори с корупцията - още отсега мога да кажа, че това няма да се случи, тъй като корупцията е политическа, а никой не се бори сам срещу себе си.
Борбата с корупцията е в основата на прокламираната така подробно Агенция за национална сигурност. Резултатът отново ще е нулев, тъй като тези, които ще ръководят Агенцията, политици от изпълнителната власт няма как да се справят със самите себе си. Единственият резултат от новата структура ще е окончателното доразсипване на специалните служби, което май всъщност се цели от някои политици, като Свинаров, Червеняков и говорителят им Станишев.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене