Властта лъже, че кризата няма да ни удари силно

Да получиш власт е случайно нещо,
а да я предадеш на друг е доблест

Сенека

На третата година от управлението властта ни взе на къс пас с лъжи и цифири за това, колко сме добре. Фактът че цените на храни и стоки в магазините от едноцифрени, вече са двуцифрени и три-четирицифрени и то преди увеличението, което предстои и след Нова година изобщо не притеснява правителството. Никой не представи сметка къде и за какво, по колко отидоха милиардите от бюджетния излишък. Явно тройната коалиция ни бърка с безпризорни. Премиерът мълча след завръщането си от Брюксел в средата на октомври и не сметна за необходимо да уведоми поне опозицията в парламента за решението на 27-те да подпомогнат финансово за справяне със световната криза само 15 от страните-членки на ЕС. Станишев не обели и дума за това, че страните-членки от Източна Европа ще останат с празни ръце и далеч от мерките на ЕС за стабилност.

Не ни стига предателството на ЕС, но и родната еврокомисарка Кунева взе, че обяви, как ние сме били длъжни да вземе решения, които да изведат Европа по-силна от финансовата криза! Защо Кунева говори несвързано - никой не поясни, но да вземаме ролята на губещия от приказката "Болен здрав носи" заради нечии халюцинации - някак вече е прекалено!
Никой не можа да разбере защо полицията трябваше да бие млекопроизводителите, вместо министърът на земеделието да напусне топлия си кабинет и обясни ще има ли пари за земеделие, или и на този най-стабилен и традиционен отрасъл ще трябва да сложиме кръста завинаги.
"Ако няма присъди за източването на предприсъединителните и структурните фондове, България не само няма да получава, а години наред ще връща пари на Евросъюза. Това каза в прав текст говорителят на ОЛАФ Алесандро Бутиче. - Когато имаме доказателства за измами, ги даваме на властите, но националната съдебна власт е тази, която трябва да разкрие виновника. Ако тази власт не го осъди, а ние имаме данни, че е виновен, имаме механизъм, по който да си търсим парите, има и решение на Европейския съд в тази насока", заяви говорителят на ОЛАФ. Тогава защо трябваше да се бият млекопроизводителите и да се окървавява протестът им? Вместо да запретнат ръкави и да заработят по-усилено от Прокуратурата като вкарат читави обвинителни актове в съда, за да има сигурни присъди по злоупотребите с еврофондовете - най-лесно бе да се бият протестиращите и министърът да говори празни приказки, за да разпръсне тълпата.
За да потуши поредния протест, министърът на земеделието и храните Валери Цветанов съобщи на пресконференция, която се проведе в министерството под звуците на протеста, че от началото на декември ще започне изплащането на помощи за фермерите. До края на годината ще бъдат изплатени 60 млн. лева. Според предвижданите промени в Закона за земеделските помощи ще бъдат изплатени за единица площ и за глава животно.
Според новата формула за държавно подпомагане, съобразена с изискванията на ЕС, фермерите ще получат по 22.80 евро на тон мляко квотна субсидия при среден млеконадой от 3600 литра. Така една средно голяма ферма с около 100 животни ще получи 17 хил. лева субсидия, разясни зам.-министър Светла Бъчварова, което реално си е едно нищо.
През лятото протестите на фермерите блокираха пътища в страната, а на места се стигна и до сблъсъци с полицията. Тогава премиерът Сергей Станишев обвини млекопроизводителите, че протестът им е политически. Месеци наред трябваше да чакат млекопроизводителите, за да повторят протестите си, след като разбраха, че властта ги лъже и заблуждава.

Преди два дни премиерът облъчи журналистите с някакви успокоения, че няма за какво българските граждани да се притесняват за парите си. Станишев обеща и догодина да няма увеличение на акцизите на горивата, и поясни, че Политическият съвет на управляващата коалиция се е разбрал да реализира допълнителна инвестиционна програма, насочена към реалния сектор заради финансовата криза. Премиерът и всички управляващи не спират да говорят, че няма никакви признаци на икономическо разклащане и че държавата е стабилна икономически. Оказа се, че родното ни правителство не е подготвило и предвидило пакет от мерки за справяне с финансовата криза, която вече връхлетя Европа. Страни като Унгария и Украйна поискаха вече да се финансират от МВФ, за да увеличат доверието на инвеститорите в пазара. Освен това Унгария ще получи финансова помощ и от страна на Европейската комисия, докато управниците ни се правят на юнаци на голия корем на гражданството.
"Не е необходимо правителството да прибягва до външно финансиране", каза бодро вицепремиерът Ивайло Калфин. - Банковата система в България не е в състояние на криза, а само изпитва трудности". Преди два дни агенция Ройтерс предаде, че Световната банка е призовала България да подготви спешен план в случай, че икономиката на страната пострада сериозно от глобалната криза. Анализатори обявиха, че гледат на страната ни като уязвима, тъй като тя силно зависела от чуждестранни заеми, за да покрие настоящия текущ дефицит и външния си дълг. Така докато в парламента депутатите се занимаваха с второ четене на Закона за енергийна ефективност, а шефовете в Тройната коалиция нищеха бюджета за следващата година, в един момент стана ясно, че нещата с бъдещето на родната икономика изобщо не са в ред.
В същото време стана ясно, че правителството в София досега не е представило пакет от мерки за борба с финансовата криза, смятайки че държавните банки имат стабилно положение. Това безхаберие на управниците ни изуми европейските финансисти и светкавично бяха взети мерки, властта да се размърда и да направи нещо, за да предпази България от финансовата криза.
"Всяка една банка може да бъде съсипана, ако има паника. Затова в свои изказвания представителите на опозицията вредят на българските банки и икономика - заяви на пресконференция лидерът на социалистите и министър-председател Сергей Станишев след заседание на ИБ на ВС на БСП, предаде репортер на Агенция "Фокус". Агенция "Фокус" цитира Кристалина Георгиева, вицепрезидент и директор за стратегически операции в Световната банка, че София трябва да работи в сферите, в които потенциална чуждестранна финансова помощ може да увеличи доверието в пазара.
Надеждата на бившия монарх Николай Василев тръгна като цветарка по интервюта и разговори из медиите, за да занимава гражданството с това, че кабинетът нямал все още програма по кризата със затварянето на "Кремиковци", но как последните събития сочели към това, че инфлацията трябва да намалее.
"България не е чак толкова изостанала финансово, и понеже е далеч от света, както примерно някоя централна азиатска държава, затова е спасена от турбуленциите. Според мен ние се поучихме от грешките през 90-те години, когато масово фалираха банки, имаше хиперинфлация - заяви в студиото на Би Ти Ви Василев. - В момента България има много големи валутни резерви и все по-малък публичен дълг, и май излиза на плюс тази година. Тоест, ако приспаднем дълга от резервите, вече не е на минус. Тоест ние не сме високо задлъжняла държава изобщо."

По отношение на бюджета за следващата, 2009 година Василев обясни: "... няколко хубави неща, наши предложения се приеха в бюджета. Има напредък с програмата "Ин витро", макар може и недостатъчен, но все пак са крачки напред, увеличени са детските надбавки на 35 лева, което се радвам, че се прие... Всъщност нашата програма с ваучерите за детските градини мисля, че не е приета за момента, което според мен е грешка, дано парламентът нещо да направи... Ние от НДСВ винаги сме били да се концесионират магистрали, летища и т. н., и други обекти, и да се приватизира. А в добрите години ние забравихме да го направим, сега се оправдаваме с кризата..."
Няма да коментирам смешните хвалби на Василев, по-скоро бих му препоръчала да се срещне с майки и да ги попита стигат ли им детските месечни надбавки и за колко часа, а линейката да чака отвън. След това бих препоръчала на Василев да отвори вестниците и да опресни паметта си с публикации за най-корупционната схема, която неговата монархическа партия искаше да бъде подписана - тази, за магистрала Тракия. Най-накрая бих препоръчала на Василев да се спомни за номерата на Щрабаг и лошото им строителство и недовършени дейноста на летището, да си припомни и за абсолютно губещата сделка с БТК, която плаче за прокурор и тогава да се хвали и си измисля несъществуващи успехи на партийката си със затихващи, слава Богу, функции.

И пак ще припомня: Световната банка поиска от България преди два дни, да изготви спешен план, за да отвърне в случай, че световната финансова криза се отрази силно върху икономиката на страната. И това го обяви Ройтерс, а не някакъв си Каролев или други икономически издънки на неосъществения монарх.
Двата гиганта в сферата на автомобилостроенето френските компании "Пежо" и "Рено" обявиха през изминалата седмица, че възнамеряват да ограничат производството си, с цел да намалят и наличностите си, за да посрещнат подготвени свиването на пазара, причинено от спада в продажбите в Европа, написа вестник "Нувел обсерватьор". Но при нас гиганти няма и оттам и няма какво да се свива като производство.
Дискусиите по бюджет 2009 тепърва ще отворят очите на гражданството, за да стане ясно, че следващата година ще е година на тотална мизерия и борба за оцеляване. Наличието на парламентарно мнозинство прави невъзможно свалянето на това правителство, но напрежението в държавата по няколко линии нараства и връщане към спокойните дни на управление не се предвижда.

Едва ли министрите ни са чели Нинус Несторович, но ще повторя една негова крилата мисъл:" Ако си на власт, трябва много да лъжеш, иначе народът няма да ти вярва за нищо!" Тъжното е , че вече и на лъжите народът ни не се хваща...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене