Тачева пренесе войната срещу Следствието в парламента

Диктатурата и революцията нямат морал
ЛенинНай после министърът на правосъдието Миглена Тачева пренесе личната си война със Следствието в парламента. В навечерието на така наречената Октомврийска революция, провадийската монархистка Тачева прегърна завета на вожда на болшевиките "Крачка напред, две назад" и вкара в Народното събрание нейните си виждания за тотално закриване на Следствието... в името на реформа на съдебната система! Окрилена от идеята на Маркс, че "Революцията е акушерка на историята", явно подкована и от Лениновата мисъл, че "Диктатурата и революцията нямат морал" - министърът на правосъдието Миглена Тачева най после стъпи на врата на действащи текстове от Конституцията на Република България и сложи кръст на една дългогодишна институция каквато бе Националната следствена служба!
Два дни преди края на месец октомври, липсата на професионална компетентност на Тачева позорно лъсна с вкараното за гласуване в Министерския съвет Решение за изземване на сгради и помещения на Следствието и предоставянето им на МВР. Подготвяйки това Решение Тачева явно не си бе направила труда да провери, че по казуса около разделянето на Следствието от МВР преди години е било издадено Постановление и според йерархията на нормативните актове не може Решение да отменя Постановление. Учи се в първите дни в Университета...
Сгради на следствието в над 20 града бяха предоставени на МВР с решение на Министерския съвет, т. е. безвъзмездно за управление на МВР се предоставяха имоти, които досега бе управлявало Министерството на правосъдието. Като причина бе посочена отпаднала необходимост правосъдното министерство да използва въпросните кабинети.
Добре че, не всички известни високопоставени юристи са отсъствали от часовете в Юридическия факултет и тези недомислица бе отменена, за да не се смеят на правителството днешните студенти по право. "С това решение се нарушава Конституцията и Закона за съдебната власт", коментира висшият магистрат Пламен Стоилов. Според него не може изпълнителната власт да решава кога е отпаднала необходимостта за дадено действие от страна на съдебната власт. "Част от помещенията вече МВР си ги използва, а с този акт на МС се предрешава съдбата на Следствието", коментира пред журналисти членът на Висшия съдебен съвет /ВСС/. За всеки що годе грамотен юридически гражданин бе ясно, че Тачева направи смешен премиера с това вкарано за гласуване Решение. От окръжното следствие в Перник изпратиха писмо до ВСС, в което предупредиха, че работата им ще бъде блокирана, ако дадат кабинетите им на МВР, още повече, че никой не бе пояснил къде ще се преместят и сега действащите следователи. Зам.-директорът на Националното следствие Свилен Турмаков настоя в писмо до Министерството на правосъдието част от дадените имоти да не се освобождават в полза на МВР, защото това ще затрудни работата на следователите.
Седмица по-късно, с определение, Върховният административен съд /ВАС/ констатира, че изпълнението на решението на Министерски съвет /МС/ за отнемане на имоти, използвани до момента от следователите, е спряно с подаването на жалба срещу него...
Вместо да се скрие след пословичния гаф, Тачева продължи своя поход към унищожаването на предварителното производство с вкарване на тъпи скандални изменения на Наказателно-процесуалния кодекс в парламента.

Гласуването на въпросните промени бе съпроводено с изявления на министър-председателя Сергей Станишев, в които той апелира да покажем, че съдебната система в България е ефективна. Според казаното от премиера - макар че в съдебната система да са извършени редица промени, в обществото все още имало недоверие в тази институция. "Има още какво да се направи в работата по отчетността на съдебната система, в бързината и ефективността на правораздаването", декларира премиерът. Станишев обърна внимание още, че в последните години България е била обект на критики от страна на ЕС за несправяне в борбата с корупцията и организираната престъпност.
Призивите на Станишев прозвучаха в Аулата на Софийския университет, пред завършващите магистърската програма "Право на ЕС" и бяха приети твърде скептично, както от студентите, така и от преподавателите. Причината на скептицизма бе, че ако Станишев искрено иска и приема съдебната система в България за ефективна, то първото, което би следвало да стори е да освободи министъра на правосъдието, от поста. За да не измъчва Тачева Конституцията, съдебната състима и самата себе си повече. И тъй като това не се случи, изводът е, че апелът на Станишев се прие като поредния популизъм за пред чужди посланици...

Директивите от Катарино са на път да станат реалност...

Както сайтът "Хроники" съобщи веднага след срещата на тройната управляваща коалиция в Катарино от средата на месец май т. г., съдбата на Следствието и бъдещото му закриване са били решени още там от тримата лидери - Станишев, неосъществения монарх и Ахмед Доган. Днес това решение е на път да се сбъдне.

Как се стигна до звездния миг на Миглена Тачева?

На 14 октомври 2005 година парламентът прие на второ четене нов Наказателно-процесуален кодекс. Поправките ограничиха възможностите за трансформиране на полицейските разследвания в предварителни производства, извършвани от следователите. Измененията предвиждаха по-ясно разграничаване между компетенциите на участниците, включени в досъдебната фаза, така че ролята на следователите бе намалена и прехвърлена на дознателите.
На 25 юли 2007 година Общото събрание на Камарата на следователите в България обнародва Декларация с искане за нови промени НПК. Следователите заявиха, че НПК от октомври 2005 г. противоречи на Конституцията и на Закона за съдебната власт, като възлага на следователите за разследване едва половин процент от делата. Следователите обвиниха правосъдното министерство, че с промените в НПК то цели да закрие следствието като институция.
В предаването "Неделя 150" на Българското национално радио министър Тачева подготви терена за изпълнение на смъртната присъда на Следствието: "Обсъждаме от м. г. статута на следователите. Около седемстотин и няколко са следователите, като има 77 празни следователски места. Срещнах се с ръководителите на всички окръжни следствени служби. Предложихме няколко варианта. Все още нямаме яснота от самите следователи и от ръководството кой от вариантите ще се приеме. Но има политическо решение по въпроса... Първо, той виси във въздуха. Второ, има поет не само ангажимент, но има ясно разписано какво трябва да се случи още при затварянето на глава "Правосъдие и вътрешни работи". Бихме могли да намерим необходимия баланс и решение - да се види колко дела има в НСлС, да се отчете, че тя е контактната точка за международно-правното сътрудничество. На базата на това и въз основа критерии за натовареност на следователите да се оставят в Националното следствие брой следователи, които да работят по тези дела, а на всички други да им се даде възможност без конкурс да преминат на работа в прокуратурата. Това е единственият възможен начин в рамките на тази Конституция. Трябва да го направим, защото и разследващите органи имат нужда от капацитета на следователите. Недопустимо е тези хора да получават възнаграждение и да не работят."

Да не забравяме крилатата фраза на Тачева: "Не може да се съобразяваме с някакви си 550 души следователи!", изречена в с. Крапец, където Тачева бе отвела група ресорни репортери, за да ги черпи и убеждава колко е лошо да има работещи следователи и Следствие в България!
Близка до министър Тачева журналистка написа поръчково в ежедневник "Сагата със следователите: търси се палто за едно копче". В ход бе завета на Ленин, който в отговора му от 1922-а година на Новгородския партиен секретар съветва: "Лъжи, мами, ако се наложи пускай кръв, но задръж властта"...
Преди няколко дни, на семинар в курорта Боровец, министър Тачева представи подготвените от работни групи към министерството проектозакони за промени в НПК и Закона за специалните разузнавателни средства. Това бе последното мероприятие преди гласуването на промените на Тачева за НПК.

Управниците си осигуриха недосегаемост и безнаказаност

Във вторник, 4 октомври, на извънредно заседание на парламента министърът на правосъдието Миглена Тачева представи промените в НПК, предлагани от Министерски съвет. В мотивите, с които правителството внесе поредните промени в НПК, бе посочено, че те са съобразени с препоръките на Европейската комисия от последните две години в областта на правосъдието и вътрешния ред, нещо, което изобщо не отговаря на истината. Силно рамо за безумните поправки Тачева получи в парламента и от министъра на вътрешните работи, Михаил Миков.
Всяка втора дума на министър Тачева от трибуната при внасяне на поправките за НПК бе "Европейския съюз", "Еврокомисията", Европа... Стигна се дотам председателстващият заседанието на парламента Любен Корнезов да обърне внимание на Тачева, че французите например, като решавали свои въпроси, изобщо не се съобразявали или развявали ЕС като аргумент! В тази връзка, източници от министерство на правосъдието съобщиха за сайта "Хроники", че Тачева си "измислила" командировка в Брюксел, за да уточни за последно с Кунева бъдещите промени в НПК!
От трибуната, МВР-министърът Миков обърна внимание на депутатите как се правело всичко възможно за да се стигне до осигуряването на по-бърз и ефикасен процес в досъдебната фаза, а оттам и по-бързо преминаване в съдебна фаза. "Колкото повече време минава, толкова по-трудно се доказва едно престъпление. Свидетелите забравят", допълни министър Миков. Според него - с промените в НПК се правел опит за ускоряване на досъдебното производство.
От парламентарната трибуна, министър Тачева призова да не се подкрепя предложението на депутата Борислав Българинов за разширяване на функциите на следователите, т. е. за връщането им, тъй като страната ни би претърпяла евросанкция, ако те бъдат подкрепени.
От своя страна Борислав Българинов обясни, че в последните няколко години с "псевдореформата" в Следствието и МВР голяма част от делата стояли и не се разследвали. Българинов заяви, че с предлаганите от него промени в НПК, следователите ще могат да "упражняват конституционното си право на труд". Ако бъде прието предложението на МС обаче, следователите ще останат без работа, категоричен бе в парламента депутатът.
По време на дебатите при внасянето на промените за НПК, министрите Михаил Миков и Миглена Тачева бяха категорични, че ако бъдат увеличени правомощията на следователите, това ще предизвика санкции от ЕК. Депутатът от ДСБ, Атанас Атанасов коментира, че 560-те следователи са с висше юридическо образование и опит, а според законопроекта на МС - полицаите ще могат да извършват разследване, без да е задължително да са с висше юридическо образование.
В крайна сметка след дебатите по промените в НПК, депутатите отхвърлиха проекта на независимия си колега Борислав Българинов за разширяване правомощията на следователите, орязани драстично, с оправданието, че това се прави заради ЕС. Българинов бе предложил следователите да работят по престъпления, извършени от малолетни или срещу деца, икономически, компютърни и престъпления срещу паричната система, както и контрабанда.
В същото време, според промените "Тачева", на служители от МВР с полицейски правомощия, със заповед на министъра ще се възлага да провеждат разследване и те ще са разследващи органи в бъдещото досъдебно производство!
Изпълнителната власт да възлага разследване на самата себе си? МВР-служители да разследват без да имат опит и юридическо образование само след заповед на министъра! Да не се повтарят в съда взетите в дознанието показания, за да не се отрекат от тях обвиняемите!
В края на месец октомври в предаването "Преди всички" на БНР Бойко Найденов, директор на Националната следствена служба /НСлС/, на въпрос, кои са престъпленията, които трябвало да ползват капацитета и познанието на следователите, заяви, че това са тежките икономически престъпления, престъпленията свързани с организирана престъпност.
Тук му е мястото да припомня, че от ОЛАФ преди време написаха писмо, с настояване злоупотребите с пари от еврофондовете да се възлагат за разследване на следователи от НСлС, което вгорчи за известно време поривите на министър Тачева да унищожи Следствието.
Къде са еврокомисарите да чуят и осъзнаят, че властта в България не иска съдебната система да работи ефективно и да се справя с корупцията по висшите етажи и организираната престъпност?
Да се преназначат следователите в Прокуратурата, други да се оставят на доизживяване и без работа в НСлС, за да не скочи някой, че се нарушава действащата Конституция със закриване на Следствието, това са част от предложените от Тачева промени в НПК.
Твърде неприемливо за добрия тон бе интервюто на министър Тачева преди няколко дни във в. "Труд", в което тя подчерта: "Следователите, ако не искат да работят, ще има съкращения". Не може да лишиш магистратите от една дълголетна уважавана иституция от правомощия и след това да тръбиш, че служителите й не искали да работят! Не коментирам, че с "работенето" на самата Тачева в този мандат белите, които тя извърши са толкова големи, че понякога е по-добре един министър да не работи толкова!
"Битката за Следствието е битка за Конституцията на Република България и силно се надяваме конституционният ред да бъде спазен." - заяви в предаването на Нова телевизия заместник-директорът на Националната следствена служба Румен Георгиев. - ... от три години поне вървят опитите в Народното събрание да бъде използван потенциалът на 560 следователи в разследване на тежки престъпления, защото това е, не става тука дума само за спазване на Конституцията, тук става дума за обществения интерес, който го налага. Защото тежки престъпления би следвало да се разследват по-бързо и по-качествено... следователите в момента не могат да образуват дела. Делата се образуват от прокуратурата и се възлагат за разследване... Прокуратурата също е с вързани ръце, защото законът е този, който определя какви дела могат да се разследват от следователи и какви не."

"От гледна точка на следователите, те притежават съответния ресурс да разследват всякакви престъпления - допълни колегата си Пламен Стоилов, следовател и член на ВСС. - Но ние на настоящия етап не искаме това, защото това не е реално. Единственото, което следователите искат, е да им се даде възможност да се включат в борбата с тежката престъпност, организираната престъпност и корупцията... новият НПК привидно даде на следователите текстове за разследване, които са "мъртви текстове". Значи привидно следователите имат някакъв предмет на дейност по новия НПК ... Фактически на нас са ни отнети правомощията да разследваме каквото и да било, а самото това по себе си противоконституционен акт. Защото в член 128 от Конституцията се казва, че следствените органи са в системата на съдебната власт. Те осъществяват разследване по наказателни дела в случаите, предвидени в този закон..."

Тачева даде програмно интервю в "Труд" срещу Следствието. "Не може с интервю да променяш Конституцията!" бе един от първите коментари.
А ето и какво каза Пламен Стоилов по повод това интервю на Тачева: "Значи в това интервю се съдържа една откровена неистина. А тя е, че следователите не искат да работят. В продължение на четири години следователите се молят да им бъде дадена работа и да работят. Но да работят не там, където ще ги хвърли политическата конюнктура или прищевките на някой чиновник, а да работят там, където ги е поставила Конституцията. Така че следователите искат да работят. И второ, това, което искам да кажа, че следователите не се влияят от никакви заплахи, ултиматуми или каквото и да било. Заплахата, че ако не желаят да работят там, където някой друг им посочва, а не Конституцията, щяло да има съкращения. Много са плашени следователите, много са реформирани, те са жертва на безбройни нещастни реформи... Тя /Тачева - бел. Л. М./блокира всички опити да се разширят компетенциите на Следствието".
Преминаването на част от следователите в Прокуратурата би могло да стане единствено с решение на Велико народно събрание. Всички юристи отлично знаят, че Следствието не може да бъде преместено в Прокуратурата с някакви поправки и гласуване в обикновено Народно събрание, т. е. това не може да стане с интервю във "Труд", а със Закон за изменение на Конституцията от Велико народно събрание...
Според прищевките на двама министри - на правосъдието и на МВР, един прокурор ще е разследващ, а друг ще го наблюдава. Един полицай ще разследва - друг ще разследва него... В дознанието има много свободни места и кандидати за дознатели няма.
Преди да влезе в зала Законопроектът на Българинов беше приет единодушно, без нито един глас против, без нито един въздържал се и само с подкрепящи го изказвания от две парламентарни комисии - и Комисията по правни въпроси, и Комисията по сигурност и вътрешен ред. След дебатите в зала, с гласуване, мнозинството отхвърли предложенията да връщане на правомощията на следователите. Партийната дисциплина надделя над Конституцията. Решеното в Катарино е на път да се превърне във факт.

Една 120-годишна професия е на път да бъде ликвидирана в името на безнаказаността и недосегаемостта на политиците. Въпросът ми е следният: първоначално Тачева ще премести следователите в Прокуратурата, след това може би Прокуратурата ще се озове в изпълнителната власт, а провадийката министър ще се превърне в Главен прокурор може би, като една нашенска Джанет Рино?* Що ли?
Не е зле, само дето е противокоституционно... ако за една монархическа партия Конституцията е от някакво значение все пак.

Диктатурата и революцията нямат морал - казал го вождът на пролетариата Ленин. Спазват го десетилетия след него... даже монархисти по случайност в годишнината от залповете на "Аврора"...


*Джанет Рино - министър на правосъдието на САЩ и Главен прокурор, известна със своята агресивност и амбиция, станала нарицателна и влязла в някои сериали за правосъдието. - бел. Л. М.


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене