Добрев и Станишев поискаха властта за себе си и завинаги!

Нямаме нужда от опозиция сега, другари.
Сега не е времето... Стига толкова опозиция...!"

Из речта на Ленин на Десетия конгрес на болшевиките


Ако Ленин можеше да види какво прави с държавата един червен лидер, за да държи властта - то той би се обръщал в гроба от яд, без почивка. Да се върнат имоти от държавата на един неосъществен монарх, да се създаде правителство с този монарх - Ленин би изял каскета си от яд! Да не забравяме, че той лично отне имуществото на царската фамилия и нареди да се разстрелят всичките й членове, намиращи се в Русия. Днешният български пролетариат не е многоброен, но така е било и с руския, когато Ленин прави революцията. Станишев няма да прави революция - той носи червено, развява червено, но и заседнал в дясното и няма намерение да се изнася оттам... Поне засега.

Днес ще припомня, че в известния си труд "Левичарството - детската болест на комунизма" Ленин определя социалдемократите като "полезните идиоти", които ще свършат черната работа на болшевиките. Вождът на пролетариата е бил убеден, че с действията си социалдемократите сами "ще си оплетат въжето", на което болшевиките ще ги обесят...
У нас социалдемократите са резервът на преименуваната комунистическа партия, но освен тях в годините на преход резерв бяха и създадените от бившата компартия и дисидентите й СДС и прочие образувания, и в този смисъл у нас много повече политически субекти поеха тежестта да са "полезните идиоти". Що се отнася до бъдещето им - четете Ленин, а и то се видя...
Пак е ноември - седми отмина, днес е десети. Между Ленин и новата си история се разкъсва напоследък партията на българските социалисти - синът на перестройчика Станишев - Димитър Яков - Сергей, прегърна Лениновото прозрение, че "Революциите са празниците на потиснатите класи". Но революции днес няма как да се случат, а потиснати класи от управлението на социалисти, политически опоненти на Станишевата партия - колкото ти душа иска! Тогава? Пуснаха в ход "революционните възгледи" за бъдещето и с това предконгресната подготовка може да се смята за завършена!
Съзнателността трябва да се внесе в пролетарията отвън бе прозрял Ленин - Станишев реши да внесе съзнателност, както у опонентите си, така и в медиите: "Натрупахме уникален опит за тези три години на управление и това ни дава огромен потенциал за времето след това" - каза министър-председателят Сергей Станишев по време на отчетно-изборната конференция на БСП - "Възраждане". Всъщност уникалният опит е предимно за Станишев, тъй като официално, да е премиер е първото му място на работа.
Що се отнася до медиите - лидерът на червените и премиер по съвместителство отсече, че медиите трябва да отразяват безпристрастно всичко и да отразяват нещата, такива, каквито са. Ако това изискване на Сергей Дмитриевич се сбъдне, то той би отхвърчал отдавна в архива на историята, но медиите си знаят и мнозина от тях следват съветите му безпрекословно.

Светът се задъхва от финансова криза - ние - не

"Европейската банкова система е много по-стабилна, а България стои на много по-добро място в сравнение с по-старите страни-членки на Съюза. Това също е наше постижение", заяви Станишев по повод световната финансова криза. "Ако за тази година Европа има нулев растеж, то за България е 4 на сто", отбеляза още Станишев. Да му мислят Саркози, Гордън Браун и другите оставачи...
Европа и България - Станишев и Ленин. Вярвайки, че насилието е основен елемент в революцията, Ленин никога не трепна пред необходимостта да използва терора. Историята помни, че Ленин наследи две традиции за оправдаване на терора - от Френската революция Владимир Улянов цитира Робеспиер: "Атрибути на народното правителство в революцията са едновременно добродетелта и терора, добродетел, без която терорът е гибелен терор, без който добродетелта е безсилна". Т. е. според Ленин, "...терорът не е нищо друго освен справедливост, незабавна, сурова и непреклонна - така той е една еманация на добродетелта".
А какво освен еманация на терора е сливането на властта с престъпността, свеждането на доходите на мнозинството от населението под границата на необходимия минимум за оцеляване, липсата на здравеопазване, на възможност за оцеляване? Какво освен еманация на терор е безнаказаността на политиците, недосегаемостта им, арогантността им? Днешният терор е е далеч по-изискан, той отново се приема да добродетел на властта, добродетел на народното правителство на тройната коалиция.
Какво ни остава още да изтърпим? Ленин казвал: "Бихме попитали човека, къде сте вие по въпроса за революцията?" За нея ли сте или против нея? Ако е против, ще го изправим до стената!" наследниците на Ленин са далеч "по-прикрити": "Ние сме партия на бъдещето на страната! - твърди червеният лидер Станишев. "Всички балони стихват. Митовете си отиват"...
Ленин беше арогантен до жестокост към опонентите си: "Докато не приложим терора - разстрел на място!". "... нека текат реки от буржоазна кръв!" А по време на Учредителното събрание на 5 януари 1918, когато болшевиките далеч не са мнозинство, закриват заседанието, "защото охраната е уморена"...
Един негов следовник - определил себе си като млад социалист, Кирил Добрев го отсрамва по-меко и саркастично в днешно време: "...ако има олигарси в България, те трябва да се търсят в редиците на друга партия." А неговите свръхбогати съпартийци? Тях ги избират само за делегати на конгреса или пък им дават някой и друг орден "Стара планина"... Ватенките и каскетите са сменени с костюми Армани и Версаче...
По повод критиките на другарката си и депутат Татяна Дончева, Добрев е оставил толерантността си в кабинета на "Позитано": "Не ни интересуват ченгета, доносници, не ни интересува кой подслушва другарката Татяна Дончева... - нашият отговор на този въпрос е на крива ракета космосът й пречи", заяви Кирил Добрев. ... Колкото до самата Дончева, ще взаимствам реплика на президента - за двама души в България важи, че имат право и да мълчат. И единият човек е тя." Две минути по-късно в същото интервю Добрев заявява: "Младите са в БСП не заради един или друг лидер, а заради идеите и идеалите. БСП не е лидерска партия. Тя има много и силни личности, а тяхна привилегия е да водят дискусия помежду си." Последно, кое ще важи за социалистите - да имат право да мълчат или да водят дискусия помежду си?
За единственият засега сериозен опонент на социалистите ГЕРБ, Добрев е категоричен: "Имам своя теория, която май ще излезе много вярна. Борисов и партия ГЕРБ от началото на нейното съществуване се явяват едни джебчии на политическия пазар. Те имат проблем със собствената си идентичност и крадат идеи от десните партии, крадат електорат от всички политически сили." Крадецът вика "Дръжте, крадеца!" лявата партия, която се е забила плътно в дясно, обвинява опонента си ГЕРБ в същото!
В едно е прав напоследък Добрев, че "През годините беше направено много, за да бъде младият човек ядосан, бесен, огорчен". Лошото е, че това негово откровение бе завършено с една реална заплаха: "БСП не е партия за един мандат и е крайно време да закрием сезона на политическите експерименти в България".
"Отричам, че водим дясноцентристка политика" - заяви лидерът на социалистите Станишев. В същото време, един разумен негов съпартиец като Янаки Стоилов заяви: "Проблемът на БСП е, че не провежда автентична лява политика. БСП съществува в условията на пазарно стопанство, но тя не е стока. БСП е партия на труда, но не е наемен работник. БСП не трябва да е партия на богаташите... .7 000 български граждани годишно умират поради липса на медицинска помощ, страната е загубила над един милион души от населението си заради емиграция"...
Потреблението на основните храни все още е значително по-ниско от преди. Отново се е върнала неграмотността и то основно сред най-младите, а висшето образование е станало по-скъпо от редица европейски страни. Развихрилата се престъпност и корупция все още не е обуздана - всичко това твърди не друг, а съпартиецът на Станишев Стоилов.
"Време е да спрем да толерираме капитала, за сметка на труда - иначе нямаше да бъдем свидетели на икономическите абсурди, които се разиграват в "Кремиковци" и къде ли още не допълни левият Стоилов. Според него крадци и мошеници трупат богатства и се домогват до властта. Един от двамата не казва истината - един от двамата лъже и това не е Стоилов... Всъщност

къде е Добрев да скокне и срещу Стоилов като му даде право да мълчи?

Едно уж спонтанно шоу се вихри тези дни в медийното пространство: социалисти удрят с каквото и където могат свои опоненти. Как ще завърши това? Ако ви е попадал някога Еразъм Ротердамски, то ще си припомните неговите думи: "Дългата война с думи и писания ще завърши с удари".
"Гладът изпълнява прогресивна функция" - това комай е единственото, което днешните социалисти от управлението все още тачат като Ленинова позиция. На 22-годишна възраст Ленин вече разубеждава другарите си да не събират пари за гладуващите и твърди, че ще "накара селяните да размишляват върху основните черти на капиталистическото общество!"
По образ и подобие на болшевишкия диктатор и днешният премиер окачестви протестите на млеко- и зърнопроизводители като политически, без да се трогва от останалите без храна добичета, които бяха доведени за онагледяване в София, по повод на скандалното проваляне на европейските програми за земеделието.

И Станишев, и Добрев, и други от така назовалите себе си "млади социалисти" се изживяват като вожда на революцията Владимир Илич. Да си спомним как Ленин бе писал до Горки, че се отказва да слуша музика често, защото "от нея ти се иска да казваш глупави неща и да погалиш главите на хората, които са могли да създадат такава красота, живейки в този мръсен ад. А сега не бива да галиш никого по главата - може да ти отхапе ръката!" доверява Ленин на Горки. Добрев и Станишев няма да галят никого по главата, няма да изричат и глупави неща - за да не останат с една ръка по-малко.
Социалистите - млади и не толкова млади го удариха на откровения, но няма да доживеем някой от тях да се изправи и да признае като професора от Кембриджския университет Джон Менъйрд Кейнс, който в писмото му до пацифиста Дънкан Грант признава: "Аз работя за правителство, което презирам, за цели, които смятам за престъпни"!
Истината е, че както Ленин не си направи труда да се консултира с руските селяни, в чието име навремето обърна огромната нациа с главата надолу, така Добрев си няма хал хабер от понятие за това как живеят, по-точно как оцеляват избирателите, младите му сънародници от село например или от някой провинциален град. Как оцеляват тези, на които той би искал да разчита в следващите парламентарни избори?
Днешните социалистически другари на Добрев отдавна са избягали от някои от лениновите норми за партийно поведение - да си спомним само отношението на Владимир Улянов към религията, за която той сказва: "Няма нищо по-отвратително от религията!" Днешните червени се кръстиха, след свалянето на Живков, черкуват се редовно, целуват ръка на патриарха...
Класово-партийният подход вътре в партията е проблемът на сегашната БСП. Богатите срещу по-средно заможните...

"Когато говорим за олигархията - разбираме партията, когато говорим за партията разбираме олигархията" - това е засега реалността, с която на 23 ноември Станишев ще трябва да открие конгреса на столетницата.
Истински демократична е онази държава, която изразява интересите на народните маси, но какво тогава е нашата тройно коалиционна държава? Дали лидерът на червените ще успее да отговори смислено и убедително?
"Какво ни е нужно, за да победим действително? За това са нужни три неща: първо - оръжие, второ - оръжие, трето - още веднъж и още веднъж оръжие." Това завещава в своя реч на работнически митинг Йосиф Висарионович. Днес оръжието е за лов, в почивните дни, докато пролетариатът работи, за да се изхранва... Другото оръжие са парите - парите за медии, възхваляващи партията например. Парите от Европа за близки до партията хора.
Какво е научният социализъм без работническо движение и какво е работническото движение без социализъм? - днес тези Сталинови разсъждения биха подразнили пърхащите около лидера си Станишев, издънки на бивши комунистически членове, тъй като не си падат по работническо движение.
Накратко за партийните разногласия - това не е словосъчетание за днешното състояние на социалистите, а име на Сталинова брошура, която е имала за цел да се доближи до Лениновия труд "Какво да се прави?"
Ако живеехме век по-рано, червени като Янаки Стоилов, Илия Божинов и други щяха да споделят съдбата на Сталиновия Бородин, който се върнал възмутен в Москва през декември 1927 година и съобщил: "Следващият път, когато китайците извикат "Да живее световната революция!", изпратете там ОГПУ". Времето е бурно и компартията на Съветска Русия иска да скъса с китайската си посестрима, а повечето сътрудници на съветското консулство са избити... Сталин не казва нищо, но след време Бородин е осъден на смърт. Не винаги е добре да се говори... ни учи историята.

Късметът на различно говорещите социалисти е, че живеят век по-късно.

Законът не е върховна власт, а йерархията е по-важна от честта - с тези постулати конгресът на червените може да се счита за готов, а държавата - за обречена.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене