Пържени червени домати

"Заради спасението на човечеството ние трябва да направим жертвите, които изисква революцията" - казваше вождът на пролетарията, Ленин. Днешните му български следовници, бащи и деца, си направиха революцията преди 19 години, създавайки опозиция от собствените си редици и легитимирайки за дисиденти партийни членове, на които им бяха отнети партийните книжки. "Да се завземе властта и после да се види какво ще стане" - съветвал Владимир Улянов през 1917. В столетницата също се работи на този принцип: да се овладее ръководството на партията, след това на държавата - пък после да се гледа какво ще стане. И ако през 1919 Ленин признава на Троцки: "Извършихме много глупости през юли" - от "Позитано" все още никой не е дорасъл да направи подобно признание... Не коментирам, че същият Ленин, както вършел глупости, малко по-късно дава резолюции да се удавят опонентите му в кръв...

Млади срещу стари, Румен Петков противопоставен на Румен Овчаров, други социалисти противопоставени на Татяна Дончева, грешни ходове и лоши управленски решения на лидера Сергей Станишев в качеството му на премиер - това е малка част от предконгресното налягане, което се стовари върху партията. В преодоляването му прехвърчаха искри с умерени и анонимни обвинения, спорадично светнаха шпаги в медиите, нещата в даден момент се превърнаха в шоу с елементи на позабравения соцреализъм. Лидерът замени оскъдно облечените девойки, рока и моторите с каране на стар, олющен трамвай. Появи се и торта, връчена на Сергей Дмитриевич от негов приближен, предконгресно, бившият министър на вътрешните работи бе оневинен в съда за осветяване на агент, да не припомням, че и кандидатлидершата Елена Йончева се поти седмици наред на дансинга в танци, шпагати, въртене и прочие, в името на запазване на статуквото на любимият й! Списъкът от събития е дълъг и в стил гротеска показа, че някои хора нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили.
На фона на вътрешнопартийно пано от случки, някак встрани и доста далеч останаха: ниските, мизерни пенсии на над 2 милиона пенсионери, съсипаното здравеопазване, непосилно високите цени на храни, стоки и услуги, загубените милиони от предприсъединителни и присъединителни европейски програми, негативният доклад на европейските комисари, липсата на реална борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, липсата на работещо правосъдие и не на последно място по значение - скандали със създадената с личните настоявания на премиера Станишев, Държавна агенция за национална сигурност.
При тайно среднощно гласуване със сто тридесет и два гласа срещу петдесет и четири Румен Овчаров запази лидерството си и оглави софийската градска организация на БСП преди поредния конгрес на столетницата.
Опонентите на Овчаров скочиха и поставиха ребром проблема, а именно, че е въпрос на дълг, на политически морален дълг пребиваването на едни или други фигури на едни и същи партийни постове да бъде в рамките на определен период от време, т. е. да има мандатност. Оттеглянето от даден пост не е присъщо на някои от днешните социалисти, въпреки че това нарушава демократичните традиии. Упорството да продължиш за неопределен период от време да пребиваваш на даден висок пост в партийната йерархия не винаги води до добро, но традицията в това отношение трудно се променя.
Румен Овчаров разочарова мнозина от привържениците на червените, както с факта, че името му бе споменато покрай разкрити далавери около задържания в ареста шеф на столичната "Топлофикация", Валентин Димитров, така и с реалността, че партийният му лидер и премиер в държавата го освободи от поста на министър в настоящето правителство.
Станишев премълча и не обясни защо се освобождава от Овчаров в правителството, дали е под партиен натиск, или по силата на данни за несъответни действия в министерството на икономиката и енергетиката. Това премълчаване доведе до олекотяване на решението на Станишев по казуса "Овчаров" и го натовари с негативите днес да преглъща неговото бетониране в софийската организация на БСП като неин шеф.
Пословичната партийна лоялност попречи да се разбере как на въпросното събрание в столичната организация на БСП се е стигнало до противоборство на Овчаров с друг негов другар. Чуха се слухове и за това, че май Овчаров с апаратни хватки при преброяването на гласовете за лидер успял да запази поста си, но информационната завеса бе плътно спусната и само присъствалите социалисти и някои други доверени лица на червените били наясно какво точно се е случило.

"Изборът на делегати за градската конференция на БСП е подменен, би тревога Илия Божинов от лявото крило в партията. Синът на бившия Живков кадър Тодор Божинов разказа, как на много от районните конференции бил приложен един и същи сценарий за избиране на "удобните" делегати за форума, спуснат отгоре. Нещо твърде характерно за историята на столетницата и при избора на Живков, и при свалянето му от власт.
Твърде мъгляво прозвуча обяснението на Георги Близнашки за Овчаров по време на интервю за БНР: " ... самият той /Овчаров - бел. Л. М./ обяви, че е водил битка със силите на мафията, на корупцията, но, забележете, не пожела да обяви срещу кого е водил тази битка и какви са резултатите от нея. Ако си спомняте, когато си подаде оставката като министър, той излезе с много тежки заявления за корупция в правителството и че той ще води борба срещу редица негативни явления. Нищо подобно не последва. Т. е. става дума за задкулисни механизми, за които обществото очевидно не е добре информирано и че става дума за силови линии, които тепърва трябва да бъдат изведени на преден план. Обществото трябва да получи ясна картина за това, което се случва в тази особено важна сфера, където очевидно се сблъскват големи интереси. Така че тези хора трябва да отговарят, трябва да дадат отговор на тези въпроси, след като правят подобни заявки, те трябва да отида докрай. А не в последствие да се вписват наново в съществуващите схеми..."
"Настоящото ръководство на нашата партия, сегашното ръководство, е едно от най-слабите в историята на БСП" - отбеляза Близнашки, и изпада в немилост предконгресно, тъй като бе обявена конгресната цел на столетницата "непременно оставане във властта"! Страховито, но не и невъзможно при наличната инертност на опозиция и опоненти.

"БСП е задължена да управлява и след следващите парламентарни избори" - формулира желязно от трибуната на 11-та Отчетно-изборна конференция на софийската организация на БСП нейният председател Румен Овчаров. При такава формулировка ще е трудно Овчаров да бъде изхвърлен от ръководството на столетницата! Той каза това, което Станишев обича да чува...
Дали партията е лява щом води дясна политика, задкулисните договорености срещу искането да се изясни този проблем го тушираха в зародиш, но напрежението в червените редици си остана.
Необяснимият инат на социалистите да управляват с мандатоносител, обгърнат в скандали и партньор, който винаги изненадва с условия и искания също е препъникамък във възможността този мандат да бъде завършен. С една гола идеологическа увереност подобни проблеми едва ли ще се решат. С говорене или отричане - също. Към тези нерадостна картина от управленския мандат на сегашния кабинет, начело на който стои червеният Станишев се прибавя и непрекъснатия мониторинг от Европа, разкритията за злоупотреби в евросредства от хора във властта трудно ще осъществят мечтата на соцлидера да се легитимира като успешен премиер. Ако железните сталинисти Димитров и Трайчо Костов имаха възможност да научат какви ги вършат децата на компартията - биха се обърнали в гроба няколко пъти.
Да се прегръща една невъзможна мисия на сътрудничество и прием в червените редици на милионери на прехода и съчетаването й с популистка политика, че се полагат грижи за пенсионерите е доста хлъзгаво и непосилно поведение. Да се вярва, че някой ще се хване на въдицата за разкрепостения лидер и министър-председател, който кара стара трамвайна мотриса е повече от наивно и корените му следва да се търсят в неизживяно детство и кратък пубертет. Та само марковите риза и костюм на Станишев струват колкото годишна заплата на редови ватман! Да замениш ватенката и каскета с "Черути" е добре, но не и когато мнозинството българи оцеляват на ръба на мизерията.

Това положение е естествено след като в тази партия има много хора, които не участват в събрания и не ги избират за делегати на конгрес. В тази партия получиха привилегията да говорят хора, които са деца на лидери от близкото минало и може би за социалистическата идеология е естествено те да говорят, че еди коя си депутатка "има право единствено да мълчи", или че не прилича на една Илията Йотова и Татяна Дончева да дават тон за партийните порблеми и дела. Далеч съм от мисълта да слагам под един знаменател Йотова и Дончева, далеч съм от мисълта и че в една съвременна партия може да властват мачовци. Когато един мъж, изживяващ се като политик по наследство тръгне да назидава свои другарки, това определено не е добър тон, независимо дали става дума за лидер или редови депутат.
Истината е, че в тази партия, в която единствено има опознаваеми имена, липсват автентични нови лица. Същият проблем се повтаря и в партиите на така наречената опозиция, или в друго, нови формирования, където пък има лидер и зад него сива, неразпознаваема маса от политици.

Дали в столетницата има място за богати...

Милионерът, почти притежател на град Пловдив Георги Гергов е делегат на предстоящия конгрес като зам.-председател на Пловдивската организация на социалистите. Този факт смути мнозина от червените редици, които предпочитат финансирането и връзките на партията с бизнеса да се остават на заден план. "Богатите бяха отдушник на всичко, което се случи в последните 20 години" заяви самият пловдивски социалист милионер. Отдушник ли е точно човек, който с протекции на властта и по неведоми пътища се превръща от равен на 10 ноември 1989 година, в притежател на милиони на същата дата, но 2008 година.
"Бизнесът все повече и повече се слага в ъгъла. Това се случва на базата на големия стрес, който изживя българският народ в последните 20 години - заяви в интервю за една агенция Гергов. - В 20-те години преход българският народ е в един постоянен стрес. И отдушникът през тези 20 години бяха успелите, богатите хора. Голямото наслояване на омразата към успелите и богатите хора води до това, че ние оставаме в една изолирана ситуация и обираме целия негатив на това, което се случва в политическия живот."
"Не ни искат... Не смеят да ни го кажат в очите, но смятат, че не трябва да влизаме, че ще имаме проблеми, че хората ще кажат нещо, че ще им изиграе негативна роля на самите тях... Ние от малко разбираме и се сещаме за какво става въпрос..." призна самият Гергов. "Свинар, хотелиер, олигарх" - писаха за Гергов като най-кратко определение на пътя му в бизнеса. В крайна сметка - социалист и делегат на червения конгрес! Това част от промяната в столетницата ли е!
Конфликтът политиците също да имат бизнес, но да държат спонсорите си настрана от властта явно е на път да бъде решен. Съдбата на предшествениците милионери, като един Илия Павлов, Емил Кюлев, Манол Велев, които финансираха политици е ясна. Процесът на решаване на този проблем тепърва се поставя на дневен ред, а как ще се реши - е въпрос на време. Поредното облъчване на Андрей Райчев, че "богатите нямат място в политиката" увисна не подкрепено от никого.
В платформата на социалистите за следващите избори беше записана борба с олигарсите и картелите. Това изречение отпадна.

Усмивки от старите вестници

В столичното ръководство на столетницата се върна Красимир Премянов, и това бе коментирано като реванш за миналото. Какво ще се случи от това завръщане за бившия соцфактор, за когото вървеше приказката, че "на изток България граничи с Премянов" - ще се случи едно голямо нищо. Това е сигурно и ако има малко усет за партийна кариера Премянов трябва да се е досетил вече какво предстои, въпреки че на времето той лично е довел на "Позитано" Сергей Станишев, за да не продължава да е безработен. Ако в Премянов имаше малко разум - би забравил "Позитано"...
Един друг бивш - Румен Петков също спечели от бъдещия конгрес. Предконгресно бе оневинен, и вече е далеч по-мек в изказванията си по отношение на своите опоненти. Какво го накара да свали гарда - все още не е ясно, но затова пък той обяви, че "с Румен Овчаров не си ходят на гости, но не са и врагове"...
Петков бе поредният червен министър, който напусна властта след скандали. Самият му лидер и премиер не обели и дума за прегрешенията на другаря си по партия, но не заради Петков, а заради самия себе си и образът, който искаше да наложи - че владее партията и тя е единна. Самият Петков му върна жеста, като заяви, че "предстоящият конгрес ще е политически" и интриги не се очакват.

Предизборните обещания като фарс

От трибуната на парламента лидерът на столетницата обяви, че е изпълнено предизборното обещание да се изтеглят нашите войски от Ирак. Всъщност, по-късно стана ясно, че мандатът на това присъствие е изтекъл и че вече няма да се плаща да стоим в чуждата държава, подкрепяйки чужда война! "Амбицирани сме да преодолеем негативния образ на България в ЕС" - обяви Станишев-син и покани покани чуждестрани експерти, след които и бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен. "България трябва да се вдъхнови от най-добрите европейски практики", декларира министър-председателят Станишев при представянето на съвета от чуждестранни експерти. Двама от съветниците експерти на Станишев се оказаха с проблеми с правосъдието - бившият испански министър на външните работи, Жозеп Пике и Кампс, който беше обвинен за корупция в аферата с продажба на испанската компания Ertoil на Elf. Доминик дьо Вилпен пък се оказа в аферата "Клиърстрийм" и може да бъде съден за съучастие в клеветническо обвинение. Ако добрите европейски практики са да си обвинен или подсъдим - да свалим шапка на социалиста за това "попадение"!

Има ли предконсресен сценарий за подмяна на Станишев? Преди избори никой не сменя партиен лидер - поясниха почитатели на Сергей Дмитриевич и в ход бяха пуснати всички познати и не толкова средства за избягване на подобен сценарий.
"Няма вътрешно-партийни разногласия" заяви вместо "добро утро" съратника на Станишев, Димитър Дъбов в телевизия с национален обхват. Не че някой го интересуват интригите и крамолите в столетницата...

"Ако някой може да изнесе гръбнака на прехода, това е БСП", каза секретарят на Изпълнителното бюро на БСП, Антон Кутев. Вероятно Кутев има в предвид, че бившите комунисти започнаха прехода и затова е логично те да го довършат. Кутев - от човек, верен на Румен Овчаров, напоследък разумно се присламчи към набиращият височина в йерархията Кирил Добрев.
И още нещо за тортата, поднесена Станишев от Добрев-син. Депутатът от Коалиция за България и член на ИБ на БСП Кирил Добрев подари на председателя на БСП Сергей Станишев тематична торта във форма на трамвай. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Надписът на тортата бил провокиран от дискусиите в интернет и гласял: "Кучетата си лаят, трамваят си върви!"
"На баща му, лека му пръст, не се налагаше да прави такива жестове към лидера си Първанов", коментираха другари социалисти тортеното изпълнение, но "Не е като едно време", както каза и самият Станишев докато го играеше ватман,. Не коментирам казаното от пресцентъра, но жестът с тортата ми напомни Шекспир:

Какво ще искам аз от този свят?
Да имам теб* е цяла благодат."
/*Теб за лидер... - бел. Л. М./.

Сергей Дмитриевич все още се води млад социалист. Ако всеки делегат на конгреса му поднесе по торта - диабетът му е в кърпа вързан! А соцпартията е известна с това, че всички членове са равнопоставени. Последните седмици показват, че някои са по-равнопоставени в борбата си да се докопат до ръководен пост във върхушката на БСП. Амбицията в политическата кариера е велика движеща сила, но и тя е нещо, което има граници. Така че, Станишев, пренасочете тортата към някой дом със сираци, защото на Емилия Масларова не може да се вярва. Поне домове в България, дал Господ!
Българите, най-новите членове на Европейския съюз, са и най-нещастните граждани на блока, според ново проучване, предаде днес електронното издание "ИЮ Обзървър"...

"Да спрем експеримента ГЕРБ! Държавата е в опасност, ако ГЕРБ вземе властта" - призова червеният лидер и премиер Станишев-син. Ще му припомня една мисъл от историята на древния Рим, която цитира наскоро и другар на червения лидер: "Ние направихме каквото можахме, но нека тези след нас направят повече".

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене