Конгресът преизбра Ватмана поради липса на друг


Преизбраха за лидер на социалистическата партия досегашният й лидер, Сергей Станишев, поради липса на друг кандидат за поста. "Не е като едно време" закачливо казва Станишев в конгресния клип с трамвая. Абе, май точно като едно време си е, че и повече от това! Социалистите започнаха на конгреса си там, където трябваше да спрат. Станишев не скри, че е привързан към поста си и лидерството му е необходимо за равновесие на неговата "романтична" душевност. "Чист" и "прозрачен" бе изборът му, като на единствен кандидат. Досегашното му пребиваване на лидерския пост го научи поне на едно: не са нужни сълзи, нужна е издържливост. По повод преизбирането си за председател на партията Станишев каза: "Високо оценявам доверието, което получих. Знам, че доверието в много отношения трудно се печели". Единственият излъчен от низините конкурент - депутатът Иво Атанасов, се отказа от битката, прозрял сценария за избора на Станишев.

Българската социалистическа партия пак ще строи социализъм стана ясно от партийния конгрес, който се проведе в двата почивни дни. Темата за олигарсите бе ловко подменена с темата за богатите- безкритичността и добрите сценарий и режисура бяха на преден план. "Без програмни дебати е трудно да отговорим на постоянно задавания въпрос: "Достатъчно лява ли е политиката на БСП?... Класическите леви инструменти, които разчитат главно на притискане на капитала в национални рамки, са до голяма степен обезсилени. Следва изводът, че левият инструментариум трябва да бъде създаван отново". - заяви Сергей Станишев от трибуната и продължи обърнат към опозицията и еврокомисарите:
"Политическият дебат, тъй като не може да се състои в парламента, се пренесе на улицата и в медиите - и в българските, и в чуждестранните. Провокацията, задкулисната машинация, публичният донос, слуховете, манипулациите и откровените лъжи стават основни средства за постигане на политически цели. И трябва да сме наясно с тази грозна реалност." По-късно Станишев заяви в интервю за БНТ: "Не всичко, което искаме и правим, правим достатъчно бързо... колкото се може по-малко държава, толкова по-добре... България стои стабилно във финансово отношение... Хората нямат усещането за сигурност в една стабилна държава... Никой от нас не е индивидуално виновен - виновни сме всички..."
Т. е. Станишев обяви мир без победа, като предпочете да умиротвори противоречията в партията, за да избегне катастрофа преди края на мандата.

"Страната пребивава в състояние на постоянен скандал, призна лидерът на социалистите в доклада си - по-точно прелива от скандал в скандал. Отделяме две трети от времето на нашата политическа работа не да обясняваме на хората какво правим и защо го правим, а да опровергаваме очевидни неистини. Стигна се дотам важни европейски документи, касаещи настоящето и бъдещето на страната, да се пишат по публикации в българските медии, по слухове и доноси, тиражирани от нашия политически опонент. Целта на опозицията е очевидна - колкото по-лошо, толкова по-добре за тях. Да дискредитираме омразното правителство, да всяваме непрекъснато шум в системата, пък няма никакво значение, че в крайна сметка името на страната ще е оцапано. Можем да простим много неща - и вътрешнополитическата агресия, и подличките и лъжливи лични нападки, и уличния жаргон в политическия език. Едно нещо няма да простим - съзнателното дискредитиране на България! И питам, какво морално право да управляват имат тези, които неуморно го правят? Все повече българи го усещат и виждат. И също няма да им го простят."

Прозрението на Станишев и неговото Ехо

"100 хиляди българи живеят в бедност.... Страната ни става по-богата, хората получават повече пари и възможности за труда си, но не са щастливи... Настоящият 47-и конгрес е безпрецедентен и с още нещо в новата история на БСП. За първи път през последните 19 години партията, след спечелени парламентарни избори, е в края на пълен 4-годишен управленски мандат, осъществен в пълноценна трипартийна коалиция с НДСВ и ДПС."
Абе, всичко е уникално и за първи път, всичко е безпрецедентно, като изключим лъжата че само 100 000 живеят в бедност. А над 2 милиона пенсионери - те не се ли броят в червените редици? И защо хората не са щастливи, ако действително са по-богати и получават повече пари - да не би да искат и приказка за лека нощ от Станишев всяка вечер?
Оставям засега коментарите по тези абсурдни твърдения на лидера на социалистите, за да дам думата на Ехото на Станишев, Румен Петков:
"Опозицията не извежда на преден план политиката, а клеветата... Постоянните скандали идват от опозицията - заяви бившият МВР-министър Румен Петков, ощастливен от съда с присъда "невинен" в навечерието на конгреса. - Търсенето на врага с партиен билет не се състоя" - гордо съобщи бившият МВР-министър и допълни, че все пак БСП не е предизвикала кризата в Щатите. След това другарят Петков поясни, че да се сравнява партията му с ГЕРБ не е сериозно, тъй като преспективата, която предлагали червените била амбициозна, но и възможна.
"Стоим убедително, предсказуеми сме, показахме коалиционна култура, отговаряме на обществените очаквания и потребности" направи си самореклама Петков, като изтъкна, че столетницата била далеч от дивия популизъм на ГЕРБ. Бившият МВР-шеф заяви, че столетницата имала ресурс да води още едно управление... Петков цитира някакви арести на цели групировки от организираната престъпност, 6 милиарда чужди инвестиции, повдигнати обвинения срещу магистрати, но всичко това той поднесе анонимно на слушателите на Дарик радио.

Всичко става възможно, благодарение на всеобщата корупция на всички нива

Казаното от Петков трудно се вписва на фона на бедността, спрените милиони от ЕС заради корупция по високите етажи, готвената амнистия на затворници, която ще обхване предимно сутеньори, педофили и водачи на автомобили, предизвикали тежки катастрофи. Подминато бе удобно и съобщението на неправителствената "Зелени Балкани", която изнесе, че от 6 до 8 млрд лева е загубила държавата от така наречените заменки. Никой не отвори уста да попита защо българските граждани са лишени от достъп до Черноморския бряг, с гъсто застроената плажна ивица с луксозни хотели. Никой не посмя да попита за цената, на която бе приватизиран Пловдивския панаир, и за цената на приватизация на Български черноморски флот. А само тези две приватизационни сделки създадоха убедително усещане за това, че политиците от управляващата коалиция си създадоха своя, задкулисна олигархия.
Един професор от Кембридж, Джон Мейнърд Кейнс, в началото на миналия век остави и един знаменит свой съвет: "Ако Германия трябва да се дои, преди всичко тя не трябва да се разорява". Поне това можеха да приложат управляващите в тройна коалиция социалисти.
Месеци наред лидерът на социалистите Станишев повтаряше, че ще върне българите в родината им, тъй като тук условията вече били добри. Мои редовни читатели от чужбина често ми пишат във връзка с тази инициатива и писмата им, ако ги обобщя звучат, като признанието на един полски благородник от 1918 г. пред германския посланик: "Бих дал половината си си състояние, за да може Полша да бъде свободна. Но с другата половина бих емигрирал".

Знакът на мандатоносителя

Още в първите минути на конгреса стана ясно, че лидерът на мандатоносителя, Ахмед Доган, въпреки очакванията, не се появи на конгреса на коалиционния си партньор и най-голяма партия в управлянието. Известно е, че Доган рядко пропуска висшите партийни форуми на партньорите си във властта, най-малкото, за да използва приветствията и отправи политически послания. Този път лидерът на ДПС изпрати заместник, с което даде и своето послание за социалистическия лидер за повишено внимание. В отговор на въпрос защо председателят на ДПС Ахмед Доган не е уважил конгреса на БСП Станишев призова да не се търсят интриги и добави: "Отношенията между БСП и нашите коалиционни партньори са стабилни и предсказуеми".

Несъгласните

"БСП напоследък е партия, която започва да прилича на организация от нелегален тип. Всеки нов се посреща с подозрение, особено ако не говори и не се държи по обичайния начин". Това каза Мая Манолова, делегат на 47 конгрес от Кюстендилска област.
Янаки Стоилов, водач на левите в партията заяви в прав текст: "Имаше силна режисура, въпросът е дали ще има силна политика... Трябва да спрем опасната концентрация на политическа, икономическа и медийна власт на определен кръг хора. Необходимо е да приемем разделение на партийната от публичната власт", добави Стоилов.
Далите интервюта в някои медии Илия Божинов и Първан Дангов не влязоха в новия ВС на БСП. Т. е. никой не заклейми инакомислещите, но те бяха пратени в забвение! Място в новия Висш съвет не намериха и кметовете на общините Гоце Делчев и Ловеч - Владимир Москов и Милчо Казанджиев. Сред отпадналите са ген. Радослав Пешлеевски, Пламен Вачков, Пламен Ранчев. Затова пък във ВС на БСП влезе Костадин Паскалев.
"Дискусията да не прелива извън тази зала, защото ще бъде дискусия след взето решение, а взетите решения следва да се изпълняват, а не да се коментират..." препоръча с леден тон Станишев на опонентите си в залата.

Безкритично и со кротце, со благо

"Не се чувствам бламиран от конгреса, чувствам силна подкрепа на конгреса", каза Станишев във връзка с това, че на два пъти конгресът взе обратно решение на неговите очаквания. - Аз винаги съм отстоявал принципа на тайното гласуване, за да се знае когато някой получава подкрепа, да знае каква е тази подкрепа, добави той.
Всъщност конгресът на столетницата мина безкритично, никой не счете за нужно да обясни в дните преди форума защо расте цената на газа при положение, че в Европа пада, никой не поиска сметка на Румен Овчаров, подписал договора с Газпром. Не бе обяснено и защо бе приета оставката на Румен Петков от премиера и лидер на социалистите, Станишев.

Превърна ли се конгресът в Нощта на дългите ножове?

Класирани от избор или класирани по право, т. е. делегирани, назначени от лидера членове на ВС на БСП - това бе скандалната дилема, пред която бяха поставени десетки социалисти в мига, в който трябваше да бъде избран Висш съвет на БСП. И тук, в тази процедура лидерът на социалистите бе бламиран на два пъти от делегатите. Сред избраните с гласуване не попаднаха познати лица като: Георги Гергов, Кирил Добрев, Румен Петков, Илияна Йотова, Димитър Дъбов, Мая Младенова, Татяна Дончева, но те и някои други социалисти бяха назначени във ВС на БСП като делегирани от местните партийни организации.
27 делегати бяха избрани с гласуване за членове на ВС на БСП, а 62 бяха назначени като делегирани.
"Стефан Данаилов призова делегираните /назначени по право от лидера - бел. Л. М./представители на БСП във Висшия съвет на партията да нямат право да гласуват за нови членове на съвета: "Ние не сме в опозиция, ние сме във властта. Тайният избор говори за доверието в нашата партия. Тези хора, членове на БСП, които са представители от цялата страна, които са делегати, изразяват по този начин мнението си и за нас. Ако ние нямаме доверието от средите на партията, как ще добием доверието в обществото?", попита риторично Данаилов.
Ограничаване на съвместяване на партийни с обществени постове при заеманите партийни длъжности бе прието при прегласуване, заради възникнали спорове около кворума. Самото действие на това решение бе отложено за след определен период от време.
С новия Устав не се позволява избирането на едно и също лице за председател на Общински съвет, Районен съвет, Градски съвет, Областен съвет и Национален съвет за повече от два последователни мандата. Мандатността не се отнася до членството в ръководни органи на местно и национално ниво в партията. Мандатът на председателя на Националния съвет се удължава за срока, в който той е министър-председател.
"Конгресът не се превърна в Нощта на дългите ножове" опита да се пошегува лидерът Станишев, но той е наясно, че това бе един много труден партиен форум за него.

Краят на оптимистичната комедия

В партия като столетницата, партийният член с амбиции трябва да помни следното: какво е казал Кормчията-лидер, кой е любимият му въпрос и в същото време не трябва да се опитва да мисли, да открива, да спори, да проявява съмнение, да развива различно от на Кормчията мнение. Няма смисъл - резултът със сигурност е - пропадане в йерархията, изпадане от ръководни органи. В столетницата трябва да се помни като таблицата за умножение и, че не може да се проявява интерес какво прави Лидерът, защото работата му е да измисля, да открива, да пише книга* за 5 дни, да я издава на свои разноски, да я подарява. Книга, в която Лидерът се пита и си отговаря на въпроси...
Затова след приема е по-добре да се замисля другарят член, и да мълчи. Дълбокият анализ и интензивната умствена дейност се признават единствено на Лидера. Затова той е един. И за щастие го избират от една кандидатура. С болшинство. Всякакво различно говорене, даже да е самоотвержено и неспирно, или е под формата на констатации, твърдения с използване на поговорки не е в полза на единството на столетницата и на тези, които си го позволяват. Пролетта в БСП я прави една Птичка и отдалече се знае коя е тя. Пролетта настъпва, когато даде знак Птичката - нито по-рано, нито по-късно. Другото може да прилича на пролет, но като не е призната и направена според очакванията - пролет няма.
Същото е и с мнението - може да го имат членовете другари, но като не е на Лидера, то се превръща в ненадеждно. И оттук нататък нищо не може да се направи...

*   *   *

Не съм сигурна, че върхушката на столетницата е чела внимателно едно гениално произведение на Достоевски "Записки от мъртвия дом". Там прекрасно са описани процесите, които настъпват у политици, които забравят да излязат от властта, ето защо ще цитирам няколко реда: "Който е вкусил от властта, от неограничената възможност да унижаваш друго човешко същество... автоматично губи власт над собствените си усещания. Тиранията е навик, тя има свой, собствен присъщ живот, тя се развива накрая в болест... Кръвта и властта отравят... Човекът и гражданинът умират в тирана завинаги, връщането към човешкото достойнство, към покаянието, към възраждането става почти невъзможно."
Президентът на Щатите, Калвин Кулидж /1923-1929 г./, отказва да се кандидатира за втори мандат и доверява на председателя на Върховния съд от това време, Харлън Стоун: "Много добра идея е да се измъкнеш, докато още те искат". Това българските политици никога няма да помислят, камо ли да произнесат и сторят. Един жалък политически инат пред предизвикателствата на времето на всеобща икономическа криза...

* Книга, на корицата на която Ботев, Смирненски, Гоце Делчев, Райна Княгиня, Пабло Пикасо са редом до Маркс, Енгелс, Благоев и Димитров, както и личности от съвремието като Тони Блеър, Георгиос Папандреу, Нелсън Мандела, Герхард Шрьодер. Легендарната баба Тонка е до Джон Ленън и Стинг! Не че свирят в един състав... бел. моя.


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене