Окончателна диагноза за народни избраници

Всичко омръзва -
парите - никога!


В момент, когато от Европейската комисия ни отрязаха квитанцията и губим безвъзвратно 220 милиона, в момент когато целият западен печат - европейски и задокеански хули правителството ни, в момент когато сме на път да закръглим загубата на половин милиард евро - група депутати си поискаха нечувани пенсионни привилегии: без стаж, с възраст 55 години и един мандат в парламента да се пенсионират с близо 1 400 лева месечно!
Не стига, че ни докараха до ужас от повишени цени, увеличени данъци, недостъпно здравеопазване, измами с какво ли не, не стига, че ще си броим залците и ще си носим старите дрехи, ами и този скандал само липсваше! В мерителната система няма еталон за единица наглост, но като нищо скоро там ще се настани понятието "единица мярка за политическа наглост и безочие".
Атака, БСП и независими - 11 на брой народни избраници от тези политически сили са внесли на 19 ноември т. г., в деловодството на парламента следния документ до председателя на Народното събрание Георги Пирински:
Натиснете тук за увеличение
Внесения проект
В него депутатите внасят, на основание на Конституцията на Република България, Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Следват подписите, както е видно от публикувания документ:
Народни представители, които стоят зад предложението са: 1. Ваню Хърков - Атака
2. Иван Даков - БСП
3. Йордан Величков - независим
4. Валентин Милтенов - БНД
5. Костадин Кобаков - БСП
6. Христо Попов - Атака
7. Станка Маринчева - БСП
8. Борис Николов - БСП
9. Петър Берон - независим
10. Илиян Илиев - Атака
11. Николай Свинаров - БНД.

Какво предлагат 11-те депутати?

Натиснете тук за увеличение
Предложението

Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване

§1. В чл. 69 се създава нова алинея 6 със следното съдържание:
"/6/ Народният представител, след изтичане на пълния мандат на Народното събрание, ако не е избран в следващото, придобива право на пенсия при положение, че е навършил 55-годишна възраст, независимо от размера на осигурителния му стаж."

§ 2. В чл. 70 се създава нова алинея 10 със следното съдържание:
"/10/Размерът на пенсията на лицата по чл. 69, ал. 6 е 70% от възнаграждението на народния представител."

§ 3 Преходни и заключителни разпоредби.

В § 6, ал.3 след "председател на Народното събрание" се добавя "народен представител".

§ 4. Създава се Преходна и заключителна разпоредба към ЗИД на Кодекса за социално осигуряване със следното съдържание:

Преходна и заключителна разпоредба

"Чл. 69, ал. 6 и чл. 70, ал. 10 влизат в сила от 1 март 2009 г. и се прилагат и относно лицата по чл. 69, ал. 6 от Тридесет и осмото Народно събрание и всички следващи народни събрания."

19 ноември 2008 г.

Народни представители:
/следват имената и подписите им./

Интересни са и мотивите, приложени към внесения Проект за Закон.

Натиснете тук за увеличение
Мотивите
Ще оставя настрана отбелязаното от депутатите, че с този Проект се уеднаквява българската пенсионна система с пенсионните системи в Европейската общност...
Ще подмина и световната практика, за която депутатите не са посочили нито една страна... И ще започна с плача на народните представители, че ограничението да работят само като депутати превръщало в трудна, дори "невъзможна" реализацията им, професионално, след като е пребивавал в парламента. Както казват старите хора: който се е хванал на хорото - го играе!
Влизат заради келепира в Народното събрание, влизат заради високите заплати и нищоправенето, влизат, за да не внесат и един закон, за да не направят и едно изказване от трибуната - и после, забравили си професията!
Та в мотивите 11-те "жертви" на партийния дълг в служба на хората твърдят, че:
"народният представител като пряко избран от народа, следва да има права не по-малки от президента на Републиката, министър-председателя, председателя на Народното събрание, конституционните съдии".
С промяната посочват 11-те, щяло да се даде възможност на народния представител, след като напусне състава на Народното събрание при изтичане на пълния му мандат да се включи активно в обществена дейност, да бъде в полза на обществото и с експертните си умения да продължи службата за благото на народа.
Как точно ще продължат да служат на народа депутатите, ако ги пенсионират без необходимия стаж, на 55 години и със 70% от сегашните им заплати - човек трудно може да си представи. Нима ранното пенсиониране, високата пенсия без стаж са предпоставките за служба за благото на народа?
Колцина от сега пребиваващите в парламента депутати "служат на народа"? Като са гласували висока възраст за пенсиониране за редовите български граждани?
Колцина от тях се вясват при избирателите си и са помогнали с нещо конкретно на конкретни човешки тегоби? Ако има такива, то те не са в този списък, със сигурност. Колцина от 11-те питат от трибуната как живеят над 2 милиона пенсионери с по 150 лева пенсия? Или как с останалите работещи и безработни си плащат прехраната, дрехите, издържат децата си и се лекуват?
Аз поне не съм чула някой от 11-те да задава такъв въпрос от трибуната на парламента...
В България възрастта на мъжете за пенсиониране е 63 години и 60 за жените от 1 януари 2009. Депутатите искат за себе си пенсиониране на 55 години и без значение на осигурителния стаж!
В най-тежката категория труд, която пенсионира работещите по-рано: са миньори, летци, инженери и военни. Но със съответния стаж и с мизерни пенсии, които я хващат 450 лева, сегашния таван, я, не.
Таванът на пенсиите сега е 470, а за догодина се дават обещания за 700 лева таван на пенсиите.
Но 700 е два пъти по-малко от депутатската пенсия, която са поискали 11-те. Около 1 400 лева. И колко от пенсионерите вземат тавана за редови граждани?
Т. е. за един мандат пребиваване в парламента, независимо, че може да не си свършил за пет пари работа - получаваш право на пенсия, ако имаш 55 години възраст. Независимо колко стаж си натрупал до този момент!

Имало такава практика в Германия Гърция, Турция, Македония - твърдят някои от 11-те. Но в тези държави има и контрол над корупцията по високите етажи, контрол над депутатите и най вече - работещо справедливо, съобразно съществуващите закони, съдопроизводство! А в България такива екстри - няма и скоро не се очертава да има.
Ама излизали от политиката депутати и оставали безработни. Че с какво са по-различни те от другите, редовите безработни? Няма лошо да се подложат на приетото от тях законодателство, та да усетят как живее гражданството. Нещо като приказката: чакай от другия това, което си му сторил!

Какви са депутатите, поискали привилегии в пенсионирането и високи пенсии?

Повечето от депутатите поискали пенсионни привилегии са били и в предишния парламент.
Вносителят Ваню Хърков от Атака е физиотерапевт и рехабилитатор. Що ще един рехабилитатор при законодателите не е ясно, но не за това иде реч тук. Другият атакист, Илиян Илиев е хирург, с руски език. Третият член на Атака, Христо Попов в графата "Специалност" е посочил: машинен инженер; учител; външна търговия и международно право.
Членът на БНД Валентин Милтенов е юрист, както и колегата му Николай Свинаров.
От независимите Йордан Величков е юрист, а Петър Берон е биолог.
Иван Даков от БСП е посочил, че професията му е "управление на идеологическата дейност", ползва руски - образованието не е посочено в сайта на парламента. Борис Николов е инженер.
Костадин Кобаков има специалност електрически мрежи, централи и системи, а другарката му по партия, Станка Маринчева е лекар, преподавател...
След като е получил документа, председателят на Народното събрание Георги Пирински го е разпределил в Комисията по труда и социалната политика на 21 ноември. Предстои разглеждането му преди да бъде внесен в зала за гласуване.

И още за пира по време на чума

Току що Европейската комисия ни отряза 220 милиона евро заради лоша работа по корупцията. Насадиха ни на пачи яйца набедени политици, които вече трета година се упражняват в управление на държавата. След загубата на милионите евро за страната ни предстои пренаписване на Бюджета за 2009 година, като там ще се отрази тази загуба, поясниха за сайта експерти финансисти.
Предстоят тежки месеци в страх още колко ще загубим от еврокомисарите заради липса на резултати по борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност. Но както стана ясно по-горе: има хора предвидливи, които мислят не само за своето утре, но и за други ден!

Тъй преминава депутатската слава!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене