Атака подкрепи правителството против Европа?

Нищо не се мени така често както миналото.
Жан Пол-Сартр


В мига, в който стана ясно, че от Европейската комисия са решили да ни лишат от 220 милиона евро по Програма ФАР и да ги изгубим, започнаха дебати в парламента. Всички медии писаха как опозицията е поискала оставката на правителството, но всъщност Стенограмата от дискусията, проведена в Народното събрание сочи друго: депутат от Атака се е качил на трибуната, за да защити правителството и обвини цялата опозиция във вина за станалото! Нито една медия не отрази тази защита, и тъй като в сайта "Хроники" твърдим за случили се събития, само, ако са налице доказателства - ето текста на изказването на народния представител Станислав Станилов и неговото съдържание:
Натиснете тук за увеличение
Изказването на депутата от Атака Станислав Станилов

ЕКСПРЕСНА СТЕНОГРАМА

ЧЕТИРИДЕСЕТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
ЧЕТИРИСТОТИН ТРИДЕСЕТ И ШЕСТО ЗАСЕДАНИЕ

София, сряда, 26 ноември 2008 г. Открито в 9,03 ч.

Председателствали: председателят Георги Пирински и заместник-председателите Любен Корнезов и Камелия Касабова

Секретари: Нина Чилова и Станчо Тодоров

ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ /звъни/: Имаме необходимия кворум.
Откривам днешното пленарно заседание.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ГЕОРГИ ПИРИНСКИ: От името на Парламентарната група на "Атака" има думата народният представител Станислав Станилов.
СТАНИСЛАВ СТАНИЛОВ /КА/: Явно спирането на парите от Европейския съюз предизвиква в България политическа криза. Тези изявления тук ние от "Атака" разглеждаме като върха на лицемерието по една много проста причина. Всички, които са участвали в управлението на България от промяната насам, са виновни за настоящото положение. Всички, които са вземали решение да се управлява България по тази философия, също трябва да понесат отговорност.
Къде беше Европа, когато се грабеха българските активи и когато за жълти стотинки се разпродаваха БТК и БГА "Балкан"? Тя си мълчеше, когато се ограбваха българските активи. Сега, когато започнаха да се грабят европейските активи, се разприказва. /Шум и реплики./ И като се разприказва, какво излиза? На Европа не й се дава нейните пари да бъдат ограбвани. Могат да бъдат ограбвани само българските пари, но нейните пари не бива да бъдат ограбвани. Мисля си, че крадливата Европа се сърди на крадливата България. Нямат никакви основания да спират парите, защото там положението е горе-долу същото. Там горе-долу по същия начин се ограбват пари. /Шум и реплики./ Но сега ние сме на мерника.
Ревете, ревете! Ревете, ревете! Корупцията в Европа е документирана. Има я в списания, вестници, има я документирана в решения на различните комисии. И там ловят непрекъснато крадци и измамници както тук, но тук никой не ги съди. За това беше нашата дума. Затова ние смятаме, че трябва да има нов обществен договор, с който да се смени начинът, по който се управлява държавата. Трябва да се ревизира всичко, целият този грабеж, извършен досега, за да се очисти политическата класа! Нямаме какво друго да ви кажем. /Ръкопляскания от КА. Реплики./
Няма да влизам в спор със Станилов, дали Европа е имала отношение към разграбването на България преди страната ни да влезе в Европейския съюз На това твърдение и първолаче би се изсмяло, но тук, в тази защита има нещо друго, което смущава...
Позицията на останалите политически сили от опозицията в парламента бе:

Демократи за силна България

"На България е нужно ново правителство". Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов от парламентарната трибуна по повод решенията на Европейската комисия да спре средства по еврофондовете за България, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Костов призова правителството да си подаде оставката, защото то вкарва страната ни в криза, както институционална, така и финансова.
Според лидера на ДСБ, България влизала в тежка криза в отношенията си с Европейския съюз. "Не може премиерът на каже, че е разочарован от решението на ЕК, защото ние сме разочаровани от него", каза Иван Костов. Според него не може ЕК да бъде солидарна с корупцията и некомпетентността на българското правителство.

Независими депутати

"За пореден път европейските данъкоплатци бяха защитени за разлика от българските, каза пред Агенция "Фокус" независимият депутат Елеонора Николова, зам.-председател на Единна народна партия /ЕНП/ по повод решението за ЕК да не възстанови акредитациите на двете агенции по програмата ФАР. - Става дума 600 млн. лева, които ще излязат от данъците на българските граждани, вместо да отидат за нещо полезно като здравеопазване или образование. Те ще обслужват проекти по ФАР, които можеха да бъдат финансирани с европейски пари", поясни Николова.
Според нея, правителството за пореден път е показало своето неумение да управлява България в новите условия - като страна членка на ЕС. Николова припомни, че само преди две седмици вицепремиерът по еврофондовете Миглена Плугчиева е завила, че парите ще бъдат възстановени, а сега сме ги загубили окончателно. "Неукрепването на институциите и несвършването на домашната работа няма как да не се отрази на решението на ЕК", заяви още Николова.

Обединени демократични сили

"За мен отдавна не е новина, че България е изгубила средствата по еврофондовете - каза Йордан Бакалов, председател на парламентарната група на ОДС. - Новина би било, ако средствата от Европейската комисия бъдат отпуснати... Оставките няма как да решат проблемите на България. В този случай решение може да бъде оставката на цялото правителство и отиване към предсрочни избори", така народният представител Йордан Бакалов коментира съобщението от Брюксел за спирането на средствата по еврофондовете. Той обясни, че благодарение на управлението на кабинета на Тройната коалиция, българският народ носи дамгата, че България е най-корумпираната държава в Европейския съюз.
"На всичкото отгоре на конгреса на БСП те имаха наглостта да поискат и втори мандат. На фона на финансовата криза, която върви в света, тези 220 млн. евро са компенсаторният механизъм за икономическото състояние на България. Кризата в страната ще настъпи с много по-бързи темпове, отколкото управляващите са предполагали", беше категоричен Йордан Бакалов. - ... Още в отчетите за изпълнението на Бюджет 2006 и Бюджет 2007 се виждат наченки на това, че икономическа криза в България има. Явно няма кой да отчете това. Явно управляващите са си сложили розови очила заради комплекса, който имат, а именно да изкарат цял мандат на всяка цена", каза още той. - "Явно българското правителство под усвояване на европейски фондове разбира присвояване на еврофондовете. Не очаквам от министрите европейска реакция и подаване на оставки. Тези спряни пари около 500 милиона евро означава едно нещо, че финансовата и икономическата криза в България ще тръгне с още по-бързи стъпки". Това заяви пред Агенция БЛИЦ депутатът от ОДС Йордан Бакалов.
Съюзът на демократичните сили настоя в своя позиция, министър-председателят Сергей Станишев незабавно да освободи от заеманите длъжности министъра на финансите Пламен Орешарски и министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Дебатът и извън парламента

"Спирането на 220 млн. евро означава липса на инфраструктура, липса на пътища и тотална некадърност на правителството, а тази некадърност вече се превръща в наглост", заяви финансовият консултант Кольо Парамов пред БЛИЦ.
Решението на ЕК показва три основни неща, коментира пред Mediapool депутатът от ДСБ Иван Иванов. Първо, че от февруари, когато са се появили първите сигнали за проблеми, досега правителството не е успяло да предприеме мерки, които да върнат доверието на европейските институции.
Второ, в момент на разрастващата се икономическа криза, загубата на тези средства означава загуба на работни места, които щяха да бъдат разкрити при изпълнението на проектите. На трето място, тъй като има контрактувани около 300 млн. евро, които няма да бъдат изплатени от ЕК, това означава че парите ще дойдат от джоба на българските данъкоплатци.
"Видели сме многократно, че наглостта на това управление няма граници и вероятно реакцията му сега няма да е по-различна", коментира Иванов.

*   *   *

След като на 19 ноември депутати от Атака, независими и БСП внесоха предложение народните представители да се пенсионират при 55 навършени години, независимо от осигурителния си стаж при 70 на сто от размера на депутатската заплата, в парламента бе налице единна позиция на Атака с БСП, а това обстоятелствто вече говори, че единната позиция на Атака и БСП се превръща в рецидив. Рецидив, който ни навежда на подозрението за бъдещи предизборни задкулисни сделки на социалистите с някои, доскоро опозиционни политически сили. На ВМРО бе пусната ЛИДЕР. Сега се натъкваме на други необясними отношения. Известно е, че столетницата е стара апаратна партия и задкулисните сделки не са й чужди. Нека само си припомним кой организира дисиденти да бъдат изключени от комунистическата партия членове, а опозицията да се състои от хора, някои от които, свързани със структурите на Държавна сигурност и бившата комунистическа номенклатура...

Нищо не се мени така често както миналото. Преброяването на предизборните коалиции започна...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене