С Европа под вежди се гледаме строго...


Всъщност ни е все тая какви ги върши и какви ги говорят от Европейската комисия за нас. Ние си борим корупцията и организираната престъпност, но защо до Брюксел все не достига отзвукът от тази неравна борба не ясно! Ето и пример: миналата седмица, криминално проявени лица взели, че отвлекли някакъв затворник рецидивист. който излежава 10-годишна присъда за съхранение на наркотици и боеприпаси. Затворникът обаче не бил похитен от общежитието в Казичене към Централния софийски затвор, където се водел, че изтърпява наказание, а пред дома си в София! Ето - нагледен пример за Брюксел как престъпността няма достъп до затворите. Ако има нещо да се случва - да си го правят навън! Докато някои хора си мислели, че набелязания за отвличане е в Казичене и отдъхва на законно основание след положен труд, той излязъл на разходка с жена си и детето си и така похитителите му го отвлекли. Маскирани с полицейски униформи, спрели го и го арестували съобщи единствено агенция БЛИЦ.

Затворникът предвидливо си оставил мобифона в колата и когато след 10 минути съпругата му вдигнала след позвъняване и разбрала, че мъжът й е отвлечен, а не арестуван! Чиста работа - вместо да си слагат маски по главите и да ги забелязват от километър - новите бандити го измислили умно - обличат полицейски униформи и задържат!
Историята станала дебела, когато отвлеченият затворник не се прибрал в общежитието, нито в деня на отвличането вечерта, нито на следващия ден. На следващия ден сутринта ръководството на общежитието в Казичене подало сигнал в МВР, започнало разследване. Според надзирателите, до изчезването си жертвата съвестно изливал кофражи по строителни обекти, докато му се наложило да отиде в храстите по малка нужда. Съкилийници на отвлечения пък твърдяли, че рецидивистът изобщо не се задържал в общежитието!

В крайна сметка осъденият бил отвлечен, и не от затвора, а от улицата! Започнала проверка по фактите, че осъденият се е намирал извън затворническото общежитие при положение, че е с пет присъди!
За отвлечения затворник се носели легенди: от това как от затвора организирал трафик на хероин за Гърция, до това, че някои присъди той получил, докато излежавал вече съответно наказание! Фактът си е факт, осъден с влязла в сила присъда, е отвлечен от улицата, където се разхождал с жена си и детето си! Докато ни хулят от Брюксел за липса на борба с корупцията - ние отговаряме на обвиненията с този скандален случай! Сега едва ли някой ще повярва, че излизането от затвора на осъден с голяма присъда и при това рецидивист се разрешава от хуманитарни подбуди!
След смъртта на началника на кабинета на лидера на ДПС, Ахмед Доган, се занизаха от странни, по-странни събития. Като се почне с твърдението на Главния секретар на МВР Павлин Димитров, че Ахмед Емин се е самоубил, дадено броени часове след като беше открит трупа му, та до петък миналата седмица, когато министърът на вътрешните работи отказа по време на парламентарно питане да каже има ли грешка на дознателите, работили по разследването. И то след като Софийският районен съд не одобри един от протоколите за претърсването на кабинета на мъртвия Емин. Магистратите се аргументираха с това, че документът бил озаглавен "Протокол за оглед", а не "Протокол за претърсване и изземване", тъй като от кабинета са били иззети вещи. Заради тази нелепа грешка на разследващите, иззетите вещи се превърнаха за миг в негодни доказателства за пред съда.
Информацията не бе потвърдена нито от прокуратурата, нито от МВР. От районния съд обаче не отрекоха пред медиите, че част от протоколите не са били приети. Министър Миков се оправда с това, че МВР не е пуснало съобщение за обявяването за негодни на някои доказателства. Разбира се нещата далеч не са толкова драматични за Миков, тъй като дознанието е част от МВР, а решението на съда бе огласено публично. Министърът обяви, че трябва да се отправят депутатските питания към вестника, който е публикувал какво е решил съдът и заяви: "Аз тая игра не я играя!"

Ще трябва да проявим разбиране към Миков и предпазливостта му по тази смърт - все пак мъртвият бе намерен в имот, който се обитава лидерът на ДПС. А ДПС както е известно е мандатоносител на това правителство!
"Опозицията има принос за решението на ЕК" обяви депутатът социалист Ангел Найденов, въпреки че не се е чуло някой от опозицията да е крал евромилиони.
"Няма да се примирим, когато постиженията на страната, модернизирането на страната, икономическият растеж, не се оценяват по достойнство. Няма да се допусне негативните оценки за България да се натрапват" - допълни премиерът позицияна на Найденов. "Решението за спирането на парите е особено неприятно за България в ситуация, в която целият Европейски съюз е в криза..." И на това ако му казват неприятно да ходим да се гръмнем колективно! Не неприятно, а трагично за България е лишаването на икономиката ни от тези 220 милиона евро!
Министърът на регионалното развитие и благоустройстройството Асен Гагаузов обясни, че само премиерът Сергей Станишев може да иска оставки. "ЕК показва мускули, с които иска да подскаже някому нещо друго" - коментира Гагаузов. На кого точно и как има да показва мускули ЕК и какво смята да подсказва с тези отразяни милиони - ако се наложи, Гагаузов едва ли ще успее да отговори смислено и конкретно, но важното е да се говори против ЕК! "Готов съм да си подам оставката!" заяви Гагаузов, но след това се разсея и не я подаде.
"Ако трябва да бъдем обективни, половината министри на финансите в Европейския съюз би трябвало да си тръгнат заради финансовата криза", коментира Станишев. По думите му обаче това не трябвало да се случва и у нас, тъй като всичко ни било наред, независимо, че ЕК не го забелязва!

"Не искаме сензационни резултати, свършете поне нещо!" Така генералният секретар на Еврокомисията Катрин Дей коментира реакциите на възмутеното българското правителство, по решението на Брюксел за спиране на 220 млн. евро. Според Дей, достатъчно било България да покаже резултати, да докаже, че съдебната система работи, че е способна да прати нарушителите на съд и че ако те са признати за виновни, да си понасят наказанието.
"Ние се свиваме в черупката си вече достатъчно дълго - заяви депутатът от БСП Румен Овчаров. - Според мен е време вече да си казваме достатъчно ясно позициите, да престанем да бъдем третирани като лошите деца на ЕС, непрекъснато наказвани за това и сочени с показалката пред дъската. Извинявайте, но не мисля, че България е най-лошата и най-корумпираната страна... Не искам да го кажа, но ми се струва, че прекалено грубо се намесва Европейската комисия във вътрешнополитическия живот на България... У нас трябва да се състои една битка, може да го наречете и битка с олигарсите. Трябва да се състои битката за изчистване на политиката от влиянието на неясни икономически и финансови субекти..." И още нещо изречено от Овчаров: "Правителството би могло в условия на криза отново да постави въпроса за затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй".

Да се води битка с олигарси, при положение, че в програмата на БСП, приета на конгреса тази дума липсва е меко казано тъпо и нелепо!
"Ще потърся аргументиран отговор от Майкъл Лий и еврокомисаря Оли Рен за спирането на парите - коментира вицепремиерът Меглена Плугчиева. - Принципът на солидарност и добро взаимодействие с това писмо на г-н Лий беше нарушен. Имаме нужда от разговор на височината на очите, т. е. като равностойни партньори. Такива общи формулировки като "има политическа намеса" или "трябва да се подобри" не са достатъчни и очакваме конкретни аргументи."
"Спират се средствата за инфраструктурни, жизненоважни проекти, но пък съвсем не се пестят средства за експертизи и проверки. Това е един странен знак от страна на Еврокомисията" - не пропусна да нападне Брюксел и вътрешният министър Михаил Миков.
Най-силна бе заканата, че "България има сериозни резерви към предложения от Европейската комисия мащабен план за оздравяване на икономиката и дори може да откаже да се включи в него". Думите са на Румен Овчаров във връзка с появилите се съобщения, че може да се наложи да дадем 700 млн евро за плана за оздравяване на европейската икономика.
Засега вицепремиерът Плугчиева чака ЕК да обясни защо ни отряза парите.
В ЕК пък чакат най после България да покаже резултати в борбата с корупцията.
Ние, обикновените данъкоплатци чакаме правителството да си стяга багажа.
А правителството чака поредната сбирка на Тройната коалиция и няма никакво намерение да си отива. Вместо това, вчера премиерът даваше автографи на книгата си на чакащи почитатели на социалистите.

Ударът с отнетите акредитации по ФАР няма да е последен и много скоро ще бъде последван от сходна санкция заради сериозни нарушения при управлението на парите по САПАРД. Това бе съобщено от източници, запознати с обстоятелствата около проверките на одиторите по обектите, финансирани по предприсъединителната програма.
Едно от нарушенията било, че служители от фонда са били наемани да ревизират сами себе си, което не само по европейски стандарти си е чист конфликт на интереси.

Този път управляващите са се заели здраво с ЕК вместо да изпълнят изискванията му! Както се казва: "Който иска да направи нещо, намира средства, който не иска да направи нищо, намира причини."

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене