1. Барак Обама - необходимите илюзии?


Партньор или опонент ще бъде Русия в плановете на Барак Обама в годините на президентския му мандат? Засега везните клонят към ту към едното, ту към другото. Твърде повърхностно звучи предположението, че щом президентът на САЩ е от Демократическата партия - външната политика ще е друга, различна от тази на предшественика му републиканец. Дали новоизбраният президент на САЩ Барак Обама ще намери сили да тегли чертата между политиката, водена от неговия предшественик или ще я продължи по различен начин - това е главното, върху което са съсредоточени коментарите и анализите на международните коментатори. Дали Обама ще е човекът, който ще върне времето на Студената война, или ще намери сили и възможност да я предотврати - тази дилема също чака своя отговор. В годините на престой в Белия Дом на Джордж Буш, почти не се споменаваше фактът, че Бен Ладен е влязъл в историята през далечната 1979 като партизанин, работещ с ЦРУ, в защита на Афганистан от нахлуващите съветски войски. Без значение дали е бил антикомунист или е надделяло желанието му да няма неверници в ислямския свят. Години наред бе известно, но не се говореше за това, че именно Бен Ладен е предупредил саудитския крал, че Саддам Хюсеин ще нападне Кувейт.

В Белия дом днес никой не иска да си спомня за "Ю Ес Ей Тудей" и изказването на един американски боен командир в Афганистан от 11 ноември 2001 г., в което боецът призна, че залавянето на Осама бен Ладен не е било сред мисиите на операция "Трайна буря". Намери се и сътрудник на генерал Франк, който допълни ни в клин, ни в ръкав: "Ако утре сутринта някой ни каже, че Осама е мъртъв, това не означава, че сме приключили с Афганистан".
Днес американската армия се подготвя да изпрати около 20 хил. свои военнослужещи в Афганистан през следващата година, за да засили борбата си срещу групировките на талибаните и "Ал Кайда" на територията на страната, съобщи високопоставен представител на армията на САЩ, според ДПА.
Военните вече са започнали изграждането на жилищни и помощни помещения, както и на съпровождаща инфраструктура за разполагането на допълнителните части, потвърди и генерал-майор Майкъл Тъкър, заместник-главнокомандващ на американските сили в Афганистан.

Две линии на посока прогнозира преди време политологът Збигнев Бжежински, които неминуемо ще са в основата на бъдещата външна политика на новоизбрания президент на САЩ, Барак Обама: "Евразия представлява центърът на световната власт" и "...световното енергийно потребление непрекъснато нараства". Дали ще продължи демонизирането на исляма като сатанински терористичен култ или ще се постигне някакъв що годе приемлив баланс в замяната на Осама с вече мъртвия Саддам и Ирак, който бе разрушен - само времето може да даде смислен отговор.
Америка енергично подкрепяше Саддам Хюсеин във войната срещу Иран. "Войната е вариант, при който няма печеливши, а всички са губещи" припомни Гор Видал, но никой от администрацията в Белия дом не пожела да го чуе.
Един друг мит за противопоставянето на Израел на Иран също звучеше години наред твърде еднозначно. Истината е, че Израел бе използван за канал по който се извършваха тайни доставки на оръжие на Иран, факт, който навремето "Лос Анджелис Таймс" и "Чикаго трибюн" през месеците април и май на 1986 година не спестиха на американското правителство.

"Не ме слушай какво говоря, а ме гледай какво върша...

"Загубихме добродетелите на американската мощ, както и моралния си авторитет", подчерта тя. Хилъри Клинтън обеща, ако бъде избрана ще спре войната на Щатите в Ирак. Но Хилъри не бива да мисли, че светът е забравил как тя бе до съпруга си когато той прие Закон за антитероризма и ефективната смъртна присъда, как антитерористичното законодателство даде право на министъра на правосъдието да използва военните сили срещу гражданското население, ловко обезсилвайки и игнорирайки офицално действащото законодателство, което гарантира неприкосновеност на личността. След Клинтън бе патриотично да обичаш страната си, ако приемаш и политиката на правителството - факт, който звучи не толкова добре на фона на претенциите за традиции в демокрацията. Стигна се дотам Бил Клинтън да обяви, че тези което не подкрепят неговото законодателство са съконспиратори на терористите, които искат да превърнат "Америка в убежище на терористи"! Т. е. Буш в известна степен продължи делата на Клинтън. /Както Сталин продължи делата на Ленин - бел. Л. М./. Ето защо по време на последните три президентски мандата разузнаването по-скоро прие ролята на една изпразнена от съдържание концепция, който се осмисляше единствено от обитателя на Белия дом.

Мнозина смятат, че Хилари Клинтън ще бъде първата грешка на Обама Америка, след като САЩ и светът се управляват от институции и банки, като МВФ, Федералния резерв, Чейз Манхатън Банк и големите корпорации производители на оръжие. Все фактори, които определят политиката, все фактори, които казват дали ще има финансова криза или не. Та кой друг ако не изборените по-горе сили определят лихвени проценти, окй ако не те казват къде и кога ще има война .
Хилъри Клинтън ще дойде на власт с целия товар от неуспешната ера на Клинтън отбеляза тези дни авторитетният "Индипендънт". Назначаването на Хилари Клинтън на поста Държавен секретар е драматично и обезпокоително. Проблемът с Хилари е в това, че тя идва с целия товар от ерата на Клинтън - стремежа към налагане на американското надмощие след края на Студената война, желание за прекрояване на Европа след разпадането на Съветския съюз, преобразуването на алиансите в Азия по начин, който облагодетелства Индия за сметка на Пакистан и Китай, за сметка на съседите му, и опит да се постигне мир в Близкия изток, клонящ в услуга на Израел. Никой от тези планове не проработи и никой от тях не съответства на ситуацията днес, което не ги сваля обаче от дневния ред на Белия дом. Обама не би бил никакъв политик, ако не осъзнава рисковете от противопоставянето на общественото мнение, независимо дали става въпрос за Грузия, Иран, Афганистан или Йерусалим.

"Сегашният президент се опита да надникне в душата на Путин, но аз можех да го предупредя, че руският президент е бил агент на КГБ", каза Хилъри Клинтън. "Като такъв по дефиниция той няма душа. Искам да кажа, че това е загуба на време, не съм ли права? Лични отношения с Путин - това са глупости, но такъв е светът, в който живеем." Думите на Клинтън предизвикали смях сред публиката се отнасят до едно от прочутите изказвания на Буш, което той направи след първата си среща с Путин през 2001. Тогава Буш се похвали: "Аз успях да вникна в душата му." Докато в интервю за пресата републиканският сенатор Джон Макейн каза: "Аз погледнах в очите му и видях три букви: К, Г и Б."
Едва ли министър-председателят Владимир Путин е точно проблемът на Хилари Клинтън, която прие да стане новият Държавен секретар на САЩ. Не трябва да се забравят и минусите, че Хилари Клинтън е затънала в дългове заради кандидатпрезидентската си кампания. По данни на Американската федерална избирателна комисия, Клинтън е похарчила повече пари, за да победи Барак Обама в Пенсилвания, отолкото е получила от привържениците си. От предизборния й щаб обявиха дългове от 29,5 млн. долара.
Докато новият обитател на Белия дом осмисля и назначава екипа, на който предстои да се доверява в близките няколко години от мандата си, бившата служителка на известната "Шеврон", кондолиза Райс също стяга багажа си да напусне администрацията на Джордж Буш след края на мандата му. Въпреки заетостта си тя за момент се пренесе в роматичния свят на Брамс и ощастливи с таланта си на пианистка Елизабет Втора.
Американският държавен секретар Кондолиза Райс реши да покаже музикалните си умения на кралица Елизабет ІІ. При гостуването си в Бъкингамския дворец Райс реши да "поздрави" Нейно Величество с импровизиран концерт, съобщиха от дворцовата управа. Пред високопоставените домакини Райс свири Брамс под акомпанимента на съпругата на британския външен министър Дейвид Милибанд, Луиз и трима членове на Лондонския симфоничен оркестър.
Как се стигна до тази романтична забежка: американският държавен секретар Райс изразила желание да свири в Бъкингамския дворец и кралицата й предложила това да стане в Музикалната зала, каза говорител на двореца. Елизабет Втора присъствала на част от концерта и след това подарила на Райс запис.
Това не е първият случай, в който Кондолиза Райс свири пред публика заедно с големи имена - в актива си тя има прояви с изпълнители на класическа музика като виолончелиста от китайско-американски произход Йо-Йо Ма.
Първият дипломат на САЩ не веднъж е изтъквала, че е музикант по душа, и че малкото й име Кондолиза е било измислено от майка й, която е била преподавателка по музика. Та малкото име на Райс идвало от музикалния термин "con dolcezza" /с нежност/, който се използва в класическата музика.

*   *   *

Докато Джордж Буш се надява историята да го запомни като президента, който освободи милиони иракчани и афганистанци, който работи за постигане на мир и никога не продаде душата си за политически цели, вчера иракски журналист го замери с обувките си, но не успя да го уцели. Всъщност Буш успял да приклекне навреме и така избегнал хвърлените обувки да го ударят.
Журналистът, седнал на третия ред по време на събитието и изведнъж се изправил с вик "Н? ти целувка за сбогом, куче!". Така той хвърлил двете си обувки по американския президент, докато Буш се ръкувал с иракския министър-председател в офиса му, съобщава репортер на АФП от мястото на събитието.

"Най-много съжалявам за провала на разузнаването в намирането на оръжия за масово унищожаване в Ирак. - заяви Джордж Буш в интервю за американската телевизия Ей Би Си, публикувано от Белия дом, резюмирайки осемте години работа в Белия дом.
"Мисля, че не бях подготвен за война" - отвърна Буш на въпроса за какво е бил най-неподготвен, когато през януари 2001 г. стана президент. - ...Аз не водих кампанията си с обещания, че ще съм в състояние да се справя с една атака. Т. е. аз не предвиждах война", заяви Буш и добави, че би искал разузнаването да работи по друг начин. Буш не пожела да отговори на въпроса дали война срещу Ирак щеше да има, ако бе признато по-рано, че Саддам Хюсеин не разполага с оръжия за масово унищожаване. Президентът на САЩ Джордж Буш призна, че войната в Ирак е продължила повече и е струвала по-скъпо, отколкото той е предполагал в началото, предаде електронното издание Газета ру.

Буш не скри, че както и в миналото продължава да смята, че решението за американското нахлуване в арабската страна е било правилно.
"Не съм очаквал войната", отбеляза той и напомни изненадата от атентатите от 11 септември 2001 г., които го накараха да обяви глобална война срещу тероризма. Джордж Буш припомни в интервюто, как правителството му обвини Саддам Хюсеин, че разполага с оръжие за масово унищожение и това бе един от главните аргументи за започването на войната през 2003 г. Такова оръжие впоследствие не бе открито. "Работих за това Америка да бъде защитена от идеологическите си врагове." - разясни политиката си Буш. Какво идеология е да се убиват деца, жени и старци в Ирак и Афганистан - Буш едва ли ще може да обясни някога. Да не говорим за това, че тези убийства откъдето и да ги погледне човек не могат да минат за "защита на Америка", най-малкото защото цивилното население в Ирак никога не е представлявало заплаха за САЩ.
В специален правителствен доклад, публикуван в САЩ, се казва, че всеки четвърти ветеран от Войната в Залива през 1991 година страда от химическо отравяне, съобщи Си Ен Ен. Общият брой на ветераните достига до 700 хиляди души, което означава, че от различни симптоми на химическо отравяне страдат до 175 хиляди. Отравянето на бойците е в резултат на използваните от американските войски токсични вещества, лекарства и пестициди за защита от потенциална химическа атака от страна на Ирак. Говорителят на експертната комисия, провела изследването, отбеляза:
"Разкрихме една от най-тъмните страни на войната през 1991 година, която американското правителство дълго време се опитваше да скрие".
Изследването, поясни Си Ен Ен, беше проведено с участието на самите ветерани.
Днес, на изпроодяк, американският президент Джордж Буш се среща с принца на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Наян в президентската резиденция Кемп Дейвид, в щата Мериленд, на която среща двамата са обсъдили световната икономическа криза и възможностите за спасяване на финансовите пазари.
Президентът на САЩ Джордж Буш позвънил и на либийския лидер Муамар Кадафи, за да обсъдят затварянето на "болезнена глава" в отношенията между двете страни, съобщиха от пресслужбата на Белия дом, предаде РИА Новости.

Представители на командването на въоръжените сили на САЩ ще препоръчат на новоизбрания президент Барак Обама да преразгледа плановете си за пълно изтегляне на американските войски от Ирак до средата на 2010 година. Това съобщи авторитетното американско издание "Тайм".
Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама даде и първото си интервю след произвеждането на президентските избори за телевизионната компания Си Би Ес, изнесе "Время новостей". В него той призна, че въпреки "лукса да спи в собственото си легло", цялата си енергия ще насочва за изработване на мерки за преодоляване на икономическата криза, за създаване на работни места, за усъвършенстване на системата за здравеопазване и за развитие на енергетиката. Като основна външнополитическа задача Обама назова възстановяването на моралния авторитет на САЩ по света, потвърждавайки закриването на затвора за лица, заподозрени в тероризъм, във военната база в Гуантанамо.
В хода на предизборната си кампания демократът Обама многократно засегна темата Ирак, противопоставяйки се твърдо на американското военно присъствие там. Той обеща, че в случай на изборна победа и след встъпването си в длъжност от януари, ще се постарае да осигури извеждането на всички американски бойни части от Ирак в рамките на 16 месеца.
Осъществяването на подобен план, обаче, е "физически невъзможно", коментира "Тайм" като се позовава на представител от висшето военно командване на САЩ. По думите на този източник, при посочения график в южната част на Ирак и в Кувейт ще се струпат твърде много войници и военна техника, които трябва да бъдат върнати в САЩ.
Военните се опасяват също, че успехите, които все пак са постигнати при осигуряване на безопасността в Ирак, ще бъдат изгубени, ако американските войски напуснат страната преди иракските силови структури да наложат трайно своя контрол. Властите в Багдад настояват американските войски да се изтеглят от градовете до юни 2009, а от страната - до 2012 година...

*   *   *

Американският президент Джордж Буш изрази съжаление, че вследствие на световната финансова криза много хора загубиха работата си, съобщава РБК.
"Поднасям извиненията си за това, което става", каза той. Буш добави, че подкрепя повече от всякога държавната намеса в американската икономика, за да се намали рецесията.
Американският държавен глава отбеляза, също така, че чувства отговорност за икономическия спад, тъй като събитията се разгръщат пред очите му.
"Смятам, че когато бъде написана историята за този период, хората ще разберат, че по-голямата част от решенията, направени на "Уол Стрийт", бяха взети десетилетие или дори преди повече години преди да встъпя в длъжност на поста президент на САЩ", каза още Буш в опит да оправдае слабостите на собствената си администрация.

Администрацията на президента Джордж Буш не смята, че САЩ са източник на глобалната финансова криза, заяви говорителят на Белия дом Тони Фрато, цитиран от РИА Новости.
"Това не е американска криза - това е глобална криза", заяви говорителят. По неговите думи кризата е следствие от слабите места във финансовите системи на много държави. "В нашата икономика имаше слабости, свързани с ипотеките на жилища и в това няма никакво съмнение, но слабости имаше и в множество финансови центрове по цял свят и те се проявиха, когато се появи напрежение във финансовите пазари", посочи Тони Фрато.

Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене