Подслушването и проследяването - камъчето в обувката на властта

Зад всеки ъгъл ни дебнат нови посоки.
Станислав ЛецДоган през август 2008 ще е като Ленин през октомври 1917 сочи всичко, което се случва в родината. На 23 юли ще излезе Докладът на Европейската комисия за България и след това, според изявленията на опозицията ще бъде внесен вот на недоверие за правителството. Как ще се развият събитията в тези горещи летни дни в държавата - никой не се наема да прогнозира, още повече, че дотогава може да има и развитие по случая с отвличането на съпругата на Ангел Бончев - Камелия. Случай, който стана емблематичен с безсилието и некадърността на родната полиция.

Нещата вече не опират до това дали правителството ще оцелее, а до далеч по-сериозни неща, свързани с бъдещите партийни коалиции и избори. Да не говорим, че освен бъдещето на кабинета, на дневен ред е поставен критично и въпросът за обособяването на службите на подслушването и проследяването в отделна Агенция, Агенция, която да е оглавена от човек на Ахмед Доган. В този смисъл и всеки, от другите коалиционни партньори на ДПС - социалисти и монархисти, който е доволен от противопоставянето в парламента службите ДОТИ и ДОИ да не се подаряват на хората на Доган, си е направил криво сметката.

Годините на преход показаха, ако не друго то това, че Ахмед Доган знае кога да си поиска нещо и винаги точно подбира момента. Особобяването на Агенция за подслушване и проследяване би означавало откровено предаване на властта в ръцете на една политическа сила - в случая кандидат за това е ДПС.
Вчера в парламента избухнаха скандали и се усети напрежението в коалицията на управляващите, когато в зала бе внесен за промени Законът за МВР. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков твърде неумело побърза да замаже скандалите около промените в Закона за МВР и идеята за обособяването на ДОИ и ДОТИ в отделна Агенция: "Никой от коалиционните партньори не е поставял въпроса за обособяването на ДОИ и ДОТИ и назначаването на ръководител на звеното на политическа основа. Никой не е искал политическо назначение - заяви Миков в кулоарите на парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус". Министърът бе категоричен, че на този пост трябва да има професионална, а не политическа фигура... Страхувам се, че опозицията спекулира с въпроса за назначението на ръководителя на новото звено..."
Всъщност първият, който предложи издирване и подслушване да се обособят в отделна Агенция бе не друг, а самият Михаил Миков, веднага като встъпи в длъжност, но седмици по-късно Миков едва ли си спомня за това. Изпуснатият дух от бутилката след скандалите в ГДБОП бе свързан именно с провали в подслушването и проследяването. Непредпазливото изказване на МВР-министъра Миков бе поето с отворени обятия от Ахмед Доган и хората му, тъй като отдавна е известно, че за Доган да сложи ръка на част от силова структура в държавата е негова кристална детска мечта.
Миков прекрасно знаеше, че той стана министър в кабинета "Станишев" след оставката на съпартиеца си Румен Петков и скандалите в МВР и ГДБОП, свързани с пробиви в подслушването и проследяването и корупция на високопоставени служители.
Сторонниците на идеята за обособяване на ДОИ и ДОТИ в отделна Агенция твърдяха, че със саздаването й ще спре изтичането на информация, което пък си беше поредната недомислица. Изтичането на информация от ДОИ, ДОТИ и други МВР-служби и структури е свързано с корупция показаха всички събития по скандалите в МВР, но духът от бутилката бе изпуснат и проблемът с бъдещата Агенция с ДОТИ и ДОИ, която да бъде със собствен бюджет вече бе набрал скорост и връщането на лентата изглеждаше трудно и непосилно.
С поставянето на човек с мандат за председател на една бъдеща Агенция с ДОТИ и ДОИ, имаше реална опасност информацията, което придобиваше тази структура да ползва и следващото правителство, което далеч няма да бъде съставено от политическите сили на сегашната тройна коалиция.
Оглавяването на една такава Агенция от ДПС би означавало в държавата да се обособи нещо подобно на втори център за национална сигурност, нещо като конкуренция на съществуващата ДАНС. Това социалистите осъзнаха твърде късно, едва след като Миков вече бе изрекъл идеята за такава Агенция.
От известно време, в моменти на трусове във властта, ДПС изважда аргумента, че няма свое, достатъчно представителство в МВР и техният представител, който е зам.-министър във ведомството на Миков не им е достатъчен.

Преди няколко дни гласът на Станишев в сянка, Стефан Гамизов се обади и заяви, че проява на примитивен национализъм е отричането на ДПС, защото в момента партиите са изгубили идеологическата си основа. Този жест на добронамереност, този открит реверанс на социалистите обаче не впечатли никак хората на Доган и те го отминаха с мълчание. А на гражданството вече е известно, че Гамизов се обажда винаги, когато зрее подмолна криза във властта и никога - случайно или спонтанно.

Миналата седмица представители на опозицията, монархисти и въздържал се социалист отхвърлиха в Комисията за вътрешен ред и сигурност предложението на правителството службите за проследяване и подслушване в МВР да се обособят в отделна структура. Предвиждаше се въпросната структура или Агенция да е в самото МВР, а председателят й да се назначава от премиера с петгодишен мандат. Лютви Местан нескопосано се опита да се приплъзне в избухналите спорове с тезата, че за да се спре нерегламентираната употреба на специални разузнавателни средства /СРС/ срещу политически опоненти, можело да се направи една малка стъпка, като се структурират отделени административно службите ДОИ и ДОТИ в рамките на самото МВР. Местан пусна нов вариант, че няма проблем бъдещата нова структура да не излиза от МВР, а да е част от самото ведомство. Човекът на Доган още веднъж обърна внимание на колегите си депутати, че този проблем е най-съществената част от промените в Закона за МВР и провеждащата се реформа.
В парламентарна зала, по време на гласуването на промените в Закона за МВР, избухнаха спорове, които напомняха на скандал и за да спаси положението социалистът Ангел Найденов поиска почивка и отлагане на дебата. В крайна сметка бе решено проблемът с ДОТИ и ДОИ да се реши в следващата седмица, в сряда. До тогава предстои да се проведе заседание на Комисията по национална сигурност, което свика президентът, както и консултации между коалиционните партньори, които едва ли ще бъдат оповестени публично.
Така искрата, подпалена преди повече от два месеца за извеждане на службите за подслушване и проследяване от МВР в отделна Агенция, оглавена от човек на Доган, остана да тлее, и то в момент, когато в държавата напрежението ескалира, както от последното отвличане, така и от задаващите се Доклад на Еврокомисията и вот на недоверие от опозицията.

"Ще гасим пожарите един по един и няма да ги оставяме на Емел Етем" - направи опит да се пошегува човек от централата на социалистите, но това повече напомня на смях през сълзи, отколкото на откровено веселие.
Засега бъдещата структура с ДОТИ и ДОИ остава в рамките на МВР с ранг на Дирекция, но това все още не означава, че ДПС се е отказало да сложи ръка на двете служби. Предстои гласуване на бъдещия вот на недоверие и подкрепата на депутатите на ДПС е жизнено важна, за да оцелее кабинетът.

За хората на Симеон е сигурно, че ще подкрепят кабинета, тъй като евентуално падане на правителството за тях означава край на присъствието им в парламента и изпълнителната власт. Съпартийците на неосъществения монарх са толкова отчаяни пред перспективата на едни бъдещи избори, че са готови да предложат данъчни облекчения за гласувалите граждани стана ясно вчера! От друга страна, социалистите направиха и свой жест към царедворците като Комисията на Държавната агенция по горите /ДАГ/ обяви вчера, че "Има дублиране на имотите от горския фонд, които са върнати на Симеон Сакскобургготски, но няма надвръщане на терени". Това абсурдно заключение съобщи сайтът Медияпул след разговор с председателя на ДАГ, Стефан Юруков.

Навремето "титанът" на пролетариата Владимир Илич Ленин започна своя устрем във властта в Русия през октомври 1917. Днес един друг политик, Ахмед Доган, е на път да се превърне в нашенски вариант на Ленин, но през август, когато трусовете във властта вече ще имат своя резултат.

В началото бе Словото. По-късно дойде мълчанието - ситуацията в държавата ми припомни тази мисъл на Станислав Лец...


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене