Плугчиева, обърни се с гняв назад!

Ако си на власт, трябва много да лъжеш,
иначе народът няма да ти вярва за нищо

Нинус Несторович500 милиона евро за България ще бъдат блокирани, пусна информация вчера Агенция Ройтерс. Това ще бъде наказанието ни за злоупотреби с еврофондовете. То е записано в Доклада на Брюксел, който излиза на 23 юли.

Критиката към София ще е унищожителна, твърди още Ройтерс.
Вчера стана ясно, че преди две седмици шефът на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ Франц-Херман Брюнер също е обърнал внимание на злоупотребите с пари на САПАРД в официално писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева, придружено от Доклад. Документът, съдържа скандални данни след проверката, която извършиха евроинспекторите през юни. Според изнесеното в Доклада, България е ощетила с над 32 милиона евро бюджета на Европейската общност, източвайки пари по САПАРД са изводите във въпросния Доклад.
Писмото, получено преди предстоящия мониторнигов доклад на ЕК е било раздадено от Плугчиева във вторник на членовете на Висшия съдебен съвет /ВСС/, тъй като съдържало и критики към съдебната власт.
"ОЛАФ вярва, че има влиятелни сили в българското правителство и/или българските държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано кое да е лице от групата "Николов - Стойков" посочвал Франц-Херман Брюнер до Плугчиева стана ясно вчера.
На въпрос дали има такова писмо, придружено от Доклад на ОЛАФ, Плугчиева отговори, че информацията е конфиденциална и отказа какъвто и да било коментар.
Шикалкавенето на Плугчиева преди време, когато от ЕК изискаха списък с имената на фирми нарушителки явно не мина. През май Плугчиева увърташе пред Брюксел, че в този списък трябва да влязат само фирми с доказани от съд нарушения, каквито при бързината и качеството на действие на българската съдебна система почти липсват. Тогава от ЕК обаче поискаха и имена на фирми, за които има само съмнения за нарушения. Тогава в Брюксел вече са разполагали с такива данни, които са били предадени на българските власти, с очакване да предприемат съответните действия.

В безкрайни спорове и увъртания Плугчиева не спираше да повтаря, че правителството полага усилия да убеди ЕК да разреши продължаване на програмата до края на 2009 г., след като Брюксел вече стопира финансирането на три мерки на САПАРД и поиска България да не плаща по тези проекти с пари от националния бюджет. Засега е сигурно едно: в Брюксел вече са наясно, че Плугчиева е поставена да бъде Матросов на амбразурата и да удържа, и не допуска обвиненията от ЕК да станат обществено достояние, и засегнат целостта на правителството.
В хода на пренията с ЕК, Плугчиева твърдеше, че ЕК е сигнализирал за пропуски и слабости по проекти, при които офертите за закупуване на техника и оборудване "не са били винаги автентични". Вицепремиерът потвърди, че "Вторият упрек от ЕК е за това, че са създавани или са допуснати фирми да кандидатстват по програма САПАРД, които са много скоро формирани, регистрирани и не отговарят на всички условия.
Като следваща слабост Плугчиева обяви, че има само занижен контрол като цяло в последните две години в САПАРД. И толкова.
Ръководството на програма САПАРД представи в понеделник мерките от т. нар. екшън - план за размразяване на спрените от Брюксел плащания, като отхвърли твърдения в медиите, че подготвеният проект бил неадекватен.
Към пускането на димки около спрените милиони евро по САПАРД се прибави и циничното изказване на новоназначения шеф на Държавен фонд "Земеделие" Атанас Кънчев, че ако някой от земеделските стопани се чувства измамен, за това, че няма да получи средства - да върви на съд! Кънчев обяви това с ясното съзнание, че воденето на дела в съда в България понякога отнема десетилетия.
Вчера посоченият от ДПС изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев отказа коментар на Доклада на ОЛАФ и вместо това припомни мерките в изготвения преди дни екшън план за отблокиране на спрените пари по САПАРАД. Той, както и предшествениците му, се впусна в обяснения, че Европейската комисия нямала определение какво точно е конфликт на интереси. В българското законодателство имало няколко тълкувания за това кои са свързани лица, затова фондът се заел да изготви правен анализ за формулировката на понятията.

"Програма САПАРД е успешна" - заяви в едно сутрешно телевизионно предаване самата Плугчиева и цитира факта, че България била сочена като пример за подражание пред други страни-членки на Европейския съюз! И това Плугчиева заяви след като бе ясно, че ако до октомври месец ЕК не пусне парите - фермерите със спрени проекти и взети кредити от банките - изгарят!
Подобно на строителния министър Асен Гагаузов, който твърдеше, че Докладът на KPMG бил преглед на печата, и Плугчиева реши да хвърля прах в очите на гражданството със скандалните злоупотреби по парите от САПАРД.
Фактът, че земеделски стопани са теглили кредити от банки, за да работят по проектите си, фактите, че земеделци са ипотекирали имоти и каквото могат, за да влагат средства, които както става ясно няма да могат да си получат по САПАРД, заради констатирани нарушения - това не направи впечатление на никого от управниците. А тези земеделски стопани по всичко личи, че предстои да фалират, след като европарите няма да бъдат получени!Ударът върху българското земеделие ще е страшен.
Още на заседанието на тройната коалиция в Катарино преди няколко месеца е било известно, че ОЛАФ е изпратила тревожно писмо до всички дирекции на Европейската комисия, с което е сигнализирала за всички операции и сделки, свързани с България. Това и Плугчиева, и Станишев, и всеки, който е във върховете на властта е знаел!
Верижната реакция тръгна след публикуването на оригиналния текст на Доклада на ОЛАФ, който се появи в различни медии. Верижна реакция сред политиците и верижна реакция сред гражданството, след която верижна реакция напрежението ескалира.

"Изключително неприятно съм изненадана от факта, че Докладът на ОЛАФ бе предаден на медиите, а магистратите, за които е предназначен, не работят по него. Скандал е, че обществото е научило за унищожителния доклад на ОЛАФ. Това е предмет на разглеждане, на анализ и на вземане на мерки от страна на прокуратурата и съда. Тези органи трябва да си свършат работата и не по този начин да се търсят евтини и лесни скандали в пресата, и да се предоставя, и да се обсъжда на неекспертно ниво, и не от съответните институции тази материя. Това е некоректно не само към мен, но и към правителството, към ЕК и към г-н Брунер. Това означава, че България е отново злепоставена, така не се постъпва - заяви вицепремиерът Миглена Плугчиева.
В разговор по БНР тя допълни: "Аз не коментирам никакви критики... Аз бях изненадана неприятно, поради факта, че този Доклад за служебно ползване и за проверка, която трябваше да бъде направена от съответните оторизирани институции, вместо да се стартира проверката час по-скоро и да се потвърдят или отхвърлят съответните сигнали, за моя огромна изненада точно от този състав излиза информацията и отива в медиите. Ако медиите можеха да я свършат тази работа, нали разбирате, че аз щях да дам това писмо на медиите, нямаше да го давам на Висшия съдебен съвет. Затова огромна изненада за мен е, неприятна, пак повтарям, и това го считам като абсолютно нарушение на законовите процедури за ползване и боравене с информация за служебно ползване, второ, го считам като абсолютно незачитане на екзекутивната власт на правителството и на подадената ръка за добро взаимодействие, и трето - като абсолютно некоректна постъпка спрямо нашите партньори в Брюксел, разбирайте в конкретния случай Генерална дирекция ОЛАФ. Това е абсолютно недопустимо като маниер на взаимодействие между служебни лица, институции и между партньори."
По същия повод от Пресслужбата на Министерския съвет разпространиха вчера изявление на вицепремиера Меглена Плугчиева по повод последното писмо от Европейската служба за борба с измамите. В него между другото се казва: "Това е некоректно поведение както към Европейската комисия, така и към българското правителство. Този акт не помага за партньорството между институциите, а подронва авторитета им. Работата по констатациите, изнесени в писмото на ОЛАФ, беше възможност за България да докаже с действията си, че критиките към нея са неоснователни и функционира ефективно. За пореден път обаче с поведението си показахме, че залагаме на медийните скандали, а не на ефективната работа и сътрудничеството между властите."

Оттук следва изводът, че не е скандално да се крадат пари от САПАРД, не е скандално да се разтваря политически чадър над уличени от ОЛАФ бизнесмени за източване на пари от еврофондовете, не е скандално, че прокуратурата е прекратила следствието по проверка на някои от тези бизнесмени - скандално за Плугчиева е, че хората разбраха какво се случва във властта, как земеделски стопани ще фалират и останат без ипотекираните си имоти, заради тези кражби. Скандално е, че истината по злоупотребите по програма САПАРД лъсна и не само за "служебно ползване", а и за сведение на гражданството.
"...има констатации и сигнали тревожни, и съмнения, но това не са доказателства." Това заяви Плугчиева бясна от факта, че Докладът е попаднал в медиите и е станал обществено достояние.
"...по този начин не помагаме на никого. И ако всички се плъзгат по повърхността да се правят само скандали и да се прави само шоу от този характер, това просто е първо контрапродуктивно, това ни злепоставя пред всички. Злепоставя ни като страна. Първо ни злепоставя в България и навън ни злепоставя изключително много" това бе мнението на вицепремиерът Плугчиева по оповестяването на Доклада и скандалните факти в него.

От Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ обявиха, че са крайно недоволни от изтичането на Доклада им за България в средствата за масова информация и коментираха, че това застрашава разследванията.
"Смятам за много лоша и порочна българска практика кореспонденция между български и европейски институции да се раздава наляво и надясно от членове на Висшия съдебен съвет. Извинявайте, но това го няма в нито една европейска страна" - заяви разгневен на пресконференция в Министерски съвет премиерът Сергей Станишев. Министър-председателят допълни, според Агенция "Фокус", че при подобни случаи се ограничава кореспонденцията, а също така се променя и отношението към медиите. "Недейте да си създавате проблеми от гледна точка на комуникациите с европейските институции", каза още Станишев, който препоръча проблемът със спрените средства по САПАРД да не се истеризира. Премиерът Сергей Станишев определи като истерия коментарите в публичното пространство относно критичния доклад на ОЛАФ за България, според който има източвания по САПАРД.
Пред журналисти Станишев изрази надежда, че приетият екшън план по отношение на блокираните по САПАРД средства ще доведе до това - максимално бързо да се отпуснат плащанията.

"Чрез мен атакуват българския президент, процесът е политически" - коментира бизнесменът Людмил Стойков за Дарик радио изнесените в Доклада на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове /ОЛАФ/ факти, в които се споменава неговото име. Според изнесените данни, престъпна мрежа от 50 фирми на Стойков и Марио Николов е източила над 20 милиона евро по проекти на САПАРД, а българското правителство и държавни институции пазели, това да не се разследва. Стойков отрече да има нещо общо, както с мрежата от 50 фирми, така и с проекти по програма САПАРД изобщо.
"Абсолютно съм учуден как се цитира такава престъпна мрежа от 50 фирми, след като имам участие само в една фирма, миноритарен дял в "Еврофриго", не участвам в Съвета на директорите. Силно съм учуден откъде се правят тези изводи, след като не се казва нито един конкретен факт срещу мен. Как мога да направя документна измама, след като нямам право да подписвам никакви документи", каза Стойков пред Дарик.
"Няма абсолютно никакъв "чадър" над мен именно затова, защото не съм участвал въобще в нито един проект по САПАРД, никъде и през никакви фирми, и абсолютно никого не познавам", беше категоричен Стойков и допълни, че "това е доказано и от немски граждани, и от български документи". Людмил Стойков, който отрича всякакви злоупотреби, заяви пред медиите вчера, че смята да съди ОЛАФ.
"Право е на г-н Стойков и на президента да кажат истината, каквато е според тях, но аз не съм съгласен ние, българските данъкоплатци, да плащаме и да връщаме пари на Европейския съюз за това, че някой е финансирал нечия кампания, и същите тези пари ние да ги извадим сега от джоба си" - коментира Минчо Спасов, народен представител от ПГ на НДСВ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, ситуацията около скандала със спрените пари по САПАРД.
"В българското правителство и държавни служби има влиятелни сили, които нямат интерес да бъде наказано нито едно лице от групата на Людмил Стойков, разследван за източване на 6.5 млн. евро от САПАРД". Това пише ръководителят на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, Франц-Херман Брюнер в официалното си писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева. В Доклада за САПАРД се изброяват проекти за над 32 млн. евро, по които службата е установила злоупотреби. Най-голямо внимание е отделено на случая със Стойков и другия разследван с него - Марио Николов. Според ОЛАФ, групата "Николов - Стойков" е престъпна мрежа от компании, която включва повече от 50 български, европейски и офшорни фирми. "Тази мрежа е управлявана и финансирана от Николов и Стойков, за които се говори, че имат близки връзки с настоящото българско правителство. За единия от тях се твърди, че е финансирал предизборната кампания на настоящия български президент и е бизнес партньор на бивш зам.-министър на външните работи /Петър-Феим Чаушев - бел. Л. М./, който според налична информация се е опитал да окаже влияние върху текущо разследване на това лице", се казва в доклада.
"Правителството нито е осигурявало, нито осигурява на когото и да е политически чадъри, нито в миналото, нито сега, говоря за това правителство, заяви премиерът вчера. -... Президентската кампания беше една от най-прозрачните и открито водена, и не мисля, че президентът има някакви реални основания да се притеснява". Според Станишев лошото е, че се раздават квалификации, които вредят на образа на България.

"Не смятам, че президентът има основание да поеме отговорност, докато не се установи вина. Но когато такава се установи, тогава може да стане много страшно", изтъкна кметът на Благоевград, Костадин Паскалев.
"Твърдението в Доклада за "политически чадър" над корупцията е "политически извод", не е добре никоя администрация или служба да се опитва да внушава политически изводи", подчерта и министърът на вътрешните работи Миков. Според него, представените в доклада данни и факти не са открити от ОЛАФ, а от българските правоохранителни и правораздавателни органи. Той добави, че не се е занимавал подробно с всички описани детайли в документа. "Нека да видим кои от всички изводи в него ще бъдат наистина потвърдени в рамките на съдебното разследване", призова Миков пред камерите на телевизионните оператори.
Докато в българия скандалът набираше скорост, Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ обяви вчера, че стои зад всяка дума от унищожителния доклад, според който в България има политически чадър над близък до президента бизнесмен и свързаната с него престъпна група.
Средствата, отпуснати на държавата ни в предприсъединителната фаза в три категории - земеделски маркетинг, техническа помощ и строеж на пътища, бяха спрени заради разследвания на службата на ЕС за борба с измами - ОЛАФ, и вероятно ще бъдат отнети, стана ясно вчера от анонимен източник от Брюксел, цитиран от сайта "Всеки ден".
Президентът Георги Първанов запази пълно мълчание, въпреки призивите на депутати от мнозинството да даде обяснения, и на опозицията - да подаде оставка.
"Във Върховната касационна прокуратура /ВКП/ е сформиран сектор, който се занимава с всички дела на групата "Николов-Стойков" - поясни Главният прокурор Борис Велчев. - Не разглеждаме всяко дело само за себе си, а всички като взаимно свързани и като част от организирана престъпна дейност".
Борис Велчев не скри, че недоумява в какво се изразява покровителството на държавата над въпросната група, защото сигналът за източването на САПАРД е бил получен в прокуратурата на 4 декември 2006 г., а делото срещу Марио Николов и Людмил Стойков е било образувано на следващия ден, като след това те са били задържани.
Аферата "САПАРД" избухна през февруари м. г., когато от ВКП съобщиха, че група от 11 българи и чужденци са източили 7.5 милиона евро от програмата. Тогава за кратко време, зад решетките се озова президентският спонсор Людмил Стойков, шефът на шуменската "Родопа" Марио Николов, съпругата му Мариана Николова и Иван Иванов, собственик на ямболската птицекланица "Чубра". Като участници в схемата тогава прокуратурата посочи и Петя Хаджииванова, Радмил Петров, и Анна Шаркова, но те не бяха арестувани. Арестите, данните за злоупотреби с пари на САПАРД и последвалият скандал бяха по подаден на българските власти сигнал от ОЛАФ, а не както твърдеше вчера Миков - от България на ОЛАФ.
Това, което вчера направи впечатление след публикуването на Доклада на ОЛАФ в медиите, бе, че двама от коалиционните партньори - ДПС и НДСВ коментираха по един и същи начин скандала, така както го направиха и представителите на опозицията.
Депутатът от ДПС Камен Костадинов определи информацията, изнесена в Доклада на ОЛАФ за "доста обезпокояваща" и не се съгласи с мнението на МВР-министъра Михаил Миков, че в Доклада на евроревизорите присъствали политически нюанси. "Едва ли еврочиновниците ще се изкушат да обслужват една или друга политическа сила, "за да вкарват политически нюанси", каза Костадинов и допълни, че наличието им е част от нашия балкански манталитет да търсим оправдание извън себе си. "Трябва да се стигне докрай, докладът да бъде проучен от органите, които се занимават и виновните лица да си понесат отговорността", бе категоричен представителят на ДПС.
В същото време от СДС заявиха, че ако изнесените факти в Доклада, които разобличават президентския спонсор Людмил Стойков и съдружника му, и дарител на БСП Марио Николов в злоупотреби с пари от програма САПАРД, се окажат верни, партията ще иска оттеглянето на Първанов от поста на държавен глава.
От БНД директно настояха за оставката на държавния глава след като Докладът на ОЛАФ стана известен, а от ДСБ заявиха, че са нужни незабавни обяснения на президента, които той да даде още днес, на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/.
Вчера бе един от най-горещите дни за управляващите от политическата класа. Поставено бе началото на скандал, който едва ли ще заглъхне, както другите в държавата досега. Опитите на премиер, вицепремиер, министри и магистрати да замажат изнесените в Доклад на ОЛАФ факти удариха на камък.
След взривовете в Челопечене, скандалните отвличания на хора и безсилието на държавата да се справи с тези проблеми, дойде и третият - най-сериозен: проблемът със злоупотреби по програма САПАРД, опасността да бъдат спрени от Еврокомисията половин милиард евро пари по различни програми и топлата връзка на най-висши политици със замесени в аферите по въпросните злоупотреби бизнесмени.
Скандалът тепърва набира скорост. Вместо да сипе огън и жупел по медиите, вицепремиерът Плугчиева можеше да замълчи и изчака Докладът на ЕК на 23 юли за борбата с организираната престъпност, корупцията по висшите етажи на властта, и блокиралата съдебна система в България.
Нищо не е по-смело от глупостта е казвал в древността Менандър.
Вероятно има и почтени политици бих добавила аз, но засега няма да разкрием имената им, заради тяхната сигурност...

Линк към Доклада на ОЛАФ бе пуснат на сайта на Mediapool (pdf). 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене