Цялото управленско войнство - невинните набедени

Българската участ е да се родиш в България. При толкова други държави
Станислав Стратиев"Намираме се в най-критичния момент от членството ни в ЕС" - призна министъра по европейските въпроси, Гергана Грънчарова. - Миналата година България получи почти двойно повече от членството си в Европейския съюз, отколкото даде. Според Грънчарова страната се намирала в момента в най-критичния момент от членството си в ЕС, тъй като втората година винаги е била критична за всички страни.

Не зная как е за всички страни, но докладът на ОЛАФ и очаквания Доклад на ЕК се сочат като безпрецедентни за отношения между страна-членка и Европейския съюз, както от авторитетни издания в Европа, така и от старни-членки на ЕС.
Грънчарова предупреди в ефира на Дарик радио, че ще чуем много тежки думи, по повод документа, който е изготвила ЕК, но това отдавна си го знаем.
След Доклада на ОЛАФ, който управниците ни се опитаха за омаловажат, с полуистини и обвинения в политизиране на заключенията, последваха искания на Франция и Великобритания за забавяне на влизането на страната ни в Шенген, което вече е знак за сериозен проблем в отношенията ЕС-България.

Европейската комисия ще отнеме правата на две български агенции да управляват еврофондове по програма ФАР, съобщи кореспондентът на БНТ в Белгийската столица, Асен Инджиев, като подчерта, че въпросното решение било записано в единия от готвените за България доклади - този за управлението на европейските пари. Изпълнителната агенция ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Централното звено за финансиране и договаряне в Министерство на финансите били агенциите, които няма да имат право да управляват европейски средства.

В същото време стана ясно, че общата сума, от която страната ни ще бъде отрязана е над 600 милиона евро. Еврокомисарите били разочаровани от липсата на воля съответните институции да се справят с финансовите измами, и че именно липсата на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност предизвиквала сериозна загриженост в ЕК.
През това време, в столицата, още преди началото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, на журналистите бе раздадена писмената позиция на държавния глава по предизвикалия скандала на деня в държавата, Доклад на европейската комисия по борба с измамите ОЛАФ! С хватки от късната история на младежкото комунистическо революционно движение, администрацията на държавния глава реши, че ще успее да бламира желанието на представителите на опозицията в Консултативния съвет за национална сигурност да получат обяснение доколко са замесени името на президента и кампанията му с човек, който ОЛАФ сочи в Доклада си за един от набедените за източване на еврофондове. След този маньовър, хората на Героги Първанов влязоха в залата за заседанието и категорично отрекоха да бъде обсъждана скандалната тема за изводите на проверяващите от ОЛАФ.
След началото на заседанието на КСНС, опозицията още веднъж настоя за промяна на дневния ред и гласуване първа точка да стане изслушване на Първанов по случая "Стойков", но президентът отвърнал, че той е домакин и той определя дневния ред. Държавният глава отговорил на лидерите на опозиционните партии, че всякакви актуални въпроси могат да се задават в последната точка от дневния ред "Разни", което от своя страна дало повод на недоволните от желанието на президента да не се повдига въпроса за скандала с Доклада на ОЛАФ, да станат и да напуснат заседанието на КСНС.
По-късно изтече новина от информационните агенции, че Холандия е настояла ЕС да наложи санкции на България заради несправянето с корупцията и с организираната престъпност в страната. Това публикува холандският в. "Ен Ер Сей - Ханделсблад", цитиран от БТА.
Според публикацията на "Ен Ер Сей - Ханделсблад", Холандия заедно с Франция и Великобритания били начело в група страни членки на Еропейския съюз, които били на мнение, че българската съдебна система е смятана за крайно слаба, а корупцията стига до най-високо политическо ниво, въпреки натиска от Брюксел София да действа по-резултатно.
Оказва се, че холандски служители в ЕК се срещнали на 16 юли, в сряда, в Брюксел с група страни, които били на същото мнение. Страните в тази среща обсъдили евентуални санкции, които да бъдат поискани като наказание за нередностите с европейските фондове в България. На срещата се обмисляло орязване на субсидиите със стотици милиони евро и лишаване на две агенции от правото да се управляват еврофондове. Последното било дискутирано и в Европейската комисия броени дни преди излизането на Доклада за България.

"Никоя държавна институция няма да отваря чадър над никого" - пишеше в изявлението на президента, предварително разпространено от Пресцентъра на Президентството, което ако не беше тъжно и абсурдно, би прозвучало нелепо.

"Българската участ е силата да прави съединението, а не съединението силата" - казваше класика Стартиев.
На самото заседание на КСНС, като един настоящ главнокомандващ, държавният глава, вместо да даде обяснения по горещите теми на деня, раздал задачи на различни институции, как да бъде оневинен и как изводите на проверяващите от ОЛАФ да бъдат опровергани. Освен Първанов и тези, които ОЛАФ обяви за замесени в източване на европарите, Людмил Стойков и Марио Николов минаха в настъпление, като се появиха по всички възможни телевизии и радиа, за да разкажат как са невинни и целите в бяло.
Нещо от рода на всички се отричат от всичко, всеки доказва, че не е той.

Що се отнася до ОЛАФ, за това, че си е позволила да напише толкова откровено критичен Доклад, тя както стана ясно, е било разпоредено да бъде проверена от ДАНС за политически нападки срещу българските управници. Прецедент, какъвто в Европа едва ли са виждали и чували някога!
Вместо обяснение за връзките си с престъпни мрежи, за които пише в Доклада на ОЛАФ, държавният глава показа нагледно колко недосегаем може да бъде всеки един политик от върхушката на политическото управление в България.
Хиляди български семейства ще останат без препитание заради спрените средства по ОЛАФ - това е основното, върху което трябваше да се проведе дискусия в Президентството, а не дали ще остане на поста си един или друг български политик след изводите и очакваните санкции на Европейската комисия. С или без проверки на ДАНС, с или без проверки на прокуратурата - стотици милиони евро няма да бъдат отпуснати на българските фермери - това е горчивата истина, която никой от управниците не би могъл да отрече. А това безспорно ще е удар както върху земеделието, така и върху икономиката на България.
За първи път не опозицията, а официална европейска институция изразява ясно и категорично отношението си към българската държавност, система и президент. Тезата на ОЛАФ, че "има влиятелни сили в българското правителство и/или български държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано, което и да е лице" бе изтълкувана от хора близки до властта - едва ли не като умишлен опит на европейски чиновници да правят политически преврат в държавата.
На гражданството бе развян аргументът, че в първия вариант на Доклада на ОЛАФ от 18 юни не е имало политически заключения. Това обяви Първанов и запита: Кога, как и защо са се появили тези заключения?
За нас остава също да зададем своя въпрос: а, къде беше цял месец президентът Георги Първанов, та не поиска още тогава да бъде извършена проверка на изнесеното от ОЛАФ? Или той и други високопоставени хора от управлението на държавата са разчитали изводите и констатациите на ревизорите от ОЛАФ да бъдат смекчени и променени?
Говорителят на Службата за борба с измамите на ЕС Йорг Воян, в интервю за БНР поясни, че "Докладът съдържа описание на това, което е констатирано на място по време на мисията. Подобни доклади се изготвят винаги след мисия, все едно къде - във или извън ЕС. Процедурата е стандартна и в нея няма нищо, което да се отнася специално до България", коментира говорителят на ОЛАФ. Воян добави, че националните власти в съответната страна трябва да работят по конкретните случаи, и от тях не се очаква да оповестяват подобни документи, защото те не са предназначени за публикуване.

"Нашите доклади представляват следствен документ. Те не са предназначени за публикуване, защото съдържат чувствителна информация, чието изтичане може да затрудни по-нататъшната ни работа по конкретните случаи", обясни Йорг Воян. Ако българските власти ни отправят въпроси по констатациите, разбира се, ще влезем в диалог с тях, както бихме направили и в подобен случай с националните власти на която и да било държава", добави той.
"Ако се потвърди информацията от доклада на ОЛАФ, имаме право да поискаме отстраняването на Първанов", заяви председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. Според него няма как да тече нормално разследване, ако президентът остане на поста си. Бакалов отхвърли идеята в Доклада на ОЛАФ да има политически изводи, тъй като тази служба се занимава със съвсем други неща и тя е показала обективността си на разследванията които е правила. "ОЛАФ няма нищо общо с българските тайни служби", коментира Бакалов.
Отстраняване на президента, вот на недоверие към правителството, смени на министри, оставка на цялия кабинет - това бяха тезите, върху които се съсредоточи опозицията в лицето на нейните лидери веднага след оповестяването на Доклада на ОЛАФ в медиите.
Междувременно в пресата се появи и бившият зам.-министър на външните работи Феим Чаушев, който направи безпрецедентни изявления за случая с източените средства по САПАРД:
"Изненадан съм, защото със съвсем добри намерения исках да помогна на г-н Людмил Стойков. С него сме познати и имаме приятелски връзки. Той сподели с мен, че иска да се види с представителя на ОЛАФ в София. Той не е искал помощ или подкрепа от мен, а точно обратното искаше да сътрудничи и да помогне на разследването, за да не остане нищо скрито-покрито. Мисля, че това беше добро намерение. Човекът искаше сътрудничество. Той ме помоли дали може да се види с този човек. Аз лично не познавам представителя на ОЛАФ тук и не съм го виждал. Питах Стойков и той ми каза, че е немски гражданин и седалището му било в немското посолство. На една среща с немския посланик аз споделих, че Людмил Стойков иска среща с представителя на ОЛАФ, който се казва Готфрид Манфред..."
След тази среща, представителят на ОЛАФ пише до централата, че е бил направен опит за политически чадър над Людмил Стойков. За Чаушев може да е нормално да урежда подобна среща, още повече, че бяха оповестени обвиненията и събраните факти от хората на ОЛАФ за самия Стойков. За Готфрид Манфред обаче това е било вид намеса и начин да се помогне на самия Стойков, да се влияе на текущо разследване с протекцията на един зам.-министър. Нещо, което трудно ще разберат Чаушев, Стойков и всеки подобен гражданин.
"Президентът да върне парите, взети от Людмил Стойков" призова опозицията, зов, който естествено остана без последствие.
"Искането на опозицията за отстраняване на президента не е издържано юридически", заяви пред БНР зам.-председателят на Народното събрание Любен Корнезов. А дали един президент в подобна ситуация не трябва сам да се откаже от поста си, като се съгласи на предварително прекратяване на правомощията си - това никой от съпартийците на Георги Първанов не коментира.
Година и половина след като избухна скандалът за връзката на разследвания за източването на пари по САПАРД пернишки бизнесмен Людмил Стойков с Георги Първанов, президентът обяви на интернет-сайта си списъка с дарителите на кандидат-президентската си кампания през 2006 г. Досега Първанов се правеше, че няма нищо общо със Стойков и твърдеше, че без негово знание са правени дарения за кампанията му от Стойков. Докато Стойков не си "спомняше" да е правил дарения на държавния глава, но вече призна, че му е дал 50 000 лева като на свой съгражданин!
Британското списание "Икономист" съобщи, че ЕС вече е замразил около 1 милиард евро от фондовете, управлявани от България, на която вече не вярва.
Общата сума на отнетите средства може да достигне 782 млн. евро коментира за "Икономист" ситуацията. Загубата на над 700 милиона евро може да бъде достатъчна да предизвика някаква реакция дори в българската администрация, която до момента не пропусна нито една възможност да разочарова служителите на ЕС и своите европейски съседи, които очакват страната да навакса 50-годишното си изоставане по време на комунистическото управление, написа авторитетното издание "Икономист", което едва ли би могло да бъде обвинено в пристрастие и желание за политически промени в България.
Под заглавие "Субсидиите от ЕС се разграбват от българската мафия" лондонският "Дейли телеграф" написа, че Брюксел вижда зад "нередностите" с фондовете връзки с организираната престъпност и корупцията.
Германският "Зюддойче цайтунг" отбеляза тежките обвинения срещу България и че в страната се разпъва политически чадър над участници в корупционни схеми.

Безпрецедентно суров доклад за страна член на Европейския съюз ще получи България идната седмица, като ще й бъдат замразени близо 1 млрд. евро по предприсъединителните еврофондове с отнемането на акредитациите на две агенции - по ФАР в регионалното министерство и Централното звено за договаряне и финансиране във финансовото ведомство, предадоха световните агенции.
Бавен и ограничен напредък, недостиг на резултати, старомоден Наказателен кодекс, претоварена съдебна система, корупция в здравеопазването и образованието, борбата с корупцията на високо ниво и организираната престъпност, която не произвежда резултати - това са част от констациите в Доклада на ЕК, според източник от Брюксел цитирани от в. "Дневник".
България не е в състояние да управлява правилно европейските фондове.
За еврокомисарите българските институции изглеждат добре на хартия, но не произвеждат резултат на практика. Еврокомисарите не крият, че има реален риск предприсъединителните фондове да бъдат загубени, а структурните фондове - да бъдат спрени, след като досега не е направено нищо конкретно за намаляване на корупцията на високите нива във властта, а и в борбата с организираната престъпност.
Раздалата доклада във Висшия съдебен съвет Миглена Плугчиева спешно замина за белгийската столица и там след редица срещи е успяла да намали удара, който ще се стовари върху България след излизането на Доклада на Еврокомисията, стана ясно вчера. От Брюксел Плугчиева се опита да омаловажи изводите на ОЛАФ и да зарадва гражданството с новината, че няма да има предпазни клаузи на страната ни. "Ситуацията е сложна, но не и критична коментира от Брюксел оптимистично Плугчиева. - "Имаме проблем, но имаме и постигнати резултати, които няма как да не бъдат отчетени. Сега да спестим емоциите и да насочим усилията към реални действия, за да отчетем успех", призова тя.
"България ще се опита да оправи мерника си. За това ще е нужно време", заяви пред АФП българският еврокомисар Меглена Кунева, която също не спира да действа в посока намаляване на удара на ЕК.

Планът в Брюксел и в София да се работи по няколко направления, за да се омекотят критиките на еврокомисарите, които се очакват в сряда е в действие.
Докато опозицията иска и очаква президентът да върне взетите от Стойков пари, да бъдат прекратени предварително правомощията му и правителството или да направи смени на трима министри или да си отиде - монархистите бият отбой и правят твърде витиевати изказвания за това какво ще правят и как ще действат след идването на Доклада от ЕК.
Какво ще се случи след сряда? Прогнозата засега е следната: два-три дни медиите ще пишат и пускат материали за доклада на ЕК. След това скандалът постепенно ще стихне, ще мине вотът, депутатите ще излязат във ваканция, а министри - в отпуск. Земеделските производители ще очакват някой да им реши проблема с теглените кредити и ипотекираните имоти, но това едва ли ще се случи в обозримо бъдеще.

Президентът вероятно ще отлети за Пекин, за олимпиадата. И така до есента, когато отново ще започне поредния сериал за безнаказаност на властта и мълчанието на избирателите...

Престъпленията на политиците ни се повтарят - за да не бъдат забравени никога.

Ще завърша с мисълта на Станислав Стратиев: "Българска участ е да се родиш в България. Човек може да избегне късмета си, но не и участта си."


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене