Недосегаемите служители на Темида

Ако нещо върви зле,
бъдете сигурни, че то ще стане по-зле

Закон на МърфиНа 17 юли, на сайта на Прокуратурата бе публикувано съобщение, че при специализирана акция на служители на Държавната агенция "Национална сигурност" и Софийската градска прокуратура е задържана в момент на получаване на откуп от 10 000 лева, Председателят на Административния съд във Варна, Анелия Цветкова.

Същият ден, по друг случай, петчленен състав на Върховния административен съд отмени решението на тричленен състав на съда, с което бе отхвърлена жалбата на Николай Ганчев за освобождаването му от длъжност зам.-апелативен прокурор на Апелативна прокуратура заради накърняване на престижа на съдебната власт. Решението е окончателно - т. е. прокурор Николай Ганчев не е накърнил престижа на съдебната власт като е провел редица разговори с Илиян Пенев - Мацола от Русе, разговори, в които е бил обсъждан ходът на наказателни производства.
Преди няколко години, когато станаха известни разговорите на прокурора Ганчев с Мацола, бе тиражирано, че самият Мацола е ръководител на престъпна група в областта. Тези данни бяха събрани от ГД БОП при съответната разработка, изготвен бе Доклад и Главният прокурор Борис Велчев възложи да бъде направена проверка на данните от извършената работа. Поведението на магистрата бе квалифицирано както укоримо...
Давността на извършените нарушения, които касаят дисциплинарно производство е две години. Това спаси прокурора Ганчев. В разпоредба на Закона за съдебната власт /ЗСВ/, съгласно която, дисциплинарно наказание на магистрат може да бъде наложено до една година от откриването и не по-късно от две години от извършването на нарушението, ако то е преустановено. Последният телефонен разговор на прокурор Николай Ганчев с Мацола датираше от 3 май 2004 година и след това не бяха събрани данни за други подобни разговори или контакти. Позовавайки се на тази разпоредба от ЗСВ, петчленният състав на ВАС прие, че в изискуемият от Закона двугодишен срок няма данни за установявани подобни разговори и прие обжалваното от прокурора Ганчев решение за неправилно, тъй като давността започвала да тече от момента, в който съответният административен орган внесъл предложение за освобождаване от длъжност, поради станалото известно поведение на Ганчев, а не от момента на извършване на самото действие.
По тази причина петчленният съсват на ВАС прие обжалваното решение нат ричленния състав за неправилно, т. е. прокурор Николай Ганчев може да се върне спокойно на работа!
Времето в случая с Ганчев се оказа "приятел" , а не "враг" - веднъж, когато магистратите от Висшия съдебен съвет "забравиха" да образуват навреме дисциплинарно производство срещу Николай Ганчев. И втори път, когато разследването срещу Ганчев продължи повече от 18 месеца, през който период апелативният прокурор излизаше често ту в отпуск, ту в болнични. В резултат, петчленката на Върховния административен съд постанови, че дисциплинарното му уволнение е назаконно.

Както се казва - на еврокомисарите, които очакват да се промени съдебната система в България и проверяват, и пишат доклади - честито! За публиката остана мил спомен от случая, в който прокурорът се прочу с фразата: "Оферирай!"

Но да се върна към последния случай с председателката на Административния съд - Варна и задържането й в заведение, по време на получаване на подкуп от 10 000 лева. Говорителят на ДАНС съобщи, че на следващия ден след задържането й, при обиск в жилището на Цветкова са намерени: 88 500 лева, 28 900 евро, 3 270 доара и 400 грама злато.
Пояснено бе и че намерените суми не фигурират в данъчните декларации на магистрат Цветкова.
Задържаната бе приведена в столицата, за гледане на мярката за неотклонение.
Вчера, на 20 юли, Софийски градски съд гледа мярката за неотклонение на задържаната председател на Административния съд във Варна, Анелия Цветкова. По нейно изрично желание делото се гледа при закрити врати и бе забранено да се снима. Освен това стана известно и че към делото има документи с гриф "Поверително", което е още една причина съдът да заседава при закрити врати. Вероятно става дума за използваните специални разузнавателни средства /СРС/, като част от разработката, коментираха източници от съда.
Цветкова бе освободена под гаранция от 20 000 лева. Тя все още се води на работа, а на нейно място временно бе назначена друга съдийка от председателя на Върхавния административен съд, Константин Пенчев.
Съдът бе приел, че мотивите по делото са много сериозни. Защитникът на председателката на Административния съд във Варна съобщи пред журналисти, че парите, намерени в дома й били за издръжка на племенницата й, и довереницата му нямала навика да ползва услугите на банки. Тази издръжка се налагала, тъй като семейството на момичето загинало при трагични обстоятелства и Цветкова поела грижите за него.
Колкото до подкупа и белязаните банкноти, с които Цветкова бе заловена в известно варненско заведение, това, според защитника на магистратката било организирано от човек, който целял да я злепостави.
Анелия Цветкова бе доведена и изведена от залата под охрана.

Какво прави впечатление в този случай?

Съдия Цветкова бе държана твърде малко задържана, въпреки, че размерът на подкупа е 10 000 лева. Повечето лекари, за когото медиите досега са съобщавали, хванати с по 300 до 500 лева, са бил задържани в ареста поне седмица.
Не споменавам служителите от "Пътния фонд", които от месеци вече са в ареста.
Срещу първоначално задържания, даващ подкупа на съдия Анелия Цветкова, Стефан Стефанов впоследствие не бе повдигнато обвинение. Защитата е поискала да бъде той разпитан по делото. За да мине версията за нарочно уличаване на въпросния гражданин, адвокатите на Цветкова са изискали и телефонните разпечатки от нейния и неговия телефон.
Според защитата на Цветкова, човекът, който е имал намерение да уличи тяхната довереница хвърлил парите на масата в заведението, където се намирали двамата. Версията на адвокатите била, че за да не се изложи пред хората, Цветкова бързо прибрала парите в чантата си с намерение отвън да му ги хвърли в лицето! Но тогава нахлули полицаите и тя биа задържана.
Според защитата, парите, които били открити при обиска в дома на магистрат Цветкова, не се налагало да бъдат декларирани, тъй като били семейни, на сестрата на Цветкова и освен това, самата задържана била само от три години председател на Административния съд, т. е. оттогава тя е била длъжна да декларира доходите си.
В определението на Софийският градски имало и друго странно нещо, в него се твърдяло, че "със своите действия прокуратурата преследва цели извън НПК", съобщи сайтът afera. bg.
Що се отнася до акцията на ДАНС, защитата на Цветкова уличила оперативните работници с версии за събрани "противоречиви доказателства" за корупция на тяхната подзащитна.
Делото продължава да се гледа днес, предстоят разпити на свидетели.

*   *   *

Задържаният с 20 000 евро подкуп прокурор от върховна касационна прокуратура, Ангел Дончев обяви, че парите са му за предстоящ ремонт. Мярката, която съдът му наложи тогава бе "домашен арест". Сигналът за Дончев бил подаден от прокурор Емил Милев, от Сливница до Главния прокурор Борис Велчев, а версията на самия задържан бе, че парите са му дадени от Милев, за да си направи ремон на жилището!
Откъде има един районен прокурор 20 000 евро за да раздава заеми, това никой не провери. Защо един прокурор хем подава сигнал, а в същото време дава заем на по-висшестоящ колега - това също бе твърде необяснимо.

Самият Главен прокурор коментира пред микрофоните на журналисти, че не е много нормално прокурори да си разменят дори и като "заем" такава сума.

"Признавам, че за съда съм силно пристрастна... В никакъв случай не отричам, че сред нас има корупция. Напротив, твърдя, че между нас има колеги, на които мястото им е не на съдийската или прокурорската банка, а от другата страна - на подсъдимата скамейка - коментира дългогодишният съдия Нели Куцкова в интервю с Павлина Желева, зачестилите случаи на корупция на магистрати. - ... ако органите на МВР или прокуратурата получат правото да арестуват без никакво предварително разрешение един съдия или прокурор, това е заплаха за авторитета на правораздаването. Нека да дам пример - в малък град съдия постановява решение или присъда, които не се харесват на някого. Какъв е проблемът местният орган на МВР да бъде притиснат или подведен с невярна информация и да се направи постановка, в която съдията или прокурорът да бъдат публично арестувани, уж погрешка? Каква е ползата, че след това ще му се извинят или евентуално ще бъде оправдан? С какви очи после той ще гледа дела и ще се чувства спокоен и независим. Каква е гаранцията, че няма да бъде изпълнена поръчка на местната мафия, която е недоволна от това, че съдията не се е поддал на натиск. Наказателната неприкосновеност не е недосегаемост, а е само временна бариера срещу арестуването на съдия, прокурор или следовател. Разбира се, освен в случай, че е заварен при извършване на тежко престъпление. Самото предвиждане в Закона, че се иска съгласие от ВСС, за да бъде арестуван магистрат, възспира от злоупотреба с власт..."

"За" или"против" имунитета на магистратите, на кого трябва да се отчитат следователи и прокурори - този въпрос постави на дневен ред министърът на правосъдието Миглена Тачева. В същото време тя пренебрегна факта, че правомощията на следствието са силно орязани, че дознанието не е комплектувано, че прокуратурата внася Обвинителни актове, които често биват връщани.

А съдиите и тяхната недосегаемост? А корупцията, която трови различни съдилища? А спрените дела, бавенето на други и прекратяването без основание на трети - това как ще бъде променено? Тачева не даде рецепта.

Факт е, че някои магистрати са недосегаеми и съдът твърде благосклонно се отнася към тях и провиненията им. За разлика от други граждани - лекари, чиновници и други.

Има една латинска сентенция, която гласи: "Да живееш щастливо, значи да живееш честно."
Кой не интересува от древни мисли днес - май никой.


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене