ДАНС - вода на разсъмване

" Който знае много - не говори,
Който не знае много - говори."

Китайска поговорка

//
Нещата се случват до три казват старите хора. Случайно или не, точно три събития напоследък събудиха обеществения интерес повече от оповеставянето на очаквания от седмици Доклад от Европейската комисия. Поканата на Златимир Иванов и Николай Маринов - Маргина в ДАНС, пускането на слуха, че имало заплаха срещу живота на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, и другият слух, че съпругата на Ангел Бончев - Камелия сама е отвлякла мъжа си и след това се е самоотвлякла, добре оформят една забележителна тройка събития.

Дали хора в сянка от средите на тройната коалиция имат намерение да отклонят удара на опозицията срещу кабинета "Станишев" в навечерието на бъдещия вот на недоверие след негативните Доклади от ЕК, или изброените събития са случайно стечение на обстоятелствата и лош PR - предстои да се изясни още в края на седмицата и началото на следващата. Но зад събитията от последните дни прозира силно безпокойство на управляващите от това, което предстои да се случи в следващите дни.

Преди два дни, Златомир Иванов - Баретата един от собствениците на компанията за сигурност и охрана "Аркус сигурност" и бивш собственик на "Аполо и Болкан" бе забелязан да влиза в ранните утринни часове в Държавната агенция за национална сигурност.
По-късно бе съобщено, че Иванов е бил учтиво отведен в Агенцията, след като е бил посетен преди седем часа сутринта в дома му от представители на ДАНС. Това уточни за пресата веднага неговият адвокат Лъчезар Таков.
"Златко Баретата е бил "поканен в едно от поделенията на ДАНС", уточни говорителят на агенцията Зоя Димитрова. Той не е задържан и не е арестуван", допълни тя. Според нея със Златко Баретата е бил воден разговор по въпроси от компетенцията на ДАНС. А компетенциите на ДАНС са свързани с националната сигурност. Димитрова обаче не даде подробности за какво точно е отведен в ДАНС. Около 9,15 часа в деня на отвеждането на Баретата, Димитрова съобщи, че той вече е напуснал ДАНС и засега няма причина да бъде арестуван.
По закон ДАНС има право да задържа за 24 часа и има самостоятелни функции, като често оперативната й работа е различна от тази на Прокуратурата.
Съпругата на Баретата се обадила на адвоката му, за да му съобщи за отвеждането на Иванов от дома му, като уточнила, че този път не е имало чупене на врати, стрелба по куче както се случвало при предишни задържания на нейния съпруг.
""Не мога да кажа, че е задържан, че е арестуван или че се разпитва", каза говорителката на ДАНС, Зоя Димитрова. Едно подобно изявление бе твърде лош PR- за самата Агенция, която след като не задържа, арестува или разпитва - няма нормативно основание да държи в сградата си даден гражданин.
Мобилният Бареков Вчера сутринта, намиращият се в Дупница Николай Бареков прекъсна разговора на своята колежка със Соломон Паси в студиото в София, за да чуем как отговаря откъслечно на някого по GSM-а си.
-Да.. Кой, аха.. Да... Двамата? Да...
Това бе част от "сензационните" фрази от разговора на Бареков, който остави мобилния си телефон, за да съобщи, че бронетранспортьори и бронирани джипове, с маскирани полицаи са били забелязани в столицата. На изумените от предаването зрители, той каза, че току що е узнал за бронетехниката, от източник, когото нямало да разкрие... След това Бареков поясни как с тази техника били отведени рано сутринта на разпит в ДАНС, двамата братя Маргини. Не минаха и две минути и бе уточнено, че в ДАНС е бил отведен само единият Маргин, а след това Бареков иззе функциите на новата си колежка от сутрешния блок и тръгна развълнуван да задава въпроси на Паси. Той питаше от Дупница, Паси отговаряше от студиото в София, а колежката на Бареков, изместена от камерите извън кадър и чакаше циркът да свърши. Но да оставим тази веселба, която импровизирано устрои телевизията на Мърдок и да се върнем към цитираните по-горе събития.
"Конвой от бронирани джипове, спецполицаи с маски и тежко въоръжение, влетя около 06.30 ч. тази сутрин в района на ДАНС на бул."Черни връх" в столицата, видя репортер на Агенция "Фокус"." В съобщението на "Фокус" липсваха бронетранспортьорите. Затова пък междувременно в Би Ти Ви се обади Зоя Димитрова, която уточни, че Маргина не е бил задържан, не е бил отведен в ДАНС, а сам е отишъл на разговор в Агенцията!
"Във връзка с изпълнение на своите функционални задължения, предоставени й от закона, ДАНС провежда специализирани операции и предприема конкретни действия", бе написано в съобщението на ДАНС по-късно до медиите. Там никой не спомена защо бронирани джипове са били разходени до дома на Маргина, нито пък бе опровергано съобщението на Бареков, че по улиците на София е имало и бронетранспортьори.
Далеч съм от мисълта да оспорвам правото на ДАНС да пуска бронирани джипове в своя специализирана операция, но след като месеци наред гледахме в новините Маргина да си поляга по скамейките в съдебната зала, или как креташе едва с патерици - да се отвежда толкова болен гражданин с бронирани джипове предизвика само меко казано недоумение сред гражданството.
"Сутрешните разходки с бронирани джипове и спецполицаи, с участието на знакови фигури, не са епизодично действие, а част от широко проектирана и развита в дългосрочен план дейност." Това заяви за Агенция "Фокус" участник в сутрешните мероприятия на ДАНС вчера.
Съгласно Закона за Държавната агенция "Национална сигурност" тя има две законови правомощия. Първото е свързано със защита от посегателство на чужди специални и разузнавателна служби, или контараразузнавателна функция. Второто правомощие на ДАНС е борба с корупцията по високите етажи на властта. По кое от двете упоменати в закона правомощия са извикани Баретата и Маргина, не се струва да се разсъждава, още повече, че и двамата бяха пуснати след проведените разговори. Засега е сигурно едно: причините за сутрешните разходки на двамата граждани са сериозни, тъй като това какво прави ДАНС се гледа под лупа и от опозицията и от Европа и едва ли някой в тази Агенция би си позволил демонстрации на сила и мощ.
Друг въпрос е как бяха представени тези привиквания или покани за разговори в ДАНС пред медиите, а трети проблем е кого ползва демонстративното разкарване на бронирани джипове с маскирани служители на ДАНС из столицата само, за да бъде привикан на разговор даден гражданин.

Днес сутринта Зоя Димитрова се включи в предаването на Нова телевизия с водещи Георги Коритаров и Лора Крумова, за да чуем, че не може да коментира вестта за заплахи, отправени към Румен Петков, както не може да коментира и други отправени към нея въпроси от водещите. Тогава не стана ясно защо Димитрова се включи в предаването? От казаното от нея се разбра, че в ДАНС се занимават с въпросната заплаха, тъй като в противен случай тя щеше да опровергае излязлото във в. "Труд" съобщение за отправени заплахи към бившия вътрешен министър, сега депутат.
Защо казваш "Ало" след като нямаш какво съществено да съобщиш - това явно ще е проблем в бъдещата професионална реализация на Димитрова в ДАНС. Случилото се напомня един епизод с бившия Главен прокурор Никола Филчев, който вдигаше телефона с въпроса: "Ало, Плод-зеленчук..."
Какво работят в ДАНС и по какви сигнали - това е нещо, което не си струва да се коментира, още повече, че касае сериозни проблеми от сферата на националната сигурност или корупция по върховете на държавата. Друг въпрос е как се провеждат акции на тази Агенция в мирната столица - с бронирани джипове и маскирани спецслужители, а след това никой не дава пояснения за това.
Няма да коментирам дали може да съществува сериозна заплаха за Румен Петков, който сам другаруваше докато беше министър с оперативно интересни лица. За да се посяга на такъв политик трябва да има причина и съответен извършител. Причини за заплаха спрямо Петков вероятно има и те едва ли са една и две. Но кой би посегнал на Петков, който всъщност се държи като свой, както от едната страна на барикадата, така и от другата страна? Засега трудно може да се намери адекватен отговор на този въпрос.

Ако някой има намерение да ни убеждава, че един политик и социалист като Румен Петков може да повтори съдбата на Андрей Луканов - това би предизвикало единствено силен смях. Както се казва величините са различни, а само партийната принадлежност една.
И накрая по повод появилата се днес версия от в. "Стандарт", че съпругата на Ангел Бончев е отвлякла мъжа си и след това се е самоотвлякла. И в двата случая - дали е истина или не - това звучи печално. По-лошо би било, ако един ден се окаже, че пуснатото в "Стандарт" е поредната партенка на някой светъл ум в МВР, за да прикрие безсилието на разследващите второто отвличане. Лошо е, защото една подобна версия освобождава разследващите отвличането на Камелия Бончева от по-нататъшна работа и отговорност. Ако Бончева действително е била отвлечена - тиражирането на тази версия поставя в още по-голяма опасност жертвата и намалява шансовете й да оцелее.

С МВР, живота на отвлечени хора и разни други въпроси нещата са сериозни. Да не се случи така, че да се озовем в един момент пред действителността, за която шегобийците казват: "Загина при нещастен случай. Времето и мястото на гибелта ще се уточнят впоследствие."

Тогава някой пак ще трябва да дава обяснения...


//

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене