В Банско - с чужда пита - помен


С парите на данъкоплатците, лидерите на тройната управляваща коалиция и безчет политици разпуснаха луксозно в Банско в двата почивни дни. Едва ли ще се намери някой, който да даде сметка колко струва на редовия данъкоплатец това пребиваване на депутати, министри и прочие набедени политици в скъпия планински курорт. На българина никой никога не му дава отчет, а и не се чувства задължен да го прави.

В двата почивни дни политическите сили от управляващото мнозинство поставиха начало на бъдещата си предизборна кампания, направиха всичко възможно да хвърлят прах в очите на Европа след критичните Доклади и заздравиха своите позиции във властта преди предстоящия вот на недоверие, който бе внесен от опозицията. Това се случи след като десетки депутати, министри и партийци от различни политически сили заминаха за Банско, за да ни заплашват, че няма да си отидат от властта, да лъжат - и този път това те сториха отново с нашите пари, а не със свои, лични. Седалището на правителството, парламента и партиите е в София, ето защо няма причина, която да налага да се пътува до най-скъпия курорт, за да се заливат българите с лъжи и наглост.

Нито информацията, за замразяването на 1.6 млрд. евро по оперативна програма "Транспорт", нито откритото недоволство на еврокомисари са в състояние да променят действителността в страната ни засега - това показа нагледно кабинетът, харчейки грешни пари на данъкоплатци в скъпите хотели в Банско.
Според в. "Сега", Брюксел ни спира усвояването на средства по тази програма докато страната ни не оправи безобразията в Пътния фонд. Тази сума е извън спрените вече 825 млн. евро по предприсъединителните фондове ИСПА, ФАР и САПАРД. Така цялостната загуба на страната заради корупция във висшите етажи на властта може да надхвърли дори бюджетния излишък, който тази година се очертава да бъде 5 млрд. лв. или около 2.5 млрд. евро. "Сега" съобщи, че финансовият министър Пламен Орешарски на 22 юли е получил писмо от главния директор на Главна дирекция "Регионална политика" Дирк Анер, в което пишело, че заради сигналите за злоупотреби във фонд "Републиканска пътна инфраструктура" /ФРПИ/ се спира финансирането на програма "Транспорт". Тя получава средства от Кохезионния фонд, който е продължение на предприсъединителната програма ИСПА, замразена още на 24 януари, заради братската далавера за 120 млн. лв. между ФРПИ и фирма "Биндер", както и заради уличаването на двама подкупни служители в пътния фонд, сигнализира в. "Сега". Това е било известно ден преди официалния Доклад на ЕК, но финансовият министър не обели и дума за този нов скандал. В същото време вицепремиерът Меглена Плугчиева отрече информацията, че са спрени 1,6 млрд. евро по оперативна програма "Транспорт". На Съвета на коалицията в Банско тя е обяснила, че е станало недоразумение и тази оперативна програма няма да бъде спирана или замразявана. Наистина имало проблем с единия от бенефициентите по нея, но той щял да бъде "саниран", казала Плугчиева пред колегите си.

Двата почивни дни премиерът Сергей Станишев се разходи на чист въздух из улиците на планинския град, съобщи сайтът "Всеки ден". Спа-центрове, прекрасна храна, скъпи напитки, басейни - всичко това данъкоплатците "подариха" на политиците си за цели два дни. Към този "подарък" се прибавя и пътуването до Банско и обратно на десетки автомобили, които едва ли са заредили с бензин, платен от собствените джобове на министри, депутати и партийци.

Вместо да си остане в София и да се крие някъде, за да разсъждава как да се извини на своите избиратели, кабинетът си позволи огромно разточителство за да обяви, че съдържащото се в докладите на ЕК не е толкова страшно и фатално. Политиците ни - министри, депутати и членове на партии от управляващото мнозинство ядоха и пиха на корем, почивайки в лукзсозна обстановка с пари от джобовете на данъкоплатците. Тези грешни пари можеха да отидат за болни деца и лечението им в чужбина - но никой от днешните ни управници не би стигнал до подобна мисъл, когато изборите, Коледа и Великден са все още далече.
Вместо да решава в София и тук да кани журналисти на пресконференция, мнозинството си позволи да ги разкара до Банско, за да им съобщи как ще се укрепва във властта. Вместо да бъдат посочени виновниците за изнесеното в докладите на еврокомисарите, и отстранени от властта, вместо да бъдат обявени смени на министри след като от ЕК отнеха правото на двама от министрите да се занимават с оперативни средства от Европа, коалицията заговори за бъдещето. Начерта мерки, които да я оттласнат от дъното, което удари миналата седмица след оповестяването на докладите от ЕК. Така коалицията даде ясен сигнал, че се готви за избори, но далеч не предсрочни!
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов лично пое ангажимент за наблюдение и изпълнение на мерките по възстановяването на акредитацията на агенцията по програма ФАР в МРРБ. Отговорността за възстановяване на акредитацията на агенцията в МФ предстои да поеме и министър Пламен Орешарски. С една реч - виновните обещаха да се поправят, като че ли държавата ни е детска градина или хуманитарно общество за прегрешили некомпетентни некадърници.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски предложи да се поиска експертна помощ от ЕС, с едничката мисъл, че в такъв случай това би лишило България от бъдещи критики. На пресконференцията след заседанията на Съвета на тройната коалиция, Симеон Сакскобургготски отбеляза три основни проблема, които представители на европейските институции са очертали пред него - недостатъците при усвояването на еврофондовете, купуването на гласове и изтичането на конфиденциална информация. Това водело до разклащане на доверието към нас, а доверието между партньори било от ключово значение.

"Проблемът с усвояването на еврофондовете е "приоритет на приоритетите", който в най-голяма степен отговаря на националния ни интерес, обобщи лидерът на ДПС Ахмед Доган, което на прост език означава: трябват пари, задават се избори, да не изпускаме тези от Европа и да си ги върнем докато сме още на власт.
Участници в срещата са информирали журналисти в Банско, че изказване на националния ръководител по усвояване на евросредствата Димитър Ивановски /НДСВ/ е вбесило социалистите. Ивановски заявил, че въпреки учтивия тон на евродокладите, посланието на Брюксел било: "В България първо сте крадливи и после - некомпетентни". Депутат от БСП е коментирал по-късно пред Mediapool, че никой от квотата на неговата партия не се почувствал засегнат от това изказване.
"Водихме задълбочена и отговорна дискусия", съобщи от скъпия курорт депутатът от БСП, Младен Червеняков. Какво пречи дискусия да се води и от София, без да се пилеят пари на данъкоплатците така и не стана ясно.
Иван Костов обаче отбеляза, че за България ситуацията е по-трудна с оглед на валутния борд, който не дава големи възможности за маневриране. Инфлацията от юни 2007-ма до юни 2008-ма е 15,3 на сто. С толкова са се обезценили и доходите на хората, отбеляза Костов и допълни, че за пенсионерите и за социално слабите, по данни на НСИ, обезценяването е около 20,7 процента.
Вместо смени на министри, от Банско долетя новината, че ще има нови Агенции и нови чиновници в държавната администрация. Бонуси и стимули за работещите в агенциите предвиждат още управляващите с аргумента, че се създава стрес в администрацията.
Много обещания и никакви срокове за тяхното изпълнение, много послания, стари навици за прояви на безнаказаност, самочувствие без причина - това е равносметката на пропилените пари на данъкоплатците в Банско от политиците ни. Премиерът обеща по-големи коледни надбавки за пенсионерите, но не се ангажира с конкретна сума.
Коалиционният партньор НДСВ предложи всички деца на възраст от три до шест години да получават всеки месец ваучер за детско заведение по стандарт, определен от държавата. Проектът се нарича "Детска градина" и има за цел да подпомогне родителите, които не успяват да запишат децата си в общинските градини. На кои деца ще се дават ваучери и на кои -не, какви ще са сумите за тези ваучери, и от кога ще тръгне това и дали изобщо ще се осъществи - никой не даде конкретен и ясен отговор в Банско.

Премиерът Сергей Станишев отново даде да се разбере, че няма да има промени в правителството вследствие на критиките в докладите на ЕК.
Финансовият министър Пламен Орешарски, който въпреки Доклада на ЕК все още е на поста си, е потвърдил, че осигурителната тежест ще бъде намалена с четири пункта. Два от тях щели компенсират увеличението на здравната вноска, която щяла да нараства от шест на осем на сто. Нетният ефект щял да бъде намаляване на осигурителната тежест с два процентни пункта за работодателя. Предвиждало се съотношението при плащането на осигуровките за пенсии да бъде осем, десет, дванадесет - за работник, работодател и държава.
Накрая на пресконференцията, тримата другари Станишев, Симеон и Доган отново разкритикували медиите за хала в държавата и критиките от Брюксел:
"Няма такава страна в историята на Европейския съюз, в т. ч. в последните месеци, в т. ч. стари страни-членки, в т. ч., ако щете, нашата северна съседка Румъния, в която целият САПАРД е спрян - коментирал Станишев патовата ситуация, до която докараха управниците страната. - Има ли във всички тези страни такова истеризирано отношение? Аз мисля, че няма. Това е мое лично, гражданско, ако щете, мнение, в т. ч. за медиите, които пишат най-много на тази тема."
Доган се включил към него: "Отговорността е както наша, така и ваша, уважаеми дами и господа. Да владееш словото в свободния смисъл на думата - това не е безнаказано. Няма такава дефиниция. Човек първо е свободен, после започва да мисли правилно. Ако няма чувство на свобода, той не мисли правилно. Благодаря ви."
Симеон Сакскобургготски е бил далеч по-неясен: "Аз само бих отговорил, че ако се огледаме и търсим някакви прецеденти в немалко от днешните членове на Европейския съюз, в началото е имало подобни проблеми и подобни забележки от страна на Брюксел и нещата са били преодолени, стига да има политическата воля, желанието и, разбира се, човешкия капацитет да се справят с това".
Актуализиране на сегашния бюджет, набелязване на основни начала за следващия бюджет - управниците открито показаха, че нямат намерение да си отиват от властта и ще направят всичко възможно да изкарат този свой мандат.
С обявените социални мерки, без да се конкретизират параметри и срокове мнозинството демонстрира началото на предизборната си кампания, на наш гръб и то година по-рано.
В Банско управници говориха за качество на живот, за грижа за човека и за загриженост от среса на хората по криминалната обстановка в страната и високата инфлация. Въпросът е: има ли кой да им се хване на номерата, които са познати вече и на децата.

Ето какво съобщи предизборно Станишев: "По въпроса за коледните пенсии искам да ви припомня, че през 2005 г. коледната пенсия беше 25 лева, през 2006 г. беше 50 лева, през 2007 г. беше 100 лева. Правителството, и аз лично, имаме амбицията тази година коледната пенсия да бъде още по-висока и действително да помогне на по-възрастните български граждани, наред с многото други социални мерки да посрещнат тези ценови равнища, които представляват най-голямо затруднение за тях. Това смятам, че е социално отговорно и това дължим на по-възрастното поколение, на нашите баби и дядовци."
Няма да влизам в спор със Станишев, че казаното от него не отговаря на истината и че всяко увеличение на пенсиите се предхождаше от висока инфлация, която изяждаше предварително бъдещото мизерно увеличение.
Ясна воля, конкретни инициативи и активно в мерките, по критиките на Европа - отново думи, думи, празни обещания и лозунги проглушиха ушите на гражданство и журналисти в двата почивни дни в Банско. Следващият път, политиците ни може да се качат на връх Бузлуджа, за да ни омайват с приказки и празни обещания, с оневиняване пред еврокомисарите и светло бъдеще. А защо не и в Малта, или във Венеция? Да съчетаят почивка и слънчеви дни с демонстрация как няма шанс да се измъкнем от управлението им. Пари на данъкоплатци има в излишъка. Само да се сетят и да потеглят зад граница!

Чужди пари са това - кой ти ги брои и кой ти ги отчита? Само защо в курорта имаше засилено полицейско присъствие - така и не стана ясно. От кого се боят политиците ни, та харчат и командировъчни за полиция? От спокойната обстановка в страната? От народната обич, или от липсата на мафия?
"Има драматично разминаване между начина, по който ЕС говори, и това, което управляващите в България чуват. Драматично, дори бих казал трагично разминаване", заяви лидерът на ДСБ, Иван Костов.

"Никой от управляващата коалиция не отрича критичните проблеми. Най-лесният акт би бил да хвръкнат 1-2 глави, за да се успокои обществото. Въпросът е това ли е необходимото..." - попита риторично Станишев в Банско.
"Брюксел не може да сменя правителства, защото това означава намеса във вътрешните работи на страните от ЕС, затова избрахме език, който се разбира от всички по света - спряхме ви парите". Това заяви евродепутатът Маркус Фербер в Бургас.
Не две-три глави, а цял кабинет би следвало да си стегне багажа и да напусне. Тогава може би обществото ще научи, че все още има достойнство сред така наречените ни политици. Както има критични моменти в докладите от ЕК, както има спрени милиони по европейски програми - що щат в Банско двойкаджиите от властта? Клоунадите на управниците ни не са новост за българите. Свикнали сме и с палячовщини и с какво ли не от тях.

Но в Европа трудно ще приемат подобно недържавническо поведение...
Има един закон във физиката, Станишев: количествените натрупвания, водат до качествени изменения. Този закон важи и за живота.

И така: заседанията в Катарино, Хисаря и Банско са история. Кой е следващият курорт? 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене