Правителството - треска за оцеляване"Най-голямата безнравственост е да се захващаш за работа, която не умееш да вършиш" е казал Наполеон, но бащата на премиера Сергей Дмитриевич явно не е познавал добре този пълководец. Мандатът е с предизвестен край, това е ясно на всички - и на управляващи и на опозиция. Когато събере пари за избори и по точка разни, мнозинството в парламента ще даде зелена улица на края на това управление. Въпрос на умения и събирателство е. Вчерашният шести пореден вот на недоверие показа, че мандатът на ДПС не е толкова стабилен, и взаимоотношенията между коалиционните партньори далеч не са толкова прекрасни и вечно добри, колкото се твърди. Друг въпрос е, че опозицията и този път не успя да се консолидира, за да покаже, че има все още хляб в нея, за да може в следващия парламент да присъства осезаемо. Всяка власт си има своя ден, но нечии дни са по-дълги. Вчера бе поредният дълъг ден за данъкоплатците и правителството, ден, който свърши с едно предизвестено гласуване. Кабинетът Станишев оцеля, но в случая времето не е най-добрият съюзник на управляващите.

С Докладите на Европейската комисия за злоупотреби с европейски средства, и негативната оценка на борбата с престъпността и корупцията по високите етажи - птиченцето кацна на рамото на опозицията и дотук. Едни от опозиционните политически партии останаха на улицата, други - всекидневно пълнеха ефира и страниците на медиите със заклинания как правителството ни е изложило пред Европа, трети за пореден път повтаряха, че е крайно време за предсрочни избори. Човек ще рече, че това си е едно класическо поведение на опозицията на фона на спрените милиони по предприсъединителни и оперативни програми от Европа, но и този път животът показа, че каквото и да твърдят от Европа, колкото и да са верни техните критични оценки и констатации - животът на този кабинет продължава и няма сила, която да го свали от власт, докато самите управници сами не рекат да си отидат. Уви!

С политическа риторика и дискусии, с цифри и факти за злоупотреби, със санкции за две агенции по правото им да се разпореждат с европейски пари се вдигна градусът на жегата във власта през последните седмици, но реален резултат нямаше. Остана си клеймото, че Европейската комисия е загубила тотално доверие в България, останаха блокираните средства по САПАРД, остана в летописа на тази власт изводът, че усвояването на европейски фондове е комерсиално и корумпирано. Оправданията на управляващите социалисти, че България е изкупителна жертва на Европейския съюз, и че проблемите от Докладите се истеризират, че загубата на стотици милиони от европейски фондове нямало да има драматичен ефект върху страната ни и нейната икономика консолидираха гланца на властта и втвърдиха оставането й, което остави лош вкус както у гражданството, така и у европейските партньори.
Провалът на референдума по ратифициране на Лисабонския договор в Ирландия бе неприятен, но едва ли може да ни бъде в помощ. Ние ратифицирахме този договор без да се замислим, без да има допитване до народа - така, както правим всичко, което ни се предложи и очаква от страна на западни партньори. Поведение, което нито е лоялно, нито достойно за управниците ни и вчера Ирландия ни показа нагледно как се воюва за уважението и съобразяването с нейните интереси в рамките на Евросъюза. EU Observer, цитирайки ирландски вестници съобщи, че ирландското правителство било склонно да проведе повторен референдум за Лисабонския договор през есента на 2009 г., след като получи отстъпки за броя на комисарите, данъците, военния неутралитет и абортите. Изданието Euractiv пък поясни, че броят на евродепутатите за някои страни ще бъде намален, но не и тези на Ирландия.
Предстои Европейският съюз да приеме и нови анекси към договора, които ще гарантират, че Ирландия няма да бъде принудена да смекчи законодателството си срещу абортите, да увеличи корпоративните данъци или да бъде част от европейската отбранителна интеграция.
Този план бил един от няколкото, които се обсъждат от Дъблин, според високопоставени правителствени източници, написа в. "Индипендънт".

Цитирам случилото се, защото това е европейско и национално отговорно поведение - а България какво показа на европартньорите си? Преди да са ни връчили нещо за подпис и одобрение - наши представители подписват със затворени очи. Както се случи и с въпросния Лисабонски договор. Тогава на кого се сърдят от правителството и управляващите кръгове на тройната коалиция - на себе си единствено. Всичко се прави в името на оцеляването и по-дългото пребиваване в политиката на всеки от коалиционните партньори. Т. е. национално отговорното поведение на правителството се състои в това - да продължи своя мандат и присъствие в политиката. А че ще е за сметка на обикновените данъкоплатци - кого го интересува това? Определено - никого от тройната коалиция. Показа го и последният вот на недоверие.

Единият от партньорите в управляващата коалиция, мандатоносителят ДПС вчера заби поредният пирон с ковчега на кабинета. "Следващите 4-5 месеца ще бъдат много тежки за правителството, затова коалицията не трябва да се успокоява", предупреди лидерът на ДПС, Амед Доган. Той обясни, че качеството на властта от сега нататък ще се измерва с ефективното усвояване на еврофондовете до 2013 г. "Управляващите трябва да се радват, че получиха подкрепата на 150 депутати", каза още Доган пред журналисти. Какво трябва да следва от това? Че коалиционният партньор и поел две роли - на мандатоносител и на вътрешна опозиция в правителството? На фона на едни бъдещи избори това е стратегически добро, но пред фактите, че именно от министерството на земеделието и Държавния фонд "Земеделие" тръгват грешките и злоупотребите по САПАРД - подобни изявления на Доган са най-малкото некоректни към лидера на социалистите и премиер, Сергей Станишев. "Проституирай според чергата си" казваше Радой Ралин.
Вчера ДПС като един Пилат Понтийски си изми ръцете и се разграничи от критиките на Еврокомисията, докато Станишев бършеше потно чело на трибуната в парламента.

От друга страна, монархистите, другата патерица на министър-председателя, също размахаха критични самооценки и посипаха главите си с пепел. По време на дебатите за шестия вот на недоверие към кабинета на Сергей Станишев, зам.-шефът на царската партия Минчо Спасов отрезви и хвърли в смут управляващите социалисти и ДПС, като изложи витиеватата позиция на своята политическа сила: "Ние няма да тръгнем по пътя на ДПС и се дистанцираме от думите на Ахмед Доган, че сме се заблуждавали хората как европейските пари могат да се харчат по същата схема, както българския бюджет. Ние сме дълбоко несъгласни с това. Чуждите и нашите пари трябва да се харчат по единни правила, гарантиращи отчетност и почтеност", заяви от трибуната Спасов. Монархистът коментира и че НДСВ не е успяла да се пребори "с родните ни пътни олигарси, които чрез политически натиск разрушили концесията за магистрала Тракия". Нещо като признат грах - половин грях - типично по кобургготски.
Така и единият, и другият коалиционен партньор подпалиха леко чергата на властта, като извадиха на показ собствените си безобразия и стремежи. Не оцеляването на правителството вълнува коалиционните партньори, а как да се осигурят все пак европейски пари за властта. Това бе причината вотът вчера да не мине.
Самият Доган вчера си направи труда да се появи в парламента и даде формулата на управляващите: "Качеството на властта ще бъде в резултат от ефективното усвояване на еврофондовете до 2013 г.", т. е. парите не трябва да се губят, и докато ние не си вземем своето - не очаквайте да пуснем кокала. Че е налице провал на правителството при спазване на правилата на държава член на ЕС и усвояване на средствата от еврофондовете - в това ли някой разумен българин се съмнява. Но след като за управниците провалът не е причина за оставки и предсрочни избори - мандатът на този кабинет явно ще продължи. Все пак да не забравяме, че България не е нито Италия, нито Франция, та да се сменят правителства и министрите да подават оставки след провал. Тук, хване ли се някой за властта - пускане - няма.
Това е причината вотът на недоверие да не мине. Това е причината министър-председателят Станишев да заяви от трибуната на парламента, че предсрочни парламентарни избори ще бъдат пагубни за страната, защото следващите месеци били решаващи за изпълнението на задачите по оперативните програми. Лидерът на социалистите уточни, че през това време трябва да бъдат разгледани, одобрени и контрактувани максимален брой проекти, а служебно правителство, избори и дълги преговори за следващо правителство щяло да бъде пропиляно време за страната.
Така кабинетът си осигуряваше власт, когато трябваше да се влиза в Европейския съюз. Подобни аргументи социалисти, монархисти и ДПС изтъкваха и когато България стана член на ЕС, сега пък наред е искането за още мандат, за да не се провалели оперативни програми, свързани с усвояване на още европейски пари. Това без спор бетонира едно провалено правителство, но в никакъв случай не работи за неговото бъдещо оцеляване на политическата сцена.

С лозунга: "Чакайте, ще се оправим!" Станишев използва трибуната по вота, за да обяви, че под негова лична егида ще се проведе конкурс за около 300 експерти в усвояването на средствата от ЕС. "Трябва да се сложи край на спекулациите, че от европейските фондове може да се краде", закани се той.
Само че кражбите от еврофондовете не са спекулации, според европейски комисари и служители на ОЛАФ, а са си факти. Така че, ако Станишев твърди, че ще спира кражбите, /в което никой вече не вярва у нас и зад граница/, това означава, че спира финансирането на хора във властта, т. е. спира кранчето за своите хора от коалицията. Подобно твърдение в стила на поговорката: "Крадецът вика: Дръжте крадеца!" у нас не впечатлява вече никого, а за Европа - не ми се ще да мисля.
Апелът на премиера Станишев, опозицията да критикува правителството, но с мярка - със сигурност ще втрещи еврокомисарите. Да не говоря за приказките на младия социалист, че правителството му се отнасяло конструктивно към критиките на ЕК и имало амбицията да се самоусъвършенства! Подобно поведение прилича на лекуващи се от алкохолна зависимост, но за управляващи политици - определено не върши работа. Ето защо и Станишев трябваше да изпие горчивата чаша, слушайки прозренията на своята съпартийка и другарка Татяна Дончева: "Не е хубаво ние да изкарваме мандата лазейки, защото това означава, че ще влезем без всякаква скорост в следващи избори."
Не без скорост, а на трупчета ще се озове столетницата, като продължава да се взира самовлюбено в своето присъствие в управлението на държавата, но това са си червени терзания, а не проблеми на данъкоплатците.
Вчерашното гласуване на вота на недоверие извади отново на показ безпардонността на управляващите. В същото време всеки, който излезе на трибуната хвърли камък срещу правителството. Лошото е, че камъните се разбиваха в стената от неистово желание да бъде продължен един провален управленски мандат...

"Който иска власт, да се яви на парламентарни избори и да ги спечели" посъветва Станишев опозицията, без да се замисли, че това се отнася и до собствената му партия.
Вчера извънпарламентарната партия ГЕРБ предложи Народното събрание да не излиза в лятна ваканция, да се осигурява непрекъснат контрол върху решенията на правителството и да не се изразходват неконтролирано бюджетни средства като компенсация на спрените пари от ЕС. Хубаво на думи, но едва ли управниците ще го вземат в предвид.
С консултации и уличен натиск мандатът на това привителство едва ли ще бъде прекратен - ако има някой, който вярва в това, би следвало да се прегледа при специалист. В България нещата се повтарят, но не съвсем. На гражданството му е писнало от това управление, но шансът да бъде свален кабинета засега е нулев. Не защото няма основания, не защото няма как да се случи това, а защото хора във властта на са си доосигурили парите, които са очаквали да влязат в партиите им и фирмите им. А без пари никой не пуска властта, колкото и да се стои по площадите. Колкото и земеделци да проклинат властта за спрените пари по САПАРД - колкото и да си стоят пътищата ни недостроени. Колкото и в Европейската комисия да са наясно с манталитета на родната политическа класа и навиците й да краде и злоупотребява безнаказано...
Падането на правителството няма да спре усвояването на европейските фондове и това е ясно на всеки, който е ходил на училище. Въпросът не е в падането или оставането, а в това, кой ще усвоява еврофондове, а това спасява и правителство и провалени политици.
Вчера премиерът Станишев се хвана за сламката, че Барозу някога някъде казал, че първата година и половина на България в ЕС всъщност е успешна. Нищо чудно да го е казал Барозу това, но тогава или не е бил на себе си, или не е устоял на тревожния поглед на комисарката Кунева и се е опитал да бъде учтив. Друго обяснение за подобно изявление - няма.

"България е страна, в която има малък брой оправдателни присъди. Това показва, че съдът си върши работата и натискът, който Европейският съюз оказва към него е неправилен. Това каза вчера Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие на дискусия на тема: "Как да се преодолее кризата в отношенията между България и ЕС". Причината за тази внезапна любов на Божков към съдебната система е, че той бе оправдан по делото с компенсаторките и скандалите, в които участваше и близката до синята власт навремето, Едит Гетова.
Което не става с пари - става с много пари, казват мъдри хора. С много пари в българския съд и рецидивист ще излезе с чисто съдебно минало...
"Опозицията е в силна позиция, защото стъпва на политическите констатации на Европейския съюз" - заяви политологът Димитър Аврамов. Аврамов посочи още, че когато на европейски език ти кажат, че нямаш административен капацитет, това означава две неща - първото е, че не можеш да спазваш правилата и второто, че си некомпетентен.

"Европейските институции очакват резултати от България като цяло" каза депутатът от ДПС, Росен Владимиров вчера. Лошо е, когато политиците ни бъркат в меда, а от Европа приемат това като действия и вина на България.

"Опозицията не предложи алтернативи, от гледна точка на това как да започнем по-добре да функционираме като администрация, която се интергрира пълноценно в системата на Европейския съюз", оправда се Владимиров. - Оттук нататък предстои работа и конкретни стъпки по предписанията на Европейската комисия. Това изисква много технологично време, както и усилия", посочи той.
Т. е. логиката на ДПС е те да управляват - опозицията да им дава формулите за успех, те да функционират, а опозицията да им върти оборотите, за да не спира процесът... Типично за хората на Доган и за политици, с участие или мандат за управление в джоба през целия период на преход.

С шестия вот на недоверие опозицията не постигна дори смени на най-уязвимите министри, за които самите еврокомисари посочиха, че са отговорни за спирането на европарите. Според лидера на ДСБ, Иван Костов това са министрите, които стопанисват Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и които е трябвало задължително да си отидат. Костов обясни пред журналисти вчера, че има сериозни причини тези министри да не са уволнени и една от причината са партийните каси, защото чрез тези министри се поемат ангажименти за даване на обществени поръчки на фирми, от които се финансират партиите на управляващата коалиция. Според Иван Костов, ако се махне някой от тези връзки "ще се срине цялата колода от карти".

Ще спестя фолклора от парламентарните дебати по вота на недоверие, защото той не върши работа. Надцакването в парламента покрай вота на недоверие даже не беше интересно и звучеше изтъркано и инфантилно.
Който каквото можа - показа и изрече. Ясно е, че е имало злоупотреби, ясно и вярно е, че съдебната система не работи, ясно и безспорно е, че борбата с организираната перстъпност и корупцията по високите етажи не върви, защото е трудно, когато някой се наложи да се бори сам със себе си.

Както е тръгнало ще си се превърнем в едно европейско Зимбабве и дотук. Ето в Зимбабве правителството взе решение да проведе деноминация в страната, като от зимбабвийските долари ще бъдат махнати 10 нули! Това ще превърне десет милиарда местни долари в един долар. Така с деноминацията в Зимбабве, със 100 милиарда местни долара ще се купува един хляб. Това ли е крайната цел на управляващите? Е, няма да са първите в най-новата ни история...

Древният римски философ Тит Лукреций Кар ни е предупредил: ""Ex nihilo nihil." или ""От нищо - нищо."


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене