1. Няма кой да озапти правосъдния министър и политиците...На срещата в Банско, депутати, министри и прочие набедени политици са решили съдбата на следствието в България, като са му сложили кръста. Това споделиха двама от участниците в дебатите по темата как да се унищожи окончателно следствието в България. Такова масирано действие против действащата Конституция досега не се помни да е било извършвано, споделиха запознати с дискусиите по темата, проведени в курорта. Официално, никой не изрече и дума за това решение, нито една медия не публикува и ред с тази новина, но неофициално вече е ясно, че най-после амбициите на ред жълти юристи от кохортата на царедворците са на път да намерят своето осъществяване.

След тази новина окончателно бе потвърдено, че това правителство на тройна коалиция - БСП, НДСВ, ДПС изобщо няма намерение борбата с престъпността да започне да се води ефективно, така, както го очакват еврокомисарите и така, както се кълнат родните политици в Бюксел, че ще се случи. В политическото решение да бъде унищожено окончателно Следствието са взели участие както бивши и настоящ министър на правосъдието от монахрическото лоби, така и новият МВР-министър Михаил Миков, съобщиха източниците на този сайт.
За да се стигне дотам, политици явно да тръгнат към нарушаване на Конституцията, рамо е било дадено и от страна на президентството, коментираха нашите източници.

Като продължение на смъртната присъда, която са издали за следствието в Банско политиците ни, министърът на правосъдието Миглена Тачева натовари на рейс журналисти и ги закара за двата почивни дни за сметка на бюджета на ведомството, което ръководи чак в село Крапец, на другия край на България. На семинар, на който, извършеното от екипа на министерството през последната година и законодателните инициативи, поети от него да бъдат отчетени. На този семинар е било съобщено и че се очаква да бъде направен коментар на последния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната в областта на правосъдието и вътрешните работи. Т. е. отново с пари на данъкоплатците министър на правосъдието си направи реклама на дейността и пропагандира своите виждания за начина, по който ще бъде видяна сметката на Следствието, а оттам и на досъдебното производство.

"Не смятам, че съдебната реформа е нещо, което се случва от вчера за днес. Има още какво да прочетем и то да го прочетем така, както иска Брюксел да го прочетем. Това каза по време на семинар в село Крапец министърът на правосъдието Миглена Тачева, предаде репортер на Агенция "Фокус". - Докладите започват с това, че България е постигнала известен напредък. От една страна се извеждат препоръки, които България е започнала да реализира. Неща, за които си говорим отпреди една година. Една от тях е мястото на следствието, проблем, който съществува от 2003 г. Има ясно поет ангажимент за редуциране на следствието. Смени се фокусът на разследването. В момента има 550 заети щатни бройки на следователи", казала Тачева пред репортера на "Фокус", без да се интересува, че писаното остава и че "ясно поет ангажимент за редуциране на следствието - няма".

И какво като ги има тези 550 щатни следователи - Тачева не е пояснила. Какво й бодат очите магистратите, на които бяха орязани правомощията и отнети делата? Вярно е, че съпартиецът на Тачева, Антон Станков пое ангажимент да бъде прехвърлено Следствието и за целта извика експерти на така наречената Венецианска комисия. Вярно е също така и, че Станков извика тези експерти да му свършат работата след Решение №3 на Конституционния съд, но също така е вярно и че европейските експерти заявиха на нашите пишманюристи, че да се мести Следствието или да се закрива си е вътрешна, българска работа и те не могат да се намесват!
Вярно е също така и това, че в Съпоставителните таблици, които бяха изготвени по присъединяване на България към Европейския съюз бе записано "приемане на НПК" и разследването да мине към изпълнителната власт, но още тогава бе разяснено, че подобно действие би било противоконституционно.
Допускам и вариант, политиците ни да направят ново запитване до Конституционния съд с надежда конституционните съдии да се отметнат от своето решение и да обърнат гръб на сега действащата Конституция, но погледнато от законова гледна точка - това няма как да се случи... И все пак, когато са наесеи политици, човек никога не знае какво може да се случи.
"Няма приемственост и плановост за това какво трябва да направим. До 2008 г. трябваше да имаме силна разследваща полиция. Искаме ясна концепция, приета и от Народното събрание, за да може следващият, който дойде на власт, да знае какво се прави от 10 години насам и каква е посоката", подчерта Тачева.

На Общо събрание на Камарата на следователите бе приета Декларация /на 25 юли т. г. - бел. Л. М./, в която ясно се казва: "Налице е политически натиск за ликвидиране на конституционния модел на правораздаване в България, в частност за премахване на Следствието като самостоятелно звено на Съдебната власт. Политици, включително министри-юристи, от името на държавата са предлагали лъжереформи в този смисъл.
Конституцията на Република България в чл. 128 е посочила категорично и недвусмислено мястото на Следствието в Съдебната власт. С Решение № 3 /2003 г. Конституционният съд постанови, че изменение на Конституцията в тази й част могат да бъдат приети едиствено от Велико Народно събрание...
... Наказателно-процесуаленият кодекс от октомври 2005г. противоречи на Конституцията и Закона за съдебната власт, като възлага на следователите за разследване едва половин процент от делата. Трета година не се приемат съгласувани и безспорни промени в НПК за използване капацитета на следователите, въпреки препоръките на ЕС за засилване на борбата с организираната престъпност и корупцията."
Това, че нарушаването на Конституцията е вредно за страната и обществото, след като следствието насила е оставено с орязани правомощия и без работа - няма смисъл да коментирам отново...

Затова ще се задоволя единствено да припомня на министъра на правосъдието Тачева, че Европейската комисия НЕ Е ДАВАЛА УКАЗАНИЯ в последния Доклад за ликвидиране на Следствието - всеки, който е що годе грамотен може да отвори Доклада и да го прочете - черно на бяло.
"Очакваме да се направят промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които предимно престъпленията в сферата на икономиката да бъдат възлагани на следователи. Това каза в предаването на БНР "Неделя 150" Румен Георгиев, председател на Общото събрание на Камарата на следователите в България. Това е най-елементарното и лесно нещо, с което ще се осигури и възможност на квалифицираните следователи да намерят работа, заяви Румен Георгиев, без да знае, че управниците са взели политическо решение за закриване на Следствието. "Блажени са вряващите..." - пише в Библията.

"Следствието да мине към прокуратурата". Това бе отговорът от другата страна на барикадата, сътворена от родните пишман политици и юристи. Според Тачева, тя и нейни колеги висши магистрати са се обединили около идеята за усилване на разследващите функции на прокуратурата. Така щяло да има решение и за съдбата на следствието. А именно по един или друг начин то да мине към прокуратурата. Единият вариант бил част от следователите да се присъединят към обвинението и то без конкурс, за да съдействат при разследването. В следствието пък да останат необходимия брой, които да се занимават с международните престъпления...

"... Във всеки европейски доклад има по едно изречение за следствието. То звучи почти винаги така: Увеличаване на правомощията на разследващите магистрати ще е крачка назад", обяснила в село Крапец тази неделя министър Миглена Тачева." С това партийните решения на Тройната коалиция от Банско вече са на път да бъдат претворени в дела.

"До края на годината трябва да решим въпроса със Следствието. Те трябва да разберат, че имат две-три възможности и да си изберат. Който иска да разследва, става разследващ прокурор и разследва със същото възнаграждение. Мисля, че голяма част от колегите са мотивирани, искат да работят и ще направят правилния избор. Ние не можем да държим 550 души за 2000 дела", повтаряла непрекъснато правосъдният министър пред репортер на Агенция "Фокус" в с. Крапец.
"Има ясно поет ангажимент за редуциране на следствието. Смени се фокусът на разследването..." това са били само част от посланията, които Тачева е съобщила пред журналистите в село Крапец.
Според нея, оставало само изработването на концепция за наказателна политика и за нов Наказателен кодекс, и идеята тази концепция да бъде обсъждана и в Консултативния съвет по национална сигурност. "Няма приемственост и плановост за това какво трябва да направим. До 2008 г. трябваше да имаме силна разследваща полиция. Искаме ясна концепция, приета и от Народното събрание, за да може следващият, който дойде на власт, да знае какво се прави от 10 години насам и каква е посоката", подчертала пред представителите на четвъртата власт Миглена Тачева.

Другото, върху което се съсредоточила министър Тачева и за което "Хроники" вече писа, било, че през октомври предстояло да бъде взето решение ще продължи ли развитието на Единната информационна система за противодействие на престъпността или възприемаме европейския модел на децентрализиране на информация. Миглена Тачева посочила, че в момента само две ведомства били съвместими със системата, а МВР, съдът и прокуратурата нямали съвместимост с ЕИСПП. Твърдения, които не отговарят на истината. /виж публикацията "Партийната повеля на Миглена Тачева срещу Следствието"/

"Все още имаме проблем със статистиката - МВР има една статистика, прокуратурата - друга, съдът - друга", казала Тачева на журналистите, което също е на границата на лъжата. Да се блокира и остави неработеща вече създадена Единна информационна система за противодействие на престъпносттта, само за да пипне един министър на правосъдието нова програма и финансова помощ по създаване на друга информационна система си е откъдето и да го погледне човек - възпрепятстване на работата на правосъдието.
Очаква се продължението на този наказателен поход след месец, когато през септември правителството ще гледа изменения на Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Тачева потвърдила на семинара си в с. Крапец, че в промените, които ще бъдат направени през септември на Наказателния кодекс, нямало да се вкарват текстове, които да са свързани с правомощията на следователите. "Трябва са се усили разследващата функция на прокуратурата и да направим тези екипи, които да подпомагат работата на разследващите полицаи", казала Тачева.
Как ще се прескочи сега действащата Конституция и Решение №3 от 2003 на Конституционния съд за да турят балтията на Следствието - само това Тачева не обяснила на журналистите в с. Крапец. В същото време, ако с политическо решение се наруши Конституцията - вече уверено ще можем да заявим, че отново сме в епохата на болшевизма и тоталитаризма - коментираха експерти по конституционно право вчера за този сайт.

Опитът с Наказателно-процесуален кодекс да се наруши Конституцията е нещо ново и нечувано в европейската практика, тъй като върховенството на закона в държавата се съдържа именно в Конституцията.
Вярно е, че съдебната реформа не е нещо, което се случва от вчера за днес, но и да кацнеш от Провадия /родното място на Тачева - бел. Л. М./ в София, от вчера, за да съсипеш веднага днес вече създадена от десетки години структура на съдебната система - и това не бива да се прави от вчера за днес.

Утре, след едни парламентарни избори, Тачева ще е кошмарен спомен в историята на изпълнителната власт, но сътворените от нея и жълтите й колеги бози ще си останат и цялата държава ще им тегли последствията. Едно е да си хористка в хора "Nota bene", а доста по-различно да поемаш отговорността да нарушаваш като нечий партиен член Конституцията на страната, па макар и с някакви спорадични пребивавания из САЩ, оставили нужните за биографията придобити знания.


В продължението четете всичко за твърденията на Тачева дали действително Европа поиска смъртна присъда за Следствието и как с редица последователни действия още от 2002 година ред юристи монархисти се опитваха да ударят следствието като го изличат от структурите в съдебната власт на страната.


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене