И фермери и стада вече са готови да бягат от България...

"В нашата държава е все едно къде се намираш.
Винаги си на местопроизшествието".
Нинус НесторовичПротестиращите производители на мляко от кърджалийския район дадоха ултиматум на правителството до два дни да разреши проблема със спрените субсидии и санкциите за пасбищата или ще изнесат стадата си в Гърция.

Близо две седмици вече продължава протестът на фермерите, като вчера отново се проведе блокада на пътя за Кърджали, Момчилград и Джебел. Според председателя на стачния комитет Бойко Синапов вече било постигнато споразумение с фермери от района на гръцкия град Комотини, които да приютят на своя територия българските стада. Напускането на стадата към Гърция ще се осъществи през прохода Маказа стана ясно вчера. Самият Синапов бе арестуван за малко от полицията по време на протестите, но по-късно бе пуснат.

По повод протестите, Министерство на земеделието, по традиция ресорно на ДПС, обяви, че има възможност да се изплатят субсидиите, но не ги изплаща.

Миналата седмица се стигна до сблъсъци на протестиращи и полиция, след като земеделски производители и животновъди се опитаха да блокират главния път Гоце Делчев - Банско в района на с. Господинци. Община Гоце Делчев бе дала разрешение на фермерите да проведат само мирен протест, но не и да затварят пътя, което пък предизвика намесата на полицията. В знак на протест стопаните изляха десетки литри мляко на пътя. И всички тези демонстрации и протести в страната са заради това, че млакопроизводители и животновъди не са получили 20 стотинки целогодишни субсидии от Министерство на земеделието за литър мляко и субсидии за млади животни!
Председателят на Националната развъдна асоциация на млеко- и месопроизводителите Христо Друмев обяви, че тепърва предстои членове на организацията ще проведат национален протест пред Министерството на земеделието и храните в София. "Трябва цялостна стратегия в животновъдството, а не промените да се правят на парче", посочи Друмев. Според Друмев много от по-малките стопани са на крачка от фалит.

Докато фермери и млекопроизводители блокираха пътища и изливаха млякото си по магистралите, новият министър на земеделието Валери Цветанов направи няколко хитови изявления: "Не сме влезли в Европа, за да вземем една торба пари и да избягаме! Бабаитите с ланци ли са фермерите ни? Каня експерти от Брюксел за съветници."

Цветанов, който се "прочу" с хвалбата си, че в министерството му се говорело вече на брюкселски!?!, реши да го играе твърдо, тъй като зад гърба му е мандатоносителят ДПС и парламентарното мнозинство на Тройната коалиция.

В интервю за Даниела Казанджиева Цветанов разгърна биографичната си справка, като се изрисува едва ли не като бащата на родното земеделие:
" Към момента по държавни помощи "Де минимис" за изхранване на животни и млечно направление безвъзмездната помощ е 41 750 836 лева. Аз работя в земеделието от 1976 г. Не си спомням такъв обем субсидии да са били изплащани на нашите производители на мляко. Търси се ефективно решение на всички проблеми на българските производители. Но те трябва да разберат, че са земеделци в Европейския съюз. Законите на ЕС поставят почти еднакви условия за всички държави членки. Един от проблемите е свързан с линията за производство на качествено мляко. Миналата година субсидията е била 8 ст. През тази е взето решение след разговор с браншовите организации субсидията на литър да бъде увеличена на 20 ст. Искам да подчертая, че не може да се плащат пари без нотификация от ЕС. Това трябва да бъде ясно на всеки земеделски производител. Не се допуска и не се препоръчва от ЕК държавите да извършат плащания, тъй като така може да се влияе лошо на пазара. Това не е приумица на някой бюрократ в Еврокомисията, такива са правилата в ЕС. Крайно време е да разберем, че ние не сме дошли за 5 минути в Евросъюза, за да вземем една торба пари и да кажем: "Не ни давайте акъл", и да си излезем с торбата пари навън. Трябва да се промени тази нагласа у всички хора - от земеделския производител до политическия лидер... Млекопроизводителите могат да изтеглят кредит за закупуване на фуражи при годишна лихва от 3 на сто. Банката обаче отпуска кредита, след като се представи фактура за закупуване на фуража. Това създаде много големи проблеми на земеделските производители. Снощи обаче се реши фактурата да бъде предоставяна до десетия ден след извършване на сделката. Кредит до 50 000 лв. се обезпечава само с подписване на запис на заповед... Заедно с кредитите за животновъдите стартира и мярката за кредитиране на птицевъди за закупуване на фураж...
... Прави ми впечатление, че една и съща група хора са начело на бунтовете. Като гледам ланците злато, накичени на вратовете им, здравите им тела и мощните джипове в които се возят, се питам: Това ли са българските животновъди?"

Така докато Станишев се правеше на ди джей по поляните, и не престана да твърди, че ще връща българите забягнали в чужди държави, фермери и стада се готвят да напуснат родината и да отидат в Гърция.

Защо се стигна до кризата в земеделието? Защото парите, които се очакваха по програма САПАРД не бяха отпуснати заради злоупотреби. Докато по висшите етажи на властта се чудеха и маеха как да запушат ушите на гражданството за гафовете по САПАРД, най-неочаквано бе съобщено, че дружество "Еврофриго" АД е върнало 2.933 млн. лв. по сметката на фонд "Земеделие", тъй като беше установено, че е ползвало неправомерно средства по програма САПАРД! Акционерното дружество "Еврофриго" бе посочено в сигнала на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ като част от свързани помежду си фирми, извършили злоупотреби с пари от САПАРД в размер на 7.5 млн. евро. Фирмата се споменаваше редом с името на печално известния президентски спонсор - пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, който е имал дял от 48 на сто. Основен собственик на "Еврофриго" е друг "герой" от доклада на ОЛАФ - Марио Николов, чиято съпруга пък е управител на фирмата.
Както президентът твърдеше, че няма злоупотреби по САПАРД от неговия спонсор Людмил Стойков, както самият Стойков обикаляше телевизиите като цветарка да разказва колко е невинен, така внезапно бяха върнати близо три милиона лева по сметката на Държавен фонд "Земеделие"! пита се: ще бъде ли извършена проверка на ОЛАФ, каквато поиска сам държавният глава след като и глухите, и слепите разбраха, че разследващите от ОЛАФ са казали истината? Все пак внесените три милиона не са благотворителност!
Именно заради тези случаи, посочени от ОЛАФ, от Европейската комисия първо блокираха, а преди десет дни и спряха официално парите по три мерки по САПАРД. Така десетки добросъвестни бенефициенти останаха без финансиране, което ги постави в много тежко положение, тъй като бяха теглили големи кредити от банки даже с ипотеки на имотите си.
Според съобщението от края на миналата седмица, проверката на експертите от САПАРД, извършена през седмицата, е потвърдила пет от откритите от ОЛАФ случаи и е открила още три нови. Именно към фирмите от петте случая са били отправени "покани" да върнат взетите пари, а до момента само "Еврофриго" се е издължила. Засега все още не са посочени имената на новите "нарушители", нито проектите, по които са кандидатствали и за какви суми става дума.

Пита се: къде останаха обвиненията на президент и правителство, че видите ли ОЛАФ иска да наруши политическото статукво с проверките и изводите си? Защо след като Прокуратурата провери Стойков и Николов, първоначалното обвинение за злоупотреби по САПАРД отпадна, а остана само обвинение за пране на пари?
Заради спрените средства по САПАРД директорът на фонд "Земеделие" Атанас Кънчев се срещна с банките, отпускащи кредити на кандидатите по програмата. На срещата банките принципно са се съгласили да пристъпят към преструктуриране на кредитите на стопаните, които в момента не могат да плащат не по своя вина.
По повод констатациите на ОЛАФ, министър Цветанов заяви "смело": "Няма недосегаеми хора. Ние ставаме все по-бяла държава. Все повече се приближаваме към начина на мислене на нормалния европейски гражданин.
Като има измамници - ще си платят!...
... Ние се учим да бъдем европейци, нуждаем се от това. Не можем да се крием, да правим някакви балкански движения. Пълна прозрачност навсякъде - към ЕК и към земеделския производител. В тази връзка земеделският производител също трябва да реагира адекватно. Трябва да разбере, че не може да лъже. Текезесарският тип на мислене вече не върви."
Кой лъже и кой прави балкански движения - феремерите, млекопроизводителите, или близки до висшите етажи на властта бизнесмени спонсори? Цветанов нещо се е объркал в жегата.

Каква стана тя: едни злоупотребяваха, други ги прикриваха, а днес земеделският министър учи фермерите, че не можело да се лъже?

Без резултат завърши в Кърджали срещата между министъра на земеделието и храните Валери Цветанов и животновъдите, предаде Дарик радио. Фермерите продължават с протестите. Те са категорични, че ако до сряда не бъдат удовлетворени исканията им ще започнат извеждане на стадата си в Гърция. "Опитват се да протакат във времето, а ние нямаме време, отрасълът вече приключва", заяви Бойко Синапов след срещата в земеделското министерство. Като ответна мярка от Министерство на земеделието решиха да започнат проверки от Кърджали на раздадените площи за паша. Министър Цветанов съобщи, че всички площи в България ще бъдат заснети и началото ще бъде в Кърджали. Ще се потърси за това и съдействие от Министерството на отбраната. Земите ще бъдат проверени парче по парче, а резултатите от проверката ще бъдат предоставени на специално сформирана комисия. Тя ще разгледа всеки един случай поотделно. Министър Цветанов се закани, че който е декларирал повече площи, отколкото отработва в действителност, за да вземе повече субсидии, ще бъде санкциониран .

Това на прост език означава, че земеделците скоро няма да видят и стотинка, а властите ще разтакават до последно нещата, за да се измъкнат от скандалната ситуация.

"Не е нормално да воюваме за всяка стотинка. Имаме за задача да се грижим за нашите животни, а не да стоим на улицата и да спираме движението", заяви председателят на Националната развъдна асоциация на млеко- и месопроизводителите Христо Друмев.

Предстои национален протест на млеко- и месопроизводителите. Лидерът на ДПС Ахмед Доган даде интервю за вестник "Труд", в което обвини за провала на европрограмите "350 некадърни чиновници, които ни закопаха пред Брюксел". Доган призна за първи път в този мандат, че бил тревожен... От къде идва тревогата на Доган: от спрените пари по САПАРД, които се разпределяха в министерство, на което министърът е от ДПС, от протестите на фермерите, или от все по-малката възможност с европейски пари да се подготвят следващите парламентарни избори?

Теорията на българския народ преди избори е оптимистична, но практиката след това винаги е песимистична. Затова българите бягат зад граница и мечтаят да са всичко друго, но не и българи в родината си. Животните също са готови да бягат. Ще дойде ден и в територита на най-старата европейска държава ще останат само политици, несменяеми, защото няма да има кой да ги избира.


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене