Има ли шанс Европа да промени политическия манталитет на властта?

Най-голямата грешка е
да не поправяш старата си грешка."

Конфуций

Докладът на еврокомисарите показа, че в Европейския съюз настояват да се промени политическия манталитет на българските управници. Все по-трудно ще става да се краде от позициите на управляващи, все по-неприемливо ще бъде да се оневиняват бръкнали в меда хора от висшата йерархия на властта. Това показа Докладът на еврокомисарите и предизвика силен смут във властта.

Елементарно е да се приеме, че единствено парламентарното мнозинство крепи правителството - технически погледнато е така, но това само привидно. Една година преди края на мандата на този кабинет, никой от управляващите не би искал да губи и в очите на бъдещите гласоподаватели да се срива като надеждна политическа сила. Но на практика се случва точно това. Ето защо Ахмед Доган реши да даде интервю с обичайния си стил с "измиване на ръцете", като призна вината за орезиляването на правителството пред Еврокомисията като някаква чужда вина и зае за кой ли път позата на критикуващ отстрани злоупотребите с пари от еврофондовете.
Не властта и изкарване на целия мандат, а изплъзналите им се от ръцете европейски пари са причината хората на Ахмед Доган да крепят още кабинета, който управлява с негов мандат. Каза го лидерът Ахмед Доган, повтори го и ехото му - депутатът Алиосман Имамов.

Доган: "Следващите 4-5 месеца ще бъдат особено тежки за правителството. И за първи път в рамките на този мандат аз не съм спокоен, на моменти изпитвам дори тревожност. И причините са дълбоки. Първо, този вот е провокиран от евродоклада. За първи път ние имаме сканираща оценка от Еврокомисията. И тя е сурова. Независимо от различните интерпретации на евродоклада истината е една - той представя изключително критичната нагласа на ЕК към нашата действителност по отношение спазване на правила и процедури, на критерии и формати, които взимат решения... Мандат по корем в конкретен план означава много работа. Това, което сме вършили и постигнали за три години, ще ни се стори само увертюра на това, което ни предстои като проблеми. Трябва да покажем пред ЕК коригиращи действия на всички нива - на министерства, агенции, дирекции. Ние може да не участваме в следващото правителство, но аз искам да излезем от властта със самочувствието на професионалисти, които са се справили с тежката ситуация. За мен това е голямото предизвикателство в следващата една година. Нямаме право на почивка. Нямаме право на пропуск. Правителството трябва да мине на ръчно управление -с изключително активното действие и отговорност на премиера и на всички възможни етажи под него. Ситуацията може и трябва да се управлява без драматизъм. Нямаме право на застой и отстъпление! Защото зад нас е Брюксел, а цената е европейският проект на България!"
Алиосман Имамов: "Абсурдно е да се отрича липса на корупция при усвояването на парите от Европа".
"Обективно отстояване на еврофондовете", това залага като програма минимум Ахмед Доган в оставащата една година управление на правителството. Той развя факта, че вече има "добре изградена технология по усвояването на европейските пари", въпреки че именно заложеното в тази технология доведе до критиките за злоупотреби от страна на ОЛАФ.

Наивно е да се приема, че управляващите ще пуснат ей така властта и то преди да са се върнали блокираните и спрени милиони от Европа. Също така наивно е да се вярва, че опозицията иска властта, за да подобри живота на средностатичстическия българин. В България никой не посяга към властта, воден от хуманизъм или алтруизъм. Грижата за благото на другите е последното, което тласка родните политици към властта. Поне няколко десетилетия и 18 години преход показаха това нагледно.
Защо законите за политическите партии и изборите търпят толкова трудно промени? Отговорът е пари. Финансирането на политическите партии още дълго няма да намери адекватно законодателно решение като създаването на регистър на спонсори или прозразност и отчет по финансирането. По този проблем съществува негласен консенсус в парламента и при извънпарламентарно представените политически сили.
От друга страна само споменаването на предложение за мажоритарен вот от страна на президента така нагнети обстановката преди време, че всички като един се втурнаха да спорят и се обвиняват в какви ли не грехове. И това не бе резултат от консерватизъм да се запази досега съществуващата конуктура, а единствено и само уплах да не се намали влиянието на отделните партии при разпределянето на властта.
В България не е скандал провалянето на едно правителство и то в очите на редица европейски държави - в България скандал е искането да се провеждат предсрочни избори. По тази причина и лидерът на ДПС Ахмед Доган опонира и оправда оцеляването на провалилия се в очите на Европейските партньори кабинет. "Предсрочни избори ще задълбочат проблема - заяви Доган в последното си интервю. - ... Смяната на властта по формулата "стани да седна" няма да реши въпроса, а ще коства година време застой на държавата... Ако днес решим да отидем на избори, те ще са през ноември-декември. Това означава до края на 2008-а пълен банкрут на всички оперативни програми, партиите започват да се готвят за избори и държавата спира в положение "заспи". После губим още шест месеца от 2009-а, докато се конструира новата администрация и докато новото правителство разбере за какво става въпрос. И те ще започнат от нула поради наличието на същата тази административна некомпетентност, която ние сега се опитваме да преодолеем. А лимитът за усвояване на структурните еврофондове е 2013 г..."

Думата е пари, уточнението - много пари. Затова не мина и вотът на недоверие, затова, въпреки критиките на Еврокомисията ДПС остава в тройната коалиция, независимо, че оттук нататък пребиваването във властта вече ще носи единствено и само много негативи за всяка една политическа сила: била тя БСП, НДСВ или ДПС.

Има ли нещо, което е в състояние истински да разтревожи Ахмед Доган? Известно е, че привързаността на електората на ДПС към лидера е като известния афоризъм на Нинус Несторович "Другарят Тито обичаше лова, жените и пътешествията, а ние обичахме другаря Тито!"

Но освен с привързаност на избирателите, Доган дърпа конците във властта и с така нареченото "двойно гражданство". Повече от година не се намери нито един политик, който да изчете внимателно Договора за присъединяване на България към Европейския съюз и да уточни дали не трябва вече да бъде премахнато това двойно гражданство! Ако ЕС е приел да не съществува такова понятие в законодателството на страните-членки - то Доган и ДПС ще я закъсат съвсем. Ще спре потокът от туристи, които пътуват винаги "спонтанно" в деня на изборите, а лишен от тези гласове - лидерът на ДПС няма да е вече толкова непоклатим. Но това нито един от опонентите му в политиката не си направи труда да прочете и уточни. Въпрос на мързел, въпрос на страх да не се наруши статуквото, или въпрос на незрялост е да продължава положението с двойното гражданство вече толкова години? Засега няма отговор.
Тези дни в страната избухна скандал. Министърът на правосъдието Миглена Тачева започна масирана кампания по радуциране /закриване/ на Следствието, за да го придаде към Прокуратурата, или заедно с нея двете институции от съдебната система минат към изпълнителната власт. Вече шест години монахристи и всякакви други пишман политици правят жалки опити да затрият Следствието, като откровено нарушат сега действащата Конституция и все не успяват. То не бяха орязани правомощия на следователи, то не бе изземване на дела от тях, то не бяха обвинения след това, че в Следствието нищо не правят - всичко, което върши работа бе включено в действие. В основата на всичко бе думата пари.

Кое е странното тук? Странно и необяснимо е, че нито една политическа сила, била тя на власт или в опозиция, била тя в парламента, или извън него - не защити Конституцията и не удари през ръцете, тези, които толкова много искат да не се съобразят с нея.

Какво показва този консенсус? Засега - само едно, че нито един политик не е привърженик на професионалното разследване, нито един политик не иска да има независимо следствие, нито един политик не иска да се осигури качествено досъдебно производство, за да може да се внасят в съда читави обвинителни актове. Никой не иска да има отговорност през закона, но всичко говорят за това по митинги и интервюта. Каква е причана та за този консунсус - пари, или много пари.
Няма да коментирам какво би се случило, ако действително се наруши Конституцията и останем без Следствие само с промени в закона. Няма да коментирам защо политиците ни предпочитат разследване да се прави от дознатели, които са малко и все още не толкова професионално обръгнали. Това е ясно и без да се напряга човек.

Странно ще е друго: като излязат от съдебната власт Прокуратура и следствие - какво ще остане в нея? Една Миглена Тачева, стотици хиляди нерешени преписки, съдилища и Висш съдебен съвет? И това след като от Европейската комисия ясно и недвусмислено заявиха, че очакват ефективно съдопроизводство?
Имаме Конституция, имаме закони, имаме и политици. Само едно ни липсва - държавност и законност. А това не се пазарува на кило, нито пък се осигурява за броени месеци. Предстои следващият Доклад на Европейската комисия. Очакват се промени и резултати, но не отчетени, а реално действащи. Ето това няма как да се случи - поне до следващия Доклад.

Защото не е проблемът в това дали ще има, или не в скоро време предсрочни парламентарни избори. Проблемът е в политиците и техните качества, проблем е техният манталитет на безнаказаност и непогрешимост. И проблем е дали Европа ще продължи да търпи тази безнаказаност и непогрешимост.

Засега сме на фаза: корабът ни потъва, но няма значение. Ще си направим друг, същия като стария!
Политиците ни настояват да се запази съществуващото положение, властта да краде, но да дава и на другите да крадат. За тях това е почтено. Номерът с навика, че докато си на власт трябва много да лъжеш, иначе народът няма да ти повярва - този номер вече не минава.

Спецзвеното в Прокуратурата, което трябваше да разследва злоупотребите с европейски средства било на път да го закрият. Щели да създадат друго спецзвено - изцяло анонимно, а в него щели да влязат служители от ДАНС, Митниците, МВР. Това публикува "Стандарт", позовавайки се на високопоставени източници от прокуратурата. Каква е гаранцията, че на следващото спецзвено ще му бъде позволено да си върши работата? Няма такава гаранция. Тогава докога ще си играем на създаване и на закриване на спецзвена? Докато Европа ни наблюдава, или докато сме в Европейския съюз?

Главният прокурор се направи на разсеян след като една от фирмите на президентския спонсор Людмил Стойков върна около 3 милиона. Кое прави обвинител №1 толкова разсеян? Може мандата му, или неприкосновеността му на този пост? С мандат и неприкосновеност и най-прегрешилият Главен прокурор си остава Главен прокурор, сочи най-новата история на българската съдебна система. Освен ако сам не си отиде от поста, признавайки безсилието си да се прави с задачите си.

Времето до следващия Доклад на еврокомисарите е лош съюзник за българските власти. Те си знаят защо.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене