И Станишев се включи в борбата срещу Следствието

Спестената съвест се олихвява
Радой РалинВчера, ден преди правителството да приеме плана си за действие след критичния Доклад на Евромейската комисия, в Министерския съвет, премиерът Сергей Станишев е провел работна среща с главния прокурор Борис Велчев, с министрите на вътрешните работи Михаил Миков, на правосъдието Миглена Тачева, по европейските въпроси Гергана Грънчарова и със заместник-директора на Държавната агенция "Национална сигурност" Иван Драшков, съобщиха от правителствената пресслужба.

Главна тема на срещата са били критиките, които се съдържат в Евродоклада по отношение на съдебната система в България. Част от съдебната система по Конституция е и Следствието, но представител на тази институция не е бил поканен на срещата, съобщиха източници от Министерския съвет, което е поредният ясен знак, че действително на срещата в Банско тройната коалиция е решила да сложи кръст на Следствието като го редуцира в Прокуратурата или двете - Следствие и Прокуратура минат към изпълнителната власт.

На тази среща Станишев е поискал поиска пълна мобилизация на усилията на всички институции, които имат ангажимент в сферата на правосъдието и вътрешния ред, за да бъдат постигнати ясни и конкретни резултати. Той отново е настоял ресорните министри стриктно да изпълняват разпореждането за внасяне на ежемесечни доклади в Министерския съвет за всяка стъпка по посока на преодоляването на проблемите, идентифицирани от ЕК.
На срещата-съвещание при Станишев е било обсъдено и функционирането на съвместните екипи между Прокуратурата, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за противодействие на организираната престъпност.

Главният прокурор Борис Велчев е рапортувал за готовност подопечните му да се справят с борбата с корупцията по високите етажи и усилията да бъде преборена организираната престъпност. Само е пропуснал да обещае - ще изпълним за една година това, което 18 години всички не успяха.
Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова е заявила, че следващият доклад по шестте показателя в областта на противодействието на корупцията, организираната престъпност и за съдебната реформа може да бъде различен, като това зависело от всички институции.

"Срещата при премиера Сергей Станишев имаше за цел да изпрати ясно послание към институциите в България, които са адресат на доклада на ЕК, заяви в интервю за БНТ Гергана Грънчарова по-късно. - Стана ясно, че институциите - прокуратура, ДАНС, МВР и Министерство на правосъдието, ще получат необходимите неща, но се очакват конкретни резултати от тях."
Грънчарова е признала, че тя ще е бъдещият координатор между споменатите институции, за да се промени впечатлението на еврокомисарите за съдабната система. "Втори такъв доклад не можем да си позволим като държава" е допълнила Гергана Грънчарова пред БНТ.
Грънчарова съобщи вчера, че предстои да внесе график с конкретни, неотложни действия, които трябва да се извършат в следващите няколко месеци. "Много важно е, че този график съдържа съвсем конкретни мерки, срокове и съответно отговорници. И считам, че ако този график бъде изпълнен от правителството и ако съдебната система свършат своята част от работата, следващият доклад трябва да има различен език", каза още тя в ефира на БНТ.

Според нея конкретните стъпки са около 70 и са разположени до декември месец. Една от тези стъпки била създаване на специално звено, което да включва прокуратура, ДАНС, НАП, МВР, което да започне действие буквално от септември.
Всъщност за създаване на специално звено в Прокуратурата вече бе съобщено. То ще бъде второ такова звено, но за разлика от досега съществуващото - работещите в него щели да бъдат засекретени.

Простимо е един премиер, на когото първото място на работа е да ръководи държавата, да греши и да дава ухо на съветите на дилетанти юристи. Простимо е една партийка монархистка като Грънчарова да вярва, че с график, стъпки, дати и отговорници ще бъдат преодолени блокиралата съдебна система, организираната престъпност и корупцията по високите етажи.

Но един юрист като министъра на вътрешните работи, Михаил Миков, който седя толкова дълго в парламента, за да кове закони - такъв "законодател" да греши и се води по акъла на колежката си Миглена Тачева да се закрие Следствието - това вече е прецедент. Прецедент, като се вземе в предвид, че претенциите на Миков за мисия във властта и самочувствието му, че ще оправи МВР, са доста високи. Миков прекрасно знае, че дознателите в МВР не са в състояние да дадат читави резултати от досъбедно производство, въз основа на които прокурорите да внесат също читави обвинителни актове. Това е ясно като таблицата за умножение. Миков прекрасно знае и че дознателите му са малко и трудно ще се справят само с предварителните производства, които ще ги залеят. Миков е наясно и, че е налице скандално натоварване на дознатели, от които ще се иска професионално разследване на престъпления. Мисия невъзможна, като се вземе в предвид и фактът, че наскоро в парламента спореха дали изобщо дознателите да имат висше образование и ако имат - дали задължително то да е юридическо!
Главният прокурор Борис Велчев е учен, но това не пречи досега да е осъзнал, че точно негови хора внасят калпави обвинителни актове в съда, и точно негови прокурори са силни в интервютата и слаби в пряката си работа. Това е причината афиширани дела като това за Маргините да стигне до никъде и да направи прокуратурата в очите на гражданството смешна, а не уважавана институция. По-добре щеше да е Велчев да си беше продължил да бъде само учен... Все пак умът не присъства единствено в знанието, но и в умението то да се прилага.
Вероятно досегашните провали на прокуратурата са поводът да се реши новото, следващо спецзвено към Прокуратурата да работи в тайна и да не се огласява нищо от дейността му. Така ще се спестят поне резилите за пред гражданството и европейските наблюдатели.
След съвещанието, от правителствената информационна служба бе коментирано, че разговорът е бил работен и е целял да се уточнят стъпките в реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред. Но, изпълнителна власт да коментира, поставя задачи и уточнява стъпки в областта на реформите в съдебната система е най-малкото нелепо, да не казвам смехотворно. По Конституция действат Закон за съдебната власт, Висш съдебен съвет, както и текстове от самата Конституция, когато трябва да се решават проблеми в съдебната система. Място на изпълнителната власт в преструктуриране на съдебната система Конституцията не е предвидила.

По закон отделните институции от съдебната система докладват за работата си пред Висшия съдебен съвет, а напоследък и пред парламента, както пред парламента дават отговори на депутати и самите министри. Но къде се е чуло и видяло - Министерски съвет да се намесва в работата на съдебната система и премиер да нарежда на ръководители на тази система какво да вършат и как да му се отчитат?
Станишев като премиер може да иска отчетност от двамата си министри - на вътрешните работи и на правосъдието, но да кадрува в съдебната система той конституционално няма как да го върши. Вчера Станишев показа, че Конституцията и независимостта на съдебната система не са му никакъв проблем, че той е над Конституцията като Миглена Тачева и като премиер, Станишев е в състояние да одобрява преструктуриране и задачи на магистрати, като ги смесва в тайни спецзвена с хора от службите и Националната агенция по приходите.

"Всяко "преместване" на Следствието в Прокуратурата, съда или изпълнителната власт е грубо нарушение на Конституцията и е вредно за обществото". Това се казва в съобщение до медиите от Управителния съвет на Камарата на следователите. В писмото се алармира за нарушаване на чл. 128 от Конституцията на Република България във връзка с решение № 3 / 2003 година на Конституционния съд. Според Управителния съвет на съсловната организация, подобно изменение може да се приеме само с решение на Велико Народно събрание.
От Управителния съвет на Камарата на следователите в България отправиха апел за спазване на Конституцията и приемане на изменения в Наказателно процесуалния кодекс, препоръчани от Висшия съдебен съвет, магистрати, сдружения на юристи, както и в последния доклад на Европейската комисия.
Точно това задължение да се спазва Конституцията вчера премиерът загърби. Вярно е, че министърът на прпавосъдието Миглена Тачева в серия медийни изяви си позволи да се подиграва и унижава следователите като каза, че 550 следователи не са й проблем! Всяко безумие има своята логика, бе написал великият Шекспир.
Вярно е и че в Банско политиците са взели уникално и безпрецедентно политическо решение да приключат със Следствието по споменатите по-горе начини. Но също така е вярно и, че в доклада на еврокомисарите няма и ред Следствието да бъде закрито, още повече, че от Венецианската комисия преди 5-6 години недвусмислено дадоха на бившия министър на правосъдието Антон Станков да разбере, че Европа няма да се намесва в решаването на вътрешни проблеми на съдебната система в България. А спазването на сега действащата Конституция действително е задължение и не би следвало да се превръща в проблем. Малките грешки стават големи, когато се допускат от хора, които са на власт е показал животът.

Не зная дали някой от вчерашните заседаващи със Станишев по преодоляване на критиките на Доклада от еврокомисарите е съобщил на премиера, но в Доклад на ОЛАФ наскоро, изрично е било упоменато, че те, проверяващите настояват Следствието да се заеме с разследване на злоупотребите по еврофондовете. Същото Следствие, което е на 130 години, с присъствие в съдебната система, по Конституция. Същото Следствие, което управниците решиха да закрият до Нова година. И същото Следствие, представител на което вчера министър-председателят не счете да нужно да покани на срещата по критиките на Доклада от ЕК.
От Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ нееднократно са изразявали неудовлетворение от необяснимо бавните разследвания в България. Критиката достигна унищожителни мащаби, след като в един от докладите на ОЛАФ се посочи наличието на политически чадър над бизнесгрупа, известна с близостта си до властта. Сега същата тази служба ОЛАФ настоява следователи от Националната следствена служба да се заемат с разследването на измамите и злоупотребите с пари от европейски програми.

Как ще реагира Станишев на това желание на ОЛАФ? И той ли като президента ще поиска ОЛАФ да бъде разследвана и ще се усъмни в нейните цели? Дали управниците ни ще продължат да си правят оглушки по належащото увеличаване и връщане на правомощията на Следствието да работи по дела, с особена важност, или ще трябва да прозвучат още няколко силни оглушителни шамара върху имиджа на България, та политиците ни да се осъзнаят и оставят Следствието да работи, както го е определила Конституцията.
Вече бяхме свидетели на това как Прокуратурата оневини спонсора на президента Людмил Стойков за злоупотреби по САПАРД, а след това фирма на оневинения върна близо 3 милиона взети европари.
Вече бяхме свидетели и на това, как прокурори бяха на път да издънят делото за "Топлофикация" и как само усилия на следователи спасиха някои от обвиненията да не паднат в съда.
Свидетели сме и на личната война, която монархистката Миглена Тачева води срещу следователите, само не са известни подбудите й за тази война.
"Всеки проблем, който разреша, става правило, което впоследствие ми помага да реша други проблеми" е написал философът Рене Декарт.
У нас политиците ни весело променят мисълта на Декарт - всеки проблем, който създадат, впоследствие им създава други проблеми.
Властта е един подарък, Станишев, неучтиво е да не я приемаш, но не си задължен да я употребяваш в нарушение на Конституцията! Изхвърли копията, които друг ти приготвя! /Hastas iace, quas alius ministrat - са ни завещали древните римляни - бел. Л. М./.

Времето руши всичко, докато у нас политиците са иззели тази функция на времето. Когато политици не зачитат действаща Конституция, това води до проблеми. И ако същите политици са прекалено самодоволни от незачитането на законността - то се определено са глупави.

Eripitur persona, manet res - човек загива, делото му остава. В България е обратното - държавата загива - политиците остават.


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене