Кога Кондолиза Райс ще е доволна?

"Дългата война с думи и писания ще завърши с удари".

Еразъм Ротердамски"Бих дал половината си състояние, за да може Полша да бъде свободна. Но с другата половина бих емигрирал". Това признание на един полски благородник пред германския посланик през 1918 година, твърде много напомня мислите и настроенията на повечето грузинци, осъзнали безумието на своя президент Михаил Саакашвили след войната, която той запали в Южна Осетия.

Какво след примирието? Ситуацията може да се опише с една позната от историята констатация на американския пацифист Рандолф Бърн, направена в навечерието на американската намеса във Първата световна война: "Войната е здравето на държавата!" Убедена съм, че това верую е присъщо, както на сегашния държавен глава на Щатите, така и на неговия държавен секретар, Кондолиза Райс. Това поне сочи поведението на Вашингтон. Мнозинството от американските президенти не са се отличавали кой знае колко един от друг показва историята. Така например Удроу Уилсън, преизбран през 1916 г с една мирна платформа е бил наясно с народопсихологията на своята нация: "Вкарай веднъж този народ във войната и те ще забравят, че някога е имало такова нещо като търпимост... Духът на безмилостна бруталност ще влезе във всяка фибра на нашия национален живот".

Щатите усетиха рецесията и доларът падна твърде много напоследък, докато петролът скочи рекордно. За да предотврати каквито и да било съмнение в усилията на правителството да изправи държавата на крака и оздрави икономиката - пътят на Белия дом е познат: сеене на омраза, демонстрация на сила и повсеместен диктат в Европа и други континенти по света.
И вчера продължиха преговорите на САЩ с Турция за пропуск на американските кораби през турските проливи към бреговете на Грузия. Матю Брайс, зам.- помощник на държавния секретар на Щатите настойчиво се опита да убеди журналистите, че няма кой знае какви сериозни затруднения с американо-турските отношение по този въпрос, но реално такива затруднения съществуват в момента и са факт. Под предлог, че иска да достави хуманитарна помощ на Грузия, САЩ се опитват вече близо седмица да убедят турската страна да пропусне корабите им в Черно море, но след посещението на Ердоган в Москва и телефонния разговор на президента на Турция Абдуллах Гюл с Дмитрий Медведев по телефона - турците затвориха протоците си американски кораби. Брайз подчерта пред журналисти, че е бил "удивен от приказките на турските власти за някакъв пакт за стабилност в Кавказ". "Аз не бях предупреден за това, призна Брайс, коментирайки смутен инициативата на Анкара, допускаща известно участие в този бъдещ пакт за стабилност и на Русия. Брайс продължи да бъде уверен, поне пред журналистите,че САЩ и Турция ще успеят много тясно да продължат своето сътрудничество, доколкото то касае "техни общи интереси в Кавказ" предаде ИТАР-ТАСС.
Като че ли, за да опровергае думите на Брайс се появи и една тревожна за Белия дом публикация. "Конфликтът в Грузия показа, че САЩ вече не могат да определят глобалната политика и трябва да започнат да делят властта с другите страни, заяви в интервю за британския вестник "Гардиън" турският президент Абдуллах Гюл.

"Аз не мисля, че можете да контролирате целия свят от един център. Съществуват велики нации. Съществуват огромни населения. В някои части на света има невероятно икономическо развитие. Така, това, което трябва да направим е това, че вместо с едностранни действия ние трябва да действаме всички заедно, трябва да взимаме съвместни решения и да провеждаме консултации с целия свят. Трябва да създадем нов световен ред, ако може така да се изразя".
На снощното си заседание, Съветът за сигурност на ООН не прие никаква резолюция, както се очакваше за ситуацията в Грузия съобщи ИТАР-ТАСС. Руският постоянен представител, Виталий Чуркин е имал изявление на откритото заседание на Съвета за сигурност, в което е казал, че свикването на въпросното заседание на Съвета за сигурност е било предизвикано от влиянието на заявлението, прието от външните министри на страните членки на НАТО, което току що завършило. Това заявление Чуркин определи като необективно и превзето, тъй като в него не се споменавало как се е случило всичко по време на петдневната агресия на Грузия в Южна Осетия - кой е започнал агресивните действия и кой е въоръжил грузинското ръководство за тази война.
Като новина от Съвета за сигурност изтече информацията, цитирана и от ИТАР-ТАСС, че проектът за резолюция, който бил предложен на въпросното заседание нямал нищо общо с другия, известен като документът "Саркози-Медведев", а бил съвсем различен проект. Ето защо Русия е отхвърлила този проект, като лошо повлиян от завършилото съвещание на Съвета на външните министри на НАТО.
По инициатива на ООН вчера се е състоял и телефонен разговор на генералния секретар Бан Ки Мун с президента Дмитрий Медведев, по време на който е бил обсъден вариантът за резолюция, която предстои за бъде разгледана. За това съобщи пресцентърът на Кремъл. Явно след този разговор върху Бан Ки Мун е било оказано въздействие, за да се стигне до промяна на документа, който трябвало да бъде обсъден в Съвета за Сигурност.
Вчера за първи път бе съобщено от Информационна агенция Евразия за това, че руските войски са се натъкнали на биологическо оръжие, което грузинците имали намерение да бъде използвано срещу населението в Южна Осетия. Запасите са били намерени в Гори, където руските миротворци откриха и унищожиха бойна база на грузинците. В нея бяха намерени и задържани големи количества американско оръжие. До снощи коментар по тази информация не бе направен нито от Тбилиси, нито от Белия дом.
Затова пък вчера от Белия дом настояха Москва да върне всяко американско оръжие или екипировка, което силите й са пленили в Грузия, предаде АФП. Коментарите бяха предизвикани от слухове, че руски войници са заграбили няколко американски военни автомобила.

"Ако руснаците са завладели подобна техника, тя трябва да бъде върната незабавно", заяви говорителят на Белия дом Гордън Джондроу. "Засега информацията по въпроса е противоречива. Със сигурност очакваме, че руснаците ще върнат всяка екипировка, ако тя се окаже американска, както и че ще го направят бързо", коментира още Джондроу.
"Министерството на отбраната на Русия няма намерението да връща на Грузия оръжието, заловено в хода на военните действия в Южна Осетия", заяви заместник-началникът на Генералния щаб на руската армия Анатолий Ноговицин, предаде Интерфакс.
"Нито един ствол, нито един патрон няма да оставим на Грузия, инициирала тази кървава касапница, разстреляла нашите миротворци и беззащитните граждани на Южна Осетия в Цхинвали, в другите населени пунктове", каза Ноговицин.
По неговите думи, част от арсенала, по-специално боеприпасите, ще бъдат унищожени или вече се унищожават, а останалите "трофеи", в частност изправните танкове и другата бронирана техника ще бъдат предоставени на руската армия.
Искрено съчувствам на Щатите за вложените 30 милиона долара за превъоръжаване на Грузия, но със сигурност мога да насоча някои чиновници от Белия дом към авоарите на Саакашвили в чужбина, в които са влезли и част от тези пари.
На приключилото заседание на външните министри на страните членки на НАТО в Брюксел, не е било постигнато съгласие по ситуацията в Грузия, съобщи РИА Новости. Страните са се разделили по настояването на Щатите, Русия да бъде наказана за отпора, който даде на Грузия в Южна Осетия. По време на форума САЩ са настояли да бъдат прекратени срещите с Русия на ниво министри, но предложението не е било подкрепено. Щатите са успели да се наложат в декларацията на външните министри да се посочи, че НАТО не може да продължи отношенията си с Русия сякаш нищо не се е случило заради действията на Москва в Грузия.
Москва реагира веднага, като руския военноморски флот съобщи, че няма да участва в съвместно международно учение в Балтийско море и няма възможност да приеме американски военни кораби при предвиденото им посещение в Камчатка.

"Планината роди мишка" - така коментира постояният представител на Русия в НАТО, Дмитрий Рогозин резултатите от току що завършилото заседание на външните министри на страните членки.
Разбирам, че на САЩ не им е уютно напоследък, като виждат действията на руската страна. Още повече и след срещата на президента на РФ Дмитрий Медведев с Александър Лукашенко, на която среща двамата се договориха за създаване на съвместна система на противовъздушна отбрана, но народът е казал: "Не прави това, което не искаш да ти направят".
"Ние разбираме, че НАТО взе страната на Грузия само заради това, че тя се явява кандидат за прием в Алианса, но това демонстрира и щетите, които подобна позиция нанесе на тази организация. Това бе изключително парадоксален и неприемлив подход за нас, подход "свой-чужд" типичен за камения век. Американците попречиха да се проведе заседание на Съвета на министрите по наша инициатива, те ще действат така и в бъдеще - ще крият главата си в пясъка като щраус, затова, че са заели страната на военния престъпник..." коментира Рогозин.
Италианският депутат Маурицио Гаспари от управляващата коалиция заяви, че трябва да се внимава при вземането на решение за членството на Грузия в НАТО, съобщи РИА Новости. "НАТО трябва да настоява за уважаване свободата и демокрацията в Грузия… Изтеглянето на руските войски е предпоставка за диалог за мир и за международна сигурност. Но трябва и да се внимава", отбеляза италианският политик.
Обяснявайки позицията си, той каза: "Има твърде много ентусиазъм във връзка с членството на Грузия в НАТО. Ние може да се окажем въвлечени в конфликти, решението за които е било взимано от други".
По думите на Гаспари е необходимо да се помни, че Грузия "е нападнала Южна Осетия, и Тбилиси трябва да продължи да укрепва своите демократични ценности".
Неназован френски дипломат, цитиран от Франс прес, посочи, че се очертава съгласие за втвърдяване на тона към Русия, защото тя не спази изтеклия в понеделник краен срок да изтегли войските си от Грузия. В същото време министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Милибанд заяви, че НАТО няма да предприеме политика на изолация по отношение на Русия.
В същия тон бе и изявлението на държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс по повод на конфликта в Грузия. "Русия играе "много опасна игра" със САЩ и с техните съюзници, заяви тя и кометира, че НАТО няма да позволи на Москва да победи в Грузия, да дестабилизира Европа или да спусне нова желязна завеса.

"Трябва да спрем Русия да постигне стратегическите си цели, които несъмнено са да подкопае грузинската демокрация, да използва военния си капацитет, за да нанесе щети, а в някои случаи и да разруши грузинската инфраструктура, да се опита да отслаби грузинската държава", заяви Райс.
По думите й на провал е обречен всеки опит за възраждане на Студената война чрез прокарване на нова разделителна линия през Европа и сплашване на някогашни съветски републики и бивши руски сателити.

"Няма да позволим на Русия да прокара нова линия пред тези държави, които още не са интегрирани в трансатлантическите структури", добави държавният секретар, визирайки Грузия и Украйна.
Не знам каква Студена война кънти в главата напоследък на държавния секретар на САЩ, но да наречеш агресора жертва - това минава всяка граница на човешкото възприятие. В подобен смисъл се изказа и външният министър Сергей Лавров:
"Днешното заявление на Съвета на външните министри на страните членки в НАТО е опит да се представи грузино-осетинския конфликт като конфликт между Грузия и Русия - каза Лавров в излъчен на живо от телеканала "Вести" коментар. - Всъщност НАТО взе Саакашвили под своя защита - подчерта Лавров, като при това игнорира историята, фактите, игнорира цялата хроника на събитията, които се случиха. Точно както първия президент на независима Грузия, Звияд Гамсахурдия, който обяви целите на своята политика: Грузия за грузинците" и след това започваше агресивни действия против южноосетинците и абхазците... В НАТО се опитват да направят от агресора жертва, като оправдаят престъпен режим, само и само той да бъде спасен от провала, тръгвайки към курс на превъоръжаване на днешните лидери на Грузия. А до къде води въоръжаването на един агресор вече видяхме. Ясно е, че оръжието за грузинската страна не се закупува за отбрана, а за опити да се реши проблем по териториалната цялост на Грузия... Извеждането на руските войски започна и то е съизмеримо с изпълнението на същите действия от грузинска страна - подчерта Лавров. - Всичко ще бъде изпълнено в съответствие с шестте принципа, които предполагат на първо място връщане на грузинските войски по местата на постоянна дислокация - в казармите. Това все още не се е случило. Ежедневно нашите военнослужещи задържат грузински отряди в тази или друга част от зоната за сигурност... Ние вземаме под внимание изявлението на Схефер за това, че докато Русия е окупирала Грузия, Съвет Русия-НАТО на никакво равнище няма да се събира... Русия никого не е окупирала и няма намерение да окупира. Ние нямаме планове да анексираме каквато и да е територия. Ние изпълняваме с нашите миротворци функциите, които ни бяха възложени в съответствие със съглашение, под което стоят подписи на конфликтните страни, влючвайки и Грузия. НАТО е свикнало да си сътрудничи с Русия, но не е привикнало да отчита руските интереси" категорично заяви Лавров.

"Заплахи на НАТО по адрес на Русия във връзка с руската миротворческа операция в Южна Осетия не трябва да се очакват, защото страните-членки на Алианса не са в състояние да ги реализират", смята водещият експерт на белгийския център за изследване на кризите Мишел Лежуа, предаде РИА Новости. "Във връзка с това аз очаквам, че реакцията на НАТО ще бъде умерена", изрази мнение Лежуа.
И все пак Схефер декларира: "НАТО не затваря вратите си за диалог с Русия", а това засега е напълно достатъчно, за да стане ясно, че в Алианса е имало поляризация на настроенията "за" и "против" Русия и действията й в Южна Осетия.
В анкета, проведена от Агения "Фокус", на въпрос "Кой е виновен за военния конфликт в Южна Осетия?
От общо гласували 4585 души, 54,39 на сто посочват Грузия, 22,94 посочват Русия/Южна Осетия, едва 9, 07 смятат за виновни международната общност, ЕС и НАТО, 8,16 смятат за виновни проблемите от разпада на СССР и Михаил Горбачов, като други са гласували 4,08 на сто и за 1,35 на сто няма виновни.
"Руският президент Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще изтегли всички свои сили от Грузия, с изключение на 500 войници до четвъртък или петък, предаде АФП, цитирана от Агенция "Фокус" вчера.
Медведев е направил заявлението си по време на разговор с френския президент Никола Саркози. Информацията е на пресцентъра на френския президент.
Тежка е короната на държавния секретар на САЩ, Кондолиза Райс напоследък. "Райс няма намерение да присъства на церемонията по закриване на Игрите в Пекин заради развоя на световните събития", отбеляза говорителят на Белия дом, добавяйки, че под международни събития се има предвид руско-грузинския конфликт.

"Не очаквам да ускорим присъединяването на Грузия към Плана за действие за членство в Алианса и ние не сме и имали намерението да правим това", заяви Райс пред журналисти на борда на своя самолет, пътувайки от Вашингтон за Брюксел, където предстоеше да участва в извънредното заседание на Съвета на НАТО, посветено на ситуацията в Грузия и Южна Осетия. Колко ли й е било трудно на Райс да произнесе тези думи, да не говорим за психическото здраве на протежето на САЩ, Саакашвили, след като до него е достигнала тази позиция на Белия дом. Всъщност Райс доуточни по-късно, че чак през декември ще стане ясно дали Грузия ще бъде приета в Алианса, което навежда на мисълта, че някой от новите господари на грузинския президент очакват той да бъде безславно славен от поста си след авантюрата, която предприе и провали.
Промяната на посоката на вятъра за прием на Грузия в НАТО се чу и вчера, след като бе обявена прогноза на американската организация "Стратфор", че членството на Грузия и Украйна в НАТО ще създаде проблеми, а не преимущества, съобщи РИА Новости. Въпросната агенция е специализирана в изготвянето на политически анализи и прогнози.

Кондолиза Райс се оказа твърде неподготвена за събитията, които се случиха вчера. На срещата на Съвета на външните министри на НАТО в Брюксел Райс се оказа като на сватба без жених. Явно напоследък преценката за позициите на някои западни държави и лидерите им убягва на Вашингтон, щом Райс е очаквала НАТО да бъде единно в противопоставянето срещу Русия. Вместо наказание, Райс констатирала с неудоволствие, че нещата в Европа и Алианса се изплъзват от ръцете на Белия дом.

"Куче, което лае, но не хапе", така може да се характеризира политиката на Вашингтон към Русия напоследък. Докато в Тбилиси продължават безумията на грузинското им протеже Саакашвили. Вчера той спря единствения рускоезичен телевизионен канал, RTV, за това, че излъчил интервю със Сергей Лавров!
Освен това Саакашвили нареди да се откаже и върне хуманитарната помощ, която прати Москва в Гори!
Прегърнал ленинският принцип, че революциите са празник на потиснатите класи, Саакашвили го промени, като реши да устрои празник на потиснатия си народ с война.

Дали ще е лесно на Вашингтон да смени президента на Грузия? "Много по-добре е да спорим с пушки, отколкото с тезите на опозицията" - кой го е казал Ленин или Саакашвили?
Няма да е лесно на САЩ с Грузия...


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене