Ще превърнат ОЛАФ в неделно училище!

Никога не изменяй на истината!
Изменяй самата истина...

Станислав Лец

Случайно или не, в деня когато в България пристигна генералният директор на ОЛАФ, Европейската служба за борба с финансовите измами, Франц Херман - Брюнер и нещата с недоверието към България заспаха. Нямаше и следа от лоши помисли за височайши чадъри, нямаше и сянка на съмнение от злоупотреби на хора, близки до големите във властта - само ръкостискания, български уверения за къртовска работа с организираната престъпност и корупцията, и доклади за подобряване на съдебната система. Брюнер, като човек с различно възпитание се направи, че държавните ни институции и шефовете им никога не са обиждали ОЛАФ с проверки от ДАНС и никога не са се съмнявали в изводите му. А премиерът Станишев, министърът на вътрешните работи, Миков, министърът на правосъдието, Тачева и вицепремиера по европейските фондове, Плугчиева се срещнаха с Брюнер, стиснаха си ръце, усмихнаха се протоколно за пред репортери и камери и потънаха в огромните кабинети за разговори. Чиста работа - посещението на Брюкнер преливаше от обич, доверие и оптимистични клетви за промени от българска страна. Всичко напомняше на изглаждането на отношенията в набързо скючен брак: ЕК няма да си признае, че е било избързано с приема на България в ЕС, а пък родните ни политици ще си замълчат за провалите със средствата по САПАРД и пито, платено.

Като че ли на българо-гръцката граница няма опашка от крави, кози и овце кандидатемигранти, като че ли земеделските производители пеят и работят с пари от предприсъединителни програми, като че ли не са ни спрени парите по САПАРД, ФАР и ИСПА - управляващите трябваше да демонстрират пред опозицията, че всичко с ОЛАФ е цветя и рози и като че ли успяха.

Не стига това, ами на медиите се пуснаха версии, че видите ли вътрешният министър, министърът на правосъдието били нови на постовете си и със запазен кредит на доверие. Нищо подобно! Нито са нови в политиката, нито са със запазен кредит на доверие, ей сега ще тропне времето за следващия доклад на Еврокомисията и отново ще лъснем с изводите от по-стария Доклад. Нищо ново и положително няма да успеят да уредят тези уж нови министри с "кредит на доверие"!

Ако да се уволняват редовно пиещи полицаи и такива, пиещи с оперативно интересни лица - ако това е борбата с организираната престъпност, то Миков вече да е олимпийски шампион на тази борба.
Ако разходките с премиера до столично районно управление на МВР са борба с организираната престъпност - халал им вера, бандитите няма за какво да се притесняват.
Ако решението на МВР най-после да се купят компютри и звената му се обзаведат с най-новите технологии по създаване на база данни - то от ОЛАФ трябва да са със забавено умствено развитие, та да се хванат на тази въдица, че в МВР някой противодейства на престъпниците, като сменя прашните папки с празни откъм база данни компютри.

Да не говорим за правосъдния министър, която е тръгнала да руши Следствието, за да няма как да се разкрива кой по върховете на властта - краде. Да не отварям дума и за това, че дознанието е само 30 на сто попълнено кадрово и няма никакви изгледи да се запълнят вакантните бройки.
Циркът с гостуване на някой от ОЛАФ не е за първи път. През октомври 2006 г. Франц Херман Брюнер, генерален директор на ОЛАФ, бе на официално посещение у нас по покана на министъра на вътрешните работи Румен Петков. На срещата бе отчетено, че през последната година са констатирани 54 нарушения със средства от предприсъединителните фондове, от които 20 са по програма ИСПА, 32 по програма САПАРД, 2 по ФАР, образувани са 11 досъдебни производства и в съда са внесени 4 обвинителни акта. Анализът на нарушенията тогава показа, че основната част са свързани с документни измами.

Т. е. документни измами още преди две години и отново със средства от предприсъединителните фондове общо на брой - 108, от които бяха образувани само 11 досъдебни производства и до внасянето на обвинителни актове в съда - цифрата се стопи до 4. От 108 документни измами - 4 внесени обвинителни акта в съда. Това се е разиграло преди две години. Тогава не разбирам защо се правят на възмутени и изненадани от ОЛАФ с последните скандални нарушения и злоупотреби по ФАР и САПАРД? Те трябва да са наясно, че при внесени 4 обвинителни акта - я издържи един в съда, я - не. А заточи ли не съдебен процес, по-скоро Мадона ще литне в Космоса, отколкото той да завърши в скоро време с присъда. Такава е у нас борбата с корупцията и организираната престъпност - на високо ниво, с европейски пари и с нулеви резултати поради изключително силното хуманно отношение към виновниците за измами и злоупотреби...
Разбере ли това Брюнер, осъзнае ли го - ще трябва да се примири и ще спи далеч по-спокойно, без да се измъчва с очаквания в България нещо да се промени.
След срещата си с премиера Станишев, ръководството на ОЛАФ отбеляза необходимостта от гъвкавост от страна на българските институции в противодействието срещу корупцията. Всъщност засега родните институции са гъвкави единствено когато става дума за отваряне на чадър над някой човек на властта, което изобщо не е за пренебрегване.
След първия ден на срещи на Брюнер с хора от властта, спокойно може да се каже, че родните политици го хързулнаха на динена кора с искане за експертна помощ в борбата с корупцията и организираната престъпност. На Брюнер кротко и смирено му е било предложено през следващата година да бъде разработена програма за обучение на прокурори. По време на обучението, експерти от ОЛАФ щели бъдат лектори в Националния институт по правосъдие.
Освен това, на работен обяд на генералния директор на ОЛАФ са му били разгърнати и предложения за мерки за по-тясно сътрудничество. Тръгвайки по тази хлъзгава пътека, след време родните управници щели да отлагат във времето конкретните действия в борбата в престъпността и коруцията по висшите етажи на властта, тъй като щели да размахват факта, че се провежда обучение на млади кадри, експертна помощ от страна на ОЛАФ и мерки за по-тясно сътрудничество! Не е малко, но пък запълва с идеи бездействието!
България е ощетила с над 32 милиона евро бюджета на Европейската общност, източвайки пари по САПАРД. Това сочи Доклад на ОЛАФ от юли 2008 г.
В официално писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева, изпратено две седмици преди да бъде огласен докладът на Европейската комисия за България, ръководителят на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, Франц-Херман Брюнер бе заявил, че в българското правителство и държавни служби има влиятелни сили, които нямат интерес да бъде наказано нито едно лице от групата на Людмил Стойков, разследван за източване на 6.5 млн. евро от САПАРД.
ОЛАФ изрази недоволство, че Докладът й попадна в българските медии, но ако това не се бе случило, в ОЛАФ нямаше да чуят и капка разкаяние от българска страна за измамите. В България нещата започват да се случват и променят след като попаднат в медиите - това трябва да е ясно на Брюнер и хората му, ако не иска да го направят смешни някакви родни специалисти по злоупотреби и измами.

Случайно или не, в същия ден, в който генералният директор на ОЛАФ пристигна у нас, на журналистите им бе забранено да стъпват във фоайето на Министерския съвет, откъдето те досега задаваха своите въпроси на минаващи министри и високопоставени държавни чиновници. Печалният опит на председателя на парламента, Пирински да сложи юзди на четвъртата власт се пренесе и в сградата на правителството, като на журналистите бе ясно заявено, че ще има нови правила на общуване и задаване на въпроси.
Вчера вездесъщият правителствен пресцентър не осигури превод на отговорите на Брюнер и журналистите ги слушаха на английски, което е най-малкото скандално, тъй като официалният език в държавата ни все още е българският и това не е отменено! Въпреки това, премиерът и министрите усмихнато слушаха езика на Шекспир и не спряха пресконференцията, докато не се осигури преводач! Така трогателно протече срещата на Брюнер с журналистите - нито той получаваше превод на зададените въпроси от български, нито журналистите - имаха отговорите на питанията си на официалния, български език!

Ако нещо трябва да се признае на родните политици, това е фактът, че са способни, една уважавана европейска институция като ОЛАФ да бъде превърната в неделно училище за прокурори и други чиновници на правосъдието. Това е постижение, каквото нито една друга страна-членка на ЕС не е успявала да впише досега в актива си.
Вместо сериозен разговор за това как един министър на правосъдието в името на "доброто" на съдебната система е амбицирана да закрие работещо следствие с доказани професионалисти, вместо разговор за тъпите действия на МВР-министъра Миков с уволненията като борба с престъпността - ОЛАФ бяха подведени майсторски да обучават, помагат и какво ли още не - само и само за да не ги проверяват и критикуват!
Не е ясно щом като МВР-министърът Миков го играе на гид по полицейски управления, защо не грабна и Брюнер, и да го заведе в някое РПУ, та да види с очите си колко безнадеждно е ЕК да очаква каквито и да било резултати от България в борбата с престъпността и корупцията.

Не е ясно и защо министърът на правосъдието Миглена Тачева не седна на разговора с Брюнер да му признае, че след закриване на Следствието в нарушение на Конституцията, в държавата няма да има кой да разследва. А ЕК и ОЛАФ чакат резултати от България! Ще има да чакат - от чакане никой не се е споминал...

"Бихме искали да покажем, че страната ви разкрива и разследва измамите, а не ОЛАФ - каза Франц-Херман Брюнер и добави: "Искаме да сте успешни!"
Едно е да искаш, друго е да може, трето и четвърто е то да се случи, казваше един герой на Хайтов.


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене