След олимпиадата в Пекин - половин метър мечта

"...идиоти имаме,
нямаме Достоевски".

Станислав СтратиевКитай планира да спечели повече от 32 златни медала на предстоящите Олимпийски игри, това бе разпространето от светонвите информационни агенции. Именно 32 златни медала спечелиха преди четири години на Игрите в Атина китайците. "Ние имаме за цел да победим в крайното класиране при медалистите на предстоящата Олимпиада", заяви представителят на Министерството на спорта на Китай, Чжан Хайфен. - Надяваме се, че спортистите ни ще спечелят повече медали в сравнение с предната Олимпиада. Задачата е твърде сложна, защото всички спортисти са много силни, но нашите състезатели се ръководят по някои принципи и ако ги следват ще изпълнят целите си", завърши китаецът.

Китай спечели повече от 32 златни медала, даже постигна нещо повече - оглави класацията по спечелени олимпийски медали, като остави зад себе си такива традиционно силни държави като САЩ, Русия, Великобритания.

Миналата година председателят на Българския олимпийски комитет, Стефка Костадинова обяви в Зимния дворец, че предстоящата олимпиада в Пекин, ще е най-успешната! В Пекин България спечели общо 5 медала: един златен, един сребърен и три бронзови медала. Всъщност хвалбата на Стефка Костадинова за бъдещи български олимпийски успехи излезе като "Празна Мара, тъпан била". България се представи много слабо, и то след като преди 10 ноември 1989 година страната ни бе достигала до призовите места в крайната класация по медали.
На току що завършилата олимпиада, България постигна много слабо представяне, подобно е имала само през 1956 година, в Хелзинки. Затова пък следващият домакин, Великобритания се класира на четвърто място в крайната класация по медали, с което показа, че гледа на бъдещата олимпиада съвсем сериозно.

Къде е причината за неочакваното от някои българско представяне, сравнена с тази на представянето на домакините? След изгасването на олимпийския огън може да се каже, че китайците могат да бъдат горди както с представянето на спортистите си, така и с организацията на летните олимпийски игри, а и с резултатите на своите състезатели в различните видове спорт. Китай спечели отличия не само в традиционни дисциплини, но и в спортове, в които доскоро хегемон бяха САЩ, Русия и други държави. Много от спортните съоръжения, изградени за Пекин -2008 остават на разположение на университетите.
Повече от 15 години продължава икономическото чудо в Китай и очаквано бе това да се отрази и на спортните успехи на Китай. Така например в китайските отбори имаше само китайци, а не както се прави в други държави - да се купуват готови шампиони или спортисти с доказан потенциал, като им се дават съответни паспорти и гражданство. Българските Държавна агенция за младежта и спорта - ДАМС и БОК отчетоха успех след представянето на някои наши спортисти, но всъщност тези успехи са по-скоро лични, на медалистите, а не на държавата.

Не твърдя, че трябва да очакваме м скоро време един роден Майкъл Фелпс, с осем златни медала и седем световни рекорда. Нито пък смятам, че е обективно да искаме наши атлетки да изместят олимпийските шампионки в леката атлетика от Ямайка. Ако е имало някога българска слава в леката атлетика, то тя отдавна е минало и едва ли скоро ще се върне. Тъжно звучи, но Анелия Нунева, нашата атлетка с достойно място в световната ранглиста, и шампионка в спринтовите дисциплини на 100 и 200 метра, и на щафетата, замина за САЩ. Нунева ще живее в Лос Анджелис със семейството си. Заминаването й бе съобщено от в. "Стандарт", някак символично в деня на закриване на летните олимпийски игри...

Какво следва оттук нататък? В САЩ Анелия Нунева ще бъде потърсена със сигурност заради опита си, докато тук живееше сякаш непотребна за родните високопоставени чиновници в спорта. И не е само Анелия Нунева забравена...

Какво бъдеще очаква родния спорт? Цифрите сочат, че с парите, които се отпускат в мизерни размери от бюджета, нищо добро не трябва да очакваме на следващата олимпиада. 265 млн паунда даде държавата Великобритания за спортистите си в годината преди олимпиадата, докато България отпусна едва 40 милиона евро. А с трици маймуни не се ловят, е казал народът. Ако държавата ни продължава да се подиграва със спорта, като не осигурява средства и спортни съоръжения за спортистите ни - на следващата олимпиада може да заминат само цялото правителство и високопоставени чиновници от ДАМС и БОК. Така нерадостно се очертава картината след четири години.
Как се подбират спортисти, кога започва подготовката на един състезател във високо спортно майсторство? За сравнение ще дам и цифри: за да се определят подходящите шепа състезатели на Китай по бадмингтон, там е бил проведен кастинг и кандидатите са били подбрани сред 2 милиона и 675 000 души! За какво иде реч? Кой работи сериозно с пари, които имат възвращаемост и кой работи без пари, само за да отчете дейност?

Дали може да се разчита на една Весела Лечева и една Стефка Костадинова, че ще осигурят достатъчно средства за подготовка на български спортисти за Лондон 2012? Категорично не. Четири години двете дами правеха всичко друго, но не и да мислят държавнически за спорта. Спортът не е бивши титли и настоящи коктейли и партита, а къртовска работа в продължение на години. Работа, която трябва да вършат: спортни лекари, рехабилитатори, фармацевти, треньори, психолози - хора с професионални знания, умения и опит. Високото спортно майсторство е немислимо без непрекъснато следене на здравословното състояние на спортистите от квалифицирани лекари и лаборанти, каквито работят в "Дирекция за научно-техническо осигуряване" към ДАМС. Високи резултати, медали и титли се осигуряват с добра спортна база, приложение на високи технологии в подготовката и усърдие и тренировки с години. Вместо това състезателите ни се държат на символично ниски заплати, без да имат възможност да се хранят пълноценно през целия период на подготовка, без да имат възможност да осигуряват семействата си, докато са се посветили на родния спорт.

Дали може да се разчита на Лечева и Костадинова за това, в следващите бюджети на държавата да се отделят достатъчно пари за високо спортно майсторство? Категорично не. Ако искаме спортът ни да не е със затихващи функции, то трябва да се промени изцяло политиката, която води държавата повече от 18 години. Ако искаме на следващи олимпиади да има добре подготвени български спортисти - трябва да се смени правителството, трябва да се преосмисли дейността на БОК досега, когато е била под ръководството на Стефка Костадинова. Спорт се прави с пари и носи пари, защото съвременния спорт е бизнес. Българският спорт е самотно занимание и обикновено успехът на един или друг спортист се дължи повече на треньора, на семейството му и на личните му усилия, но в никакъв случай - на държавата.
Някои треньори от различни страни-участнички в олимпиадата се усъмниха в китайските успехи, обявявайки резултатите на китайските спортисти за нереални, а причината за рекордите видяха в употребата на неизвестен допинг, или някакво чудо на китайската традиционна медицина. Полският треньор по плуване Павел Сломински, атакува китайската състезателка Лю Цзик, като заяви, че тя никъде и с нищо не е показала преди Игрите, че е в състояние да спечели медал със световен рекорд! А обикновено състезателите в една подобна дисциплина, свързана с времето, са наясно кой какви междинни резултати е имал няколко сезона преди Игрите. Треньорът на китайския отбор, Пан Цзячан се опита да се измъкне от неловката ситуация, като обясни, подготовката на състезателката й била така разчетена, че на Игрите да спечели медал със световен рекорд.
Подобен прецедент се случи и при вдигането на тежести, след като в категория до 69 килограма, китайката Лю Чунхун спечели златото, прибавайки към рекорда на рускинята, Оксана Сливенко цели десет килограма!
Ръководителят на пресслужбата на руския олимпийски комитет, Генадий Швец заяви по повод тези резултати: "Не е изключено китайците да упортребяват някакви фармакологични средства, които липсват в списъка на забранените вещества на Антидопинговата комисия".
В същото изявление Швец подчерта пред руската преса, че китайският олимпийски сборен отбор е дръпнал напред за "сметка на огромен човешки ресурс". "Те имат избор, обясни Швец, населението им се изчислява в милиарди".

Допинг или чудодейни средства на китайската традиционна медицина са в основата на успехите на домакините на Игрите в Пекин? Не трябва да се пренебрегва фактът, че на олимпиадата в Атина се появи сериозен сигнал за бъдещите китайски успехи - там китайският сборен зае впечатляващо второ място в крайната класация по медали.
Дали отговорът за успехите е в броя на населението в Китай? "Един-единствен факт слага всичко в перспектива: Китай има население от 1.3 милиарда души, което е с четири пъти повече от това на САЩ, коментира Ройтерс. Числата сами по себе си обаче не гарантират успех, в противен случай Индия със своите над 1.1 милиарда също щеше да е олимпийски гигант", посочи агенцията.
Сборен отбор, състоящ се от 630 състезатели, много от които са с големи шансове за призови места в класиранията показа Китай на последната олимпиада. Тенис на маса, джудо, стрелба, скокове във вода, гимнастика, вдигане на тежести, бадминтон, гребане, таекуондо - всички тези спортове се превърнаха в повод за национална гордост за Китай.

Кои спортисти, от какви държави имат шансове да грабнат олимпийски медал в Китай? Според интернет сайта БИГ БГ., френски спортни икономисти са направили портрет - робот на печелившия олимпиец и както показвала тяхната прогноза, игрите в Пекин щели бъдат далеч от универсалния принцип.
"Медалистът трябва да е от страна, която е гъсто населена, с голям брутен вътрешен продукт и със силна политическа воля да се наложи в спорта - например с големи инвестиции в спортни съоръжения или наличие на министерство на спорта". Това е заключенето от изследване на Центъра по право и икономика в спорта във френския град Лимож.
Всяко от тези условия е необходимо, но не и достатъчно, заключава още проучването. Например на Люксембург, Норвегия и Швейцария липсва нужното население, а на Индия - политическа воля за спортни победи. Норвегия зае 22-о място, Швейцария - 36-о, докато Индия се класира след България в класацията по медали.
Като във всяко правило и в тези случаи има изключения - те са малко, преди всичко Куба и Китай, който се ползва и с друго доказано предимство - домакинството. От края на 19 век досега, развитите страни са отнесли близо 70 процента от всички олимпийски медали, а слаборазвитите като африканските са успявали само в дисциплини, които изискват минимум техническа съоръженост.

Къде е мястото на България и като каква ще се представи тя в бъдеще в големите спортни състезания? Страната ни не е гъсто населена, няма голям вътрешен продукт и липсва политическа воля на държавниците ни българите да се наложат в спорта. Тогава?
Няма да засягам засега темата с допинга, но в спорта вече пробива път и генен допинг, с модифицирано ДНК, което звучи единствено опасно! Няма да засягам темата за скандалното поведение на инж. Данчо Лазаров, като шеф на Българската федерация по волейбол, ще отложа засега коментар по темата, тъй като инжернерът съобщи вчера, че след два дни ще изнесе потресаващи факти?

Ще каже, обаче нещо, което е безспорно: ако Лазаров не бе прокудил капитана на националния отбор по волейбол с тъпи несъстоятелни обвинения да обикаля летищата и да се връща в родината, българските волейболисти можеха да вземат олимпийски медал. Да не забравяме, че те биха преди време настоящият олимпийски шампион САЩ...

Не отварям дума за гимнастичките, тежкоатлетите, условията им за тренировки и мизерните средства, с които се готвеха за тази олимпиада. Пекин 2008 показа, колко е западнал българския спорт, а какво оттук нататък - нека политиците ни имат доблестта не само да пътуват по различни състезания, но и да кажат ясно: Ще има ли спортни успехи България в бъдеще или не.

И да не забравят, че в случай, че декларират, че страната ни ще остане в големия спорт, то да бъдат така добри да заделят достатъчно средства в бюджета - както за бази, така и за подготовка.
Засега сме на етап "Българската енигма" на Станислав Стратиев, където писателят казва: "Чукаме вода в хаван".


 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене