Миглена Тачева още ли е министър?

"Работата е да не се работи."
Станислав Стратиев

Писмо от ОЛАФ за желанието на тази европейска институция, злоупотребите с средства от еврофондовете да се разследват от следователи, може би ще спаси Следствието от закриване! Тази новина бе съобщена на сайта "Хроники" много преди човек от ОЛАф да пристигне в България - от Министерство на правосъдието се направиха на умрели лисици: "Да дойдат от ОЛАФ да го кажат това тук!" Е, дойдоха и го казаха! По време на посещението на директора на Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/, Франц-Херман Брюнер, министър Тачева мълчеше силно и като че ли бе получила амнезия за идеята си, да редуцира Следствието! Този сайт бе единствената медия, която публикува новината, че ОЛАФ иска да разчита на Националната следствена служба. Писмото с въпросното искане донесе самият Брюнер, като ясно заяви, че разчита на следователите. Същите, които вече месециТачева силно ненавижда!

"Европа чака да се преборим с организираната престъпност, а ние не можем да преборим правосъдния министър Миглена Тачева в постоянните й напъни да закрие Следствието и съществуващата там Единна информационна система за противодействие на престъпността" - пошегува източник на сайта "Хроники" от Висшия съдебен съвет.

Брюнер дойде и вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Плугчиева, запозната с желанието на ОЛAФ злоупотребите на европарите да се разследват от следователи, побърза да каже: ""Имаме 500 следователи, които са с много богат опит и са добри експерти и затова могат да помогнат в съвместната работа". Тя уточни обаче, че точният механизъм, по който това ще стане, тепърва ще се уточни между Брюнер и главния прокурор Борис Велчев.
Всъщност точният механизъм за начина на работа на Следствието е залегнал в действащата Конституция и Плугчиева прекрасно знае това, така че импровизациите й на тема: как да си вършат работа следователите са излишно губене на време.

Разбирам, премиера, който бе категоричен, че няма да има промени в правителството след посещението на Брюнер, но такива промени се налагат. След като един министър мълчи за злаупотреби с евросредства, след като друг министър иска да закрива Следствието, след като трети министър е с вързани ръце пред блокираните пари по еврофондовете - трябва ли да има промени, или всички да си отидат вкупом? Туй е въпросът на Станишев: да бъде или да не бъде още министър-председател.

Защо мълча като партизанка министър Тачева, докато Брюнер беше България след като тя преливаше от идеи как да сложи кръст на Националната следствена служба? Защо не му каза станалата известна нейна фраза "Не може да се съобразяваме с някакви си 550 души следователи!"
Бих могла да озаглавя този анализ - "От Провадия и назад", като си представям какво ли е било за момичето от Провадия Миглена Тачева, осъществяването на мечтата - един ден да влезе в царска партия и да стане министър на правосъдието!

"До края на годината ще решим въпроса със Следствието" - обясни преди месец правосъдният министър Миглена Тачева, цитирана от Агенция "Фокус". - От една страна се извеждат препоръки, които България е започнала да реализира. Неща, за които си говорим отпреди една година. Една от тях е мястото на Следствието, проблем, който съществува от 2003 г. Има ясно поет ангажимент за редуциране на Следствието. Смени се фокусът на разследването. В момента има 550 заети щатни бройки на следователи", бе заявила Тачева пред репортера на "Фокус".... Ние не можем да държим 550 души за 2000 дела!"

"Добре организираното" посещение на Брюнер го лиши от възможността да вникне в темата за съсипване на Следствието в България и то не от друг, а от министъра на правосъдието! Преди идването на Брюнер, в медиите имаше затъмнение по темата за на следователите и тяхната професионална реализация според идеите на Тачева.
На Общо събрание на Камарата на следователите бе приета Декларация /на 25 юли т. г. - бел. Л. М./, в която ясно се казва: "Налице е политически натиск за ликвидиране на конституционния модел на правораздаване в България, в частност за премахване на Следствието като самостоятелно звено на Съдебната власт. Политици, включително министри-юристи, от името на държавата са предлагали лъжереформи в този смисъл.
Конституцията на Република България в чл. 128 е посочила категорично и недвусмислено мястото на Следствието в Съдебната власт. С Решение № 3 /2003 г. Конституционният съд постанови, че изменение на Конституцията в тази й част могат да бъдат приети едиствено от Велико Народно събрание...
... Наказателно-процесуаленият кодекс от октомври 2005г. противоречи на Конституцията и Закона за съдебната власт, като възлага на следователите за разследване едва половин процент от делата. Трета година не се приемат съгласувани и безспорни промени в НПК за използване капацитета на следователите, въпреки препоръките на ЕС за засилване на борбата с организираната престъпност и корупцията."

Това бе скрито от Брюнер и еврокомисарите, които очакват България да се справи с борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи. Скрито, чрез мълчанието на медиите.
"... Във всеки европейски доклад има по едно изречение за следствието. То звучи почти винаги така: увеличаване на правомощията на разследващите магистрати ще е крачка назад", обясни преди няколко седмици в село Крапец министър Миглена Тачева."
Една от безумните й идеи бе: в съдебната власт да остане само съдът, а прокуратурата да бъде подчинена на изпълнителната власт. Тази идея лансира правосъдният министър Миглена Тачева в Народното събрание. Според нея, най-добре би било прокуратурата да бъде към парламента, защото той носи отговорност за борбата с корупцията и с организираната престъпност. Следствието също трябвало да бъде част от разследващите органи в изпълнителната власт, но под каква форма - нямаше яснота. Правосъдният министър тръбеше, че това е нейно лично становище, което ще предложи за дебати на политическо ниво за стратегията 2008-2013 г.

Сега на Тачева не й остава нищо друго, освен да забрани ОЛАФ в България, за да може идеите й да си проправят път.
Загуба на имунитет, промяна в подчинението на Прокуратурата и Следствието - това ли е панацеята, за неработещата добре българска съдебна система? Да подчиниш съдебната власт на една държава на парламента, институцията, която от години е с най-нисък рейтинг е повече от управленско безумие. Да си позволиш да обръщаш с краката нагоре една блокирала, заради политически експерименти съдебна система е нещо, което ще доведе до сигурното и окончателно разсипване на Прокуратура и Следствие.

На последната Кръгла маса по състоянието и перспективите на информационните системи на противодействие на престъпността не бяха поканени представители на Следствието. Научили в последния момент за тази Кръгла маса, от НСлС изпратили Румен Георгиев, който заварил картонче с място и надпис "Бойко Найденов". Всъщност шефът на Следствието, Бойко Найденов по това време е бил в отпуск, и правосъдният министър Тачева силно е разчитала на това, за да остане столът му празен.
Преди време български евродепутат съобщи, че данните за последния Доклад на ЕК за съдебната система били подбрани много странно, като били извадени всички заключения, изменения и промени, които касаели само Следствието и в Еврокомисията не получили нито дума за дознанието, МВР, Прокуратурата и съда!

Кое е странното в борбата, която политици, използвайки Миглена Тачева, водят срещу Следствието? Странно и необяснимо е, че нито една политическа сила, била тя на власт или в опозиция, била тя в парламента, или извън него - не защити Конституцията и не удари през ръцете, тези, които толкова силно искат да не се съобразят с нея.
Какво показва този консенсус? Засега - само едно, че нито един политик в България не е привърженик на професионалното разследване, нито един политик не иска да има независимо следствие, нито един политик не иска да се осигури качествено досъдебно производство, за да може да се внасят в съда читави обвинителни актове. Никой не иска да има отговорност през закона, но всичко говорят за това по митинги и интервюта. Каква е причината за този консунсус - пари, или много пари?
Няма да коментирам какво би се случило, ако действително се наруши Конституцията и останем без Следствие само с промени в закона. Няма да коментирам защо политиците ни предпочитат разследване да се прави от дознатели, които са твърде малко и все още не толкова професионално обръгнали. Това е ясно и без да се напряга човек.

19 години сме зациклили на фаза: корабът ни потъва, но няма значение. Ще си направим друг, същия като стария!
Политиците ни настояват да се запази съществуващото положение, властта да краде, но да дава и на другите да крадат. За тях това е почтено. Номерът с навика, че докато си на власт трябва много да лъжеш, иначе народът няма да ти повярва - този номер вече не минава.
На срещата в Банско на управляващата тройна коалиция, депутати, министри и прочие набедени политици са решили съдбата на Следствието в България, като са му сложили кръста. Това споделиха двама от участниците в дебатите по темата как да се унищожи окончателно Следствието в България. Такова масирано действие против действащата Конституция досега не се помни да е било извършвано, споделиха запознати с дискусиите по темата, проведени в курорта.

След тази новина окончателно бе затвърдено убеждението, че това правителство, на тройна коалиция - БСП, НДСВ, ДПС изобщо няма намерение борбата с престъпността да започне да се води ефективно, така, както го очакват еврокомисарите и така, както се кълнат родните политици в Брюксел, че ще се случи. В политическото решение да бъде унищожено окончателно Следствието са взели участие както бивши и настоящ министър на правосъдието от монахрическото лоби, така и новият МВР-министър Михаил Миков, съобщиха източниците на този сайт.
За да се стигне дотам, някои политици явно да тръгнат към нарушаване на Конституцията, рамо е било дадено и от страна на президентството, стана ясно по-късно.
Вярно е, че съдебната система в една държава не се променя за ден-два. Но също така е вярно и че, преди два месеца Главният прокурор обяви, че има 210 000 спрени дела. Следващият месец той спомена за още 300 000 спрени преписки. С близо половин милион не придвижени и не работени преписки ли ще доказваме промени в съдебната система?

Източник от Прокуратурата потвърди, че един от сторонниците на идеята Следствието да бъде редуцирано и унищожена бил човек, близък до Главния прокурор, в йерархията. Магистрати не спират да умуват защо човек до Борис Велчев има зъб на Следствието, като една от най-достоверните версии била, че той целял да се провали самият Главен Прокурор. А провал на Прокуратурата е много лесно осъществим, след като досъдебното производство е слабо и бавно. С такова досъдебно производство трудно щели да пишат читави Обвинителни актове прокурорите, а оттам и делата в съда щели да се провалят...

Въпросният човек до Борис Велчев, бил кандидат за Главен прокурор, съобщиха източниците от Прокуратурата, но по едни или други причини, останал на заден план, след като шеф на обвинителите станал Борис Велчев. Дали единствено политически амбиции за издигане в йерархията са единствените причини висш магистрат да работи подмолно срещу Следствието - това засега не може да получи отговор.

Аз като журналист се сблъсках със морала на този обвинител, когато на пресконференция с Ваньо Танов, той пусна лъжливата бомба, че един от замесените в отвличането на английския заложник Кристоу, бил член на организирана група, открил огън срещу баретите, и че имал много обвинения за участия в кражби. Разследването ми показа, че организирана група не бе доказана и изобщо не бе съществувала. Освен това се оказа, че Хари Милковски не е откривал никакъв огън, тъй като при нахлуването на баретите е бил в безпомощно състояние и впоследствие застрелян с един куршум. Обвиненията срещу Милковски също се оказаха отпаднали... Но останаха твърденията на границата на лъжата, казани пред журналисти от български и чужди медии...


Що се отнася до Миглена Тачева - тя още ли е министър на правосъдието?

Още по темата четете:

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене