Правителството - слабо и разтроено, не се очакват избори...Правителството влиза в новия политически сезон слабо и разтроено по основни въпроси на управлението. Здравеопазването е в колапс, заради масови напускания, в полицията има свободни места след почти пълната кадрова промяна и нескончаеми структурни промени, крамоли за разпределението на бюджетния излишък са налице, фермерите са по улиците в протест, Здравната каса е пред провал заради проекта за частни осигурителни фондове, еврото пада спрямо ниския долар, строителството на магистрали "Люлин" и "Места" е спряно, празни морски комплекси чакат напразно купувачи, цените на ток, вода и парно, хранителни стоки са готови за скок и корупцията продължава по етажите на властта продължава с пълна сила. Европа ни наблюдава, защото има да пише доклади.

Еврофинансирането продължава да е замразено, но кабинетът обяви, че има План за действие. Ако можеше с планове да се върви напред, досега България да е цъфнала и вързала, но кой ти мисли за просперитет и развитие!

Предстои новият политически сезон да се открие със заседание на Тройната коалиция в поредния скъп курорт или резиденция. В. "Стандарт" отбеляза, че министрите и депутатите ще бистрят мерките, които страната ни предприе, за да впечатли Брюксел. Оказва се, че на последната сбирка на властта Станишев е наредил на всеки един от министрите да напише свой списък с мерки. След това вицепремиерът Меглена Плугчиева обобщи най-спешните неща за вършене в специален екшън план. В началото на септември се очаква тя да направи ревизия на напредъка. И това си е дейност - отчита се все пак пред Европа.
За новия политически сезон левицата си е поставила за задача да промени и Закона за политическите партии, за СРС, както и Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, което е сигурна гаранция, за това, че до излизането на междинния европейски доклад отново нищо няма да бъде свършено.

През ноември ни чака следващият междинен доклад на Еврокомисията, а през февруари поредния мониторингов, но още отсега е ясно, че по нито един от двата Доклада кабинетът не си е мръднал пръста, за да работи и спази препоръките. Корупцията все още е налице, наркотрафикът и отделни посегателства срещу личността - също, партийни величия от Министерство на правосъдието точат ножове на Следствието, въпреки настояването на ОЛАФ то да поеме разследванията с европарите.
Преди броени дни най-после бяха отпуснати някакви средства за закупуване на компютри за МВР, с които да се създаде работеща база данни, свързана с други институции, борещи престъпността. Както е известно, Единната информационна система за противодействие на престъпността, която се попълва успешно от Националната следствена служба бе блокирана от правосъдието и съдбата й засега е под въпрос.
В сферата на пожеланията бе приетият от правителството Проект на решение за утвърждаване на Национална програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2008 г., тъй като пред еврокомисарите трябва все пак да се отчете дейност. Колкото до това дали службите, оторизирани да се борят с трафика на хора имат възможност да работят ефективно - всеки може да си отговори сам, като вземе в предвид, че такава тежка организирана престъпност е невъзможно да се бори с папки, липса на база данни и липса на агентурен апарат.
Здравната каса да има право да сключва договори и да финансира само болници, които имат положителна акредитационна оценка, предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, които МЗ ще внесе в правителството.
Удобно бе обявено, че целта е да се осигури по-високо качество на медицинските услуги, поети от касата. Акредитация предстои да се присъжда от министерството и за нея ще се проверяват както критерии като сграден фонд и база, така и чисто медицински стандарти, като наличие на апаратура и специалисти.
В същото време кабинетът е наясно, че ще затваря болници, докато е налице и сериозен проблем с кадрите. Наблюдава се масово напускане на медицински сестри и лекари, които или се отказват от професията, или поради ниско заплащане и мизерни средства от бюджета, или защото заминават да работят в чужбина.

Към тези сериозни проблеми в здравеопазването се прибави и отдавна очакваната криза в кръводаряването, която вече спира за неизвестен период планови операции и блокира оказването на адекватна медицинска помощ на спешни, тежки случаи.
Ключовите теми с най-сериозни дискусии в управляващата коалиция предстои да са здравната реформа и харченето на бюджетния излишък. От БСП вече дадоха заявка, че парите ще отидат за инфраструктура и социални проблеми. Конкретните проекти ще бъдат одобрени от парламента, който ще следи и тяхното изпълнение, обясни социалистът депутат, Румен Овчаров. Друг спорен момент, който се очаква да получи санкцията на лидерите, е здравната реформа.
По отношение оа изграждане на инфраструктурата, в. "Сега" съобщи, че разполага с Доклад на парламентарната подкомисия по усвояване на еврофондовете, който потвърждава, че модерното трасе от София до Кулата ще бъде построено много по-бавно и ще струва много по-скъпо от очакваното.
Журналистката Юлиана Бончева коментира, че след заседание на кабинета през юли правителствената информационна служба е съобщила, че магистрала "Струма" ще се довършва на 4 отделни лота - Долна Диканя -Дупница /лот 1, дължина 16.78 км/, Дупница-Симитли /лот 2, 45 км/, Симитли - Сандански /лот 3, 56 км/ и Сандански-Кулата /лот 4, 56 км/. Това, което остана скрито, е, че Министерският съвет е решил да отложи строителството на отсечката между Симитли и Сандански за след 2014 г. Причината е финансова. Доскоро се знаеше, че за "Струма", която е част от еврокоридор № 4 и е важен проект за ЕС, са осигурени 600 млн. евро - основно безвъзмездни средства от Кохезионния фонд по оперативна програма "Транспорт" плюс малко участие на българския бюджет.
Сайтът "Медияпул" съобщи, че се обмисля продажба на проекта "Горна Арда", след като наследникът на "Джейлан" оттегли част от иска си срещу НЕК. Съобщено бе също така и че досега в работите по "Горна Арда" са вложени около 25 млн. лв. Дали тези пари ще бъдат загубени все още е неясно.
Експерти проучиха ситуацията и предложиха, проектът за изграждане на каскадата "Горна Арда" да се продаде на търг, след като се уреди арбитражният спор между Националната електрическа компания /НЕК/ и наследника на турския "Джейлан холдинг". Затрудненията по този проект се създадоха през 1999 г., още по време на управлението на правителството на Иван Костов, когато бе решено да се реализира междуправителственото българо-турско споразумение от 1998 г., известно като "ток срещу инфраструктура". Заради последващо изпадане на "Джейлан" в несъстоятелност и споровете между двете страни в тълкуването на ангажиментите по междудържавното споразумение, нещата около този проект блокираха и това стана причина да се търси по-късно начин да тръгнат.

Какво предстои

Секретен доклад на Световната банка до премиера Станишев препоръчва по-скоро да се закриват болници, вместо да се унищожава монопола на Здравната каса. НДСВ и ДПС настояват демонополизацията на НЗОК да започне от 2009 г. с лицензирането на здравни застрахователи. Както "Стандарт" първи писа, работна група е изготвила проектозакон, който беше силно разкритикуван както от синдикатите, така и от експерти, наети от Световната банка. Проектът ще бъде променен, ангажира се преди дни зам.-шефът на НДСВ Милен Велчев.

От БСП обаче са категорично против смесването на застраховки и осигуровки и стартирането на този модел от догодина. В коалицията мненията по проблема са поляризирани, признават и от трите партии. Оказва се, че червените нямат намерение да рискуват в предизборната година, докато от ДПС били категорични, че ако нещата се отложат за следващия мандат, никога няма да се случат.

Освен това в Тройната коалиция предстоят дискусии по това колко ще се удържа догодина за пенсии и осигуровки, като монархистите разчитат на популистичен вариант за решение, за да засилят шанса си за влизане в следващия парламент.
Спорове предстоят и около решаване на размера на процента за здравна вноска, който догодина също предстои да бъде завишен.
Криза за властта остава проблемът с фермерите и неизплатените им пари по САПАРД, млекопроизводители са на улицата и нямат намерение да спират протестите си, въпреки арестите и сблъсъците с полицията.
Истината около противопоставянето фермери-власт е, че правителството има пари, за да изпълни исканията на млекопроизводителите, но е възприело тактиката да не преговаря с протестиращите, като че ли те са терористи.
Още на 12 август опозицията призова парламента да прекрати ваканцията си и на извънредно заседание спешно да приеме поправки в законите за ползване на земеделските земи, за подпомагане на земеделските производители, за животновъдството и в закона за ДДС. Призив, който властта остави без последствие, заслепена от съществуващото парламентарно мнозинство, гарантиращо изкарването на управленския мандат.

"Поведението на министър-председателя Сергей Станишев по време на протеста на животновъдите и млекопроизводителите показва страх и неспособност за справяне с реалните проблеми. Нашият опит показва, че не можем да очакваме от Вас ясни отговори. Поради това категорично настояваме да проявите достойнство и мъжество и да подадете оставката на ръководеното от Вас правителство. То дойде в името на европейското членство на страната, но всеки ден от управлението си доказва, че може единствено да го компрометира". Това се казва в Декларация на ГЕРБ, ДСБ и СДС изпратена до медиите. "Този случай отново показа и Вашата незаинтересованост и пренебрежение към тези, които понасят тежестите от управлението на ръководеното от Вас правителство. Фактът, че още през декември миналата година поехте ангажимента да решите проблемите на българските млекопроизводители, а днес отказвате дори да ги изслушате, доказва непоследователността на Вашето поведение и управление", се казва още в Декларацията. "След като бяха подведени от Вас и, на практика, излъгани, млекопроизводителите предприеха отчаяни мерки на протести, които започнаха в цялата страна. Всяко уважаващо гражданите си управление би се опитало да намери начин да реагира на техните протести и основателни искания. Вие мълчите и се криете от тях", пише още в официалното становище на партиите.
Към изброените по-горе проблеми пред правителството се прибави и обвитият в гузно мълчание скандал, свързан с лошото преставяне на България на току що завършилата олимпиада в Пекин. Никой от управляващите не пое отговорността да застане открито и признае, че държавата за спорта е все още мащеха и нещата вървят към закриване на спортните участия в престижни състезания поради липса на достойно и подобаващо финансиране.
Към греха на властта по спортното развитие тези дни се прибавиха и разкрития за корупция в средите на спортното съдийство. Закъсналото решение на съда да блокира сметките на скандално известния Александър Томов и неговия колега Гарибов след трусовете в ЦСКА около неплатени данъци.
В Европейския съюз все още не са реагирали срещу действията на политиците по отношение на природата. Вместо да пазим природата - под натиска на партийно оцветени чиновници, тя се застроява като за последно и нито Европа, нито закони могат да спрат кощунството да осъмнем в свлачища и липса на гори и планини.
На фона на тези тъжна картина във толкова много сфери на вътрешно политическия живот, опозицията е решена да захрани идейно бъдещата смяна на властта, въпреки че по-скоро маркира дейност и осъзнава, че мисията за предсрочни избори засега е невъзможна. Предизборно, след десетки срещи и натиск от страна на Европейската народна партия, три опозиционни парти се обединиха в името на това да бъде свалено правителството, но дали едно измъчено обединение на парламентарна и извънпарламентарна опозиция ще бъде в състояние да оцелее в навечерието на един вот - това е спорно и несигурно.

Сериозната криза във властта не попречи на премиера да продължи с лудориите си на неизживяно детство и младост, като този път той събра около 5000 рокери, които получиха 20 тона бира и 20 000 кебапчета, за да освежат доста завехналия имидж на Сергей Станишев.
Обявено бе и че министър-председателят ще присъства на Националния събор-надпяване на пенсионерите "Беклемето 2008", който се провежда под патронажа на Министерството на културата. Предварително бе известено и че победителят в надпяването ще бъде награден от министър-председателя.
Преди началото на новия политически сезон, се очаква да отключи и нарастване на ръста на престъпността. Докато управниците ни твърдят, че ние сме остров на стабилността на Балканите, далеч не е сигурно, че няма да започнат отново убийствата, отвличанията и други тежки престъпления срещу личността.
Докато ни лъжат, че инфлацията е преодоляна, а реформите напредват - хората ще продължат да се презапасяват с храни. Зимата тази година се очаква да бъде съпътствана и с криза в електроснабдяването и евентуален режим на тока.
Управляващото мнозинство ще продължи да се съмнява в легитимността на опозицията и ще я обърква с послания, че не е алтернатива на правителството.

Синдикатите не се разбраха с опозиционните лидери, но не се разбират и с властта.
Българите продължаваме да сме грозните патета на Европейския съюз, но изгледи да се превърнем в лебеди - няма.
Диалогът власт - гражданство продължава да се отлага във времето до следващата предизборна кампания Очакването да има диалог е изместено от монолози на управниците, и то само в краен случай.

Това, което властта не успява да унищожи - довършват складовете със снаряди, лошото здравеопазване и природните бедствия, с "любезното" съдействие на политическата корупция и организираната престъпност в партии и високопоставени държавни чиновници.

След броени дни започва новият политически сезон - властта смело влиза в него с въображаеми задоволителни резултати. Гласоподавателите - нямат думата, нямат и вяра на управляващите, но кой го е грижа за това?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене