Отворената Кутия на Пандора от Саакашвили променя геополитическата карта на света

Съществува идеален свят на лъжата,
където всичко е истинско.

Станислав ЛецДревните гърци са осъзнавали, че когато функциите на властта се поемат от силата - нещата стават много опасни. Пример за това бе агресията на Грузия в Южна Осетия и Абхазия, която завърши с печални резултати. Отворената Кутия на Пандора от грузинския президент Михаил Саакашвили e на път да промени геополитическата карта на света показват последвалите събития след подписаните клаузи на примирието. Показват го и първите следвоенни действия на Европейския съюз, САЩ, НАТО, както и срещата на страните-членки на ШОС. Експерти политолози допускат промените да доведат до осъществяване на най-крайни варианти в сега съществуващите медународни организации за икономическо сътрудничество и сътрудничество в сферата на сигурността. Едни от крайните прогнози са, че Европейският съюз може да повтори разпада на бившият Съветски съюз, НАТО може да завърши като бившия Варшавски договор, поради морално изчерпване на първоначало поставените си цели, а ЕС и НАТО да бъдат заменени от други организации, отговарящи на новите реалности на геополитическите промени, настъпили от петдневната грузинско-осетинска война. По този начин Европейският съюз ще прекрати влиянието на САЩ по решенията и действията си, т. е. предстои да бъде изместен центърът на силите в световната геополитическа карта. Събитията след прекратяването на грузинско-осетинската агресия показаха на Европа и САЩ, че прагматизмът и реализмът се завръщат на световната политическа сцена и това завръщане е също така последица от приключилия разпад на бивша Югославия, провала на интервенцията в Афганистан и Ирак - събития, които вече са повече минало, отколкото настояще и не влияят на сегашния политически процес в света. Очаква се истерията около признанието на Южна Осетия и Абхазия в САЩ да приключи в деня на президентските избори, сочат политолози.

40 американски износители, заинтересовани от развитието на търговията си с Русия помолиха администрацията на президента Джордж Буш да бъде внимателна в отношенията си с тази страна. Това съобщи вчера президентът на Националния съвет за муждународна търговия, Бил Райнх.
"Ние помолихме администрацията много сериозно да размисли преди да предприема каквито и да било действия - е заявил Райнх, цитиран от ИТАР-ТАСС. Въпросният съвет е делова структура и обединява повече от 300 американски компании, сред които "Боинг", "Дженерал Електрик", "Майкрософрт" и други подобни уточни информационната агенция.

Заседанието на Съвета за сигурност


На късното заседание на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, свикано по молба на Грузия нито един документ не е бил разгледан, гласуван или приет, а както се очакваше заседанието се превърна в поредната антируска атака, която се опитаха да проведат САЩ, някои западни европейски държави и Грузия. Постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност, Виталий Чуркин е обвинил критиците на Кремъл в употреба на двойни стандарти, напомняйки за агресията в Югославия, нахлуването в Ирак и Афганистан, и едностранното признание на независимостта на Косово.

"Ако в тази зала днес се бе появил първият извънземен, то аз съм уверен, че след това, което той щеше да чуе на нашата дискусия, сърцето му би се изпълнило с гордост за членовете на Съвета за сигурност - започна изявлението си Чуркин. - Какви принципни хора! Как последователно те защитават високите принципи на международното право! Аз трябва да отбележа, че на мен ми хареса заявлението на постояния представител на САЩ, който напомни на членовете на Съвета за сигурност, за това, че държавите, в своите действия са длъжни да се въздържат от употреба или заплаха на изполване на сила. Ето защо искам да попитам уважаемия представител на САЩ - оръжието за масово унищожение намерихте ли го в Ирак, или все още го търсите? Аз бих искал да запитам уважаемия представител на САЩ - не тръгва ли от Вашингтон заплахата по отношение на други членове на Организацията на Обединените нации, за употреба на сила против тях и даже изтриването им от лицето на земята?
... някои членове на Съвета за сигурност напомнят за важността да се спазва Резолюцията на Съвета за сигурност, да се спазват принципите на териториалната цялост - каза Чуркин в прякото предаване на неговото изявление, което бе излъчено от телеканала "Вести". - А къде бяхте вие, скъпи, мои колеги, когато обсъждахме Косово с вас? През ноември 2007 г. Съветът за сигурност прие Резолюция, в която се утвърди принципът на териториалната цялост на държавите от бивша Югославия. През ноември 2007 година. А защо вие не потвърдихте този принцип няколко месеца по-късно, когато в Съвета за сигурност бе представен планът "Ахтисаари"?

... Абхазия и Южна Осетия имат далеч по-голямо основание за независимост в сравнение с Косово..."
Така Чуркин отговори на постояния представител на САЩ в Съвета за сигурност на обвинението му, че Русия е нарушила Резолюцията на Съвета за сигурност. Виталий Чуркин изрази недоумение от поведението на тези членове на Съвета за сигурност, които подкрепиха независимостта на Косово, но осъдиха Руската федерация за признаването на независимост на Абхазия и Южна Осетия.
РИА Новости припомни, че албанските власти в Косово провъзгласиха независимост от суверенна Сърбия на 17 февруари т. г. и към настоящия момент независимостта на Косово е призната от 46 страни-членки на ООН от общо 192.

Къде е Русия днес


Русия има проблеми и никой от сегашните й ръководители не отрича това, но тези проблеми са по-скоро вътрешни. Преодоляването им ще доведе до укрепване на Кремъл в международен план. Факт е, че с намесата си в грузинската агресия Русия обърка геополитическите очаквания на САЩ, ЕС и НАТО, както и очакванията им, че тя ще има претенции в Черноморския район не се сбъднаха. Днес Русия е съюзник на Южна Осетия и Абхазия, което е твърде различно за очакванията на Запада и обърква плановете му. Да не забравяме, че по времето на Владимир Путин, когато бе президент на страната, Русия бе приета за пълноправен член на Ислямската конференция и представители на арабски държави присъстваха на проведената току що неформална среща на страни-членки на ШОС в Душанбе.

Срещата в Душанбе


Шанхайската организация за сътрудничество - ШОС - заема все по-авторитетни позиции в Еропа и Азия и пред нея тепърва стоят интересни президвикателства от сферата на борбата с международната престъпност, наркотрафика и международния тероризъм. Успоредно с тази дейност, в ШОС предстои да се активизира икономическото сътрудничество между страните членки. ШОС не е създадена, за да се противопоставя на НАТО, а още по-малко като неин опонент, тъй като НАТО е военна организация твърдят лидери на страните-членки на тази структура.
В Декларацията на страните-членки на Шанхайската организация за сътрудничество, чиято неформална среща завърши вчера в Душанбе, вниманието привличат няколко акцента. Страните членки на ШОС декларираха, че не е приемливо възникнали спорове да се решават със сила. Азиатските партньори на Русия заявиха в столицата на Таджикистан, че поддържат активната роля на Кремъл по установяването на мира в Южна Осетия се казва в приетата Декларация на ШОС, цитирана от телеканал "Вести". Както е известно, решенията, които приема ШОС се приемат с пълен консенсус, както в НАТО, като страна-членка на ШОС има право да блокира предложено решение. Ето защо е необяснимо твърдението на някои български средства за масова информация, че страните-членки на ШОС са изразили дълбока загриженост във връзка с възникналото наскоро напрежение по южноосетинския въпрос и призовали страните в конфликта да решат по мирен път съществуващите проблеми, като положат усилия за помиряване и способстват за преговори. Това според родните медии се казвало в приетата Декларация на форума на ШОС в Душанбе. Дори Китай, който често е поддръжник на Русия в дипломатическите й спорове, изразил умерен критицизъм към действията на Москва според някои български медии и Пекин не скрил своето безпокойство от решението на Кремъл да признае двете държави.
Истината е, че лидерите на държавите-членки на ШОС са изразили загриженост по ситуацията около Южна Осетия, Абхазия и Грузия. По повод кризата в Кавказ, президентът на Казахстан, Нурсултан Назърбаев е декларирал в четвъртък, че е недопустимо териториални въпроси да се разрешават със сила. Президентът на Иран, Махмуд Ахмадинеджад също се е обявил против използването на сила при спорни въпроси. Президентът на Афганистан, Хамид Карзай застъпил позиция, подобна на колегите си по отношение на проблема "Южна Осетия, Абхазия - Грузия".

Карзай споделил, как в деня на началото на грузинската агресия Карзай е бил в Пекин, на откриването на Олимпиадата. "Аз видях как Владимир Владимирович отиде при Буш и заговори за този проблем - разказал на другите участници от неформалната среща на ШОС, афганистанският президент. - Двамата бяха разочаровани, тъй като тази война не бе нужна на никого. В същото време аз съм поразен, че Западът игнорира факта на нападение на грузинските въоръжени сили над мирния град Цхинвали. Считам, че именно с това всичко започна и всички последващи мерки на Русия бяха в посока да спре кръвопролитието на мирните жители на този многострадален град"- бил категоричен Карзай, според "Вести".
Употребата на изключително силови решения в спорни проблеми между държавите няма перспектива, тъй като пречи на комплексното регулиране на локални конфликти и всестранното разрешаване на съществуващите проблеми, са отбелязали в Декларацията си страните-членки на ШОС. Държавните лидери на страните-членки на ШОС са изразили твърдото си убеждение, че сигурността на едни държави не трябва да е за сметка на други, и международната сигурност трябва да се основава на принципите на доверие, взаимна изгода, равноправие и сътрудничество.
В столицата на Таджикистан, Душанбе лидерите на страните-членки на ШОС са се съгласили, че са необходими промени в съществуващите правила на организацията, както и преразглеждане на въпроса по приема на нови страни-членки. Съобщено е било, че не се изключва възможността за бъдещо разширяване на ШОС с прием на нови членове, тъй като е било констатирано, че организацията е укрепила и повишила своя авторитет.

Участниците в срещата в Душанбе са констатирали, че геополитическото и икономическо значение на държавите от Централна Азия нараства непрекъснато и това би могло да се превърне в логичен повод за динамично развитие на ШОС, в името на укрепване на стратегическата стабилност, укрепването на мира и сигурността в света.
Създаването в Централна Азия на зона, свободна от ядрено оръжие би представлявала важна стъпка в посока на укрепване на съществуващите договори за неразпространение на ядрени оръжия са били единодушни ръководителите на държави-членки на ШОС.
Единственото обяснение за тази българска "адаптация" на срещата в Душанбе може да бъде объркването на някои родни срества за масова информация, след като Франция блокира предложението на Полша за присъствие на грузинския президент Саакашвили на предстоящата среща в ЕС на 1 септември. Неяснотите в позицията на някои западни държави-членки на ЕС вероятно объркват, както родни политици, така и определени медии.
Докато в Душанбе се провеждаше неформалната среща на ШОС, се случиха някои интересни събития в Украйна, ЕС и България.

Украинският президент Виктор Юшченко, чиято партия вече удари четири процента одобрение загърби поредната политическа криза в държавата си, която заплашва да доведе до разпад на управляващата коалиция и проведе вчера телефонен разговор с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността, Хавиер Солана, по време на който е заявил, че Украйна е готова да участва в разрешаването на ситуацията в Кавказ, предаде агенция Регнум. Загърбил скандала с гърмящите за пореден ден снаряди в държавата му, Юшченко замълча по изнесените от украинската опозиция факти за продадено оръжие на Грузия и липсата на постъпления на каквито и да било суми от тези сделки в държавната хазна. Украинският президент замълча и за причината за взривовете на снаряди. Дали случващото се не е заради заради прикриване на извършените сделки с Грузия, или по други, известни, но все още неогласени от властта в Киев причини, това тепърва предстои да се изяснява. Артилерийски снаряди, реактивни снаряди за установки "Град" и "Ураган" са се съхранявали във въпросните складове съобщи "Вести".
Освен това всички складове със гърмящи взривове са разположени в руско-говорящата част на Украйна и тук възниква основателно въпросът дали складовете са били преднамерено запалени и свързани ли са взривовете, за да се доведат по естествен път до крайна точка, влошаващите отношения на Украйна с Русия.
След неуспешните опити да парира пребиваването на руски кораби в района на Черно море, Юшченко заяви категорично, че Украйна осъжда признанието от Русия на независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Въпреки, че през февруари т. г., когато Косово привъзгласи своята независимост, президентът на Украйна предпочете да се въздържи от коментари и никаква критична оценка или безпокойство на Киев не бяха огласени.

Реакцията на Украйна тогава бе друга, а днес не трябва да се забравя, че Юшченко и Саакашвили все пак ги свързват много неща: родствени връзки, политически възгледи, политически спонсори и задгранични, задокеански съветници.
В същото време лидерът на Партията на регионите, Виктор Янукович заяви, че Украйна е длъжна да подкрепи волята на народите на Южна Осетия и Абхазия, позиция, с която е съгласен и лидерът на украинските комунисти, Симоненко. Симоненко осъди решението на президента Юшченко за конфронтация на Украйна с Русия: "Поведението на Юшченко свидетелства за това, че като политик и президент той не е самостоятелна политическа фигура, а по-скоро препредава това, което му говорят в Белия дом", обвини Симоненко президента.
В Европейския съюз вчера се събраха представители на ръководствата на 27 държави, за да обсъдат казуса "Грузия". Преди да стане дума за случилото се на срещата, трябва да спомена един телефонен разговор, поискан от германска страна, между президента Дмитрий Медведев и федералния канцлер Ангела Меркел преди да се качи руският президент на самолета за Душанбе. Подробности от състоялия се разговор не бяха огласени, но след него, Меркел е продължила своето турне в страните от Прибалтика, като във всяка страна, тя е коментирала ситуацията в Кавказ, без да спира да припомня за нормите на международното право. "Признанието на независимост на Южна Осетия и Абхазия нарушава териториалната цялост на Грузия, а териториалната цялост е базовия принцип на международно сътрудничество, поради което стъпката, която направи Русия е неприемлива" е повтаряла Меркел. В същото време, вероятно за да не се захлопва вратата на руско-германските отношения, министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призна: "Диалогът с Русия трябва да продължи, тъй като не ни остава нищо друго".

"Франция няма намерение да въвежда санкции спрямо Русия, заяви външният министър, Бернар Кушнер. - "В същото време страните от Европейския съюз обмислиха възможността за налагане на санкции във връзка с кризата в Грузия", съобщи Бернар Кушнер, чиято страна е ротационен председател на общността, предаде АФП. - След като Кушнер спомена възможността ЕС да наложи санкции на Русия, както и намекна за евентуално бъдещо руско нападение в скоро време, срещу Молдова и Украйна, първият дипломат на Кремъл, Сергей Лавров каза, че френският му колега има болно въображение. В отговор на думите на Лавров, френският външен министър заяви, че не е болен ум и че "руснаците са малко нервни в последно време." "Не искаме да прекъсваме диалога с Русия, далеч сме от тази мисъл, и Франция не предлага санкции", увери Кушнер своя руски колега.
Въпросът по темата "Грузия" предстои да бъде обсъждан на 1 септември, когато в Брюксел ще има извънредна среща на върха на ЕС, посветена на грузинската криза. Eвропейските лидери ще обсъждат бъдещето на отношенията на ЕС с Москва след конфликта в Грузия и руското признаване на независимостта на Абхазия и Южна Осетия. "Сега с нашите 26 партньори в ЕС се опитваме да изготвим документ, в който се подчертава нашето несъгласие със ситуацията в Грузия", подчерта Кушнер, цитиран от АФП.

"Конфликтът на Русия с Грузия може да приближи Китай до Запада" - изрази мнение в. "Файненшъл Таймс". - Конфронтацията между Русия и Грузия може да подтикне Китай към по-тясно сътрудничество със Запада, коментира днес вестникът. - Въпреки че Китай традиционно се смята за съюзник на Русия, новите обстоятелства могат да го сближат със Запада. По мнение на експертите, "Таймс" коментира, че Китай става напоследък по-открит за западните ценности"...

Неогласени въздушни превози от България за Грузия


Вчера източници от Министерството на транспорта и Министерския съвет съобщиха за този сайт, че от 20 август до днес, всеки ден на летище Пловдив каца по един американски "Херкулес" с товар от най-голямата в Европа натовска и американска военна база, Рамщайн. След кацането в Пловдив, машините се отправяли към Тбилиси, под предлог, че доставят хуманитарна помощ. Вече не е тайна, че САЩ и НАТО усилено превъоръжават протежето си Грузия и се опитват да възстановят противовъздушната му отбрана. Освен това, в резултат на петдневната грузинско-осетинска война - огромни количества най-модерно оръжие бяха иззети от части на руските миротворци и от руски войски и бяха задържани като трофеи без изгледи да бъдат върнати обратно.
НАТО разбира се, едва ли използва само за доставки на хуманитарни помощи в Грузия толкова често военен транспорт по въздух и вода - коментираха специалисти в телеканала "Вести".

Бойни американски кораби доставят хуманитарна помощ?


Вратата в Черно море са проливите Босфор и Дарданели, и те се контролират от Турция, съгласно така наречената Конвенция от Монтрьо, приета през 1936 година, за която стана дума вчера на този сайт.
Според Конвенцията, нечерноморските държави не могат да държат свои военни кораби в Черно море повече от три седмици, е записано в документа от Монтрьо. Освен това, техният съвкупен тонаж не трябва да правишава 45 хиляди тона. В случай, че в действията на НАТО в Черно море Русия установи нарушения, за това ще бъде виновна Турция, която е пропуснала корабите в тези води.
"Новият самолетоносач на САЩ, "Макфол" е снабден с широк спектър от радиоелектронни средства и има на въоръжение торпедни ракети "Харпун", както и управляеми ракети с далечен радуис на действие, "Томахоук", съобщиха от Генералния щаб на руските въоръжени сили. Зам.-началникът на Генщаба, генерал-полковник Анатолий Ноговицин изрази на пресконференция предположение, че на подобни кораби вероятно има сериозен оръжеен арсенал. Изявлението му бе излъчено от телеканал "Вести" - "Това е стратегическо оръжие с далечен обсег на действие до 2 500 километра и повече - подчерта генарал-полковник Ноговицин, вземайки в предвид въпросните ракети "Томахоук" и "Харпун". - Шапка невидимка за подобен вид въоръжение в днешно време все още не е измислена" - пошегува се той пред журналистите.

"Томахоук" няма причина да са в Черно море, след като радиуса им на действие е 2 500 километра - коментира Анатолий Циганюк, професор и член кореспондент на руската Академия на военните науки, ръководител на Центъра за военни прогнози. - Това е разстоянието от Питер по Южен Кавказ, което говори, че да се приема, че въпросните американски кораби са пристигнали с хуманитарна цел и мирна задача, е много съмнително".
"Десантен самолетоносач "Маунт Уитни" който е с водоиместимост от 18,5 хиляди тона, е излязъл от италианското пристанище Гаета и се е насочил към Босфора и Дарданелите, съобщи адмирал Игор Касатонов. - Въоръжението на този военен кораб не е толкова интересно, както са интересни неговите цифрови радиолокационни съоръжения, което му позволява да извършва стратегическо електронно разузнаване не само на територията на Грузия, Абхазия и Южна Осетия, но и на цялата европейска територия на Русия. "Маунт Уитни" притежава големи възможности за разузнаване, включващи въздушната, космическата и подводна сфера и възможните техни връзки. По тази причина, въпросният плавателен съд трябва да се наблюдава и контролира непрекъснато - уточнил адмирал Касанотов, цитиран от "Вести".
"Един флагмански кораб не извършва единствено разузнаване е пояснил проф. Анатолий Циганюк, цитиран от сайта "Вести ру". - Той е в състояние да ръководи кораби и катери, а напълно възможно е на такъв тип кораби да се намира и морска пехота, за да се оказва натиск върху Русия чрез присъствието им в Черно море".

Колкото и комично да звучи, но командването на НАТО и в случая с "Маунт Уитни" убеждаваше другите държави, че мисията му е единствено и само хуманитарна! Че товарът, който носи е презназначен изключително за бежанци - храни, одеяла, детски храни. Що се отнася до предположението, че кораб като въпросния "Маунт Уитни" е в състояние многократно да покрива с възможностите си потребностите на грузинското военно разузнаване, ръководството на Алианса тактично премълча.

Грузия наруши международни договори за въздушното пространство


Вчера бе разпространено съобщение от Интерфакс и ИТАР-ТАСС, че небето над Грузия не е сигурно, тъй като авиодиспечерите на Грузия са отказали да водят вече два самолета над своята територия, като са предупредили екипажите да върнат машините на белоруската и руска гражданска авиация обратно.
"Въздушното пространство на Грузия представлява особена опасност за полетите на граждански самолети, заради отказа да бъдат обслужвани рейсове на някои граждански авиации - бе заявено вчера в съобщение на Министерството на транспорта на РФ, разпространено от Интерфакс. Цитирани са и двата случая с руски и белоруски машини, които след неочакван отказ от органите на управление на въздушното движение на Грузия, са били върнати от екипажите им, принудително, променяйки маршрута си.
Във връзка със случилото се, Росаеронавигация повторно и настоятелно обърна внимание на руските авиокомпании да не използват за полети въздушното пространство на Грузия, като опасно, а да предприемат алтернативни маршрути.
Според Интерфакс, единият белоруски самолет е бил принудеун да се върне в Минск, а руският, изпълняващ полет от Ереван, на своя глава е минал по алтернативен маршрут, свързвайки се с авиодиспечери извън грузинското въздушно пространство.
Международните въздушни коридори се определят по медународен договор на база на Чикагската конвенция от 1945 година, поясниха авиоексперти и експерти по международно право за този сайт.
Чикагската конвенция основава ИКАО, и полага основите на съвременния въздушен транспорт. Международната организация за гражданска авиация или ИКАО /International Civil Aviation Organization, ICAO - бел. Л. М./ е учреждение на ООН, установяващо международни норми за гражданската авиация и координиращо нейното развитие с цел повишаване на нейната сигурност и ефективност.
ИКАО е учредена с "Конвенция за международната гражданска авиация" от Чикаго, подписана през 1945 година, сочи справка в документите, регламентиращи начина на извършване на въздушен транспорт.
Гражданската авиация включва в себе си всички невоенни форми на авиация и най вече две основни категории авиотранспорт - пътнически или товарен, осъществяван по определен график и маршрути от съответните авиокомпании. Всяка държава, според Чикагската конвенция и нейният член първи има право да определи свои вътрешни зони, които са неприкосновени. В този смисъл и всяко навлизане на самолети под чужд флаг в определените от съответната държава вътрешни зони се приема като нарушение на нейния суверенитет.

Националните трасета на една държава трябва да бъдат предварително заявени в ИКАО, както там са заявени и съществуващите международни трасета за полети.
В случая с върнатите самолети от грузинското ръководство на въздушното движение, не е имало нарушение на вътрешна зона на Грузия от двата самолета. Машините са пътували по известните и обявени в ИКАО международни трасета и не и имало какъвто и да било повод авиомашините да получат отказ за водене от авиодиспечерите на Грузия, нито пък да бъдат връщани на границата на нейното въздушно пространство.

С действията си грузинското РВД е нарушило грубо Чикагската конвенция и документите на ИКАО със заявени въздушни трасета.
На самолетите е имало пътници и подобно действие от страна на грузинските диспечери е застрашило живота им.
Прецедент, след който се очаква ИКАО да санкционира Грузия.
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене