Не всичко ще е спокойно в Кавказкия тебеширен кръг...


"Украйна се готви за война с Русия, Молдова се готви за война с Русия - Грузия трябва да стане час по-скоро член на НАТО!" - сюрпризира ни за закуска бившият външен министър Соломон Паси в разговор със завърналия се от отпуск, Георги Коритаров. Както е тръгнало, ако Саркози даваше ухо на приказките на Паси, нищо чудно един ден в Тбилиси да кръстят булевард на името на атлантика ни, както това сториха в Прищина албанците от Косово. А след кръщението в Тбилиси, Паси да получи честта да палне ритуално фитила на една Трета световна война! Слава Богу, че в ЕС не приемат на сериозно североатлантическите вълнения на Паси, а имат далеч по-прагматична и трезва преценка за ситуацията в Кавказ!

Само ден след като завърши срещата на 27-те в Брюксел и стана ясно, че ЕС е решил да отложи преговорите за партньорство с Русия, докато руските войски в Грузия не се изтеглят на позициите отпреди конфликта на 7 август, информационните агенции съобщиха, че руският гигант "Газпром" е завъртял кранчето към Германия и Полша, под претекст за "планов" ремонт.

Оказва се, че ЕС може да си позволи да не обръща внимание на Грузия за това, че не е подписала всички точки по съглашението с Москва, докато по отношение на Кремъл продължиха европретенциите за спазване на споразумението. Фактът, че френският президент Никола Саркози си позволи да изрече, че "режимът на Саакашвили се е държал деструктивно" не може да изглади впечатлението, че в Европа продължават да се отнасят към грузинския президент като към трудно дете, а спрямо Русия непрекъснато валят критики и заплахи за санкции.

Доставчикът спря за 30 часа доставките на газ за Полша и Германия, като още 30 часа след това, подаването ще бъде намалено и ще е с капацитет наполовина. От компанията заявиха, че това е планиран от месеци ремонт на газопровода "Ямал-Европа". Появиха се обаче слухове, че е отговор на европейското решение. Руският вицепремиер Игор Сечин ги нарече "провокация".
От централата на "Газпром" обясниха, че ремонтът на газопровода за Германия и Полша бил плануван от януари и бил изискан от партньорите на "Газпром" в джойнт венчъра, които управляват съответно германската и полската част. От доставчика са пояснили, че по време на поправките ще се доставя газ по алтернативни пътища.

Тази сутрин АФП съобщи, че САЩ ще похарчат 250 000 барела петрол от стратегическите си резерви, за да успеят да възстановят щетите от урагана "Густав" по южното крайбрежие, предаде АФП. В същото време излезе информацията, че "Газпром" е подписал с Узбекистан изграждането на поредния газопровод, докато цените на петрола все още са много високи, и редица държави в Европа разчитат на Русия за енергийни ресурси.

"Русия и Узбекистан се споразумяха да пострoят нов газопровод на узбекска територия, предназначен за износ на газ от Туркменистан", съобщи руският премиер Владимир Путин. - Беше сключено споразумение за съвместни практически проучвания за строежа на нов газопровод на територията на Узбекистан, за да гарантираме растеж на износния потенциал на Туркменистан и Узбекистан", заяви Путин при посещението си в Ташкент. Ако бъде реализиран, проектът ще позволи на Русия да запази контрола върху огромните резерви на газ от Туркменистан. Освен това предстои Русия да доставя "ултрамодерно" оръжие на Узбекистан.
Русия демонстрира готовността си да защити своите "газови" интереси в Средна Азия с проверени средства, коментира на страниците си "Время новостей".
Руският премиер Владимир Путин и директорът на енергийния монополист "Газпром" Алексей Милер се връщат от Ташкент с предварително споразумение за закупуване на узбекистански газ по формула за изчисление на цените спрямо световните котировки на петрола и планове за строеж на още един газопровод през Узбекистан за транспортиране на узбекистански газ за Русия. Това е един адекватен, от гледна точка на "газовата" дипломация отговор на неотдавнашното споразумение между Ашхабад и Пекин за увеличаване на доставките на средноазиатското синьо гориво за Китай, а така също регулиране на опитите на Запада да пусне туркменистански газ, заобикаляйки територията на Русия, коментира вестникът.
Така само ден след като Брюксел завърши срещата на 27-те по казуса "Кавказ" и мозайката в геостратегическите планове на САЩ, НАТО и ЕС вече усилено се пренарежда, Кремъл продължи да укрепва икономическия си просперитет в посока Азия.
"Русия, която Западът с такова наслаждение ненавижда - отново е с нас" - написа Мартин Уулф в английския "The Financial Times". - От Русия днес отново се боят и това в очите на нейното правителство означава, че тя съществува."

"От мен се страхуват - значи съществувам" - тази променена фраза на знаменития Макиавели е в основата на отношенията ЕС-Русия за лидерите на някои западни държави като Великобритания, Полша и Прибалтийските републики според английския вестник.
Дали ще съкрати енергийните доставки за Европа под един или друг претекст, или ще обяви, че предстои профилактика на съоръженията на тръбопровода - Русия показа, че държи здраво баланса на икономическите си взаимоотношения със страните членки в ЕС.
В този смисъл и приемам шегата на електронното издание Грани.ру, което излезе със заглавие: "ЕС помоли Русия да не "се изолира" от отношенията си с него".
Зависимостта не позволява санкции. Под това заглавие агенция "Фокус" коментира събитията от извънредното заседание на 27-те в Брюксел. Дали едно подобно заключение е плод на трезва преценка, или е по-скоро удобно извинение на страните-членки на ЕС за слабостта им да се "справят" с проблема Кавказ, поради наличие на проблем с Кремъл - това е трудно да се прецени засега.
Анализ на информационната агенция РосФинКом показа, че санкции против Русия, наложени от страна на Европейския съюз ще бъдат скъпи и неизгодни още повече, че възможностите на Европа за това са крайно ограничени и по-скоро биха навредили на самите европейци, отколкото на Русия.
В случай, че отделни държави от Евросъюза наредят на своите банки да ограничат кредитите си и навлизането на бизнеса в Русия, това неминуемо би рефлектирало в дейността на същите корпорации на територията и на Европейския съюз, констатирали експерти.

По същата схема се развива проблемът и с кредитния рейтинг на руските компании и поскъпването на акциите на европейския финансов пазар. Ако от едната страна има силна нужда от рефинансиране, то от другата, очакванията са за постоянно разширяване на кредитния портфейл. Ето защо да се очаква, че финансовите структури на Европа ще се откажат от кредитиране на руски партньори в името на някакви санкции, които политиците, демонстрирайки мускули смятат да наложат, ще е най-малкото неприемливо за европейския бизнес. Евентуален негативен сценарий на западните държави спрямо Русия би довел до десетки негативни последици, тъй като Русия е един от най-големите партньори износители на зърно, енергоносители, промишлени суровини. Ограничение на достъпа до тези ресурси за световния пазар би се превърнало в причина Запада да бъде принуден да забрави за икономически ръст, развитие или печалби за дълъг период от време.

В която и да е точка на света, бизнесът се нуждае от сигурност и политическа стабилност, а без печалбите на бизнеса, политиците са като празна яйчена черупка - уязвими и безполезни, показва практиката.

Как Саакашвили нарече парцал преди няколко години колегата си Юшченко

Кризата в Южна Осетия и около Грузия сближи видимо грузинският президент и украинският му колега, Виктор Юшченко, тъй като и двамата имаха едни и същи интереси за влизане в НАТО и ЕС, и двамата се водеха на подчинение на задокеанския Голям брат, и двамата се афишираха като демократични президенти на своите държави.
Тези дни в. "Комсомолския правда" публикува фрагменти от разговор на Михаил Саакашвили с неизвестен събеседник, който се е състоял в Киев, през 2003 година.
Ето част от този разговор, който свидетелства за двуличието и цинизма на Саакашвили:
Неизвестният: Ти действително ли си дошъл по лична покана на Юшченко?
Саакашвили: Ти сам помисли, кой е този Юшченко? Кому е необходим на х.я той всъщност? Мои американски приятели се обърнаха с молба да помогна на този идиот Юшченко. Така да се каже, да засвидетелствам пред международната общественост единството на интересите ни и подкрепата, която даваме на кандидата на демократичните сили.
Н.: Ти действително ли мислиш, че е идиот?
С.: Е... чак не идиот, по-скоро някакъв парцал, та аз го видях! Веднага се вижда, че той е много мек, интелигентен и неуверен в себе си човек, който самостоятелно няма как да вземе властта. Затова и и има нужда от помощ. Аз нямам съмнение, че народът на Украйна може да го избере за президент. И слава Богу, защото тогава той няма да се пречка на никого!"

Американският финансист Джордж Сорос предрече бъдеща сериозна криза

"Светът се намира на прага на много сериозна финансова криза, коментира тези дни американският финансист, Джордж Сорос, като изтъкна, че финансовата система е сериозно засегната. - Аз смятам, че кризата ще е най-сериозната за цялата история на днешното поколение.
Както съобщи сайтът NEWS.ru, правителствата на редица западни държави и регулиращите икономиката им финансови органи вече показаха, че няма да допуснат криза, като тази от времето на Голямата депресия от 30-те години на миналия век.
Сорос отбеляза, че на световните стокови пазари продължава бума на търсене на природни ресурси и суровинни стоки, като цените на суровините продължават да се покачват вече седма година поред.
Финансовите активи, свързани с ресурсни стоки носят днес огромни постъпления, в сравнение с облигации и акции. В резултат, тях ги предпочитат в пенсионните фондове на водещи западни държави като стабилни, сигурно печелещи и без конкуренция.
В същото време е ясно, че природните ресурси и суровините като стока не може да са безкрайни като обем - те все някога свършват. И дойде ли моментът на изчерпване - то тогава сривът на борсите и финансовите пазари ще е фатален.
В Щатите 10 милиона души бяха евакуирани от домовете си заради урагана "Густав", драмата на тези семейства е голяма. В същото време вицепрезидентът Дик Чейни посети набързо кризисен център в щата Мисисипи и отпраши към Тбилиси, за да успокоява протежето на ЦРУ и НАТО - Саакашвили.
Полицията използва лютив газ и димни бомби, за да разпръсне няколкостотин демонстранти, намиращи се близо до мястото, където се провежда Националният конгрес на Републиканската партия в град Сейнт Пол, щата Минесота. Около 10 000 души взеха участие в мирна протестна акция срещу войната в Ирак съобщи Ройтерс, като полицията задържа 284 от протестиращите.
Ураганът "Густав", който достигна до американското крайбрежие на Мексиканския залив и принуди още 2 милиона жители на щата Луизиана да напуснат домовете си ще е причината Буш и Белия дом да не могат в близко време да се намесват в събитията около "Кавказ".
"Украйна вече няма да може да разчита на предишните икономически връзки с Москва, след като е член на Световната търговска организация - съобщи източник от Кремъл. Съществуващите договори след въпросната промяна ще трябва да се преразгледат и преподпишат, в случай, че Киев поиска да продължи двустранното сътрудничество с Русия".
В деня на заседанието в Брюксел, руският външен министър Сергей Лавров посети Турция, за да обсъди създаването на регионална организация за сигурност в светлината на промените от кризата в Кавказ, предаде ИТАР-ТАСС. Говорителят на руското външно министерство Андрей Нестеренко потвърди информацията, че Русия и Турция ще обсъдят реализацията на турската инициатива по създаването на "Платформа за стабилност и сътрудничество в Кавказ". Предвижда се засега в тази инициатива да вземат участие освен Русия и Турция и Азербайджан, и Армения.

Инициативата бе тема на посещението на турския премиер Ердоган в Москва, още по време на посещението му в Кремъл по време на грузинско-осетинския военен конфликт.
Логично е след като ЕС не дава никакви сигнали, че има намерение да приеме в близко време Турция за свой член, Анкара да потърси, друг по-перспективен партньор за укрепване на икономиката си и сигурността в геополитически план.

Какво съдържа днешният Кавказки тебеширен кръг и дали може да се предвиди Трета световна война - ситуацията е сложна, и с няколко изречения, трудно може да се направят прогнози. Случващото се в Кавказ рекушира в най-различни точки на света, в най-разнородни организации - икономически и такива за сигурност и сътрудничество. Кавказ е на път да приобщи Азия и Африка към Европа, като главната роля на САЩ като стратег и "миротворец" постепенно става излишна.

"Войната свърши, страхувайте се от мира!" заяви Юрий Богомолов пред РИА Новости, но всъщност предупреждението е на Бертолд Брехт...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене