Совите не са това, което са


Министър-председателят на държавата се покри в Щатите и се заигра да се прави там на даскал, докато в родината всичко се люлее. Нещо се мъти в държавата. За едни случващото се от последните дни е Туин Пийкс, за други - предконгресни шеги и закачки по социалистически, за трети поредният Биг Брадър в държавата. Докато Европейският съюз чака да види и чуе как се справяме с корупцията във висшите етажи на властта - народни избраници отидоха на място и препитваха повече от четири часа служители от Държавната агенция за национална сигурност защо им са проверявани телефонните разпечатки. В ДАНС съответно уволниха светкавично служителя - за да няма недоволни сред политиците. Даже премиерът се обади отвъд океана, за да "благослови" наказанието...

"Поръчителят на подслушването на депутати е Владимир Писанчев, директор в ДАНС, който е посочил, че иска четири телефона поради оперативна необходимост. Ако искаме да бъдем коректни и да не злепоставяме една институция, трябва да говорим с лица и извършители". Това каза Татяна Дончева, заместник-председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, в предаването "На четири очи" на Нова телевизия.
Лица и извършители в законодателната власт - тези понятия не бяха ли от арсенала на наказателното право?
Всъщност искането на разпечатки не е подслушване, така че щом няма подслушване - няма как да има поръчител и извършител на "противоконституционно" действие. Татяна Дончева ли не е наясно с това? Едва ли. Тя, като законодател и може би от хората в парламента, които са най в час по тези въпроси.

Дончева призова Прокуратурата да се произнесе по казуса с разпечатките, въпреки че и на уличните котки е ясно, че Прокуратурата не само няма да се произнесе, но и това искане ще чака на трупчета като другото - това, по което уж беше започнала проверка, която да установи кой е разкрил и осветил агент от ДАНС - бившият министър Румен Петков или именно той.
Освен, че се обърна към Обвинението, депутат Дончева подхвърли, че се необходими не само наказанието на "провинения" служител, но и персонални промени в ДАНС. Но като цяло, агенцията си била слънце...
Антоний Гълъбов пък чул не дочул, разбрал, недоразбрал реши да го играе ехо на Дончева и допълни, че всъщност "скандалът" с разпечатките бил продължение на скандала в МВР, който свали бившия министър Румен Петков. Кой да му обяснява на Гълъбов, че никакъв скандал в МВР не свали Петков, а едно убийство посред бял ден на оживена улица катурна Петков? Няма кой - хората са заети напоследък с какво ли не.
Част от "скритите" помисли на зам.-председателя на вътрешната Комисия в парламента, Татяна Дончева лъснаха, когато тя защити открито Алексей Петров, като ценен кадър в ДАНС, и човек с инстинкт и едва ли не ценна придобивка за националната сигурност!
Твърде сложно е на пръв поглед за редовия данъкоплатец, изкарването на името на Петров около зверския побой на Огнян Стефанов да се проследи и стигне до извода, че при социалистите воюват две лобита: едното, закрилящо Алексей Петров и другото - срещу него. Едното, свързано с Румен Петков - и другото - срещу него. Но такава връзка си заслужава да се провери. Предконгресно. И преди пленума на социалистите, който май е в края на тази седмица.

Скандалът с исканите разпечатки, който можеше да заглъхне още докато бе вдигнат, се подклаждаше с интервюта, "разкрития" за разпечатки на Румен Овчаров, обвинения срещу сегашния министър Михаил Миков, чакащи тълпи репортери пред ДАНС и в коридорите на парламента, интеврюта на депутати сутрин, обед и вечер по темата, и прочие, и прочие.

Всъщност Миков вяло изтърси, че трябвало да има контрол при използването на специални разузнавателни средства. Но - разпечатките на телефонни разговори Не са СРС. Тогава? Какво искаше да каже министърът? Че ведомството му не е виновно? Но МВР няма пряка връзка с исканите разпечатки, МВР не дава и разрешения за подслушване, МВР не се меси на ДАНС в пряката й работа. И какво излезе? Гузен, негонен бяга? Или нещо, което все още не е ясно?

Цялото депутатско войнство

Стигна се до смехотворните изявления на разни депутати, че разпечатки се правели само, ако има заплаха за националната сигурност? Или че "проблемите на ДАНС трябва да се решат законодателно"! Депутатка даде изявление, че "ако има нарушения в ДАНС, виновните трябвало да си понесат последствията"! Ако има нарушения, а ако няма? Ако искани разпечатки не се окажат нарушения, и нещата се изкривят както в случая с Куйович, който от набеден за наркотрафикант отнесе присъда за показан среден пръст в коридорите на съда?

А не бяха ли именно законодателите законотворци от парламента, които бабуваха на ДАНС, закривайки и сливайки в едно контраразузнаване, Агенция за финансово разузнаване и Военно контраразузнаване? Да се смее ли, да плаче ли редовният данъкоплатец!
"Поводът за проверка в ДАНС е да се търси къртица" - поясни депутатка от опозицията. Социалдемократът Камов пък препоръча като вещ в тези работи, служителите в ДАНС да се научат да не правят това, което са вършили преди създаването на Агенцията!
Румен Овчаров "посъветва" ДАНС да не се прави на Държавна сигурност.
Даже Анастасия Мозер обяви, че неин разговор с шофьора й после чула от телефонния секретар и това за нея си било подслушване!
Вездесъщият Стефан Гамизов обяви, че в службите протекъл "мръсен процес" в последно време! Каква е причаната Гамизов да разбира от специални служби и процесите, които протичат в тях - консултантът не поясни.
Психиатърът от партийката на Иван Костов обяви, че в ДАНС имало Троянски кон и там се водели битки до кръв...

"Има атака срещу ДАНС"

- коментира от отвъд океана Станишев и поясни, че атаката била вътре във ведомството.

По всичко казано от политиците в държавата и извън нея, през последните дни трябваше да излезе, че битките около ДАНС далеч не са приключили със създаването й, а продължават и в момента.
Никой не си направи труда да уточни за разпечатки на телефонни разговори ли иде реч, или за списък с телефонни разпечатки на номера, с кого са водени разговори от страна на даден абонат. А разликата между двете словосъчетания е оттук до Малката Мечка.
Първото се получава, когато има дадено по надлежния ред разрешение за подслушване и от разпечатаните разговори става ясно какво са си говорили абонатът и други субекти.
Второто словосъчетание е разпечатка на телефонни номера, с които даден абонат е разговарял - получава се всеки месец от съответния мобилен оператор и всеки, който отвори пощенската кутия на дадено лице, може да вземе плика със списъка от номера по проведени разговори.
В съседна на България Румъния, арестуваха министър, във Франция - също, в Италия разследваха премиера Берлускони - почти няма държава, в която висши политици да не се следят за злоупотреби, най-малкото защото в други държави, злоупотребите на политиците се приемат като насочени срещу националната сигурност. В това отношение България е май единствената страна, в която политиците по върховете от изпълнителната, законодателната и съдебната власт не се проследяват или изправят пред съда. Факт, върху който даже в Брюксел отчетоха като слабост в борбата с корупцията.

Имаме ли изобщо служба за сигурност,

след като един народен представител знае какво точно работят служителите в ДАНС? Имаме ли национална сигурност, след като депутати посещават единствената агенция в държавата и разпитват, подлагат на проверка кой какво е проучвал по отношение на тях самите. С една дума: чул народен представител за телефонни разпечатки - месечните, които дава мобилният оператор и тутакси хуква да санкционира работещите служители от Агенцията за национална сигурност!

Какво е това: контрол върху службите, контрол върху пряката работа на службите, или саморазправа заради съмнение и протекла проверка на службите по отношение на депутати?
Май всички предположения взети заедно.

Ами ако някой се беше сетил за поговорката: "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"? Тогава какво трябваше да очакваме да се случи? Парламентът да съди ДАНС за клевета и обида?
Преди броени дни пребиха журналист - свързаха побоя с човек от ДАНС, с проверка от ДАНС - всъщност следствието по нападението над журналиста върви в момента.
Преди побоя, ДАНС провери въпросния колега дали е свързан с някакъв сайт, който съдържал класифицирана информация. Делегацията от депутати вчера ДАНС не попита има ли връзка Агенцията и проверката й по сайта със скандала около журналиста и последвалия бой... Питали и говорили само за себе си. А всъщност се възмущаваха на висок глас от побоя и приеха даже Декларация по случая. Но, това бе за пред Европа...
Има ли изтекла информация от ДАНС - сигурно има, щом някои народни избраници знаеха, че са искани разпечатки на телефонните им разговори. Но изтичането на тези информация също не е било предмет на посещението и четиричасовия разговор със служители от ДАНС и депутатите. Още повече че ако се тръгне по линията "изтекла информация" ще се наложи да се установява и "другата страна, тази, която получава изтекла информация". А за това едва ли са готови в парламента.
Парламентът ще направи Комисия, поредната, този път за ДАНС. Може би комисарите ще получат свои стаи в самата Агенция, за по-удобно? Защо пък не. Как беше в песента: "в стаите наши седят комисари..."
Посещението на депутати в ДАНС уточни, че скандалът касаел списъка с абонати, с които са водени телефонни разговори. Онзи, който съответният мобилен оператор изпраща всеки месец до абонатите си. Онзи, за който не се иска разрешение от никого, защото не е подслушване, не е и използване на СРС, а и не представлява класифицирана информация.
Оказа се, че никой не е искал или получавал разпечатки на самите разговори, водени от депутати... Ако това се бе случило - най-малкото щеше да е уведомен съдът, който разрешава подслушване.

"Скандално е, разбира се, защото вместо да се събира информация за лицата, от които е изтекла информацията, се събира информация за народни представители и журналисти" - коментира "вещо" депутатът Б. Българинов.
От този коментар трябва всички дебело да си подчертаем, че при изтекла информация от ДАНС оттук нататък не следва да се подозират депутати. Може да го прибавят и към закона за ДАНС или СРС-тата. Като поправка.
"Всички депутати са оперативно интересни и трябва да бъдат проверявани", заяви шефът на вътрешната Коисия в парламента, Минчо Спасов. Ако Спасов беше служител от ДАНС, досега да му е духнал Петко Сертов под опашката...
ДАНС има Инспекторат, който трябва да проверява работата й. На депутатите това им се видя малко и нищо чудно работата на Инспектората да бъде дублирана в бъдеще с Комисия от народни представители, която също да проверява дейността на Агенцията и служителите й.

Шикалкавенето на Прокуратурата

"Срокът на делото за осветляването на секретния сътрудник на ДАНС Алексей Петров е удължен до края на годината". Това каза наблюдаващият зам.-градския прокурор Роман Василев пред "Сега". - Не е задължително обаче разследването да приключи с пращане на някого на съд. То може да бъде и прекратено". Прокурор Василев отказа да направи прогноза за развитието на казуса.

Циркът с осветения сътрудник от ДАНС продължава

"Алексей Петров бе осветен ясно от кого, не могат да докажат, че е непредпазливо, защото няма как да е непредпазливо. Има едни престъпления, които са само умишлени", коментира депутат Татяна Дончева пред Нова ТВ.
Незабравими ще останат сълзливите вопли на Румен Петков по скандала с осветяването на секретен сътрудник на ДАНС: "Още веднъж ще подчертая и го казвам с болка - човек, който е работил 8 години за държавата, да бъде да бъде изнесен и изпържен по такъв начин! Струва ми се отвратително... Не виждам сега кой може да поеме отговорност за сигурността на Алексей Петров."
Не ми остава нищо друго освен да запитам: Алексей Петров още ли е секретен сътрудник в ДАНС, след като и уличните песове разбраха, че е осветен?

Още признания...

Временно отстраненият служител на ДАНС поискал разпечатки поясни пред в. "Труд", че всичко, което и вършил е било с одобрението на самия шеф на Агенцията, Петко Сертов... Но шеф на Агенция не се уволнява или освобождава току така. Самият Сертов мълчи и ще мълчи - това е сигурно, както е сигурно и че уж скандалните разпечатки "са искани" "зад гърба" му. Нали точно Сертов се изми ръцете като Пилат Понтийски в парламента и сне отговорността от себе си за каквото и да било?

Наскоро стана ясно, че от няколко месеца в ДАНС вървяла проверка за теч на информация. След депутатската намеса - при наличие на теч, в ДАНС ще се гадае по презумпция, а не с проверки и съмнения в народните избраници.
"Всеки доказва, че не е той. Всичко се отричат от всичко" - бе написал класикът Станислав Стратиев в "Упражнения по другост".
Всичко е от особено значение, въпреки, че е без значение.

Какво се случва пак? Приложение на метода, да изместиш болката с друга болка? Отдавна не сме като жабата на Бжежински - да умрем в ужас от внезапното попарване с вряла вода. Предпочетохме същия летален изход, но с постепенно затопляне.
А в Европа са против изпитването на ужас - не било хуманно.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене