Станишев показа "мъжество" с уволнение в ДАНС


Няма в света премиер, който в навечерието на избори да провежда чистка в единствената Агенция за национална сигурност. Всъщност вече има, тъй като началото постави българският министър-председател Сергей Станишев. По-малко от година преди изборите премиерът даде знак за кадрова чистка в ДАНС с уволнението на зам.-председателя на Агенцията, Иван Драшков. Без мотиви, без да изтъкне каквито и да било причини, без коментар.

Ако перефразирам един бивш вицепремиер, бих казала, егати държавата, щом Яне Янев, Гамизов и Бойко Борисов диктуват дневния ред на кабинета! Дни наред депутатът Яне Янев от "Ред, законност и справедливост", известен със своята свръхемоционалност и едва догонващата я мисъл, повтаряше един и същ рефрен: "Драшков е лош!". Янев даваше на Драшков непрекъснато ултиматуми да напусне доброволно службата със заплахи, че ще вади данни за компрометиращи действия на заместника на шефа на ДАНС пред Върховна касационна прокуратура и Европейската комисия. Дни наред Янев повтаряше как Драшков трябва да напусне Агенцията за национална сигурност, за да спаси името й! Янев се оправдаваше с искането на ЕК "за декриминализация" на политическия елит, но служителите в ДАНС не са политици и са деполитизирани.

"Иван Драшков прикри агентурното минало на лидера на СДС Пламен Юруков", обяви Янев, каза го, но не го доказа по никакъв начин.
"Има връзка между Иван Драшков и Пламен Юруков, която е част от мафиотското съзвездие на прехода" - каза Янев. Каза го, но пак не го доказа.
Лидерът на РЗС Яне Яне открито посочи Иван Драшков като "къртицата" в ДАНС. Според него зам.-шефът на агенцията обслужвал интересите на кръга "Монтерей" и саботирал работата на Петко Сертов.
Сайтът "Всеки ден" публикува твърдението, че името на Драшков е било замесено и в скандала с подслушване на журналисти. "Твърди се, че разработката "Галерия" е на бившата НСС и е била под негово пряко ръководство" - написа сайтът без да публикува каквито и да било факти в подкрепа на това твърдение.
"Всеки ден" съобщи и че миналата седмица депутати от мнозинството коментирали пред сайта, че Татяна Дончева имала интерес да замени Драшков с бившия му началник в НСС ген. Иван Чобанов. Това твърдение също не бе подкрепено с каквито и да било доказателства.
Към Янев, "спонтанно" се включи и столичният кмет Бойко Борисов, който пък извади обвинения срещу брата на Иван Драшков Петър и някаква сделка с терен в София, в която сделка подписът на Борисов бил фалшив!
Впоследствие се оказа, че и подписът на брата на Драшков не е истински, но духът от бутилката беше пуснат и Борисов тръбеше: "Надявам се до десетина дни да има арести във връзка с незаконна сделка с терен в кв. "Стрелбище".
Първоначално в. "Стандарт" написа: "Всички данни обаче сочат, че участниците в далаверата са знаели какво вършат". Изданието постави в устата на анонимни магистрати твърдението, че "няма човек, който ей така да стане титуляр на имот за 30 млн. евро, без да го интересува произходът му." "Трябва да е платил нещо, за да го придобие, той е човек с положение, а не кокошкар от ромската махала, който не знае какво върши".
Днес в. "Стандарт" прави завой на 180 градуса и написа съвсем обратното: "Според експерти, нищо чудно Петър Драшков да не е знаел, че подписът на Бойко Борисов не е истински. На него директно му бил връчен заверен в Агенцията по вписванията договор за покупко-продажбата."

Кой е Иван Драшков?

За едни той бе човек на бившия шеф на контраразузнаването, Атанас Атанасов, но всъщност той работеше по едно и също време с него в тази специална служба. Според други - Драшков е човек на президента, но около назначаването му за шеф бившата Национална служба за сигурност, кандидатурата му бе отхвърлена първоначално от Георги Първанов и чак впоследствие тя бе одобрена по настояване на МВР-министъра Георги Петканов. А както е известно Георги Петканов не бе в брилянтни отношения с Бойко Борисов, който по негово време беше главен секретар на МВР. Уволненият заместник-шеф на ДАНС всъщност бе един професионалист, генерал-майор по чин, и последователно е удостоен с трите степени на най-висшата професионална награда Почетен знак на МВР, награден със златен медал "Правосъдие, свобода, сигурност" на МВР.
Главният прокурор Борис Велчев, коментира скандала с депутатското посещение в ДАНС и "възмущението" на народните избраници, че се работело по устни нареждания, като защити правото на ДАНС да работи по устни нареждания, без документирани заповеди. По думите му в оперативните служби, за разлика от Прокуратурата, където всички указания били писмени, имало място и за много устни разпореждания. "Нали не си представяте, че в една оперативна дейност всичко може да се оформи с писмени заповеди", зададе въпрос Велчев.

В цялата бутафория около уволнението на Иван Драшков, се нарои цяла орда Пилатовци, които удобно си измиха ръцете. Депутатите, които се разходиха до ДАНС се направиха на ни лук яли, ни лук мирисали за това уволнение.

Бойко Борисов, който сам раздуха скандала с фалшиво положения му подпис, не спря да набляга на факта, че братът на Иван Драшков - Петър е замесен в това и заяви: "Не се притеснявам от Петър Драшков. Аз също имам сестра и не знам какво върши тя. Докато не бъде повдигнато обвинение, не бих си позволил да наричам никого с квалификации".
Като един от авторите на раздухания скандал около името на Иван Драшков, Бойко Борисов по Пилатовски се опита да се прави на умряла лисица около обявеното уволнение на Драшков: "От вас научавам, че Иван Драшков е освободен. Брат му ще си носи своята отговорност. Ако премиерът е освободил някого, то той трябва да каже защо го прави. Това каза пред журналисти кметът на София Бойко Борисов, съобщи Агенция "Фокус". Помолен все пак да коментира освобождаването на Драшков от поста му Борисов каза: "Преди малко сте били при премиера, защо не сте го питали? Какво общо имам аз с ДАНС. Аз не знам дали е освободен, има ли Указ от президента. Как да дам становище? Каня ви утре в общината, ако това освобождаване стане факт, да го коментираме", обърна се Борисов към журналистите.
Друг гербовец, Цветан Цветанов, който от време оно го играе ехото на Борисов заяви за репортер на Агенция "Фокус": "Отстраняването от длъжност на заместник-председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Иван Драшков е един от начините на премиера, в лицето на политическото си назначение Петко Сертов, да овладее ДАНС. Отстраняването се прави, за да могат Станишев и Сертов да "прилагат целия инструментариум, за да не излиза каквато и да било информация, касаеща управлението и злоупотребите му". И нито дума за външното рамо, което удари ГЕРБ в това "мероприятие"!

Някак ни в клин, ни в ръкав, позицията на един от министрите от правителството Джевдет Чакъров, който до вчера не пропускаше да говори срещу кмета Борисов и неумението му да се справи със столичния боклук, в деня на уволнението на Драшков омекна: "Проблемът за отпадъците на София е наследен, както за това правителство, така и за Столична община." Мъдрецът го е казал: "Нищо ново под слънцето". Омекналата позиция на Чакъров спрямо Борисов се яви като една управленска "благодарност" за акцията, която проведе, раздухвайки името на брата на Иван Драшков по скандала със сделка на брат му.
Удобно по уволнението на Драшков "си изми ръцете" зам.-председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Борислав Българинов от групата на монархическите отцепници. Той заяви, че имало сериозни проблеми в ДАНС и нарушения, извършени от хора на ръководни позиции в ДАНС. "Аз обаче не бих си позволил да цитирам имена. Прокуратурата е тази, която трябва го направи", категоричен бе Българинов. Според него - трябвало и независимият депутат Яне Янев да отговори ясно на въпроса дали наистина има данни, че Иван Драшков е "къртицата" в ДАНС.

Яне Янев, също не можа да сдържи радостта си, която му причини премиерът Станишев с уволнението на Иван Драшков и се опита да му "подскаже" следващите стъпки: "Считам, че трябва да бъдат освободени, заедно с Драшков, поне още няколко души, които бяха направили в ДАНС едно своеобразно ООД, чрез което търгуваха влияние и обслужваха сиви корпоративни интереси", каза Янев пред журналисти.
За "къртица" в ДАНС говореше и Стефан Гамизов, но не спомена името на Драшков, а само спомена, че "къртицата" не е Петко Сертов. В същото изявление Гамизов посочи без причина имената на заместниците на Сертов, с което искаше да наведе на мисълта, че вероятно сред тях се крие въпросната "къртица".

Спасиха Сертов с уволнение на Драшков

С отстраняването на Иван Драшков от ДАНС, премиерът затвърди позицията си, че е готов да даде мило и драго неговият избраник, Петко Сертов да остане шеф на ДАНС. Така освен спасяване на Сертов, с уволнението се цели и прикриване и замазване на гафовете на самия Сертов, за които стана дума подробно в поредицата на "Хроники" - "ДАНС - прелъстена и изставена".
С отстраняването на Иван Драшков, премиерът Станишев демонстрира мускули пред президента, бившия си министър на вътрешните работи, опозицията и кого ли не. Станишев пусна това уволнение, за да замаже очите на гражданството от скандала, раздухан около ДАНС и едва ли има хора, които да не разбират това.
"Председателят на ДАНС Петко Сертов отново получи сигнал за сериозна подкрепа от страна на министър-председателя". Това заяви за Агенция "Фокус" независимият депутат Елеонора Николова, която обикновено е точна в преценките си.

"Заместник-председателят на Държавната агенция за национална сигурност на България - ДАНС, Иван Драшков е уволнен в разгара на скандала с подслушването на телефони, който разтърси агенцията през последните седмици", предаде АФП, цитирана от "Фокус". Както се казва и отличниците грешат. Подслушване на телефони от ДАНС на депутати така и не се доказа, за подслушване на журналисти - също нещата останаха в сферата на приказките и недоказаните твърдения.
Вчера премиерът стори и нещо друго: нарече представители на опозицията "циркаджии". Половин ден по-късно все още няма отзвук на това от страна на опозицията.
В България няма цирк, тъй като той изгоря по време на Живковото управление. Всъщност дали изобщо трябва да се строи цирк, след като политиците ни не спират да забавляват гражданството...
Уволнението на Иван Драшков е началото - на премерване на силите в ДАНС, на противопоставянето - премиер-президент, на битката в БСП, на предизборната година. И пак казвам: никой интелигентен политик не си прави експерименти с уволнения в службите за сигурност преди избори. Станишев добре знае това, но трябваше ли да рискува с тази своя стъпка? Уволнението, което премиерът вчера анонсира ще даде повод на Сертов да изчисти службата от хора, работили с Драшков, а това вече ще е много сериозен гаф!
Едва ли има някой, който да приема вчерашното освобождаване на заместник в ДАНС като път, постлан с добри намерения. Знаем, че пътят, постлан с добри намерения води към Ада. "Не всеки умее да танцува в такт с музиката на бъдещето" - каза Станислав Лец. - Особено трудно е, когато ветровете сменят пътепоказателите.
От няколко дни витае слух, че монархистите искали да сложат ръка на спецслужбите. Е, щом правосъдният министър Тачева се зае да се занимава със контрола върху специалните разузнавателни средства - нещата са на път, както се казва! Известно е, че Тачева "оправи" Следствието - сега са на ред СРС-тата.

Горко на оня, който се докосне до табуто. Ето защо един политик като Станишев, един шеф на Агенция за национална сигурност като Сертов не трябва да забравят, че понякога престъпление може да бъде тъкмо алибито.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене