Македония извърши ритуално "самоубийство"!


Македония извърши ритуално "самоубийство", като призна Косово за държава и с този акт Бившата югославска република Македония - БЮРМ отвори вратата към създаването на Велика Албания. Решението за признаване на независимостта на Косово е било прието след гласуване в парламента и в координация с правителството на Черна гора, съобщи официалният представител на кабинета на БЮРМ, Ивица Боцевски.

"Признанието на суверенитета на Прищина се явява в резултат на дълбок политически анализ и се основава на изводите на Съвета на Европа по външната политика от 18 февруари 2008 година - се казва в заявлението на правителството на БЮРМ. - Освен това Скопие и за в бъдеще смята да поддържа добросъседски отношения със Сърбия във всички области, които се явяват от приоритетите на външната политика на Република Македония. В съобщението се подчертава, че "Република Македония ще поддържа всячески Сърбия по пътя за нейната интеграция в евроатлантическите структури, така, както членството на всички балкански страни в ЕС и НАТО се явява залог за мира и стабилността в района - предаде ИТАР-ТАСС в два часа след полунощ.

Редица от депутатите, подкрепили това решение, обяснили необходимостта от признание на независимостта на Косово като част от "стратегическото партньорство със САЩ", и също така и стремеж на държавата БЮРМ към членство в ЕС и НАТО, предаде РИА Новости.
Според Агенция "Фокус" , Иван Стоилкович, депутат от Демократическата партия на сърбите в Македония, който единствен гласува срещу резолюцията за признаване на Косово, е отправил въпрос към коалиционното правителство дали на Македония й е нужно признаване под конституционното име от някого, който не е член на нито една международна организация и за чиято сигурност се грижат 16 000 чуждестранни войници, отбелязва днес сръбският вестник "Блиц". От парламентарната трибуна Стоилкович предупредил за последиците, които решението за признаването може да има върху сърбите в Македония.
От своя страна Мендух Тачи, председател на Демократическата партия на албанците, приветствал приемането на резолюцията с думите, че това е добър сигнал за "изграждането на положителна атмосфера между македонци и албанци в Македония".
Председателят на другата албанска партия, Демократичен съюз за интеграция, Али Ахмети, изтъкнал, че с този ход на парламента "са се потвърдили, добросъседските отношения между Македония и Косово". Това съобщи Агенция "Фокус", позовавайки се на сръбското издание "Блиц".
АФП посочи, че признаването от страна на Черна Гора на независимостта на Косово е предизвикало бурно недоволство в Белград, който заедно със съюзника си Русия яростно се противопоставял на разделението на двете държави. Спонтанната реакция на Сърбия проличала в изявление, че ще експулсира посланика на Черна Гора в Белград.

Признанието на Косово от страна на БЮРМ

дойде след като Общото събрание на ООН подкрепи със 77 гласа искането на сръбското правителство за внасяне на Резолюция по Декларацията за независимост на Косово в Международния съд. Шест страни, сред които САЩ, Албания и Франция, гласуваха против, а 74 страни, между които България, се въздържаха. Вотът беше подкрепен от редица държави от региона на Югоизточна Европа, сред които Румъния, Словакия, Гърция и Кипър. Според техни представители положителният им вот в подкрепа на искането на Белград е бил продиктуван от убеждението, че всяка държава има правото да поиска мнението на най-висшата съдебна инстанция на ООН по въпрос, който я засяга.

Според ИТАР-ТАСС, в Обръщение към Генералната асамблея министърът на външните работи на Сърбия, Вук Йеремич, специално долетял в Ню Йорк за участие в заседанието заявил, че Белград е отговорил на провъзгласяването на независимостта на Косово "максимално сдържано" изключвайки прилагането на сила или икономически санкции против тази своя територия.

"Сърбия е решена да защити своя суверенитет и териториална цялост чрез инструментите на дипломацията и международното право - заявил Йеремич. - Този неконфронтационен подход е високопринципен и легитимен. Той послужи за намаляване на напрежението в региона и увеличи нашите усилия за примирие - подчертал Йеремич, призовавайки членовете на ООН да подкрепят проекта за Резолюция на Сърбия.
Агенция "Фокус" посочи, че президентът на Сърбия Борис Тадич е заявил след гласуването в Общото събрание на ООН, че успехът на сръбската дипломатическа инициатива предотвратява криза в международния правен ред, до която е можело да се стигне, ако и други територии по света опитат да се отделят от майчините си държави. Тадич е подчертал, че едностранното обявяване на независимостта на Косово е опит една страна - член на ООН, да бъде разделена против нейната воля и международното право.

След гласуването в ООН, премиерът на Косово, Хашим Тачи е коментирал, че решението на ООН по никакъв начин не може да повлияе върху процеса на независимост на Косово и никой не може да върне нещата назад. С тази инициатива, казал той, Белград цели "да прикрие престъплението и геноцида, извършен в Косово". ""Независимостта на Косово е приключил въпрос. Никаква сръбска инициатива не може да ни попречи, освен някаква извънземна сила" са били дословно думите на Тачи според РИА Новости.

Какво направи Македония

или както е името й в международния правен мир - БЮРМ? Тя призна независимост на държава, за която часове преди това е било проведено гласуване в ООН. Гласуването е било по искане на сръбското правителство за внасяне на въпроса с Декларацията за независимост на Косово, т. е. за легитимността на тази държава в Международния съд на ООН. Шест страни, сред които САЩ, Албания и Франция са гласували против, а 74 страни, между които България, са се въздържали. От балканските държави, Румъния, Гърция и Кипър са гласували в подкрепа на искането на сърбското правителство. И точно в този момент, БЮРМ подлага на гласуване в парламента си решение за признание на независимостта на Косово!
ИТАР-ТАСС съобщи снощи късно, цитирана от телеканала "Вести", че правителството на Сърбия е изразило готовност да отиде на компромис и е готово да размисли за разделение на Косово, заявил сръбският президент Тадич. Той пояснил, че щом стане ясно, че няма как Косово да се върне към Сърбия, то тогава Белград е възможно да отстъпи, с предложение Косово да бъде поделено на сръбска и албанска част. Заедно с това свое изявление Тадич е подчертал, че такъв един вариант засега се разглежда от Белград като краен, но все още не стои на дневен ред.

От своя страна Тачи е заявил пред представител на ИТАР-ТАСС, че целостта на Косово е неизменна и не подлежи на коментар. Преди два дни министърът на отбраната на САЩ, Роберт Гейтс направи подобно на Тачи изявление за целостта на самопровъзгласилата се държава.
Признанието на Косово за държава от страна на Македония дойде, след като преди няколко дни, въоръжени албанци изтриха границата между Македония и Косово. Албанските групи свалиха граничните знаци и маркировки на границата между двете страни, поставени неотдавна при демаркацията между Македония и Косово.
Защо БЮРМ реши да признае Косово? Заради влизането в ЕС и НАТО? В името на добрите отношения със САЩ? Или под нечий външен натиск.
Правителството на Скопие не може да не си дава сметка, че Сърбия отдавна не се интересува от действията и решенията на Бившата югославска република Македония. Част от парламента на БЮРМ е от етнически албанци. В момент, когато за пореден път преговорите на Македония с Гърция за името на дръжавата зациклиха, в момент, когато ООН подкрепи позицията на Сърбия спрямо Косово, в момент, когато въоръжени албанци свалиха граничните знаци от македонско-албанската граница - най-нелогично бе Македония да признае Косово като държава. Но тя го направи.
До неотдавна "врагове" на Македония бяха българите. Скопие не криеше омразата си и неприязънта си към България. От днес нататък нещата ще се променят и Скопие рано или късно ще осъзнае, че България е била най-малкият проблем на Бившата югославска република Македония. Започна се със заличаване на границите между Косово и Македония от въоръжени албанци. Ще мине време и ще последват редица действия, за да се присъедини част от територията на БЮРМ, населена с албанско население към Косово. И така териториално, границите тепърва ще се променят до деня, в който Косово ще стане част от Велика Албания и ще включва освен част от Македония и част от Черна гора. Всеки, който е следил внимателно действията на косовските албанци е наясно, че подобни действия са неминуеми.
В Черна гора днес живеят и 110 000 мюсюлмани, които съставляват 17.74 на сто от населението на страната. Част от тези мюсюлмани са албанци, което е достатъчно условие и от Черна гора един ден да бъдат откъснати територия и население, които да се присъединят към бъдещата Велика Албания.
На Балканите отново е неспокойно, въпреки признанието на Косово от страна на БЮРМ и Черна гора. Тази част от Европа е изправена пред опасността от нова война, ако Република Сръбска се отдели и Босна и Херцеговина се разпадне. Това мрачно предупреждение отправи пред сп. "Шпигел" президентът на Хърватия Стипе Месич, цитиран от Агенция "Фокус". Месич е изразил тревога от разразяването на нов кървав етнически конфликт на Балканите, което би довело до преначертаване на границите на полуострова, и по-специално в Босна и Херцеговина, където живеят три различни народа. В най-лошия случай, прогнозирал Месич, около Сараево ще се образува фундаменталистки ислямски кръг.

Този ислямски кръг ще е втори, след преначертаването на границите, което предстои да се осъществи рано или късно около Македония и то под албански натиск. Твърде вероятно е един ден част от християнското население на тази държава бъде принудено да пожелае да се присъедини към своята бивша родина - България. А един подобен вариант би повторил синдрома на съединяването на двете Германии през 1990 година, което започна радостно, но завърши със смесени чувства за населението от двете държави.

В този смисъл и актът на признание на Косово, който извърши Македония в никакъв случай не може да се определи като начало. Той по-скоро е старт към един бъдещ край на сегашните граници около тази държава. А за повечето геополитически стратези, подобно поведение се определя като ритуално "самоубийство".

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене