А Петко Сертов мълчи ли мълчи...

"Понякога наказанието води до вина"
Станислав Лец


Премиерът Сергей Станишев застана твърдо зад шефа на ДАНС, но понякога твърдата позиция е в резултат на парализа. "Не съм казвал да се направи разпечатка на когото и да било, казах да се направи всичко необходимо за установяване на източника, от който изтича информация" - обяснява Петко Сертов, шеф на ДАНС, пред депутатите, посетили Агенцията. Така поне е записано във в. "Труд". В Стенограмата от срещата. В тази Стенограма няма оплаквания и обвинения от Сертов, че някой е действал през главата му. Има лично признание, че е обсъждал със свои служители каква да е схемата на работа по случая с изтичане на информация от ведомството. Според Стенограмата, Сертов възлага на Цв. Йовчев задача, тъй като "е от хората, които добре се справят с нещата". В петък Йовчев подаде оставка.

В Стенограмата Сертов възлага на Драшков, правят обсъждане на схемата - в края на миналата седмица Драшков е уволнен от искане на Сертов. Самият Сертов пък твърди, че всичко е правено през главата му без да бъде уведомен! Такова признание в Стенограмата пред депутатите от Сертов - няма. То се появява по-късно и във връзка с уволнението на неговия заместник. Цяла седмица Сертов не проронва и дума за неподчинение и своеволия на негови подчинени през главата му.
В тази сага има няколко лоши последствия - засега. Лошо е, че уволненият заместник на Сертов бе защитен от Ахмед Доган, а обикновено защитените от Доган ги уволняват. Лошо е и че бившият министър на вътрешните работи се хвърли в защита на Драшков, а по-лоша услуга от това едва ли някой би могъл да измисли за отстранения заместник на Петко Сертов.
Лошо е, и че за няколко часа в разговори с шестима депутати Сертов изобщо не обелва и дума, че някои от хората му са работили през главата му без да знае той какво се случва! Какво точно са вършили през главата му негови подчинени Сертов не уточнява, а уволненият е само един - заместникът му. Трима други напускат "по взаимно съгласие".
Според публикация в "Стандарт", подписалите подписката служители от ДАНС са над 300 души, а за участие е уволнен един. В същото издание се появява твърдение, че "при нужда ще бъдат извадени още факти за прегрешения на Драшков от времето, когато беше зам.-шеф на НСС." Така е публикувано дословно в "Стандарт". На прост език подобно изречение означава: в случай, че уволненият се разприказва - ще има наказания!
В Стенограмата излязла във в. "Труд" от срещата на депутати в ДАНС, твърденията на вече подалия оставка Цветлин Йовчев са: "председателят разпореди" и "председателят ме ангажира", както и "аз докладвах на резултатите на г-н Сертов". Подобни твърдения, колкото и фриволно да се тълкуват не означават, че някой е действал на своя глава. Стенограмата излиза на 3 октомври в "Труд", а шефът на ДАНС, Петко Сертов не ги опровергава.
От скандала около ДАНС в коалицията прехвърчаха искри. Минчо Спасов от НДСВ изрази учудване за присъствието на Алексей Петров в Агенцията за национална сигурност. Социалистът Румен Петков скочи срещу министър-председателя и негов лидер в БСП - Сергей Станишев. Доган, без да атакува Станишев пък възропта против отстраняването на заместника на Петко Сертов.
Свекавици прехвърчаха и в самата партия. Някой вкара Татяна Дончева в капан, тя от своя страна щракна капан за кадрови рокади в Агенцията и так увлече съпартиеца си Румен Петков също в капан. Станишев също настъпи мотиката въпреки внимателните си действия по скандала. Нещата за него като лидер без спор са сериозни, тъй като има неблагоразумието да навлезе в дълбоките води на дейността на спецслужбите. А те често са мътни. Бившият министър на вътрешните работи Петков едва ли е тръгнал на атака срещу Станишев сам и премиерът отлично си дава сметка за това, но други на мнението на Петков все още не са се появили.
За Станишев битките са две и той трябва да ги води едновременно: вътре в партията, заради скандалите в държавата и в коалицията - заради събитията около ДАНС. В коалицията, западащата в рейтингите на социологическите агенции монархическа партия направи заявка за две цели, за да се откъсне от дъното: да оттърве политиците от Следствието и да сложи ръка на специалните разузнавателни средства. Желания, които няма как да се сбъднат, тъй като ОЛАФ защити оцеляването на Националната следствена служба с изявени на висок глас заявки, следователи от нея, да поемат делата по злоупотребите с пари от европрограмите. Другата пречка пред НДСВ и лично пред правосъдния министър Тачева за ликвидация на Следствието е Конституцията, която няма как да бъде променена без Велико народно събрание. А ВНС предполага избори - задача непосилна за монархистите по влизането им в следващия парламент.
Остава втората цел на монархистите - да се овладее контролът върху СРС-тата, пак по идея на министър Тачева, но и тук препятствия не липсват. Трудно ще се облече законово политици да контролират СРС-тата, а ДАНС или двете служби в МВР по подслушване и проследяване да ги ползват и се отчитат. Едните имат мандатност, а другите - не. Днес политиците в парламента ще са едни, утре - други. А най-сигурното за една тайна е, че рано или късно тя бива разкрита. Тогава?
Третото препятствие в коалицията за слагане на партиен контрол върху ДАНС за монархистите са Доган и хората му. Събития от годините на преход са показали, че няма как една кратковременна партия като НДСВ да се пребори лесно с Доган. Не отварям дума за неговите досегашни желания през годините след 1989 да получи силово министерство и съответна спецслужба към него.
Монархистката министър Тачева тръгна да определя начина на контрол върху СРС-тата, което предполага и намеса на НДСВ в един бъдещ контролиращ орган, а това Доган и Станишев едва ли ще допуснат.
В същото време от Европейската комисия очакват резултати и висши политици в ареста. Предстои излизането на следващия доклад на Еврокомисарите по справянето на България с организираната престъпност и корупцията. Какво може да предложи правителството като резултати? Единствено евентуална амнистия вместо построени затвори? Слава Богу, че е налице видим резултат в областта на съдебната система с ефективната работа на Инспектората към Висшия съдебен съвет. За съжаление - това все още не среща адекватен отзвук във ВСС, но членовете му са наясно, че ако амнистията не впечатли Европа, то поне Инпекторатът и резултатите от дейността на Следствието по делата на ОЛАФ ще измият лицето на съдебната система.
Т. е. въпреки борбата срещу следователите, ако нещо се оцени в близко бъдеще от ЕК, то ще дойде от тази посока. Що се отнася до борбата с корупцията - засега и Инспекторатът към ВСС е с реални резултати за самата съдебна система в Докладите си.
Няма да е изненада, ако този път докладът от ЕК не е толкова лош и то от две ведомства, които работят въпреки съпротивата на някои политици.

Как може да спаси лидерството си Станишев?

И как той би могъл да заздрави позициите си както в партията, така и в правителството и пред Европа? Само с арест на действащ политик. Днес в. "Стандарт" подсказва една от вероятните фигури, която може да спаси кризата в държава, партия и коалиция - това е евентуалната вина на Румен Петков по огласяването и осветяването на действащ агент от ДАНС.
Петков не е лесна хапка, но той направи голяма грешка, като тръгна срещу Станишев със закани за търсене на сметка точно сега. Остави ли нещата без промяна, Станишев губи по всички фронтове. Тръгне ли се към пряко търсене на отговорност от Румен Петков за момента се спасяват лидерството на Станишев в партията, оцеляването на коалицията и осигуряване на силен коз пред Европа за резултат.
Трудно щеше да бъде за Станишев, ако Петков си бе мълчал. И все пак стигне ли се до хвърляне на жертва, задължително ще трябва да се мине през парламентарно гласуване, а там все още не е сигурно дали мнозинството на управляващата тройна коалиция ще бъде единно. Това трябва час по-скоро Станишев да го има на бюрото си като данни, но и след получаването на сигурни цифри не е сигурно оцеляването на мандата.
Един раздухан изкуствено скандал вкара в капан Татяна Дончева, която критикува свои висши съпартийци, вкара и Румен Петков с прибързаните му закани за търсене на сметка от премиера Станишев, вкара и самият министър-председател, който защити шефа на ДАНС и в името на защитата му уволни негов заместник.
Нелепо в случая е и друго: Сертов се оплака, че някои служители от Агенцията са действали зад гърба му. А подобно оплакване означава, че той не е най-подходящият за този пост - няма в света прецедент шеф на национална Агенция за сигурност да се оплаква, че "работят" зад гърба му!
В такива случаи, коментират някои депутати, Сертов да върви да продава джапанки!

И накрая - от правителството пак са на път да ударят кьоравото!

Ясно е, че скандалите около ДАНС няма да затихнат скоро. Удобно е за всички политически сили - едните - да демонстрират мускули, а другите - да закриват и нападат. Покрай тези скандали шокът с цените на живота отново остава някак встрани. В същото време в един скандал глупостта, където и да се появи е на своя територия. В един скандал неминуемо се появява лайно, което се радва, че страхливците не смеят да го пипнат...
Предстоят и два партийни форума - на единия ще включат на системи монархическата НДСВ, за да я извадят от кома. На другия - социалистите ще отидат обуздани и с готови решения за запазване на статуквото на Станишев и сие.

След яростта на Доган по случващото се в ДАНС, 24 часа по-късно той най-неочаквано омекна и свали гарда, разчитайки, че достатъчно е изплашил коалиционните си партньори. Няма как в момента да се върви към избори - парите за партиите все още не са надиплени. А без пари, избори не се провеждат, така че предстои Голямо чакане и нищо ново под слънцето.
Който проявява любопитство към политици го удрят през пръстите. Животът е доказал, че сенките на политиците никога не падат върху тях самите.

Станислав Лец го е определил много добре: "Понякога наказанието води до вина".

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене