Защо точно сега решиха да приберат братя Галеви?


За какво се води войната в и около ДАНС? Защо точно сега решиха да приберат братя Галеви? Срещу организираната престъпност и корупцията ли поведоха пак борба, или в тяхна полза? Дали противопоставянето е срещу олигархията или за място в нея? Когато пролетта се вдигна шум и пушилка около една среща на бившия министър на вътрешните работи с въпросните Галеви, тогава столичният кмет Бойко Борисов посъветва всички със сведения за МВР да вървят в Прокуратурата, а не в медиите. Тогава монархистите чакаха величеството да се върне от Лондон и да се произнесе между черкуванията. Другият коалиционен другар на социалистите и мандато носител - ДПС го бе ударил на купон по случай рождения ден на вожда си Ахмед Доган.

Отцепилите се от монархистите, по-малко монархисти удариха една тесла на МВР-министъра чрез бившия министър на отбраната Николай Свинаров: "Въпросът за срещата на Румен Петков и братя Галеви е политически, поясни Свинаров. - Министър Петков каза, че са се срещали два пъти с братя Галеви, но втория път пред много други хора... Министърът е политическо лице и той не може да участва в никакви оперативни мероприятия... Ако действията на министър Румен Петков са били оперативни, братя Галеви не е трябвало да знаят за заснемането на филма, категоричен беше тогава Свинаров в предаването на Нова телевизия "На четири очи". Всъщност около "онази" среща с Галеви твърденията бяха, че на нея е била изнесена информация, касаеща евентуален атентат срещу български политик. Според приказливия генерал Ваньо Танов, подобна информация не бе постъпвала в нито една служба в МВР, и си останахме само с факта за срещата. Възможно е да са предотвратили впоследствие атентата срещу политика, но така и не разбрахме кой ще да е бил този "застрашен" човек!
Та пролетта, около скандалите в МВР, осиротял в коалицията, премиерът Сергей Дмитриевич хвана самолета за участие в срещата на върха в НАТО в Букурещ, след което замина и в Лондон, на форум на Партията на европейските социалисти... За седмица държавата бе оставена без надзор.

МВР или държавността? Министърът на вътрешните работи тогава, Румен Петков се движеше с бронирани джипове охрана и лично беемве... Питах: застрашено лице ли е Петков и от кого, та го пазят джиповете? Отговор не последва.
"Неудържимо е презрял въпросът за смяната на министъра на вътрешните работи Румен Петков, каза пред Агенция "Фокус" тогава Цвятко Цветков, бивш секретар на МВР в правителството на Жан Виденов. "Не може един вътрешен министър да друса държавата, да върти около себе си държавата, нейното управление - в случая - коалиционното, МВР и партията, и те да се чудят - какви мерки да предприемат спрямо него", възмути се Цветков.
Всъщност се оказа, че може. Същият, вече без да е вътрешен министър, пак си друса коалиция и партията. Нищо ново не се случва.

Открийте разликите!

Какво е по-различно днес? На сцената пак са имената на братя Галеви, Румен Петков пусна духа от бутилката със закани, че ще иска сметка от премиера Станишев, проверката по осветяването на Алексей Петров като служител на ДАНС се върти все още, и отново името на Петров се спряга, редом с предизвикания скандал в ДАНС от група народни избраници.
Разликата този път е в предмета на скандала и той е не в МВР, а в и около ДАНС. Не че МВР няма трески за дялане, но основно Агенцията, дейността й, и нейни служители са прицел.
Разлика е и, че Алексей Петров този път не е присъствал или уреждал среща на Румен Петков с Галеви. Този път Алексей Петров е съветникът, за когото шефът на ДАНС, Петко Сертов не е сигурен дали го цени или не го цени чак толкова. Петров е този път и човекът в сянка, докато в Агенцията всичко се тресе от скандалите, инспирирани от депутати и някои журналисти.
Пролетта Галеви твърдяха, че са бивши служители на МВР и приканваха някой да извади разработката от БОП-а за тях! А за Алексей Петров така и не се разбра тогава в качеството си на какъв бе присъствал на срещата на Румен Петков с Галеви.

Каква е разликата между пролетните и сегашните скандали и фойерверки около Румен Петков? Пролетта, Петков освети действащ агент на ДАНС - днес срещу него все още няма повдигнато обвинение.
Никой не разследва толкова дълго дискутираната в медиите среща на Румен Петков с Галеви и Алексей Петров. Остана само емоционалното му признание пред камерите и микрофоните на журналистите, че срещата с Галеви и Алексей Петров е била записана по негово разпореждане. От думите на министъра тогава стана ясно, че по-късно видеозаписите на външното наблюдение са унищожени. "Съжалявам, че записите вече не съществуват, защото щеше да стане известен още един участник в срещата - малкият ми син, който остана да ме чака в колата", поясни Петков. Преди седем месеца Петков отхвърли твърденията, че служителите на ДОИ, които са наблюдавали мястото, са се разбягали след появяването му край басейна "Спартак". "Срещата бе полезна, защото от нея последваха солидни резултати, но няма да кажа какви", завършваше със закачка поясненията си Петков пред репортерите през пролетта.

Преди седем месеца Румен Петков заяви: "Не мисля, че за всичко, което предприемам като вътрешен министър трябва да уведомявам министър-председателя".
Днес Петков не само че не уведомява премиера и лидер на партията си за това, което предприема като депутат и социалист, но обяви, че е на път да поиска обяснение от Станишев за сътресенията в ДАНС!
Към днешна дата, източници от Прокуратурата потвърдиха, макар и анонимно, че обвинението срещу Петков е готово и го чака в Националната следствена служба. В същото време посещението на шефа на ДАНС, Сертов, на шефа на Следствието, Бойко Найденов и Главният секретар на МВР, Павлин Димитров в Съдебната палата и влизането им при Главния прокурор дадоха повод за размисъл, че май на Петков вече ще му предявят обвинение. В същото време източниците на сайта ни коментираха, че като депутат, отказал се сам от имунитета си и с чисто съдебно минало, Петков ще оттърве присъдата и най-много да отнесе административно наказание - парична глоба.
И докато Петков влизаше и излизаше в Президентството тези дни, около учредяването на Международен институт за сигурност и сътрудничество, вчера барети заминаха в Дупница, в посока братя Галеви...
Същите Галеви, за които Румен Петков първоначално отричаше, че се е срещал с думите: "Нямам навика да се срещам със Сульо и Пульо!" По-късно стана ясно, че всъщност социалистът се е виждал и със Сульо и с Пульо...
И не само е отишъл да се види и разговаря с Галевите на басейна "Спартак", но тъй като срещата да следят и подслушват са били и хора от служба "Външно наблюдение" и от НСБОП, в мига, в който БОП-аджиите разпознават пристигащите два джипа, с които се движи министърът на вътрешните работи Румен Петков - хукват да бягат от мястото!
Галеви духнаха и вчера баретите се върнаха с празни ръце от Дупница. Някои радиа драматично съобщиха, че "братята били в неизвестност", като че ли някой ги е отвлякал!
Кой предупреди Галеви за акцията на баретите, та се изпариха навреме от Дупница? Откъде изтече този път информацията за предстоящата акция? СРС-тата няма да дадат отговор, тъй като все още не са сформирани тричленките на министър Тачева, които ще разрешават подслушване и проследяване при поискване.

19 години след - честните хора все още са твърде много в държавата. Ако бяха по-малко, ако намаляваха, по-леко щеше да се живее. А сега какво: избухне някой скандал и започва очакване - чакат правосъдие, чакат обвинения, чакат в страната, чакат и от Европа. Световната общественост, която има някакви отношения с България също чака, както се казва. А това определено изнервя политици, министри, депутати. Човек се дразни от това Чакане и се пита: нямат ли си в чужбина престъпници, правосъдие та с тях да се заемат, а не да вперват очи в нашите, българските правосъдие и престъпност?
Мъдрецът е казал: хубавото омръзва, лошото - привлича. Сега ще ни занимават със съдбата на братя Галеви и ни оставят в очакване ще ги хванат ли, след това срещу колко ще ги пуснат, кой прокурор ще жертват да се опита да ги уличи в престъпно деяние и кой съдия ще ги оправдае. На гражданството е хвърлен поредният скандал, да не мисли за цени, парно, ток, вода, храна, лекарства, оцеляване, данъци, осигуровки, лечение и прочие трудно достижими екстри на демокрацията в предизборна година.

Защо точно сега тръгнаха да търсят братя Галеви? Довчера не знаеха ли, че трябва да ги търсят? Може би, за да има Румен Петков едно наум. Него не могат да го задържат - идва конгрес на партията и не може да се позорят социалистите. Даже и заради еврокомисарите и доклада им не могат. Затова минаха на план "Б" - акция в Дупница, телевизионни репортажи с униформени в гръб и в едър план, барети, които от часове обикалят и претърсват обекти, пият кафе в местния бар и шеговито подхвърлят накъде ще се запътят отново.

От ДАНС съобщават, че това е дълго подготвяна акция и е сериозно замислена като удар срещу бизнеса на Галеви. Пита се: ако уволненият заместник на Петко Сертов, Иван Драшков издаваше информация навън от ДАНС, защо той не предупреди овреме Петков или Галеви? Да не би защото не той е човекът, който е къртица в Агенцията?

Може ли човек да прави каквото си иска - запитах вчера в един коментар. Може, ако не пречи на другите - е правилният отговор, но този отговор не се отнася до политиците ни, или до министрите и депутатите ни. За тях е ясно още от зората на демокрацията, как е. И по тази причина българите са известни като мрачен народ, с една геополитическа обреченост в погледа. И, а, някой кривне от пътя да се засмее, вдигне глава, или се израдва - хлопват го с цени и обедняване, та да не греши друг път.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене