Смъртта на Емин - най-бързото "разследване"...


Мemento mori -/Помни смъртта!-лат./. Това е предупреждението, което ще носи със себе си оттук нататък, лидерът на ДПС. В петък вечерта, на 17 октомври бе разпространена новината, че началникът на кабинета на лидера на ДПС, Ахмед Доган се е самоубил в Бояна, в така наречените Боянски сараи. Като причина за смъртта бе съобщено "прострелване и огнестрелна рана в главата."
"Нас ни интересува причината за смъртта" - заяви веднага главният секретар на МВР Павлин Димитров, въпреки, че за медиците, извършили аутопсията "причина за смъртта без спор е огнестрелна рана" - според едни - в главата, според други - в слепоочието. Часове след трагедията експерти коментираха, че "склоняването към самоубийство" също е престъпление...
Няколко часа след новината, една агенция "Delta news" разпространи, че трагедията се е разиграла пред цялата върхушка на ДПС по време на парти за рождения ден на депутата Касим Дал, което е било в сараите на Доган. По непотвърдена информация, Емин се е застрелял с личното си оръжие или както уточни МВР "лично, законно притежавано оръжие".
Часове след случилото се стана ясно и че другата версия, по която работят полицаите, е, че Ахмед Емин е бил убит. Дясната ръка на Доган е имал тежък разговор с него по-рано през деня, съобщи БГНЕС, като се позова на свои източници. От МВР не уточниха дали тялото на Емин е намерено в дома на лидера на ДПС. "Получихме сигнала от персонала на обекта", каза твърде пестеливо главният секретар на МВР Павлин Димитров, цитиран от Нова телевизия."
От МВР побързаха да уточнят, че не е намерено предсмъртно писмо и продължиха да спястяват докато могат, че трагедията се е разиграла в така наречените "Боянски сараи" на Доган.
"Става въпрос за самоубийство" категоричен бе Павлин Димитров много преди да са приключили процесуално-следствените действия, много преди да са готови експертизите, преди да са разпитани свидетелите, много преди, преди преди... Два дни по-късно в сакото на простреляния Емин бе "намерено" предсмъртно писмо, което също бе приписано на починалия преди да се извърши графологична експертиза.
Запознати с начина на хода на рутинни процесуално-следствени действия поясниха за сайта "Хроники", че при събличане на починалия преди аутопсията се прави опис на вещите му и те се предеват на следствените органи. Т. е. ако е имало предсмъртно писмо, то би следвало то да е намерено веднага след като тялото е било закарано в Съдебна медицина и предадено на патолого-анатомите...

Какво смущава в изявленията и действията на МВР?

МВР спести информацията, че в имота на "Беловодски път" е имало депутати от ДПС. За тях се разбра, когато чак след 48 часа бе пуснато съобщение, че "първи показания още в петък вечерта дали всички, които били в имението на ул. "Беловодски път" в столичния кв. Бояна. Сред тях са служители на НСО, както и на Сарая".
Според едни медии, дясната ръка на Ахмед Доган е бил прострелян в един от коридорите на сградата, според други - в така наречената приземна част на една от сградите т. е. мазето.
"Шефът на кабинета на Ахмед Доган бе открит прострелян на стълбите към мазето на прословутия имот на ДПС в Бояна, в ритуална поза" съобщи и в. "24 часа".
"От МВР съобщават, че са разпитани всички присъствали на мястото на инцидента" цитираха медии след трагедията. Никой не се запита: какво правят присъстващи на самоубийство? Гледат? Чакат, или не пречат, изненадани от случващото се? И още: дали заварените на местопроизшествието са били всички, които са присъствали там?
Оказа се, че в сградата на "Беловодски път" има камери, тя се охранява и от НСО, и от жандармеристи - даже дежурни от НСО са съобщили за трагедията с Ахмед Емин. Това поясниха източници от прокуратурата за "Хроники". В първите 48 часа бе направен опит, проблемът с камерите да бъде замазан. Веднъж не се знаеше дали има камери, втори път - не се уточни дали камерите са работили, трети вариант бе съобщението, че камери имало, но за изземване на записи и дума не бе спомената...
Вчера, 48 часа по-късно излезе информацията, че "Целият имот на ул. "Беловодски път" в столичния квартал "Бояна", който се използва от лидера на ДПС Ахмед Доган, е под непрекъснато 24-часово видеонаблюдение. Това установила и проверка на БГНЕС. "Камерите за наблюдение са разположени по всички сгради на комплекса. Такива е имало дори и в ресторанта, в който мъртвият вече Ахмед Емин се е срещнал с действащ министър от квотата на ДПС. Записите от тях се пазят от денонощната охрана на комплекса" публикува БГНЕС.
"Дори и да е имало подобно нещо, не знам защо си мислите, че ще споделя това с медиите", заяви пред БГНЕС говорителят на вътрешното министерство Диана Янкулова.
Сградата на "Беловодски път" се охранява и от жандармерия, неизвестно по какви причини. По този въпрос в парламента имаше и питане към МВР министъра Михаил Миков, но на това ще се спра по-подробно утре.
В съобщението от Пресцентъра на вътрешното министерство бе посочено дословно, че са "Извършени са редица процесуални действия, включващи назначаването на съдебномедицинска експертиза, балистична експертиза, химическа експертиза, биологична експертиза и графологическа експертиза на намереното предсмъртно писмо".
Между една седмица и 20 дни трае графологичната експертиза на почерка. Това каза пред DeltaNews експертът-графолог Христо Деевски от Габрово, който има 41-годишна практика. За да бъдат категорични резултатите, проверката на почерка трябва да бъде направена поне от трима независими специалисти, обясни той. Експертизата се прави като намереният текст, чийто автор трябва да се установи, се сравнява със скорошни бележки или документи, писани от него. На всяка една буква се прави разработка. Езикът няма значение, така че дори и да е на турски писмото, за което се твърди, че е на Емин, специалистите трябва да могат да установят достоверността му. По графологичната експертиза може да се определи и емоционалното състояние на човека, допълни Деевски. Разликите в отделните щрихи и букви говорят дали сме били разстроени или не. "Ако в едно писмо 50 пъти се повтаря буквата "а", и се установи изменение на тази буква на три-четири места, това говори за психологическо разстройство", даде пример той. И подчерта, че графолозите само могат да установят това, което лекарите да потвърдят. По почерка може да се познае още дали човек е бил пиян, заради забавянето на ръката, допълни Деевски.
Всъщност бързината, с която бе съобщено за открито предсмъртно писмо и твърдението, че то е на Ахмед Емин удиви и най-добрите професионалисти криминолози. Още повече, че с времето почеркът на човек се променя, с навлизането на компютрите в практиката, писането на ръка също дава отражение на почерка на даден човек. Да не говорим за необходимостта, следствените органи да издирят писани на ръка от Емин документи, които едва ли са били оставени на видно място от простреляния, за да бъдат открити веднага!
В най-близката българска история има много примери за "оставени" предсмъртни писма" от самоубийци. Писмото на "самоубилия" се генерал Илия Кашев не бе открито, докато след убийството на Иван Тодоров - Горуня бе открито писмо със сгрешена дата и чужд почерк.
Извършени или назначени експертизи и процесуално-следствени действия? Това МВР така и не уточни, въпреки че за излизане на резултатите от някои експертизи и процесуални действия се изисква време, а подобно категорично твърдение от страна на Пресцентъра на МВР за "извършени" екпертизи говори единствено за приключили процесуални следствени действия и готови резултати.
Вчера, 48 часа след трагедията, разиграла се в Бояна редица политици дадоха своето становище по случилото се. Днес публикувам едно от най-интересните - това на

Бившият Главен секретар на МВР Бойко Борисов пред re:tv.
"... Аз научих, понеже видях колегата Цветанов в това предаване в "Панорама", на Канал 1 и там включиха директно главния секретар на МВР Павлин Димитров... и аз изумях, защото Павлин Димитров е един от малкото полицаи професионалисти, които останаха в МВР, един от малкото, които е наясно, един от малкото, който е правил огледи, от малкото, който разбира. И когато чух това, което каза той, разбрах, че там има тежък натиск върху него, макар че съм убеден, че той ще го отрече.
Не може да определиш един труп, че се е убил и самоубил, без да минат балистичните експертизи, без да се направят аутопсии. Не може да кажеш, че няма значение мястото, където е извършено произшествието.
Аз за първи път чувам полицай, който да има труп и той да каже, че местопроизшествието да няма значение. Значи все едно за него е, че този труп дали се намира на Централна гара или в сградата на "Беловодски път" е едно и също.
И задават въпрос, защото всички ние знаем, че на "Беловодски път" е резиденцията на мандатоносителя. Въпросът е това хотел ли е, резиденция ли е, кой я държи, кои хора са били през деня там, кое е и кои са напуснали местопроизшествието, разпитани ли са, взели ли са натривки.
Това трябваше да каже един полицай от ранга на Павлин Димитров, а той е такъв полицай. Да го извади някой да ни заблуди, че това е самоубийство, то може и да е, но кой накара тоя човек да отиде да се гръмне и каква е причината, направен ли е обиск там, запечатани ли са стаите, открито ли е и какво е открито, за да го кажеш това нещо?...
......
Водещ: Така изглежда, когато няма информация.
Бойко Борисов: Ние можем да гадаем само. И аз затова съм удивен на Павлин, че си позволи такова нещо, и то в ефир.
Водещ: Казвате нещо изключително важно, че върху него е оказван натиск.
Бойко Борисов: Ама няма, вижте, аз съм работил с Павлин Димитров години наред. И е от малкото хора, за които бих казал, да, той си е на мястото. Как така?
Водещ: Кой според вас му е оказал този натиск, г-н Борисов?
Бойко Борисов: Аз съм категоричен само когато боравя с факти и доказателства. За това, което цитирах преди малко, съм категоричен.
Водещ: Добре, вие като дългогодишен главен секретар на МВР кажете ни чисто формално може ли да се прикрие истината около този случай?
Бойко Борисов: Може, разбира се. Ако скочим сега двамата и ти вземем пистолета и ти го сложим в ръката и те гръмнем.
Водещ: Имате ли подозрения, че може да се случи подобно нещо. Тъй като сам казахте, че това е знаково убийство.
Бойко Борисов: Аз затова считам, че там огледите трябва да продължат няколко дена поне, преди да се каже. Значи стените в сградата трябва сантиметър по сантиметър да се търси влакънце по тях. Защото ако е станало боричкане или ако е имало насилие, той някъде се е отъркал, нещо е станало, някъде има диря. Там трябва да се работи с часове, а не да излезеш и да кажеш по "Панорама" самоубийство категорично. Как разбра? Как разбра?
Водещ: Т.е. самият факт, че така изкуствено се лансира веднага тезата за самоубийство, сочи точно обратното, ако правилно ви разбирам? Че то не е такова.

Никой не повярва на версията за самоубийство


"Смъртта на Амхед Емин, началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган може да е политическо убийство", това заяви за Дарик кметът на родното му село Козица Хасан Хайрула. Той беше категоричен, че всички от родното му място, които го познават, не вярват Ахмед Емин да се е самоубил. Ето какво още каза кметът на село Козица:
"Просто не вярваме, целият му живот, цялото му възпитание, цялото му поведение като човек досега, тази доброта, която имаше, това добродушие, това отношение с хората ни кара не само мен, всичките, които го познават да мислят, че този човек няма да си посегне.
- Като казвате тази доброта, кой тогава би могъл да му посегне?
Това са неща, които не мога да кажа, не аз, никой не може да го каже, никой не може да го твърди това нещо.
- Но, според вас, по скоро е убит?
Така мислим, но какво всъщност е станало не можем да кажем, не можем да го твърдим, има органи, има следствие, прокуратура, които нека да си видят нещата, а не прибързано да се казва, че той се е самоубил, това е най-лесното.
- Как си обяснявате, че това се е случило и той е намерен мъртъв в така наречените "Боянски сараи"?
Убиецът може да влезе навсякъде, това няма проблем - дали ще е пред ЦУМ, дали ще е в сараите, убиецът влиза навсякъде.
Ахмед Емин остави съпруга и три деца сираци. Родното село на Ахмед Емин, Козица е в траур. Близките на Емин не вярват, че родственикът им сам е посегнал на живота си.
"От начало, комшиите ми казаха, че бил направил катастрофа и бил в кома, а то се оказа, че бил убит. Двеста процента съм сигурен, че момчето ми не може да направи такова нещо", каза през сълзи пред кореспондента на БГНЕС Емин Хюхеинов, баща на Ахмед Емин и отхвърли версията за самоубийство. Последно бащата и синът се видели по време на Байрама, когато Емин го посетил със семейството си.
"Не вярвам, че синът ми се е самоубил. Разстреляли са го". Това потвърди Емин Хюсеин, баща на Ахмед Емин и пред камера на БНТ.
"С очите си да видя, няма да повярвам, че се е самоубил", каза от своя страна Мехмед Сюлейман, вуйчо на Емин. Според него само "тези горе" знаят какво се е случило. Цялото село е потресено от случилото се. "Всички са много привързани към него и много го уважават. Никой не вярва, че се е самоубил. Всички мислят, че става въпрос за убийство", каза кметът на селото Хасан Мустафа.

Неосъществената среща с Доган?


"Ахмед Емин и лидерът на ДПС Ахмед Доган изобщо не са се срещали преди смъртта на Емин, беше категоричен пред "DeltaNews" депутатът от ДПС Ахмед Юсеин. Той определи подобни твърдения като обидни. След това обясни, че уговорка между двамата наистина е имало, но Доган се отказал в последния момент.
Емин чакал Доган пред дома му. Чули се по телефона минути преди трагедията. Тогава Доган обяснил, че трябва да отложи, защото имал да довърши речта си за днешния конгрес на НДСВ, на който трябваше да присъства. След разговора Емин останал на същото място и се самоубил, разказа още Юсеин.

Погребението

Погребението на 46-годишния Емин бе по строг мюсюлмански обичай. То започна с ритуалното измиване на тялото му. Обредът бе извършен в бащината къща на Емин, съобщиха медиите вчера. По мюсюлманска традиция на ритуала присъстват само мъже. Веднага след това Ахмед е бил изнесен на улицата пред дома на 79-годишния му баща Хасан, на носилка, покрит с бяло платно. Пред погледите на хиляди близки, приятели и колеги десет ходжи опяха покойника. Според Корана имамите не опяват самоубийци. Запознати с ислямската религия коментираха това нарушение на канона като сигурен знак, че местните хора подкрепят бащата на Емин, който не вярва, че синът му се е самоубил.
За да изпратят Емин в последния му път вчера в селото му Козница са пристигнали почти всички депутати и членове на ръководството на ДПС показаха в почти всички вечерни новинарски емисии телевизиите.
Доган не се появи на погребението. Не обели и дума за загубата на своя началник на кабинета.
Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем, която също не присъства на погребението предпочете в часовете на погребението да раздава награди на победителите в Националния конкурс за детска рисунка "Мисия Спасител 2008". Това бе съобщено от пресцентъра на Министерството на извънредните ситуации...
Трид ни след тази мистериозна смърт, са сигурни няколко неща: че началникът на политическия кабинет на Ахмед Доган е мъртъв, от МВР правят всичко възможно да не се разбере какво се е случило в минутите на трагедията, от ДПС мълчат и не говорят за тази смърт и кой е присъствал на мястото на случилото се. Повече недомлъвки, отколкото факти излизат в медиите, подадени от оторизираните с разследването МВР и Прокуратура.

Утре очаквайте отговори на въпросите:
  • Кой се страхува от Ахмед Доган? И още факти около мистериозната смърт на дясната ръка на лидера на ДПС...
  • Защо Доган не отиде на погребението? Знакова ли е тази смърт?
  • Дали изстрелът в слепоочието на Ахмед Емин улучи и ДПС?

Мemento mori, Догане! /Помни смъртта, Догане!/ Това е единственото, което може да се каже след разигралата се трагедия в Бояна. Засега.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене