Традиция ли е смъртта в ДПС?

Законите понякога спят, но никога не умират.

Традиция ли е смъртта в ДПС? Няма отговор на въпроса защо не са взети необходимите дактилоскопични и парафинови проби от всички, които са били в т. нар. сарай на лидера на ДПС Ахмед Доган. Министър Цветанов обяви за луд този, които би поискал да се вземат парафинови натривки от ръцете на присъствалите на местопрестъплението. Т. е. хората от върхушката на ДПС.

"Когато говоря по темата за убийството на Ахмед Емин, аз работя само с факти. Факт е, че не са взети натривки. След като такива не са взети, то всеки може да интерпретира този случай както иска, защото не може да бъде доказано" - това заяви неформалният лидер на ГЕРБ, Бойко Борисов. На коя ръка на Емин е имало барутни частици? Това би отговорило на много съмнения за изстрелването на куршума.
Не очаквам и смислен отговор на въпроса защо е била изрязана раната от куршума в главата на Емин с оправданието, "за да не се прави ексхумация". Няма да коментирам и изявленията на неназовани психолози, които са "установили, че Емин е бил опасно внушаем, патологично ревнив, маниакално мнителен, имал мания от подслушване и преследване." Кога и на какво основание, след какви разговори или други данни и факти въпросните неназовани психолози "правилно" съобщиха, че Емин е бил опасно внушаем, маниакално мнителен, с мания да подслушване и преследване"? С негови близки ли разговаряха, или с кого, ако изобщо са водени някакви разговори или цитатът за мнение на психолози е поредната партенка в полза на нечие политическо оцеляване?

Защо се твърди, че Емин се е самоубил след като няма свидетели на случилото се? Или има? И после, кой нормален ум ще повярва, че вдовицата на мъртвия Емин ще остави децата си на грижите на една политическа сила, отнела съпруга й, на ДПС? Нали Доган заяви, че не го е познавал добре? Тогава защо ще се ангажира за отглежда децата на един не толкова познат партиен функционер от Движението? Какво излиза - докато беше жив го познаваха в ДПС, а след като се оказа мъртъв в дома на Доган - не го познават вече! И освен това - да не би да бъркаме и ДПС да не е точно политическа сила, а една организация, която същестува на принципите на мафиотските фамилии? Защото не друг, а мафиотите поемат грижите за семейството и децата на загинал член на тяхната фамилия.
И още една идиотщина. Петьо Цеков от в. "Сега" коментира съвсем основателно: "Отишъл Емин в Бояна да се види с Лидера. Чакал - седял, пушил, пил вода и накрая изведнъж решил да не чисти името си, а да се самоубие с личния си "Глог". "Обзет от някаква мисъл или поддал се на внушение", както разсъждава Доган".
"0,0001 процента се самоубиват на такова място - коментира Григор Велев на 23 октомври, в предаването на Канал 3 "Вън от Рая", с журналистката Лили Маринкова. - Как за два часа от МВР бяха така категорични, че става въпрос за самоубийство?"

Кой се самоубива в коридора срещу банята в чужд дом? В дома на лидера си, за когото току що е казал: "..."гледай да се справите там, не го притеснявайте, тук има достатъчно работа около него". Хем да не го притесняват, хем извършва акт, който ще извади лидера му от релси? Нещо май не се връзва?
Изненада ли неочакваната смърт на дясната ръка на Ахмед Доган? Къде попадна куршумът от Емин? Ще провокира ли тази смърт етнически конфликт в държавата, за да продължи мандатът на ДПС с това правителство? Ще се разкрие ли истината за тази смърт някога?
Какво означават думите на градския прокурор Николай Кокинов: "Лично разговарях с доц. Станислав Христов още когато започваше аутопсията и го предупредих, ако открие нещо нередно, веднага да се обади, за да изземем разследването. Това не се случи. След това отново се чухме и той увери, че се касае за лична драма и няма обективни дадености за насилствена смърт.." Какво "нередно" е имал в предвид Кокинов и на какво основание е щял да изземе разследването? В действащия Наказателно-процесуален кодекс няма текстове за "нещо нередно" при аутопсии, което да предполага изземване на разследване. Или Кокинов е имал друго в предвид?
Какво вещае смъртта на началника на политическия кабинет на ДПС? Извади ли тази смърт на светло война в Движението на Ахмед Доган? Ще има ли етнически конфликт след мистериозното прострелване на политик в дома на лидера на ДПС, Доган? Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че ДПС сега са стреснати от възможността той да ги изкара от властта и да им извади далаверите, поради което единственият им шанс да си запазят позициите е да провокират етнически конфликти и дестабилизация.
"Много е лесно да се предизвика етнически конфликт. Във всяка партия има крайни хора и в ДПС има такива. Това каза пред журналисти кметът на София Бойко Борисов, по информация на Агенция "Фокус".
"Не случайно аз във всяка своя дума по адрес на ДПС започвам с изказването на Първанов и Станишев: "Това е етническият модел. ДПС на власт, в противен случай би възникнало етническо напрежение". Кое ви учудва в моите думи сега? Това изказване на президента и премиера е, за да подплашат всички, които са били в Прищина и Косово - като сме видели какво е там, да си кажем: "По-добре да ги оставим да си вършат безобразията във властта, отколкото - по-лошият вариант - да има етнически конфликт", обясни Борисов.

Малко история на ДПС...

На 5 февруари 1992 година постъпва информация от българския гражданин Тефик, като доброволен заявител, която информация дава основание на Националната служба за сигурност /НСС/ да приеме, че са засегнати националните интереси по незаконен начин. Според информацията на Тефик, на 4 февруари, предния ден, Тефик заедно с Ахмед Доган са посетили турското посолство в столицата София, където Доган предал в присъствието на Тефик материали от различен характер, сред които и "оня списък". Списъкът съдържал 38 страници с почти 1300 имена - от посланици до шофьори, служители на Външно. 166 от тях са служители и на МВР, разузнаването и военното разузнаване… Изяснява се също така, че междувременно Доган обяснил на Тефик, че е получил материалите от Стоян Ганев и Живко Попов /единият настоящ министър на външните работи, а другият - бивш зам.-министър на външните работи - бел. Л. М/.
Към тази дата, Ахмед Доган е лидер на политическа сила, Тефик е домакин - какво събира тези двама души, за да предприемат определени действия заедно? Оперативни работници на НСС докладват случая на ръководството си и по-късно с материалите са запознати президентът, председателят на Народното събрание, Стефан Савов и премиерът Филип Димитров.
На няколко заседания на Консултативния съвет за национална сигурност случаят се обсъжда, като се взема решение да бъде изслушан и Тефик.
Във връзка с гореописаните събития, известна става фразата на президента Желю Желев: "Каквото и да се установи, Стоян и Доган трябва да си ходят!"
След началото на акцията по "заговора" Стоян Ганев и Ахмед Доган си дадоха ясна сметка, че се налага да се съобразяват с някои дадености и най-вече, че трябва да бъдат съгласни, послушни и изпълнителни в един бъдещ поход срещу правителството на СДС. "Не зная дали Ганев и Доган усетиха за какво иде реч и дали разбраха, че обвиненията срещу тях са временни и разиграни за съвсем други цели" - коментира бивш служител на спецслужбите.

Факт е, обаче, че само шест месеца след началото на управлението на СДС, парламентарният партньор ДПС и лично лидерът му Доган внезапно и без повод ги нарече на всеослушание "сини фашисти". Стоян Ганев пък се сближи неочаквано с президента Желев и остана негово доверено лице и то след като на така наречените Боянски ливади държавният глава обяви, че СДС-правителството се е провалило.
Последваха комисии, които трябваше да проверят събитията около "оня списък", ДПС поиска кресла в силови министерства и напрежението продължи, докато сам Филип Димитров не поиска вот на доверие и кабинетът падна. С падането на правителството на СДС, интересът по аферата "оня списък" някак отшумя и остана в миналото.
Какво се бе случило около "оня списък"? Предварителното производство по т. нар. "оня списък", съдържащ имената, формата на прикритие и местопребиваване на български разузнавачи е образувано на 21 април 1992 г. от прокурора в Главна прокуратура Асен Арсов. То е възложено за разследване на Националната следствена служба. Като основания за образуване на наказателното производство бе послужила преписка №9626 от 1992 г. на НСС.
В указанията на Прокуратурата е посочено, че делото е образувано по член 357 от Наказателния кодекс - за разгласяване на държавна тайна и следва да се търси умисъл по член 104 от НК за шпионаж.
На 8 юни 2007 година, в сутрешното предаване на Нова телевизия "Здравей, България!" бе направено интервю с бившата директорка на НСлС, Ани Крулева под мотото: "Кой изфабрикува "оня списък" с имена на български офицери от разузнавателните служби, работещи под прикритие". След близо половинчасов разговор, зрителите така и не узнаха кой е изфабрикувал "оня списък", но затова пък са свидетели как Ани Крулева нищо не е чула, нищо не е видяла и много малко знае по случая.
"Материали на външното наблюдение на българското контраразузнаване предоставяни ли са ви като доказателство, че са влизали във въпросния ден Ахмед Доган и на Мехмед Трафик?" е въпросът към Ани Крулева.
Отговорите на Крулева са: Няма записи, няма снимки... "Няма, нямаме агенти в турското посолство, нямаме никакви подслушвателни мероприятия, те не са и възможни. Не е имало никакво наблюдение за това какво става..."
На 6 март 1992 г., 19 души от политическия елит на България идват в президентството в 17 часа и излизат пребледнели в 5 часа сутринта на другия ден. Гледали са видеокасета, заснела отиването на Доган в турското посолство, предоставени са им и други доказателства за станалото. Това излиза в печата и никой не го опровергава.
В печата нееднократно бяха изнесени твърдения за това как: Доган, придружен от тогавашния домакин на ДПС Мехмед Тефик, влиза в турското посолство, и занася списък с имената на наши действащи разузнавачи от посолствата по света. Тефик, проявил се в последствие като "кошаревски свидетел" след време се отказва от показанията си за това посещение.
"От изнесените от НСлС материали е видно - докладва пред депутатите Ани Крулева, че на 5 февруари 1992 г. от доброволния заявител Мехмед Тефик е постъпила оперативна информация, която е дала основание на НСС да приеме, че по неправомерен начин са засегнати националните интереси. Според информацията на 4 февруари 1992 г. Тефик, заедно с Ахмед Доган посетили турското посолство и гр. София, където последният предал в негово присъствие /на Тефик - бел. Л. М./материали от различен характер, сред които и "оня списък", заявявайки, че са му дадени от Стоян Ганев и Живко Попов.
След като оперативните работници докладвали по случая на ръководството си, били запознати правителството и президентството.
На няколко заседания на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, случаят бил обсъден и е било взето решение да бъде изслушан Тефик.
Покрай аферата "оня списък" битуват странни явления. Така например Тефик е посетен във Военна болница и в Правителствена болница, където по-късно е прехвърлен от височайши лица от върха на политическия елит.
Как може да се обясни хуманната "привързаност на най-високопоставените ни политици към един домакин на партия? Никак. Днес чак излиза гласно, че Тефик е бил отровен! Преди показанията си за предаване на "Оня списък" или след това, за да се откаже от тях - това не става ясно.

Преди две години гражданството бе потресено от смъртта на антимафиота Бойко Николов, който се оказа тормозен от едно протеже на ДПС? На 10 октомври 2006 г., няколко часа след трагичния инцидент, бившият секретар на МВР от времето на Жан Виденов, Цвятко Цветков заяви в ефира на едно национално радио, че "измислени началници, хора с ограничена обща култура, провинциални буквоеди с претенции са подгонили Бойко Николов с настървението на чиновници".
Явно разтърсен от трагичния инцидент, Цвятко Цветков в прав текст обяви, че "заместник-директорката на ГДБОП Донка Георгиева и преките шефове на Бойко Николов са хората, които носят пряка вина за гибелта на антимафиота". След смъртта на Бойко Николов никой не обели и дума за обвиненията на Цветков по отношение на кадъра на ДПС, Донка Георгиева. За сметка на това пък 7 месеца тялото на Николов назидателно бе държано в моргата, без причина, за да се тормози семейството му...
Малцина се тези, които все още помнят, че на 15 септември 1992 година при катастрофа загина депутатът от ДПС Свилен Капсъзов. Смъртта на депутата стана повод за шум и догадки, но след това случилото се покри забравата. ДПС продължи да е във властта вече 16 години след това произшествие, но откъм Движението на Доган не се е чул и звук за Капсъзов, ей така, поне в негова памет.
Веднага след катастрофата се създаде анкетна парламентарна комисия, която разследва обстоятелствата, при които загина народният представители Свилен Капсъзов. Истината остана известна единствено в паметта на замесените. В случая с катастрофата на Капсъзов Комисията в народното събрание стигна до заключението, че "следствието може да допусне и втора версия - за предумишлено убийство". От това съмнение не произтече нищо друго и така заключението си остана в папките. Въпреки скандалността му.

След смъртта на Емин - накъде?

"Единственият коз на ДПС, след като бъдат извадени от властта, е етническият конфликт. Те залагат на това, това е козът им". Така коментира пред бТВ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бъдещото развитие на събитията след трагичния инцидент в сараите, визирайки част от предсмъртното писмо на застрелялия се шеф на кабинета на Доган Ахмед Емин.
"Изключително груба грешка на целия български политически елит е да се смята, че българският етнически модел се дължи на ДПС, камо ли на Ахмед Доган. Това каза пред Агенция "Фокус" доц. Николай Слатински, бивш съветник по сигурността при президента. По думите му моделът се дължи на българския етнос. "В този смисъл никога не съм разбирал тази философия, че в името на етническия мир ние трябва да плащаме своеобразен данък "корупция". За да не си попарим държавата, да търпим върхушката на ДПС да се превръща в група корупционери. Това било смисълът - много български политици се опитват да ни внушават. Това било цената - да имаме етнически мир, нека те да си правят каквото си искат.
Никога не съм смятал, че Доган е ключът към българския етнически модел, никога не съм казвал, че България трябва, образно казано, да му целува ръка в името на този модел. Доган съществува само защото в България има такъв модел, той е функция на този модел. Доган паразитира върху този модел и в някакъв смисъл, той се превръща със своята непрозрачност, авторитарност и дори тоталитарност в заплаха за етническия модел", каза още доц. Слатински.

"За сетен път се доказа, че в България има един човек,

който е над всички закони, за когото законите не важат - поясни пред Агенция "Фокус" доц. Николай Слатински. - Дори Иван Костов, бивш премиер, дори Стефан Софиянски, бивш премиер, дори Румен Петков - бивш вътрешен министър и кой ли още не, най-малкото бяха привиквани в прокуратурата. Действащи вицепремиери бяха разпитвани. За Доган, нищо от това, което се изнасяше за неговите имоти - той има имунитет срещу преследване, но няма имунитет срещу това да бъде призован за свидетел. За Доган не важат законите - за него не се сезират данъчни органи, за него не се сезира за имотите ДАНС, никой дори не го кани на кафе, поне да поговорят с него. Той не беше разпитан като свидетел за това, което се случи на неговия праг", каза още доц. Слатински.

Etiam sine lege poena est conscientia - Угризението на съвестта е наказание без закон. Дали тези, които трябва вече са го разбрали?

  • Очаквайте утре тезата на Андрей Райчев, според който турците са националност, броят им е 300 000 хиляди и това е вероятно половината от всички турци в България. Ще научите и за неочакваната промяна във виждането на Райчев за Държавна сигурност и нейното унищожаване.
  • Очаквайте още и впечатления какъв човек бе Ахмед Доган и защо се изказа в защита на уволнения Иван Драшков - анонимното свидетелство на един бивш офицер от контраразузнаването.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене