Отчаянието ражда безумия - избори 2009

Евтин ток, словесни престрелки и бой в парламента, възродителен процес, лъжи - предизборно в родината, партии и движения от девет кладенеца вода носят ката ден, само и само, за да могат да заявят: „Вкарахме най-много депутати в Европейския парламент!" и така да могат да излъжат втори път избирателите, и да вкарат, и в националния парламент повече свои хора. Погледнато реално, българските депутати в ЕП имат по-скоро функции на пълнеж, но не и реално влияние да постигнат каквото и да било за България, тъй като съотношението е 17 към 785.

Умствената теснотия се разширява, сочат събитията всеки изминал ден от предизборния период. При всяка кампания, в продължение на 20 години вече българите са наясно, че не трябва да посрещат политици с разтворени обятия, защото това ще позволи на политиците по-късно да ги разпънат. Грешките се повтаряха, грешките се трупаха и трупат, но количествените натрупвания не доведоха до качествени изменения. Все още няма тотален отлив от гражданството по време на вот, все още липсва истинският гняв към политиците, който би трябвало да преобърне нещата и да ги принуди партийните централи да се съобразяват с избирателите си.

„Вместо очакваното поскъпване - токът ще поевтинее до 3 на сто" - това бе начело на централните новинарски емисии снощи, на 26 май в поне три телевизии с национален обхват. Всъщност токът ще поевтинее само с един лев и нещата са си едно към едно като в поговорката - „Празна Мара тъпан била", но важното е какво се казва и какво остава. А това, което остава е, че токът щял да поевтинее!

„Обвини ме, че съм го хванал за скротума", „Псува ме на майка, Олимпи Кътев не може да ми бъде баща" и все от този род признания създадоха суматоха и доведоха до словесни престрелки и бой в парламента между независимия депутат Георги Георгиев и „царедворецът", Олимпи Кътев. В крайна сметка на председателстващия заседанието Любен Корнезов му писна и изгони, и двамата от залата. Георгиев си направи доброволна проба за алкохол, за да докаже, че не е бил пиян, а Кътев призна пред журналисти, че „шляпнал по главата колегата си, Георгиев".
Не за първи път в последните дни депутати си позволяват скандален език - явно приближаващите избори са изнервили някои от политиците.

"Пука ми на оная работа какво ще каже Волен", заяви на всеослушание, по време на предизборен митинг в Джебел депутатът от ДПС Ремзи Осман по адрес на лидера на "Атака". "От нашите успехи се притесняват политически трупове, отдавна изпуснали експресния влак и изчезнали от политическата сцена", допълни Осман.
Публичните откровения на политиците от ДПС се отприщиха в мига, когато умълчалият се дотогава лидер на Движението Ахмед Доган даде тон на предизборната кампания, сравнявайки опонентите си с плъхове и мишки.

"Като че ли който поиска да стане политик, започва кампания анти-Доган. Като че ли всички са против нас. Против мен. На тях искам да кажа, че мишката и плъхът се борят помежду си, но не може мишка и плъх да се борят с тигри и лъвове!", каза тогава Доган.
Странно продължават да се държат политиците от ДПС и тази година в предизборните седмици. В Джебел, на предизборен митинг на Движението, участие взеха и чуждестранни гости. Председателят на Федерацията на българските турци, Емин Балкан сподели, че е пристигнал за събитието специално от Истанбул. Балкан се обърна със съвети към джебелци: "Вие трябва да знаете перфектно както турския, така и официалния български език, но непременно трябва да овладявате и западните езици, защото страната ви е член на ЕС". Самият той призна, че не знае "булгарски", тъй като се изселил в Турция заедно със семейството си, когато бил малък.
Случайно ли е това поведение на ДПС, или е породено от външни сигнали? Известно е, че преди четири дни Анкара постави въпроса за "турско малцинство" на островите Родос и Кос. Анкара използва защитата на малцинствата като оръжие на външната и политика спрямо Гърция и това се засили след като стана известно, че швейцарският депутат Андреас Грос - член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, е внесъл предложение за гласуване на резолюция под заглавието "Положението на турското малцинство на островите Родос и Кос". Няма да коментирам доколко печеливщо може да бъде подобно поведение на турската страна, още повече, че влизането на Турция в ЕС все още е блокирано. Явно е обаче друго, стратезите на ДПС следят внимателно какво се случва в югоизточната съседка на България и веднага реагират по своему на сигналите, които излъчва Анкара.

Възродителният процес - това отново бе извадено от нафталина на най-новата българска история. Размахаха го и хора на ГЕРБ и самият Ахмед Доган. Все още никой не обяснява в медиите като как в края на 1984 и началото на 1985 преименуват български мюсюлмани, а чак едва четири години по-късно, същите мюсюлмани се възмутиха и тръгнаха да напускат държавата със семействата си. Не се очаква и скоро това да бъде обяснено, тъй като на никого не му отърва да се разнищят събитията и да се изследва кой създаде психозата за изселване на български мюсюлмани в Турция точно месеци преди да бъде свален Тодор Живков от властта, но пет години след преименуването. Практическите извършители на родната перестройка все още са живи, здрави и влиятелни - така че мълчанието ще продължава.
За едни мълчание, за други - порой от тъпи твърдения, така може да се характеризират вчерашните трактовки на явлението „възродителен процес".
В студиото на сутрешното предаване на телевизия „Би Ти Ви", Николай Бареков бе поканил бившият шеф на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов, пред когото водещият цитира: „Това, което каза д-р Лъчезар Иванов преди малко в студиото - имало ли е такава заповед, имало ли е така да се унищожават турски деца, да се унищожават турски родилки и т.н.?"

Не за първи път хора от партията на Бойко Борисов говорят нелепици и излагат лидера си спонтанно, но пред голяма аудитория.

„Заповед да се унищожават турски деца, да се унищожават турски родилки" - какви бръмбари в главата на един политик трябва да са се раздвижили рано сутрин, за да си позволи той да твърди подобни неща? На фона на тези твърдения, изявленията на лидера на ГЕРБ Борисов си бяха откъдето и да ги погледне човек нормални и обосновани. Да, в България няма турци, всички са български граждани, а според религията - има български мюсюлмани, както и български християни. Това е писано неведнъж, но никой не иска да го признае и изтърваването на Борисов на някаква фраза, зареди мотора на опонентите му, за да изригнат срещу него в хули и възмущение. Удобно и от сърце, въпреки че именно опонентите на ГЕРБ принадлежат към партията, чието върховно ръководство роди гениалната идея да се променят имена на мюсюлмани в Живкова България.
На връщането към темата „възродителен процес" отговорът на Димитър Иванов, вече не в ролята на шеф на Шести отдел в Шесто, а на историк беше: „Едва ли бих могъл да изчерпя темата или пък в някаква кратка формулировка да дам същината на въпроса, но това, което аз зная от собствен опит, все пак бил съм на служба тогава, когато се проведе Възродителният процес, първо е, че Държавна сигурност не е инициатор на Възродителния процес, това е категорично… Дълги години преди това Централният комитет в идеологическите институти на Българската академия на науките - философския, социологическия - се правят разработки относно етническия състав и етническото бъдеще на България. Има различни виждания относно приобщаването на т. нар. национални малцинства, главно турското и ромското малцинство. И затова казвам, че избухването, защото като акт беше почти като избухване внезапно на Възродителния процес в края на 1984 година, изненада почти всички, в това число и ръководството на ДС…"
Както се казва, всеки с версията си.

„Ако съм искал да сбъркам само веднъж - съзнателно да сбъркам, България щеше да има друга съдба." Това заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган на среща с избиратели в Хасково. Днес малцина си спомнят поражението на Доган в Хасково в предишния вот, когато той бе заявил: „Искам Хасково!", но не го получи, защото се бе доверил на обещанията на Христо Бисеров...
Тази години Доган хвърля ръкавица в Кърджали, като се явява като мажоритарен кандидат и то срещу социалиста Стефан Данаилов. Дали си е оставил други вратички лидерът на ДПС за влизане в парламента, или разчита единствено на кърджалийската листа - това тепърва ще се изясни, но стратегията на Движението и този път е ясна: продължаване на участието във властта.
В началото на кампанията за избор на евродепутати, в село Пристое, лидерът на ДПС предупреди, че имало скрити мераци да се повтори Възродителния процес. „Аз оставам в България. На когото не му харесва, да отиде да живее на друго място." Това изявление на Доган разбуни „Атака" и други негови политически опоненти. Осъзнал че е сгрешил, лидерът на ДПС обърна страницата и зае друга позиция.
Високото самочувствие, подплатявано с какво ли не в продължение на 20 години, днес е направило Доган неузнаваем за тези, които го помнят от 1989 година. Лутащият се тогава Меди Доганов, Бедо Доганян и с какви ли не още имена и възгледи български гражданин, успя да промени хитро етническата си партия в либерална и днес има самочувствието да поучава колегите си в политиката, говори назидателно за опонентите си и не крие властовите си амбиции.

"Действително ми се искаше следващият кабинет на България да може без ДПС, но това като че ли не е възможно. Жалко е. Това е голяма тежест", оплака се Доган пред насъбралите се журналисти, цитиран от БТА, преди да се включи в предизборното събрание-концерт във филиала на драматичния театър "Стоян Бъчваров". - "Европа е нещо много голямо и само политици, които знаят как да работят, могат да използват този потенциал" - откри топлата вода лидерът на ДПС, осъзнал, че на него и политическата му сила, присъствието във властта и ЕС му бяха поднесени на тепсия, докато на Анкара трудностите по влизането в ЕС тепърва предстоят.

Илюзиите за успехи на правителството

„Европа ни чува!" повтарят през 20 минути телевизионните реклами на НДСВ в борбата за избор на повече евродепутати.

„Вълната на засилен интерес към България от страна на Европейския съюз трябва да се използва позитивно", заяви по време на своята предизборна обиколка в Балчик лидерът на ДПС Ахмед Доган.
„Българските земеделци нямат поминък, а само скъпо хоби" - това каза депутатът от „Гергьовден" Любен Дилов. Всъщност това е и плачевният резултат от мандата на тройната коалиция за селското стопанство като част от националната икономика. Парите по програма САПАРД бяха скандално спрени и са на път да създадат най-голямата криза в земеделието на страната, тъй като за да участват в програмите, земеделци ипотекираха имоти, изтеглиха кредити и всичко това бе направено, защото вярваха, че ще им се върнат средствата от парите по САПАРД. Само, че тези пари бяха блокирани и днес все още са.

„Тук съм, защото искам да дам европейските пари във вашия джоб" - обещава Емил Кошлуков от предизборните реклами. Лято е, земеделците са на полето и слава Богу няма кой да го чуе, защото това е поредното обещание, което ще е неизпълнимо.
Лъжата така пасна и се сля с полуистините в родната политика, че помежду им не остана място за живот. Вчера стана ясно, че Европейската комисия отряза мераците на кабинета да отблокира парите по земеделската програма САПАРД преди изборите. Така парите за фермерите ще останат блокирани до края на юни. Вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева също призна, че до края на юни ЕК ще каже окончателно дали ще отпусне парите по трите спрени мерки по програма САПАРД.
Плащанията по САПАРД остават блокирани, тъй като българските власти все още не са изпълнили условието на Европейската комисия за независим одит на плана за действие по земеделската програма, съобщи в. "Дневник", цитиран от в. „Атака". Говорителят на Еврокомисията по въпросите на земеделието Майкъл Ман обаче посочи, че институцията ще възстанови парите, чак когато бъдат изпълнени всички условия и това няма нищо общо с изборите.

По пяната се познава какво ври в гърнето казват старите хора. Дали ще отидат българите да гласуват за избор на евродепутати? По-скоро - не, е отговорът. „Не отдавай чест на тези, които са ти я отнели" - казва мъдрият Лец.
Скъпо се заплаща гледането през пръсти на политиците, които с посланията си преди избори закриваха и закриват очите на хората. Всъщност истината е, че народът изобщо не се интересува от тези избори, от това дали и кой ще отиде на европейска заплата в ЕП. На главата на българина са му: безработицата, необявената инфлация, ударите от кризата, фалитите на фирми, високите цени, липсата на перспектива за по-добро бъдеще - фактори, твърде убедителни за да го накарат да обърне гръб на урните и да се погрижи, и гледа собствените проблеми.

Политиците ни осъзнават това, че народът е отвратен и са готови на какво ли не, за да върнат интереса към себе си.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене